Dodaj do ulubionych

5 minut od domu

02.04.11, 19:26
Kilka osób chciało zobaczyć zdjęcia z mojej wsi.
Więc dziś na spacer zabrałam aparat. Nie wybrałam się za daleko więc są to zdjęcia z absolutnie mojej okolicy.
Niestety słońce daje mi teraz tak po oczach, a rolet szkoda mi zarzucać na okna, że nieszczególnie wiem jak one wyszły. Wszystko co zrobiłam, po prostu wrzuciłam do galerii.
Zdjęć z wycieczek z M. niestety jeszcze nie zdążyłam rozdzielić na te z/bez twarzy [a naszych pięknych twarzyczek do netu nie wrzucamwink] więc tego na razie nie zobaczycie.

MOJE TERENY

Dziś u mnie 25 stopni. Więc zdjęcia pięknie słoneczne są. Ale jutro wybieram się do miejscowości oddalonej od nas 30 km, by uczyć się jazdy na nartach smile Tylko 30 km... i pogoda zupełnie inna smile To są uroki gór właśnie.
A nartowania nauczyć się muszę. Jest to przymus nadany przez moich niemieckich znajomych, wychowanych w górach, którzy od małego na nartach śmigają. Więc wypada abym ja także troszkę to umiała...

Trzymajcie zatem kciuki abym na motorze się nie zabiła. Ani na nartach. big_grinbig_grinbig_grin

P.S. Kocham mój południowy Schwarzwald. Za widoki. Za ciszę. Za spokój. Za śpiew ptaków. Za klimat.
Obserwuj wątek
    • kamyczek_02 Re: 5 minut od domu 02.04.11, 19:34
      Weź mnie nie denerwuj. tongue_out
      Część rodziny męża mieszka w tychże terenach. Pięknie.

P.S. Zajrzyj na gazetową. smile
    • beatrix-kiddo Re: 5 minut od domu 02.04.11, 19:40
      Maja, pięknie tam, nie dziwię się, że tak się zachwyciłaś.
      Nartowania się nauczysz - na carvingowych nartach to łatwe.
      I naprawdę, super czytać, że komuś tak fajnie i szczęśliwie! Pozdrawiam smile
      • majagor Re: 5 minut od domu 02.04.11, 19:45
        Narty od zawsze były moim marzeniem. Zaraz obok nurkowania.
        Ale nie miałam okazji. Albo odwagi.
        A teraz troszkę przymuszona zostałam... Zobaczymy jak to będzie. Mam nadzieję, że ze stoku nie ucieknę wink

Kamyczku odebrałam, odpisałam smile
        • beatrix-kiddo Re: 5 minut od domu 02.04.11, 19:47
          Może na początek wykup sobie kilka jazd z instruktorem. A potem - carvingi właściwie jeżdżą same smile
      • ergo_pl Re: 5 minut od domu 02.04.11, 19:50
        Super tereny.
        Ale najważniejsze, że jesteś wśród fajnych ludzi, bo czasem niewłaściwe towarzystwo potrafi obrzydzić najpiękniejszą przyrodę sad
    • poetkam Re: 5 minut od domu 02.04.11, 21:32
      Pięknie tam u Ciebie...
      Cieszę się, że jest Ci dobrze...
    • maly.lew Re: 5 minut od domu 03.04.11, 22:03
      bardzo piękne zdjęcia. jakby kraina z baśni...
      • majagor Re: 5 minut od domu 04.04.11, 18:50
        To jest trochę baśniowa kraina.
        Cały Schwarzwald bywa tak określany.
        Natura tu jest "naturalna", dzika, niezmieniona przez człowieka.
        Tu gdzie mieszkam to teren parku krajobrazowego, więc naprawdę lasy są czyste, zadbane, ale też tajemnicze i dzikie.

Niestety lub stety nie dotarliśmy na stok. W sobotę dotarliśmy na imprezę... i nie było szans, aby w niedzielę wskoczyć na narty. Szczególnie, że niedziela była najcieplejszym dniem, jaki zanotowano w całej historii mierzenia temperatury. Nigdy wcześniej na początku kwietnia nie było tu tak ciepło. Było ok. 27 stopni - byliśmy najcieplejszym rejonem DE i pewnie sporego kawałka Europy smile
        Przy takiej pogodzie wybraliśmy się nad jezioro, których tutaj też jest pełno, które są ze sobą połączone podziemnymi kanałami i tworzą jedną wielką elektrownię wodną.
        Tylko trzy zdjęcia... bo byłam zmęczona, albo skacowana... I ochoty zabrakło...
        1

2

3

Aaaa i to jezioro jest oddalone od mego domu 10 min. jazdy autem.
        Mam bliżej siebie też jezioro, ale jest położone w takiej wielkiej dolinie, że jeszcze do jego brzegu nie dotarłam. Tylko oglądałam z góry - ok. 500 - 600 m nad jeziorem.

Jak widać na motocyklu się nie zabiłam big_grin
    • majagor Re: Feldberg 14.04.11, 19:52
      Dla zainteresowanych wrzucam zdjęcia z Feldbergu.
      TUTAJ LINK
      30 km ode mnie znajduje się najwyższy szczyt Schwarzwaldu - prawie 1500 m. Widać z niego dużą część Alp. Ja np. pierwszy raz w życiu - choć z daleka - Mont Blanc ujrzałam wink
      Jest to najbardziej słoneczne miejsce w sporej części Europy.
      Gdy tam byliśmy, było ponad 25 stopni, a w niektórych miejscach jeszcze śnieg leżał. Cudowne wrażenie. Wróciliśmy opaleni, a raczej spaleni, zmęczeni wędrówką, ale mega zadowoleni.
      Kocham "mój" Schwarzwald coraz bardziej!

Na końcu albumu jest pani królik. Na imię ma "eine Dame". Należy do Kogoś Ważnego. Czyż to nie cudowne, że Ktoś Ważny zająca ma? Zająca, który uwielbia się tulić, zająca, który niedługo małe zajączki będzie miał. Już my się o to postaramy big_grin

Pozdrawiam serdecznie!
      • panna.m.igotka Re: Feldberg 14.04.11, 20:21
        majagor piękne okolice. Zazdroszcze widoku Alp no i oczywiście widoku na Blanc'a wink
        Osobiście nie lubię zwiedzać Europy Zachodniej, ale Alpy to co innego. Tam wreszcie czuję, że żyję.
        Już się sama nie mogę doczekać kiedy tam zawitam jesienią big_grin
        A jak na razie Taterki muszą mi wystarczyć wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka