Dodaj do ulubionych

Czy to jest CHAD?

11.10.20, 16:56
Witam,

Czy u mojej żony może być CHAD? Była u dwóch psychiatrów i na razie są przypuszczenia CHAD. Opiszę, pokrótce sytuację:

W tym roku dowiedziałem się o zdradzie żony. Na początku pomyślałem, że to zwykła zdrada ale nie mogłem dalej tego logicznie zrozumieć bo nic mi się nie kleiło. Jesteśmy młodym małżeństwem bez dzieci ( dopiero 2 lata ). Na początku roku staraliśmy się o dziecko gdzie oboje tech chcieliśmy i byliśmy tego świadomi. Nasze życie było poukładane uczuciowo i łóżkowo. A tu nagle zacząłem coś wyczuwać, że żona mnie kłamie i wyszła zdrada. Na początku była mowa, że to częściowo moja wina z pewnych rzeczy itp. Żona zaczęła mną manipulować, kłamać itp. W ogóle nie znałem jej z tej strony ( jakby nie ona). W ogóle dziwnie się zachowywała taka jakby pobudzona, drażliwa. Też mi to nie pasowało do całości. Następnie próbowaliśmy się zejść po miesięcznej separacji, pomieszkaliśmy 2 tygodnie i ona wyszła z mieszkania praktycznie od tak sobie ( bez żadnych większych powodów ). Dochodząc do sedna upierała się, że to było tylko raz. Jak się później okazało to był to romans 3 miesięczy ale to nie jest najlepsze. Mówiła kochankowi, że go kocha i że chce mieć z nim dzieci. Po tym jak się tego dowiedziałem to poczułem, że jest coś nie tak u niej na podłożu psychicznym.

W tym momencie ona opowiada, że byłą jakby w jakimś transie itp że nie wie czemu mu tak mówiła, że go nie kocha itp.

Czytałem, że w CHAD występują takie urojone miłości, zdrady itp.

Nie wiem co mam robić? Jeśli to choroba to jestem w skłonny to małżeństwo ratować a jeśli jest to jej charakter to nie widzę szans.

Co myślicie o tej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • poetkam Re: Czy to jest CHAD? 11.10.20, 21:16
      Cześć!

Skoro Twoja żona była już u dwóch lekarzy psychiatrów, to znaczy, że sama czuje, że coś jest nie tak. Prawdą jest, że w manii człowiek wyprawia najróżniejsze dziwne i podłe rzeczy. Jeśli przez dwa lata było w porządku i nagle zaczęła się sprawa ze zdradą i dziwnymi pomysłami Twojej małżonki, to uważam że warto się temu przyjrzeć i wykluczyć czynniki chorobowe zanim zdecydujesz się ją zostawić.
      Postaraj się z nią dużo rozmawiać, pytać jak sobie radzi, czego oczekuje, ale mów też o swoich obawach związanych z nią i jej chorobą.

Porozmawiaj z jej lekarzem. Może namów ją na wizytę u psychologa? Może sam skorzystaj z porady psychologa? Pomógłby Ci wszystko ogarnąć i choć częściowo zrozumieć.
    • juliap1 Re: Czy to jest CHAD? 14.10.20, 23:03
      Możliwe, ze to ChAD. Jak najbardziej te urojone miłości i zdrady to składowa tej choroby.
      Diagnozujecie to jak najszybciej, bo jeśli jest chora, to należy jak najszybciej rozpocząć leczenie.
    • marek9191 Re: Czy to jest CHAD? 15.10.20, 12:00
      Dzięki za odpowiedz. Proszę mi powiedzieć jak wygląda sprawa ze świadomością osoby, że ma tą chorobę? Czy w następnym epizodzie mani zrobi to samo czy będzie miała w podświadomości, że wyrządziła mnóstwo krzyw i będzie miała jakieś pohamowanie? Żona jest prawdopodobnie teraz w remisji, ma straszne wyrzuty sumienia i chce to leczyć ale jak wygląda sprawa jak to nawróci czy będzie tak samo czy będzie miała pohamowania?
      • juliap1 Re: Czy to jest CHAD? 16.10.20, 02:52
        Będzie to samo lub jeszcze gorzej. Dlatego konieczne jest leczenie, leczenie i jeszcze raz leczenie.
        Rozumiane jako: leczenie farmakologiczne, terapia behawioralno-poznawcza, psychoedukacja.
        Dla Ciebie też pomocne może okazać się być wsparcie psychologa.
        To, co piszesz o tych wyrzutach sumienia jest typowe w ChAD w depresji, czasem w remisji.
        • marek9191 Re: Czy to jest CHAD? 16.10.20, 11:26
          Juliap1 a jak podejść do kwestii zdrady? Boli bardzo ale z drugiej strony choroba to jakoś mi częściowo tłumaczy? Z drugiej strony boje się, że przyjdzie następna mania i nie będzie miała hamulców. Ona teraz żałuje mega, nie chce rozwodu ( gdzie pozew już złożyłem ale czekam na rozwój sytuacji czy to będzie diagnoza na chad czy nie). Nie wiem co mam z tym zrobić....
          • juliap1 Re: Czy to jest CHAD? 16.10.20, 22:36
            Zdrada jest spowodowana chorobą, jeśli to ChAD.
            A jak podejść... Każdy musi sam zdecydować, tu nie ma dobrej rady.
            Natomiast, jeśli Twoja żona będzie się leczyć, jeśli da się ujarzmić chorobę, zahamować jej rozwój, to pewnie warto próbować, prawda?
            Jedno, co pewne musisz być przygotowany na różne scenariusze, dobrze poznać tę chorobę, nauczyć się rozpoznawać pierwsze symptomy zmieniających się faz. Zabezpieczyć się przed ewentualnymi skutkami (hipo)manii, np. finanse, zdrowie własne. I bardzo świadomie podejść do planowania wspólnej rodziny. Nie napisałeś, czy macie dziecko/dzieci...
            Ale tak poza tym, wziąłeś ślub, jeśli kochasz żonę, to zostawienie jej w momencie, gdy okaże się, że to choroba nie byłoby fair. A co będzie dalej, przekonasz się, nikt ani nie przewidzi tu przyszłości, ani nie zdecyduje za inne osoby.
            Generalnie, trudna sytuacja...
            Pozdrawiam
            • marek9191 Re: Czy to jest CHAD? 17.10.20, 14:32
              Dzięki wielkie za opinie!!! Pozdrawiam
              • ken-ya Re: Czy to jest CHAD? 13.02.21, 23:21
                Moj Ojciec chorowal na psychoze maniakalno depresyjna . Lekarzyny leczyli go pradem. Jak przychodzil atak mani czy eufori to bardzo sie bal . lekarzyny podlaczali go do pradu - az stracil na jakis czas przytomnosc. Po latach tez mialam problem z glowa a glownie to okropne migreny. Nastala era internetu i ja zbieralam informacje o tej chorobie. W jakims czasopisie natrafilam ze to moze byc niedozywienie mozgu. Potem dowiedzialam sie od poczatku. Po pierwsze budowa muzgu , I okazalo sie ze muzg zawiera duzo wiecej lecytyny ,niz inne organy. I ze do dobrej pracy wlasnie potrzebuje oprucz innych skladnikow t,j witamin i mineralow dosc spora ilosc lecytyny. Mozna to samemu sprawdzic. Zjesc poprostu kogiel mogiel. Ja jestem starsza i zamiast cukru daje do bardzo swiezego zoltka sok z polowki cytryny i szczypte swierzo mielonych gozdzikow. Sok dla smaku i wit c. A gozdziki zabijaja wszelkie robactwo, Gozdziki sa tak mocne ze rozpuszczaja plastik. Wiec rozpuszcza otoczke jaja pasozyta, a nasz kwas zoladkowy go wtedy latwiej zabije.Pasozyt jak wylegnie sie z jaja potrafi bezblednie znalezc , to co potrzebuje . Najbardziej mu smakuje watroba . ludzie kiedys odrobaczali sie , pamietam to jeszcze z zycia mojej rodziny na wsi.Kiedy doroslam to dzieki lekarzom ludzie to zaniechali.Weterynarze odradzaja podawanie mleka kotom -efekt taki ze mnustwo kotow ma teraz chore nerki a weci nabijaja kieszenie i maja w d nasze koty. Ludzie powinni sie odrobaczac ,przynajmniej na wiosne i na zime. Tak jak odrobaczamy nasze zwierzaki. Ja zauwarzylam ze moje kury przed zima zjadaja wszystki piolun z podworka . One wiedza ze zima nie beda mialy szans , zeby pozbyc sie pasozytow. Tylko czlowiek i lekarze zapomnieli o tym.Kobiety przed planowana ciaza tez powinne odrobaczac sie. Zrobiono dawno doswiadczenie- Odrobaczono suke i trzymano ja w sterylnym pomieszczeniu do rozwiazania . Sprawdzono szczenieta . Szczenieta mialy robaki. Wniosek jest taki ze- robaki przechodza do ciala suki i otorbiaja sie czekajac na ciaze . Gdy zbliza sie termin porodu Pod wplywem jakiegos bodzca, przechodza do szczeniat jak do nowych mieszkan. i szczenieta rodza sie juz z robalami. A ludzie tez przed ciaza powinni sie odrobaczac, to potomstwo by rodzilo sie zdrowsze.Ale madrzy ludzie wymyslili -okno zycia dla swoich pociech. Brawo ludziki 21 wiek. M,I TO DZIEKI SOBIE I ALKOCHOLOWI PRZEBIEDUJECIE TO SWOJE ZYCIE. fUNDUJAC JESZCZE TA BIEDE I CHOROBY SWOIM DZIECIOM.
                • marek9191 Re: Czy to jest CHAD? 30.03.21, 21:39
                  Dzięki za podpowiedź, my z żoną też ogolnie się dużo suplementujemy. Podstawa to wit C ADEK Jod cynk i selen. Dwa to tylko swojskie warzywa a nie te pryskane glifosatem itp
    • ramona129 Re: Czy to jest CHAD? 10.03.21, 23:27
      Cześć

Ja niestety znalazłam sie w podobnej sytuacji. Byliśmy szczesliwym małzenstwem. Nagle mąż po kilku latach zaczął mnie kłamać, zdradzać, stracił mnóstwo pieniedzy, co spowodowało ogromne klopoty finansowe. To wsxystko było podszyte ogromną energią. Nagle zaczął uprawiac sport, chciał, zalozyc biznes. Stał się bardzo drażliwy dla mnie i córki.Jakby inny człowiek nagle w niego wstapił. To był okropny czas, czułam sie fatalnie, nie mogłam pojąc tego jak w ciagu kilku tygodni on sie tak zmienił.
      Chciałam odejść, a tu niespodzianka przyszła depresja i to naprawde ciężka. Mąż żałował, wstydził się tego jak narozrabiał. Troche sie uporał z długami. Nagle znow to samo i znow depresja, okropne problemy finansowe, utrata pracy. Zarzekał sie, ze nigdy więcej, ze predzej reka mu odpadnie niz wezmie kredyt lub wda sie w jakies biznesy za pieniadze na hipotekę.Niestety wszystko wracało. Zaczełam szukac w Google i znalazłam. Chad. Lekarz tylko potwierdził chorobę. Od momentu gdy rozpoczął leczenie mineło 6 lat. Najpierw Depakina lecz okazała sie byc nie tolerowana przez organizm, wysypki na plecach okropne. Pozniej lamotrygina od 200mg na dobe i nasze zycie wciaz jest jak rollercoaster. Depresja, mania, depresj, mania lżejsze wprawdzie ale wciaz zadłuza sie, kłamie, kupuje zbedne rzeczy. Nie robi awantur, nie pije ale co to za zycie w ciagłym leku. Jestem zdana sama na siebie. W manii jestes niewystarczajaca, w depresji on jest nieobecny.Ja strzepek nerwów. Teraz lekarz przepisał 400mg Lamotriginy i 10 mg Aripiprazolu. Czy pomoze? Czy przestanie nas zadłuzac, klamac? Nie umiem juz mu towarzyszyc w zyciu z powodu jego choroby. Zniszczyła mnie. Załuje, ze nie odeszłam. Teraz jestem sama z depresja, nie ma dnia zebym nie płakała z bezradnosci. Nie wiem co mam robic. Jesli nie masz dzieci, jesli chcesz byc szczesliwy to lepiej odejdz..... brutalnie to brzmi ale gdy zostaniesz i tak bedziesz sam.
      W naszym przypadku leki nie działaja. Lekarz zmieniony a i tak nic z tego nie wychodzi. Szkoda zycia...
      • marek9191 Re: Czy to jest CHAD? 30.03.21, 21:35
        Witam, ja jednak zostałem. Okazało się że doczekamy się z żona dziecka, więc próbujemy wszystko od nowa. Na razie nie może zacząć leczenia bo jest w trakcie trwania ciąży, później laktacja więc musi chwile poczekać z lekami. Fakt jest taki, że żona ma niedoczynność tarczycy jeszcze i to może dodatkowo podkręcać CHAD. Ja sie nie poddaje bo ogolnie zmieniliśmy życie. Bez fejsbóków, zdrowsze odżywianie, mniej stresu, sport itp. Mam nadzieje że takie kompleksowe podejście plus lekka farmokologia w przyszłości ujarzmi to zaburzenie.
        • ramona129 Re: Czy to jest CHAD? 30.03.21, 23:30
          Gratuluję😊 Dobrze to swiadczy o Tobie. Nie zostawiles zony w chorobie. Pamiętaj jednak, ze owszem zdrowy tryb zycia, dieta itp ale przede wszystkim leki i współpraca z psychiatra. Z doswiadczenia wiem, że niestety nie da sie inaczej. Na początku choroby u meza rownież tak myslałam, ze zmiana trybu zycia....Znalazłam w necie artykuł, ktory mówi , ze wysokie dawki kwasu omega 3 6 9 pomagaja, nie trzeba lekow. Wyszła katastrofa. Tersz wiem, ze owszem mozna sie wpomagac ale leczyc trzeba sie u lekarza. Trzymam mocno kciuki za was.
          Wszystkiego dobrego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka