Dodaj do ulubionych

Narzeczona w mani

05.05.24, 09:09
Witam jestem z narzeczoną ponad 5 lat
Wiele razy była w szpitalach.
zawsze jak wspierałem,rozmawiałem z nią, jeździłem do niej w miarę możliwości .
Toż przed ostatnimi świętami
nagle oznajmiła mi przez telefon że musimy pogadać,że nie ma dobrych wieści
Gdy wróciłem do domu
już nie miała połowę zeczy i wyprowadziła się do rodzinnego domu gdzie mieszka brat z narzeczona , a oni często robią imprezy i chyba się jej spodobało

Gdy wyprowadzała się mówiła że ona musi zacząć żyć ze terapia jej nie potrzebna że musi sama za siebie decydować, a potem jeszcze przez tydzień przyjeżdżała mówiła że kocha żebyśmy wyjechali do Niemiec ,więc załatwiałem nam robotę myśląc że tam.bedzie spokój,ale toż przed świętami uciekła znowu,nie odzywając się .
Dodam że była na dopasowywaniu lekow .
Wiem że wzięła kredyt konsolidacyjny ,dała wypowiedzenie w pracy nie śpi po nocach ,i spotykała się z każdym z Badoo po krótkiej rozmowie .
Poczytałem trochę i stwierdziłem że to mania .
Próbowałem jej to jakoś powiedzieć ale mówiła że jej wmawiam nie wiadomo co .
Rozmawiałem z jej mama ale ona chyba ma to gdzieś i powiedziała że jak będzie źle to będzie reagować .ojciec nawet nie chciał ze mną rozmawiać i ubliżył mi , a miałem z nim dobry kontakt .
Podejrzewam że ona zmieszała mnie tam z błotem plus brat z tą swoją mieszają jej w głowie i gadają nie wiadomo co na mnie ...

Nie wiem już co robić wiem że nie bierze leków,dowiedziałem się że cpa znowu, wysłałem screeny jej mamie i tacie że cpa i zdjęcie jak jest naćpana . Ale oni wogole nie zareagowali bo matka nawet się do mnie nie odezwała a ojciec nie chciał gadać..
Pisałem wiele wiadomości ze to źle co robi czy zdaje sobie sprawę z tego że nie wiadomo kto to może być z Badoo, że mogą jej krzywdę zrobić,że terapia i leki to podstawa, ale ona tym się nie przejmuje .. a w dodatku mnie zwyzywała i zablokowała bo powiedziałem jej rodzica że znowu cpa .
Jej rodzice od dawna są po rozwodzie i wydaje mi się że im obojętne co ona robi i dobrze tej choroby nie znają, a ja będąc ponad 5 lat z nią wiem bardzo dużo bo szkoliłem się żeby wiedzieć jak jej pomóc .
Ale w takiej sytuacji już nie wiem co zrobić ...
Chyba trzeba odpuścić ,bo jeżeli nawet rodzice nic nie chcą zrobić to ja tu sam nic nie zrobię .

Pewnie za jakiś czas wpadnie w duża depresję .
I może wtedy będzie inaczej myśleć .
Obserwuj wątek
    • karolinazchad93 Re: Narzeczona w mani 06.06.24, 09:02
      Jedyne co możesz zrobić, to czkać aż mania minie, chociaż to może trwać kilka miesięcy. Chciałeś i próbowałeś pomóc, zrobiłeś co mogłeś. Wiem, że to boli usłyszeć tyle przykrych słów od bliskiej osoby. Ja też się tak zachowywałam i teraz w perspektywie żałuję tego, co powiedziałam (chociaż były to słowa kierowane przez manię) i jeśli ona też jest zdolna do autorefleksji, to jest szansa na odrobinę normalności po tym epizodzie.
    • beanet Re: Narzeczona w mani 11.02.25, 10:51
      Jesteś bardzo dobrym człowiekiem, chcesz ratować narzeczoną. Jej sposób zachowania jest ewidentnie maniakalny, natomiast reakcja jej rodziców wygląda mi na wyparcie problemu (może oni z tych co się wstydzą?) i nie mają pojęcia o tej chorobie. Obraz sytuacji nie wygląda dobrze i źle wróży na przyszłość a tym co o tobie mówią nie przejmuj się, jeszcze Cię docenią.
    • swidnikwuce Re: Narzeczona w mani 12.06.25, 15:14
      Uciekaj. Pocierpisz przez chwilę z tęsknoty i wyrzutów sumienia, ale nie przestrasz sobie życia.
      Tej choroby nie da się wyleczyć. Można zmniejszyć objawy lekami, ale nigdy to nie będzie zdrowa osoba.
      Im dłużej w tym będziesz tym trudniej będzie Ci sobie z tym poradzić.
      Ja popełniłem ten błąd dawno temu i zostałem.
      • chocolate_dog123 Re: Narzeczona w mani 12.06.25, 15:38
        Uciekaj, uciekaj, uciekaj. Chyba od samego siebie. Jak myślisz co ćpa bohaterka?
        Błąd za błędem. Wielki błąd. Bardzo wielki błąd.
        Z Bogiem. Milkne na wieki. Amen.
    • lonelybee78 Re: Narzeczona w mani 25.07.25, 11:41
      Jesteś święty, ale nic nie poradzisz. Żyj swoim życiem, a jeśli ciągle kochasz, to możesz tylko czekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka