dominika8 04.09.04, 22:37 Hej Dziewczyny! Z góry przepraszam za moje infantylne pytanie-jak lekarz, gdy bylyscie w ciazy rozpoznal hypotrofie? Jestem w 28 tyg, i mam wielkie obawy, a do lekarza ide za kilka dni pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.silenter_exunruzanka Re: Hypotrofia-pomózcie! 05.09.04, 10:35 Na USG. Wymiary dziecka wskazywały, że jest za małe w stosunku do tygodnia ciąży, nie rośnie. U mnie Ola była rozwinięta na 28 tydz., a ja byłam w 31 tc. pozdrawiam Odpowiedz Link
dominika8 Re: Hypotrofia-pomózcie! 05.09.04, 11:27 dzieki za odpowiedz, tak myslalam. Bylam w piatek u mojego lekarza, ktory stwierdzil, ze mam maly brzuch jak na ten tydzien, wyglada na 25 a nie 27. Strasznie sie zmarwilam, zwlaszcza ze mi sie wydaje, ze ostatnio slabiej kopie. Bylam w szpitalu na KTG i jest ok, ale i tak sie martwie. uSG robilam sobie prawie miesiac temu, i wtedy bylo w porzadku, ale moglo sie przeciez przez ten czas cos zmienic. USG mam jutro i nawet nie sadzilam, ze czas moze sie tak strasznie dluzyc Odpowiedz Link
kasia_kp Re: Hypotrofia-pomózcie! 05.09.04, 13:41 Dominiko ... Witam serdecznie ! Niestety w tym temacie nie pomoge za bardzo .I mam nadzieje ze Twoje przeczucia nie sprawdza się i ze dzidzunia jest zdrowiutka jak rybka a porostu mała :o) Pozdrawiam Was mocno i tzrymajcie sie ciepło . Kasia i Jasiek Odpowiedz Link
natder Re: Hypotrofia-pomózcie! 07.09.04, 18:34 Moja pierwsza córka urodziła się z cechami hypotrofii. Właściwie od początku ciąży tzn. od pierwszego usg wielkość ciąży była 2 tyg. "za mała" niż wynikało to z O.M. Natalka urodziła się w 41 t.c. z wagą 2700 i długością 49 cm. Potem szybko to nadrobiła ale nigdy nie była "kolosem" W tej chwili jest zdrową, 5-letnią panna, a po hypotrofii nie ma śladu. Nie martw się na zapas - na pewno wszystko będzie o.k. Odpowiedz Link
oyate Do dominika8!!! 08.09.04, 07:58 A nie jesteś czasami wysoką osobą? mi też lekarz mówił (ale nie mój),że mały brzuch małe dzieci (bliźniaczki). Ale najwyraźniej zapomniał o tym, że jestem wysoka i mam dużo miejsca między mostkiem a spojeniem łodnowym. Dzieciaczki urodziły się w 36tc z wagą 1750 i 2000 co podobno na bliźniaki jednojajowe jest niezłym wynikiem. Dla pocieszenia dodam, że moja koleżanka (150 cm) będąc w ciąży nie miała prawie wcale brzucha do 7 miesiąca. Wszyscy się dziwili, że taka mała a brzucha nie ma. Dzidzia nadrobił wszystko przez 2 miesiące i urodził się z wagą 2950. To chyba nie jest źle) Odpowiedz Link
dominika8 Re: Do dominika8!!! 08.09.04, 14:31 tak, rzeczywiscie jestem dosc wysoka-172 cm. Zrobilam sobie USG w poniedzialek, moja kruszynka ma wszystkie pomiary dobre, poza obwodem brzuszka-jestem w 27 tyg, a obwod wykazuje na 25,4. ale moze nadrobi........ dziekuje serdecznie za powyzsze odpowiedzi!!!!!!! Odpowiedz Link