Dodaj do ulubionych

podnoszenie główki

24.02.05, 09:21
Witajcie, mam pytanie kiedy ( w którym m-cu) dziecko leżące na pleckach i
podnoszone za rączki do siadania powinno unieść główkę? bo jak narazie mojemu
Szymonkowi głowa opada do tyłu a ma 3,5 m-c (kor. 2) A jak leży na brzuszku
nie ma z tym problemu.
Pozdrawiam Marzena
Obserwuj wątek
    • basiaf1 Re: podnoszenie główki 24.02.05, 10:04
      Wszystko zależy od dziecka ale nie ma się czym przejmować. Jasiek na brzuszku
      podnosił główkę nawet jak miał niecałe 2 kg, trzymany pionowo na rękach jak
      miał niewiele ponad 2 kg. Z leżenia ok 4 miesiaca, może piątego czyli ok 2-3
      korygowany, ale znam mnóstwo dzieci, które mbardzo długo nie trzymały głowy a
      potem jak burza, pokonały w rozwoju Jaśka na głowesmile) Różnie to jest , ja też
      się zamartwiałam ale teraz z perspektywy czasu wiem, że trzeba na każdy maleńki
      krok po prostu cierpliwie czekać. Mamy Dzieci urodzonych o czasie czekają z
      utęsknieniem na postępu swoich dzieci a my niestety ze strachem i niepokojem
      czy aby wszystko będzie ok. Ale taki to już urok wcześniaczkówsmile)) Ja muszę
      przyznać, że choc na niektóre postępy Jaśka musiałam długo poczekać to teraz
      Jaś jest dużo bardziej" rozgarniety" niż jego rówieśnicy a i motorycznie juz
      ich dogonił.
      Trzymamy kciuki
      Basia i Jaś
    • marzena.woszek Re: basiaf 1 24.02.05, 14:18
      Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź ale to czekanie jest takie trudne. Postaram sie
      uzbroić w cierpliwość.
      Całuski dla Jasia
    • tiya Re: podnoszenie główki 24.02.05, 15:56
      Przekonalam się na wlasnej skórze (czyt. na moim dziecku smile), że każdy maluch
      rozwija sie w swoim tempie. Glowa dlugo byla piętą achillesową Natalki,
      podciągana za rączki trzymala ją dopiero mając ok 5,5 mies (3,5 korygowane). Na
      brzuszku unosila ladnie i wysoko.
      W tym czasie dzieci młodsze, ale donoszone świetnie sobie z tym radzily.
      A potem młoda śmignęla nie wiadomo kiedy i dziś (11 mcy), oprocz chodzenia,
      robi, co chce.
      Daj maluchowi trochę czasu. Z pewnością sobie poradzi.
      • marzena.woszek Re: podnoszenie główki 24.02.05, 18:47
        Wierzę w mojego synka i wiem że poradzisobie z tą główką tylko Ci lekarze
        wyprowadzaja mnie z równowagi oni nie wiadomo czego oczekują od tych naszych
        dzieci. Jestem przekonana że gdybym przyprowadziła im zdrowe dziecko znależliby
        u niego jakieś nieprawidłowości.
        Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam Marzena
        • tiya Re: podnoszenie główki 24.02.05, 23:23
          marzena.woszek napisała:

tylko Ci lekarze
          > wyprowadzaja mnie z równowagi oni nie wiadomo czego oczekują od tych naszych
          > dzieci.

Cudów chyba.Mnie już szlag trafiał na myśl o kolejnej wizycie. A kiedy
          uslyszalam kilka wykluczających się diagnoz jednego dnia obiecalam sobie, że nie
          dam się zwariować.
          Oazą spokoju za to byla moja babcia, ktora mawiala:i czego tak mordujesz to
          dziecko? (bo non stop sprawdzalam, czy aby głowy nie ciągnie). Przecież ona jest
          2 miesiące mlodsza...
          I rację miala kobieta.
          Życzę spokoju i grubej skóry, przyda się smilePozdrawiam
    • asiaaa25 Re: podnoszenie główki 25.02.05, 18:05

Kamilek mając jeszcze 5 miesięcy (2,5 koryg.)podciągany za rączki nie bardzo dźwigał głowe, zazwyczaj wisiała, opanował tę sztukę ok. 6 miesiąca.
      Leżac na brzuszku dużo wcześniej ładnie , wysoko podnosił główke.
      Pozdr Asia
      • zuza20041 A LEŻĄC NA PLECKACH? KIEDY PODNIESIE GŁOWE? 25.02.05, 22:24
        Moja córcia ma 4,5 m-ca woeku kor. i leżąc na pleckach nie dżwiga głowki gdo
        góry, tak jak by chciała usiąść. Nie wiem czy nie powinna już tego robić.
        Mam kontakt z jej rówieśniczką ale po wiekszych przejściach ( niższa waga
        urodzeniowa i wylew) i ona dżwiga już główkę a nawet łapie za kocyk którym jest
        przykryta i próbuje siadac. Co Wy na to?
        • tiya Re: A LEŻĄC NA PLECKACH? KIEDY PODNIESIE GŁOWE? 26.02.05, 11:05
          Nie pamiętam dokladnie, ale w przypadku Natalii bylo to ok. 7 m-ca (5
          korygowany). Na początku zaczęła odrywać glowkę nie leżąc, ale siedząc w
          leżaczku-foteliku. Tak było znacznie łatwiej. Kiedy opanowala sztukę w leżaczku,
          dopiero dźwigala glowkę z leżenia.
        • mamaigora1 Re: A LEŻĄC NA PLECKACH? KIEDY PODNIESIE GŁOWE? 28.02.05, 07:43
          Igor leżąc na pleckach zaczał podnosic głowę jakieś trzy miesiące temu (czyli 9
          m-cy zycia, 6 m-cy korygowane) - ale nic za tym nie poszło - do dzis mały sam
          nie siada, a posadzony chwieje sie we wszystkie strony swiata...

Za to raczkuje jak torpeda (od tygodnia)
    • marzena.woszek Re: podnoszenie główki 28.02.05, 09:36
      Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem. Dziś
      byliśmy u neurologa. młody ma przepisane 30 zabiegów rehabilitacyjnych ma
      wzmożone napięcie mięśniowe czterokończynowe, a co do głóki mam sie nie
      przejmować bo to mini za jakieś dwa miesiące po rehabilitacji.
      Pozdrawiam Was gorąco w ten bardzo zimny poranek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka