Dodaj do ulubionych

Pytanie do kajmy

22.03.10, 11:41
Krystyno, obejrzałam galerię Twoich prac i powiem Ci że bardzo spodobał mi się
rudy golf. Masz może wzór na niego? Właśnie od kwietnia zabieram się za taki
sweterek (zapinany na suwak z golfem). Ale Tobie on tak ślicznie wyszedł smile Na
dole taka malutka pliseczka smile Cudo, po prostu cudo smile
Jak nie masz wzoru to powiedz mi proszę o ile więcej oczek się nabiera z
przodu żeby potem zrobić plisę na wszycie suwaka? Jak robiłaś główkę rękawa (z
tym mam największy problem) i po ile oczek spuszczałaś na wycięcie pod
pachami. Z góry dziękuję za pomoc.
A golfik naprawdę piękny... taki dopracowany smile
Obserwuj wątek
    • woblerek.76 Re: Pytanie do kajmy 22.03.10, 11:42
      A... i jeszcze jedno. Jaką wełnę polecasz mi na taki sweterek?
      • kajmy Re: Pytanie do kajmy 22.03.10, 20:00
        Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa smile
        Sweterek robiłam wieki temu z włóczki odzyskanej ze swetra kupionego w ciucholandzie. Nie mam pojęcia jak się zwie, ale spleciona jest z siedmiu cieniutkich niteczek. Musi to być coś z akrylem bo bardzo miła w dotyku i nie gryzie.
        Próbka dla drutów "4" była taka:
        30 oczek - 15cm
        20 rzędów - 7cm
        Tył - 82 oczka
        Przód - 44 oczka w tym: 23o.-wzór ściągacza + 18o.-wzór gładki prawy + 3o. na pliskę. Wzór na plisie to ryż tyko zmieniany co dwa rzędy, czyli tylko na prawej stronie, a na lewej stronie oczka przerabiać tak jak schodzą z drutu.
        Na pachy spuszczałam po 6 oczek z każdej strony 3+2+1.
        Na ramiona 4 x po 5o. czyli razem 20 i na szyję zostało 30o.
        Przód pod szyją spuszczałam tak: 8+3+2+2+2+1=18o
        W tyle rzędów do pachy było 100, a do chwili spuszczania na ramiona
        jeszcze 42. Na przodzie tak samo tylko wcześniej od 138rz.spuszczałam na podkrój pod szyją.
        Możesz zrobić większy podkrój pod szyją, bo mój golf jest troszkę ciasnawy.
        Nabrałam na niego 68o. i robiłam 55rz.- przewinięty i podszyty.
        Rękaw ma na dole 40o. i od 12 rzędu pow. ściągacza przybierałam po 2o. co 12rzędów aż do 60o. i od 120rzędu spuszczałam na pachy znowu po 6o. 3+2+1 a następnie 12x1o po obu stronach oczywiście aż do 24o. i potem spuszczałam 2+2+3 i ostatnie 10 oczek już zamknęłam razem.
        "Ściągacze" o których mówisz raczej nie są ściągaczami, bo to po prostu podwójny prawy wzór, bierze się podwójną ilość oczek jaka jest potrzebna i przerabia się co drugie oczko na lewej i prawej stronie. W ten sposób wychodzą dwie warstwy dzianiny.
        Ściągacze i pliska na przodzie jest obrobiona na koniec szydełkiem ściegiem rakowym.
        Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie pytania i że wkrótce zobaczę inną wersję mojego sweterka smile

• woblerek.76 Re: Pytanie do kajmy 23.03.10, 08:12
          Bardzo, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Jak sweterek będzie gotowy to prześle
          Ci fotkę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka