Dodaj do ulubionych

szal dla faceta

10.01.11, 22:18
Witajcie. Potrzeba mi inspiracji. Mam kilku chętnych panów na szaliki. Skończyły mi się pomysły na ściegi. Przerobiłam już ryże, ściągaczowe, dzersej we wszelkich możliwych kombinacjach. Co jeszcze proponujecie zastosować? Włóczka jest jednokolorowa lub melanż na druty min. 5.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: szal dla faceta 10.01.11, 23:22
      Może trójkątny szalik
      • qradomowa Re: szal dla faceta 11.01.11, 06:04
        Na zalinkowanej stronie otwiera się tylko strona główna, nie mogę wejść dalej chociaż korzystam z 3 przeglądarek. Czy coś robię nie tak? Trzeba się najpierw gdzieś zalogować?
        • nessie-jp Re: szal dla faceta 13.01.11, 17:43
          qradomowa napisała:

> Na zalinkowanej stronie otwiera się tylko strona główna, nie mogę wejść dalej c
          > hociaż korzystam z 3 przeglądarek. Czy coś robię nie tak?

Nie wiem, szczerze powiedziawszy, bo dawno tam nie wchodziłam. Może autorka coś namieszała.

Tu link bezpośredni, powinien działać:

briochestitch.com/brioche/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=3
          • qradomowa Re: szal dla faceta 14.01.11, 08:31
            bardzo dziękuję i pozdrawiam!
      • mim_maior Re: szal dla faceta 12.01.11, 17:41
        "Brioche" po polsku najczęściej nazywany jest ściągaczem angielskim (tłumaczę trochę robótkowych tekstów i stąd kojarzę terminologię) smile
        • nessie-jp Re: szal dla faceta 13.01.11, 17:45
          mim_maior napisała:

> "Brioche" po polsku najczęściej nazywany jest ściągaczem angielskim

Dzięki smile

A polski "ściągacz patentowy" to jest to samo, czy coś innego? Może Fisherman's Rib? Ginę w tej terminologii...
    • akinomlegov Re: szal dla faceta 11.01.11, 08:49
      Moze cos takiego?
      picasaweb.google.com/monika.biermann/Handarbeiten2009#5425758586067542578
      Wlasnie zrobilam taki dla szwagra i mojego meza:
      picasaweb.google.com/monika.biermann/Handarbeiten2010#5552365737922922754
      Bardzo lubie ten wzor przy melanzowych wloczkach. W sieci kursuje ten wzor pod nazwa Multi-directional shawl/scraf.

Pozdrawiam
      Monika
      • nessie-jp Re: szal dla faceta 14.01.11, 16:30
        > Bardzo lubie ten wzor przy melanzowych wloczkach. W sieci kursuje ten wzor pod
        > nazwa Multi-directional shawl/scraf.

Bardzo ładnie wygląda. Ja bym się tylko bała (znając siebie), że miejsca nabierania oczek wyjdą zbyt mało elastyczne w stosunku do reszty dzianiny i szalik będzie nierównomiernie rozciągliwy. Chyba że tu jest jakiś trik?
    • truscaveczka Re: szal dla faceta 11.01.11, 12:22
      Może to?- klik!
    • vichta Re: szal dla faceta 13.01.11, 22:45
      Albo to:
      chomikuj.pl/Image.aspx?id=420952823
      będzie akurat na... przyszłą zimę smile
    • maladanka Re: szal dla faceta 15.01.11, 10:16
      prawe - lewe ,a jaki efekt!
      www.flickr.com/photos/43294500@N03/4046976977/in/photostream/
    • antonina14 Re: szal dla faceta 15.01.11, 16:59

Jeżeli mężczyźni noszą się młodzieżowo można im zrobić szalik baktus (czy to z włóczki melanżowej, czy też jednolitej) uantoniny.blogspot.com/2009/11/nowe-czapki-i-baktusy.html. Druga propozycja dla młodzieżowców - to szalik rulon (robi się go ściegiem pończoszniczym, żeby zwjnał się w rulon, dość długi ok 3 m, by tak trzykrotnie omotać wokół szyi. Może być robiony w paski, jednolity czy duże frgm. jednym kolorem, a kolejne innym Jak fantazja nam podyktuje. Następna propozycja to męski komin, który spełni rolę szalika.

Bardziej eleganckie szaliki można wykonać robiąc wzorem francuskim lub ryżem w paski na długość. Kiedy robi się dwa rzędy jednym kolorem, a kolejne dwa następnym uzyskuje się świetny efekt prążka. Właśnie robię taki szalik męski (jeszcze nie skończyłam), gdzie kolor bazowy to grafit, a pasek - to melanż niebiesko-biały. I nawet mi się podoba. Kolejna propozycja to szaliki robione różnego rodzaju jednokolorowymi żakardami (kwadraty, prostokaty, trójkąty, zygzaki).
    • ivoncja Re: szal dla faceta 15.01.11, 19:23
      Może "wstęga Moebiusa" jak np. ten u Antoniny:
      uantoniny.blogspot.com/2009/12/przekrecony-komin-robiony-na-okrago.html?
      Zrobiłam sobie szal/komin tą metodą (na okrągło), bo byłam bardzo ciekawa nowej techniki i uważam, że jest ona nieco wydziwiona- w sumie nie wiadomo po co, bo ten sam efekt można uzyskać robiąc prosty, szeroki i krótki szal i zszywając pierwszy rząd z ostatnim przekręcając tyle razy ile nam się podoba. Tu można uzyskać tylko pojedynczy skręt i w dodatku pierwsze rzędy robi się dość niewygodnie.
      Teraz robię taki właśnie w wersji męskiej, z grafitowej Angory Ram, latwiejszym sposobem.smile

---------------------------
      Bardzo łatwo podbić moje serce- wystarczy być kotem. smile
      ---------------------------
      ivoncja.blox.pl/html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka