Dodaj do ulubionych

Yarnart Silk

09.01.13, 00:29
Chciałabym zrobić z tej włoczki sweterek www.ravelry.com/patterns/library/square-neck-sweater-2. Po pierwsze, zna ktoś tę włóczkę? Po drugie, jak sądzicie, ile będę potrzebowała na rozmiar S (w sumie jedyny możliwy we wzorze)? Włoczka jest na druty 3, ale chyba zrobiłabym większymi, żeby wyszedł taki zwiewny... Z moich obliczeń wychodzi dziwnie mało, ale widziałam na ravelry, że ktoś zrobił z 3 motków poncho rozmiar L.
Bardzo proszę o radysmile
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • m_constance Re: Yarnart Silk 09.01.13, 00:30
      www.ravelry.com/patterns/library/square-neck-sweater-2 tu dobry link do swetra.
      • notting_hill Re: Yarnart Silk 09.01.13, 13:59
        Ta włóczka to cienizna- w 100g 760 m, na sweterek, który zalinkowałaś potrzeba co najmniej dwukrotnie grubszej włóczki.
        Ja Silk łączę z Zephirem albo DLG Adriafilu (czyli z bardzo cienką wełną) i to daje całkiem przyzwoity efekt, czyli dość cienką dzianinę, ale nie przesadnie cienką, na druty nr 3-3,5, wtedy osiągam coś koło 20oczek na 10 cm. Na razie jestem na etapie próbki, planuję zrobić to:
        www.ravelry.com/patterns/library/slanted-sleeven
        Gdybym miała robić tylko z Silku, zrobiłabym z podwójnej nitki.
        Nie wiem jeszcze jak ta włóczka się nosi, zakupiłam 6 motków i czekają na swoją kolej smile.
        • orangewhatever Re: Yarnart Silk 09.01.13, 19:33
          pojedynczo będzie ślicznie, i zwiewnie. wystarczy na 3,0, bo to naprawdę cienka nitka, nie trzeba grubszych drutów.
          uważaj tylko w użytkowaniu, bo ta włóczka jest delikatna, trzeba prać ręcznie w niskiej temperaturze.
          • m_constance Re: Yarnart Silk 09.01.13, 20:05
            No właśnie zależy mi na takim efekcie "mgiełki" smile
            Tylko ile jej kupić?
            • orangewhatever Re: Yarnart Silk 10.01.13, 09:09
              zależy, jaki rozmiar chcesz uzyskać. ale 4 motki powinny starczyć, w opisie jest ponad 600m na ten sweterek. jeśli zostaniesz przy podobnych drutach (3,25), to powinno być ok.
        • megikucz Re: Yarnart Silk 07.03.14, 17:25
          Witam, zakupiłam ten wzór www.ravelry.com/patterns/library/slanted-sleeven ale nie umiem go za chiny rozszyfrować. Ogromnie proszę o poradę jak zacząć ten projekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka