19.03.13, 16:42
Pierwszy raz robię coś od góry, więc dopiero uczę się jak to działa. www.ravelry.com/patterns/library/square-neck-sweater-2 we wzorze napisane jest, że by dać 4 markery co 44 oczka. I robić podwójne zwiększenie co drugi rząd (narzut, prawe, narzut). Nie sprecyzowano czy przez czy po markerze. Tak na czuja uważam, że to nie jest tak obojętnie, bo jeśli w każdym miejscy dodawałabym przed markerem to każdy "skos" z narzutami (w efekcie końcowym) byłby w tę samą stronę. A patrząc na zdjęcie widać, że jest inaczej. Bardzo proszę o radę "jak to zrobić".
Obserwuj wątek
    • notting_hill Re: od góry 19.03.13, 17:13
      Markerem trzeba zaznaczyć to k1 przed i za którym robisz w co drugim rzędzie yo.
      • m_constance Re: od góry 19.03.13, 17:22
        hmy.. czyli narzut, k1, przełożyć marek i narzut?
        Dziękuję pięknie, idę działaćsmile
        www.marzenakrzewinska.pl
        creative-life.pl/
        • agag.ier Re: od góry 19.03.13, 19:19
          Zobacz tutaj coś podobnego: www.garnstudio.com/lang/pl/pattern.php?id=5947&lang=pl
          Kliknij tez na video na górze - ażurowy reglan. Pozdrawiam
    • wanda43 Re: od góry 19.03.13, 20:06
      Ja to robie bez markerow. Tu masz prosto - 44 prawe, narzut, prawe, narzut, 44 prawe itd.
      Nastepny rząd oczka lewe. W kolejnym 45 prawe, narzut, prawe, narzut, 45 prawe itd....
      • m_constance Re: od góry 20.03.13, 14:19
        Doszłam do robienia rękawów i zwyczajnie nie rozumiem.. Mam przełożyć oczka na tył i przód na druty pomocnicze i robić rękawy. Gdzie i na co i po co nabrać te 17 oczek? Angielski rozumiem ale nie wiem jak to ma wyglądać. Będę wdzięczna!
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: od góry 20.03.13, 17:01
          zrozumiałam, że na pomocniczą nić nabiera się te 17 oczek i (chyba) przerabia się je jako klin (gusset), który tworzy pachę swetra
          wydaje mi się, że razem z rękawem robi się ten klin pachowy, zwężając go obustronnie w kolejnych okrążeniach - to jest pokazane na drugiej fotce swetra, jest skosik, czyli "slant"
          jak już z obu stron zlikwidujesz dodane oczka klina, to dalej robisz rękawy w dół - zwężasz je, przerabiając 2 razy po 2 oczka razem w co 6 rzędzie
          kończysz rękawy na wysokości nad łokciem, jakieś 8 cali długie mają być, potem zmieniasz druty na nr 3 i zakończasz ściągaczem 1p, 1l długim na ok. 1,5 cala

między przodem i tyłem swetra nabierasz po te 17 oczek brzegowych z podstawy klina (z prawej i lewej pachy) i robisz na okrągło w dół tułów do potrzebnej długości - tu jest 9,5 cala
          zakończenie dołu robisz podobnie jak rękawów - na drutach nr 3, również 1,5 cala długości
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka