Dodaj do ulubionych

Komin z kapturem

03.11.13, 12:29
Szukam schemat na komin (pojedynczy ) z kapturem. jak do tego sie zabrać?? Komin robiłam ale kaptura nie. Chcałabtm by kaptur był głęboki i spory
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: Komin z kapturem 03.11.13, 12:58
      Najprościej jest po prostu zrobić dłuższy komin i naciągać go na głowę. Sporo dłuższy. W latach osiemdziesiątych, kiedy te kominy były modne, prawie wszystkie babki tak robiły. Trzeba mieć ten komin nie za ciasny, żeby zmieściła się swobodnie twarz.
      • esterkae Re: Komin z kapturem 03.11.13, 15:29
        Chyba tu coś takiego będzie
        www.liveinternet.ru/users/4131058/rubric/2022069/
        • palka.pralka Re: Komin z kapturem 03.11.13, 18:06
          O tak o to mi chodzi smile Cuda tam są szkoda ze nie gawarisz pa ruskie smile

esterkae napisała:

> Chyba tu coś takiego będzie
          > www.liveinternet.ru/users/4131058/rubric/2022069/
      • palka.pralka Re: Komin z kapturem 03.11.13, 18:04
        wolałabym by byl to jednak kaptur, widziałam w necie takie cudeńka ale jak do tego kaptura się zabrać
        • antonina14 Re: Komin z kapturem 03.11.13, 19:56
          Prezentowany w poprzednim poście kaptur jest wykonany ściegiem patentowym. Najprościej możesz go zrobić tak: długi szalik złożyć na pół (z długości), zeszyć tył, na całej długości. Zeszyć przód do pewnej wysokości; utworzy się kaptur. Zrobiony ściegiem patentowym będzie dość lejący, a wielkość zależy od tego jak długi i szeroki szal zrobisz.
          • antonina14 Re: Komin z kapturem 03.11.13, 20:04
            Niżej na tym rosyjskojęzycznym blogu masz taki kaptur z kominem - też wykonany ściegiem patentowym - prezentuje go pani w dżinsowym przyodziewku. Jednak tam jest kaptur robiony osobno, a potem dorabiany komin (widzę po układzie ściegu). Czy o coś takiego Ci chodzi?
            • palka.pralka Re: Komin z kapturem 03.11.13, 21:35
              Tak chodzi mi o komin na raz z kapturem. Myślałam by zrobić wpierw komin zamknąć oczka z przodu no nie wiem może na dł 10 cm i dalej przerobić na w tą i z powrotem u góry zszyć. Nie wiem czy dobrze myślę. Cio do sciegu patentowego to jak on idzie ? Conieco umiem ale jednak mało
              • melys-magda Re: Komin z kapturem 04.11.13, 11:01
                dołączam się do wątku... jakiś schemat komina z kapturem. ?
                • palka.pralka Re: Komin z kapturem 04.11.13, 12:05
                  ściągnełam 2 różne z raveleya (nie wiem czy dobrze napisałam) jeden zapinany drugi nie. Ja zrobię nie zapinany ale z atrapką guzików plus kaptur taki wymyślony zobaczymy czy wyjdzie.
                  • palka.pralka Re: Komin z kapturem 04.11.13, 12:08
                    library.ravelry.com/PlymouthYarn/164598/F420-Baby_Alpaca_Grande_Tweed_Hooded_Neckwarmer_Final_.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAJNNSUP6J3RN4WZYQ&Expires=1383502837&Signature=HVFyLH5Haeq3nv0G8YqTEPreUME%3D
                    nie wiem czy ten adres się dobrze wklei. Jedynie chciałabym kaptur spiczasty taki i pompona mu przyszyć. Lubię zwariowane rzeczy. Czarna włóczką i czerwone duże guziki
                    • melys-magda Re: Komin z kapturem 04.11.13, 12:12
                      możesz podac link...podany adres wyświetla mi html.
                      • palka.pralka Re: Komin z kapturem 05.11.13, 21:02
                        www.ravelry.com/patterns/library/f420-baby-alpaca-grande-tweed-hooded-neckwarmer
                        tutaj link
              • antonina14 Re: Komin z kapturem 04.11.13, 20:57
                Robiłabym najpierw kaptur -najprościej prostokąt zeszyty z tyłu - co da efekt szpica, do którego możne być przyszyty pompon, a na początku można zrobić ściągacz na 2-3 cm - jak w tym białym na blogu. Wielkość kaptura przećwicz sobie z szalem/szalikiem. Potem nabrałabym oczka na dolnym brzegu kaptura i zrobiłabym w dół na okrągło komin. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać trochę oczek na obwodzie kaptura, żeby ten komin był bardziej obszerny .Jeżeli nie potrafisz na okrągło, to można prosto i zeszyć . Jak robić wzór patentowy poszukaj sobie filmików na YouTube.
    • baska68 Re: Komin z kapturem 04.11.13, 16:46
      Hej, zerknij na eksperymentyzdrutami.blogspot.com, znalazłam tam super pomysł na szal z kapturem
      • melys-magda Re: Komin z kapturem 06.11.13, 20:08
        DZIĘKUJE wam.
    • esterkae Re: Komin z kapturem 07.11.13, 08:47

właśnie trafiłam na coś takiego
      www.liveinternet.ru/users/tatmel/post269344159/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka