Dodaj do ulubionych

problem z czapkami

13.10.14, 19:50
w sensie ilość oczek do obwodu głowy...
próbkę robię, ale włóczka mi się zawsze za mocno rozciąga, pracuje i w efekcie często czapki są za luźne. najgorzej jest jak robię jakieś z pojedyńczej nitki, buuuu,
macie jakieś sprawdzone rady?
a i czapki są dla maluchów, bo mi jakoś na głowie się tak mocno nie luzują wink
Obserwuj wątek
    • emi74 Re: problem z czapkami 13.10.14, 20:07
      Można do robienia ściągacza w czapce dołączyć do nitki cieniutką gumeczkę lub robić elastyczną nitką
    • japoneczka01 Re: problem z czapkami 13.10.14, 20:15
      W pasmanterii można kupić taką cieniutką gumkę, tak cienką jak nitka do szycia. Ja na obwodzie głowy , np ok. 5 cm szerokości przerabiam ściągacz czy inny wzór na brzegu czapki razem z tą gumeczką. Tej gumki wogóle nie widać i czapka w tym miejscu jest b. sprężysta. Nie ma mocnych na taki ściągacz zawsze przylega do głowy i czapka nie zsuwa się z głowy jak to czasem można zaobserwować u innych co muszą ją naciągać co chwilę. W przemyśle taka gumka jest używana np. przy ściągaczach skarpet. Jak się na lewej stronie rozciągnie taki ściągacz i zajrzy miedzy nitki to można zauważyć taką wrobioną gumkę. Zasada wrabiania jest taka, że trzeba ją trochę bardziej naprężać niż włóczkę z kłębka. Próbka obowiązkowa, bo musisz nauczyć się jak wyczuwać to naprężanie gumki. Niektórzy ściągacze wokół rękawów też robią z gumką.
      • roga.laa Re: problem z czapkami 13.10.14, 20:33
        a potem po prostu odcinacie i dalej sama włóczka? jak tą nitkę kończycie?
        • japoneczka01 Re: problem z czapkami 13.10.14, 21:03
          Ja na brzegu dowiązuję końcówkę do włóczki i koniec. Oczka możesz nabrać bez gumki i zaraz w 1-szym rzędzie zacząć ją wrabiać.
          • roga.laa Re: problem z czapkami 13.10.14, 21:14
            czy mówicie o takiej nici: nitkamotek.pl/pl/p/ELASTYCZNA-NIC-DO-WRABIANIA/360
            bo jeśli tak to zaraz lecę kupić big_grin
            • japoneczka01 Re: problem z czapkami 13.10.14, 21:22
              Tak to taka sama. Jak będziesz kupować, to sprawdź czy faktycznie jest rozciągliwa, żeby to nie była cienka żyłka.
              • roga.laa Re: problem z czapkami 13.10.14, 21:31
                dziękować bardzoooo smile
                stacjonarnie jej raczej u siebie nie uświadczę zatem tylko internet pozostaje
                dzięki jeszcze raz
                • japoneczka01 Re: problem z czapkami 14.10.14, 07:33
                  Wiesz co, ja tę gumkę po raz pierwszy zobaczyłam w pasmanterii 25 lat temu i od tamtej pory stosuję, a mieszkam w niezbyt dużym mieście. Szkoda przepłacać za przesyłkę. Teraz jest walka o klienta i jak czegoś nie ma nawet w pasmanterii, to mówią kiedy przyjść po odbiór i zamawiają w międzyczasie, i nie płaci się drożej. Nie wiem jak Ty, ale ja jestem oszczędna i nie lubię wydawać pieniędzy jak nie muszę, nawet włóczki nigdy nie kupuję w pasmanterii tylko w ciucholandzie i płacę dużo taniej niż w pasmanterii.
                  • roga.laa Re: problem z czapkami 14.10.14, 19:45
                    tia , byłam dzisiaj stacjonarnie w super wypasionej pasmanteri - i co ?- była nitko- żyłka, no jeszcze było coś na metry ale pani nie wiedziała ile metrów " "to" ma wink
                    czapki dla dzieci robię tylko z nowych, chociaż w lumpku już parę perełek sobie na zapas zakupiłam
                    • japoneczka01 Re: problem z czapkami 14.10.14, 23:08
                      U nas w ciucholandach są tylko nowe włóczki i obojętnie jaki rodzaj, to kosztują między 5-6 zł za 10 dkg. W zeszłym roku były po 4 zł. A w dniu przed wymianą na nowy towar to za 1zł można kupić.
                      • mim_maior Re: problem z czapkami 15.10.14, 09:13
                        Przyznam, że nigdy nie znalazłam nic ciekawego w takich sklepach - same akryle i inne sztuczne włókna, co najwyżej mieszanki z niewielką ilością wełny. Oszczędnym polecam jednak poszukiwania prutych włóczek na allegro - nie raz udało mi się w śmiesznej cenie znaleźć prawdziwe perełki: kaszmiry, jedwabie, wełny jagnięce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka