Dodaj do ulubionych

ścieg patentowy

05.01.15, 13:58
Witajcie. Zachorowałam na sweter robiony ściegiem patentowym, ale mam trochę wątpliwości - mam nadzieję, że uzyskam tu podpowiedź.

Czy jest jakaś różnica w wyglądzie robótki pomiędzy ściegiem robionym metodą narzucanej nitki, a metodą wkłuwania się w oczko niżej?
Którym sposobem robi się szybciej?
No i chyba najważniejsze - czy na ścieg patentowy idzie dużo więcej włóczki niż w przypadku innych wzorów?

Poradzicie?
Obserwuj wątek
    • antonina14 Re: ścieg patentowy 05.01.15, 16:24
      Nie ma różnicy w wyglądzie robótki robionej jednym czy drugim sposobem. Ja wolę wkłuwać drut niżej, aniżeli robić z narzutem (chyba szybciej się robi).
      Trzeba zaplanować zdecydowanie więcej włóczki (nie wiem ile - zależy od wybranej przez Ciebie), bo jest to wzór włóczkożerny.
      • malgoha1 Re: ścieg patentowy 05.01.15, 18:34
        A ja wolę robić z narzutem smile Jak widzisz to wszystko zależy od osoby robiącej smile
        • annthonka Re: ścieg patentowy 05.01.15, 22:21
          Bardzo Wam dziękuję smile.
          Zrobiłam próbkę, wygodniej mi robić z narzutem. Ścieg jest rzeczywiście włóczkożerny, mam nadzieję, że mi materiału na robotę starczy smile
          • japoneczka01 Re: ścieg patentowy 06.01.15, 12:22
            To ja się jeszcze was poradzę. Przy ściegu patentowym jak się robi szalik, to mnie brzeg szalika faluje się i nie umiem sobie z tym poradzić.
            • malgoha1 Re: ścieg patentowy 06.01.15, 18:56
              Przerabiasz pierwsze oczko?
              • japoneczka01 Re: ścieg patentowy 06.01.15, 20:23
                Nie przerabiam. Przekładam bez przerobienia z nitką do tylu, a ostatnie na lewo.
                • malgoha1 Re: ścieg patentowy 07.01.15, 13:12
                  Przyciągnij troszkę bardziej nitkę przy pierwszym oczu. Po wypraniu naciągnij troszkę szalik, powinny brzegi sie wyrównać
                  • japoneczka01 Re: ścieg patentowy 07.01.15, 13:16
                    Przeciągnąć czyli mocniej ściągnąć oczko?
                    • malgoha1 Re: ścieg patentowy 07.01.15, 14:48
                      "Przyciągnąć" tak jest mocniej ściągnij oczko, ale najpierw spróbuj wyprać już zrobioną część szalika podejrzewam, że brzegi się wyrównają. Ścieg patentowy po praniu dość mocno się wydłuża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka