aga30 14.09.04, 02:56 Czesc, JAk się robi trzy słupki przerobione razem? Wystarczy robić je w tym samym oczku? Agnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasjonatka1 Re: Znowu słupki 14.09.04, 08:45 Witam serdecznie. Podziwiam godzinę postu!!! A jeśli chodzi o słupki , to niestety wszystko zależy od wzoru. Jeśli masz pomysł by te słupki przypominały płatek margarytki to faktycznie wystarczy słupki zrobić w jednym oczku poprzedniego rzędu , ale razem przerobione w ostatnim etapie słupka (czyli masz trzy oczka na szydełku). Jeśli masz pomysł by robótka miała szeroką podstawę (tego płatka) to można zrobić słupki w kolejnych oczkach łańcuszka pop.rzędu i w ostatnim etapie słupków przerobić je razem (3 o.na szydełku). Ten sposób powoduje że zmniejsza Ci się robótka czyli musisz przed kolejnymi słupkami zrobić 3 o. łańcuszka. Przepraszam, ale nie bardzo umiem opisywać robotę i pewnie strasznie zamieszałam. Pozdrawiam . Beata W-wa Odpowiedz Link
aga30 Re: Znowu słupki 14.09.04, 10:45 Czesc, o tej godzinie mam dopiero czas dla siebie. Poloze dziecko spac, pogadam z mezem, potem troche posprzatam, wyprasuje wszystkie kaftanki i spioszki, i jest juz druga godzina. Pomiedzy 2 a 3 odpoczywam (niestety tylko tyle, dlatego wszystkie robotki tak sie wleka), a o 7 dziecko chce sie bawic. Od wszystkiego mozna sie odzwyczaic, nawet od snu. Teraz akurat mam chwile spokoju wiec zagladam z ciekawosci czy jest odpowiedz. Chcialabym zrobic wzor przypomiajcy te kwiatki, ale nie za bardzo kojarze jak to zrobic. Ja robilam to tak: pierwszy slupek, nie szlam dalej tylko w tym samym oczku znowu slupek i 3 raz, potem mialy byc 2 lanc. i 3 slupki, i znowu 2 lanc. i 3 slupki. NIe wiem co to znaczy razem przerobione w ostatnim etapie slupka. 3 nitki nie oczka mam na szydelku tylko kiedy robie slupek (oczko z lancuszka, zawinieta nitka i przewleczona przez oczko z ktorego slu[pek ma wychodzic. Potem nabieram nitke i przeciagam przez 3 i mam znowu jedno oczko. Kiedy jest ostatni etap slupka? Agnieszka Odpowiedz Link
lylith Re: Znowu słupki 14.09.04, 10:58 slupek sklada sie z 3 etapow: nawijasz, wkluwasz, wyciagasz = 1 etap (masz 3 nitki na szydelku), nawijasz, wyciagasz (przez 2 nitki) = 2 etap (masz 2 nitki na szydelku), nawijasz (masz 3 nitki), wyciagasz = 3 etap (jedna nitka). jezeli robisz 3 slupki tak, zeby zbiegaly sie u gory kazdy z nich przerabiasz 1 i 2 etap. na szydelku bedziesz miala kilka nitek. 3 etap przerabiasz wszystkie razem. mam nadzieje ze nic nie pokrecilam. Odpowiedz Link
aga30 Re: Znowu słupki 14.09.04, 11:23 Cos zrobilam, wyglada lepiej niz wczesniej, ale nie wiem czy to o to chodzi. Tak czy inaczej chyba zostane przy tej wersji, ktora teraz zaczelam robic, bo wyglad ma lepszy, mam nadzieje,ze dobrze to zrozumialam. Agnieszka Odpowiedz Link
pasjonatka1 Re: Znowu słupki 14.09.04, 13:32 Cześć.Tak jak opisała Lilyth jest ok. , a mój ostatni etep słupka to etap nr 3 . Sory że tak zamieszałam. Beata W-wa Odpowiedz Link