eirenne 16.06.05, 00:59 Wiecie, ze robótki na drutach i szydełku są teraz absolutnie najtrendniejsze? DD Nawet w ekskluzywnych magazynach dla kobiet o tym piszą)) Nie ma co, jutro wychodzę do ogródka z szydełkiem, niech ludzie wiedzą, że jestem na czasie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baarbara Re: Trendy;-))) 16.06.05, 13:17 Hej To ja wybiorę się na działkę Pozdrawiam, Baśka Odpowiedz Link
eirenne Re: Trendy;-))) 16.06.05, 13:31 Ogródek najmniej ważny Można iść do parku na ławkę na przykład)) Poważnie rzecz ujmując, ja się cieszę z takich trendów, bo dzięki temu stare rzemiosło nie zaginie, ale będzie się rozwijać Odpowiedz Link
beatrycze_b1 Re: Trendy;-))) 16.06.05, 14:47 atherine Zeta-Jones, która dzierga na drutach sweterek dla dziecka, jeszcze można sobie wyobrazić. Szydełkujący David Duchovny wyglądałby na ofiarę Archiwum X. Ale tylko dla kogoś, kto nie wie, co dzisiaj jest trendy. A druty i kłębek wełny sa bardziej in niż bezprzewodowy internet czy nowy airbus. Do hollywodzkiego klubu dziergających należą Uma Thurman, Julia Roberts i Hilary Swank, a w pubach Wielkiej Brytanii zbierają się ochotnicze grupy Knitting, Beer & Rock'n'Roll czy Stitch & Bitch (ścieg i suka). Przy czym 'knitting' to umowne hasło. Może być wspólne przędzenie, szydełkowanie, wiązanie makramy. Wraca moda na wiktoriańskie umiejętności, wieszczą trendsetterzy. dziś dobrze jest mieć hobby. Kylie Minogue przyznaje, ze uwielbia grac w scrabble, eks-Rolling Stone Bill Wyman chodzi po plażach z wykrywaczem metali, a aktor Sean Bean obserwuje ptaki. Nawet banalne zbieranie znaczków, monet czy haft krzyżykowy sa znów w dobrym tonie. Pora więc włożyć dżinsy rurki, staromodny blezer i coś sztruksowego. To mundurek nowomodnej maniaczki. Dobrze jest oblać egzamin na prawo jazdy i kupić stary holenderski rower. No i koniecznie szydełko" Twój Styl, lipiec 2005 Zapraszam na forum: niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.rec.robotki-reczne www.killfile.pl/faq/pl.rec.robotki-reczne.html Odpowiedz Link
eirenne Re: Trendy;-))) 16.06.05, 14:49 Kobieto, wszyscy tu znają tę grupę! Daj spokój ze spamowaniem, bo wyświadczysz dziewczynom niedźwiedzią przysługę Odpowiedz Link
eirenne Re: Trendy;-))) 17.06.05, 16:46 Nooo, jak powiedziałam, tak zrobiłam. Wczoraj słonko pięknie grzało, więc wzięłam szydełko i włóćzkę i poszłam do ogródka kończyć tunikę. nie usiedziałam 5 minut, gdy zaraz zaczepiła mnie jakaś śliczna dziewczyna, z pytaniem, co robię, bo ona tego nie umie. Potem dodała, że ona z kolei uwielbia druty no i zrobiło się już zupełnie miło. Szkoda, że zaraz przyszedł jej mąż z dzieckiem i więcej nie pogadałyśmy, bo być może zawiązałaby się wspaniała znajomość Odpowiedz Link
ajlii Re: Trendy;-))) 17.06.05, 16:48 )) wczoraj jeszcze się uczyłam... jutro mam trochę zabiegany dzień... ale niedziela spokojna, mąż w pracy... a ja na ławeczkę z pieskiem i robótką )) Odpowiedz Link
maksi Re: Trendy;-))) 18.06.05, 15:58 a ja w piękny słoneczny czwartek zabrałam dziecko na plac zabaw. Syn na placu jest samodzielny bo prawie 5 lat ma więc interesuja go kontakty towarzyskie. Zabrałam więc druty i spokojnie sobie dłubałam zerkając tylko na syna czy cały. Nie minęło czasu wiele jak przysiadła się babcia jednego z chłopców i ze szczerym uznaniem ale i tez zdziwieniem stwierdziła "no widzę, że Pani nie próżnuje". Wzbudziłam wogóle ogólną ciekawość i teraz będę sprawdzać ile mam i babć odważy się pójść moim śladem Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
malgoraptor Re: Trendy;-))) 20.06.05, 00:17 No właśnie, jak ja w maju wyszłam z psem i szydełkową robótką na ławeczkę na skwerku, to zaraz zagadał do mnie starszy pan, też psiarz, który do tej pory nigdy się nie odzywał, a teraz to aż nie chciał odejść! Widocznie z robótką w ręku wyglądamy na bardzo miłe, ciepłe, budzące zaufanie? (u mnie - pozory) Odpowiedz Link
justyna.ada Re: Trendy;-))) 20.06.05, 08:44 Buuu... a dlaczego jak ja wyjdę gdzieś na plac zabaw i tam sobie dziergam to pies z kulawą nogą do mnie nie zagada (w każdym razie bardzo rzadko ktokolwiek się odezwie) Inna sprawa że na ogół siadam tak żeby nie "na kolanach komuś". Może mam aż tak ponurą gębę i sprawiam wrażenie ze ugryzę każdego??? W każdym razie chyba jestem wyjątkiem od tej sympatycznej reguły. No dobra, parę razy jakieś babcie mi się zdarzały. Jak leżałam w szpitalu kilka dni kiedyś to w pokoju miałam taką gadatliwą babcię... ale ona to mi opowiedziała cały swój życiorys, łącznie z dzierganiem. justyna Odpowiedz Link
ka_thy Re: Trendy;-))) 20.06.05, 09:09 Ostatnio robiłam na drutach na placu zabaw, patrząc jednym okiem na moją córcię. I największe zainteresowanie wzbudziłam wśród dzieci, które podchodziły a własciwie udawały, że przechodzą koło mojej ławki a ukradkiem zerkały na to co robię. Jedna dziewczynka zebrała się na odwagę i powiedziała mi "ładnie pani szyje" ))) Odpowiedz Link
malgoraptor Re: Trendy;-))) 22.06.05, 22:10 "Parę razy jakieś babcie mi się zdarzały" czyli zagadywały, zagadywały... Justyno, bądź realistką! To nie jest metoda podrywu! Odpowiedz Link
malgunia Re: Trendy;-))) 20.06.05, 09:47 Mnie się zdarza bywać tredny w pociągach. Raz nawet jakiś starszy pan zaczą wspominać swoją niedawno zmarłą żonę,i zaproponował mi że odda wszystkie włóczki i aksesoria jakie mu po niej zostały "żeby się nie marnowało". Niestety mieszkał na drugim krańu Polski... Odpowiedz Link
maladanka Re: Trendy;-))) 20.06.05, 10:14 Poczytałam sobie co już napisałyście i zachęcam do wychodzenia z robótkami.Kiedyś to było normalne,właściwie mama z pustymi rękami była źle widziana.Ale też i te robótki pozwoliły nam ubrać dzieci i mężów,urozmaicić szarość. A teraz co do zagadywania - ja mieszkam w małym miasteczku i tu przyjęte jest zagadywanie przy okazji i właściwie to lubię.Rozumiem też,że dla wielu osób to jedyna możliwość odezwania się do drugiej osoby. Czasami odwiedzam rodzinkę w dużym mieście i czekając na przystankach tramwajowych widzę dużo osób mówiących same do siebie.To efekty samotności. Dlatego przy okazji apel - proszę Was bardzo - rozmawiajcie ze starszymi ludźmi. A co do dzieci - ja np.miałam koło siebie grube szydełko z grubą nitka i zaczęty łańcuszek i czasami takim małym ciekawskim dziewczynkom dawałam na próbę.Dziewczynki urosły nie wiem kiedy i teraz mam sympatyczne znajome Odpowiedz Link
ginztonikiem Re: Trendy;-))) 22.06.05, 11:09 Chciałam się serdecznie przywitać. Ostatni raz byłam tu rok temu. Też się cieszę że wyłazimy z robótkami jak grzybki po deszczu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: Trendy;-))) 22.06.05, 11:25 A ja chodzę do tej piaskownicy z szydełkiem i robótkąi chodzę i... nic, zero zainteresowania no, przynajmniej nikt mnie nie zagadał. Ale za to mam szansę podciągnąć robótkę, a nie siedzieć bezczynnie. Odpowiedz Link
maladanka Re: Trendy;-))) 22.06.05, 22:27 Ludzie się odzwyczaili od rozmowy! Boją się przypisania im intencji niewłaściwych, albo,że się spotkają z opryskliwością. Odpowiedz Link
kasiab75 Re: Trendy;-))) 27.06.05, 15:02 a mnie to sie wydaje dziwne zeby zagadywac kogos dziergajacego (tzn odkad zaczelam sie uczyc no to moze i mialabym ochote, gdybym kogos takiego zobaczyla - bo bym sie pewnie chciala o milion rzeczy spytac). mnie by sie wydawalo po pierwsze ze temu komus przeszkadzam skoro ma co robic, a po drugie zupelnie nie wiem dlaczego akurat dzierganie mialo by mnie sklaniac do rozmowy...... Odpowiedz Link
lady_huncwot Re: Trendy;-))) 28.06.05, 20:00 Moim zdaniem mniej tu chodzi o samo dzierganie, bardziej chodzi o pretekst do rozmowy Dlatego np. właściciele psów chętniej rozmawiają ze sobą podczas spaceru ich czworonogów, niż gdyby chodzi obok siebie sami ludzie, bez psów. A robótkowanie budzi domowo-rodzinne skojarzenia (mama, babcia tak robiła, jak byłem mały/mała to miałem taki sweterek itd.)... Odpowiedz Link
mewus Re: Trendy;-))) 29.06.05, 11:02 A propos spacerów po parku, to mój samotny znajomy czuł się tak nieswojo spacerując bez psa, bez dziecka, bez dziewczyny, że w końcu wpadł na pomysł i kupił sobie smycz (psa oczywiście nie). Spacerując ze smyczą w ręku czuł się wreszcie jak inni A mój dzieciak akurat jest w takim wieku, że pochłania 95% mojej uwagi na spacerze, więc o robótkowaniu na świeżym powietrzu jedynie mogę pomarzyć. Ewa Odpowiedz Link
wadera77 Re: Trendy;-))) 30.06.05, 00:41 Mewus, bardzo mnie zaintrygowalo to, dlaczego Twoj znajomy, jezeli byl taki samotny, to czemu chociaz tego psa sobie naprawde nie kupil??? Odpowiedz Link