Dodaj do ulubionych

pomóżcie!!

06.11.05, 14:26
jestem bardzo początkująca więc moje pytanie może się wydać bardzo dziwne :
jesli robie coś koloru np. zielonego i chce zmienic kolor to co mam zrobić?
uciąć sznureczek i zawiązać do niego nowy? robiłam tak ale niezbyt ładnie to
wyglądało...
dziękuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • lady_huncwot Re: pomóżcie!! 06.11.05, 14:37
      Witaj,
      O jaki wzór chodzi - paski w różnych kolorach czy wzór tzw. norweski, w którym
      przeplatają się w jednym rzędzie różne kolory?
      • dorocia.klp Re: pomóżcie!! 08.11.05, 22:01
        chodzi o takie paski, gdzie po przerobieniu kilku rządków chce zmienić kolor na
        inny
    • margoma Re: pomóżcie!! 07.11.05, 15:09
      Dopisze sie do tego watku.Co zrobić z takim samym problemem przy kolorowych
      kwadratach robionych na szydełku?Wiązać? Gosia
    • beaciar Re: pomóżcie!! 08.11.05, 22:11
      Najlepiej zostawiać nitkę a przy powrocie do koloru na brzegu poprowadzić
      włóczkę i znów robić tym kolorem. Na brzegu zostaje z boku taka "pętelka", nić
      niezbyt lużna ale i nie za krótka aby dzianina była rozciągliwa. Przy zmianie
      wielu kolorów istnieje tylko niebezpieczeństwo wielkiej liczby kłębuszków. Jest
      to jednak korzystne przy konieczności prucia bo nie mamy stu kawałków włoczki .
      Przy wrabianiu kolorów wymaga to jednak wprawy aby nie zostało ani za dużo ani
      za mało zapasu z tyłu roboty. O jak to trudno wytłumaczyć bez pokazywania smile
      Beata
    • balbi100 Re: pomóżcie!! 08.11.05, 22:15
      Absolutnie nie ciać, poprostu zostaw nitkę. Ja potem co drugi rząd, pierwsze
      oczko przerabiam tymi dwoma włoczkami, czyli ta co robie obecnie i kolorem
      pozostawionym. Jeste to łatwy sposób nie trzeba mieć wprawy w zostawianiu nitki
      aby się potem wzór nie marszczył
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka