Dodaj do ulubionych

Za duży dekolt

31.03.06, 09:37
Zrobiłam sukieneczkę dla córeczki ale wyszedł za duży dekolt. Co zrobić żeby
do trochę zmniejszyć. Dekolt jest półokrągły.
Obserwuj wątek
    • ivoncja Re: Za duży dekolt 31.03.06, 09:43
      To zależy jak dekolt jest wykończony. Jeśli gładko, to może dorobić wokół
      dekoltu plisę szydełkową?
    • tutunia Re: Za duży dekolt 31.03.06, 12:28
      To jest ta sukienka:
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d7f9ii49wd5wi2r.html
    • martalala Re: Za duży dekolt 31.03.06, 13:13
      kiedys wychodzilo mi to nagminnie i doszywalam bawelniane koronki (takie z
      tasmy), ktore efektownie marszczylam i bylo swietnie ....ale do tej sukieneczki
      to chyba nie pasuje
    • eli2zero Re: Za duży dekolt 31.03.06, 15:04
      A może nabrać oczka przy początku kołnierzyka i dorobić tak, żeby w efekcie
      wyglądało, że sukieneczka jesy noszona na wierzch, a pod spodem jest niby top? A
      sukieneczka śliczna. Gratuluję.
      • tutunia Re: Za duży dekolt 31.03.06, 15:09
        Dzięki za uznanie. Właśnie się zastanawiam nad Twoim pomysłem, ale jak to
        dokładniej zrobić. Prosze o szczegóły, dodam jeszcze, że na okrągłych drutach
        nie umiem robić sad
        • aiszka4 Re: Za duży dekolt 31.03.06, 15:19
          A ten dekolt jest "cały" za duży, czy tylko szpic jest za głeboki, Twoim
          zdaniem (bo na zdjęciu jakoś nie widzę tego mankamentu)?
        • eli2zero Re: Za duży dekolt 31.03.06, 15:49
          Jak nie na okrągłych, to może od góry? Krótki ściągacz lub inne zakończenie
          dekoltu, a potem trzeba dobierać. Nie wiem jak często, trzeba próbować smile Może
          całość podzielić na cztery części - wyznaczyć w ten sposób środkowe oczka
          przodu, tyłu i ramion i w co drugim rzędzie dodawać po 1 oczku z obu stron tych
          wyznaczonych oczek (tak kiedyś robiłam cały sweterek zaczynając od szyi). Na
          koniec doszyć.
          • tutunia Re: Za duży dekolt 31.03.06, 16:12
            Hmm, ciekawy pomysł, musze go przemyśleć. Dzięki!
    • mjermak Re: Za duży dekolt 31.03.06, 18:38
      a moze zrob ancuszkiem an szydelku sznureczek i przeplec wokol szyi. A mzoe to
      tylko tobie sie wydaje, ze za duzy dekolt?zrob zdjecie na corci
    • doona Re: Za duży dekolt 01.04.06, 00:21
      Witam. Nie bardzo wiem jak Ci to wytłumaczyć,bo ja bym chyba nie zrozumiała bez
      obrazu. Zrobiłam tak: Nabrałam oczka wokół dekoltu na okrągłe druty i
      przerobiłam ok 3-4 cm oczkami prawymi po prawej stronie, a lewymi po lewej i
      luźno zakończyłam. Powstał taki wywinięty wałek. Żeby zmniejszyć dekolt,
      cofnęłam się do początkowego rzędu tego dekoltu, na tych samych oczkach
      od spodu nabrałam jeszcze raz oczka i przerobiłam trochę więcej rzędów wgórę,
      żeby powstał drugi - wyższy wałek. Można tych wałków zrobić kilka, w zależności
      od potrzeby zmniejszenia dekoltu. Nawet fajnie to wygląda. Jeżeli nadal nie
      możesz sobie tego wyobrazić, to napisz na mojego maila. Postaram się zrobić
      zdjęcie, a na maila jest mi po prostu łatwiej wysłać niż na forum, bo będę
      wysyłać z dysku a nie z żadnej strony. Jeżeli zrozumiałaś, to bardzo się
      cieszę, a jeżeli nie, to na prawdę nie krępuj się pytać, będziemy działać dakej.
      Pozdrawiam. Hanka

nie zrozumiałaś, to śmiało pisz na maila.
      • doona Re: Za duży dekolt 01.04.06, 00:25
        Pospieszyłam się z odpowiedzią nie widząc sukieneczki. Teraz ją zobaczyłam i te
        wałeczki na przemian białe i czerwone byłyby chyba fajne.
        • tutunia Re: Za duży dekolt 01.04.06, 08:27
          Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Właśnie sęk w tym, że nie umiem robić na
          drutach z żyłką. Próbowałam, ale więcej było nerwów niż roboty, nie wiem co
          robię źle, ale cała robota jest na nich napięta, oczka się blokują między
          drutem a żyłką, brrr. Chyba szydełkiem coś pokombinuję,chyba że dacie mi drogie
          Panie wskazówki co robić żeby drutowanie na okrągło było bezstresowe.
          A ten nieszczęsny dekolt jest naprawdę za duży. Sięga mojej córci do
          połowy "biustu".
          • doona Re: Za duży dekolt 01.04.06, 20:06
            Ja z drutami na żyłce mam to samo i dla tego robię na nich tylko to co muszę,
            np. właśnie takie wykończenia. Na żyłce robię tylko dle tego, żeby dekolt w
            trakcie roboty nie tracił ksztzłtu, ale robię tak, jak na normalnych drutach.
            T.zn. robię do końca rzędu, odwracam robótkę i z powrotem, później tą przerwę
            zszywam. Rzeczywiście takie robienie "w kólko" to straszna mordęga, podziwiam
            tych, którzy tak robią. Ja sobie ułatwiłam. Pozdrawiam. Hanka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka