potatos 07.05.06, 07:40 jedna z forumowiczek podawala idealny wykroj pod pachy - ale zgubilam kartke>prosze odezwij się i podaj jeszcze raaaazzzz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: Wykroj pod pachy?! 07.05.06, 13:07 Z przodu 1x4, 1x3, 1x2, 2x1, z tyłu 1x3, 1x2, 2x1.Podkrój zależy od grubości wełny i od tego co robisz-dopasowana bluzeczka podkrój musi być większy, grube swetrzysko mniejszy.Nie wiem czy to jest ten idealny, ale mnie zawsze się udaje. Małgorzata Odpowiedz Link
potatos Re: Wykroj pod pachy?! 07.05.06, 15:30 dzieki ,robię zwykla kamizelkę z dosc grubej anilany.Juz teraz w podrecznym "torebkowym" notatniku. Odpowiedz Link
babushka33 Re: Wykroj pod pachy?! 08.05.06, 00:50 Czy to jest wykrój do szydełka, czy drutów ? Dlaczego jest on inny z przodu a inny z tyłu? Jak do tego dopasować rękawy? Przepraszam jeśli moje pytania są śmieszne, ale niestety zawsze mam z tym problem. Na drutach i szydełku robię już od dawna i o ile nie mam większych trudności ze zrobieniem wzoru, to niestety modelowanie dzianiny, to moja pięta achillesowa. Kiedyś robiłam wielkie swetrzyska zupełnie prosto, nie martwiąc się podkrojami pach, czasami coś wykombinowałam wg opisu z gazety. Teraz chciałabym bardziej dopasować bluzeczki ale mi nie za bardzo wychodzi. Ostatnio w ogóle mam jakiegoś doła robótkowego i wydaje mi się, że nic nie umiem. Odpowiedz Link
zdzid Re: Wykroj pod pachy?! 08.05.06, 13:41 Według mnie, to nie ma uniwersalnego sposobu na podkrój pachy bo to zależy nie tylko od grubości włóczki ale tez od rozmiaru swetra jaki robisz,no i sylwetki np. jesli ktos ma większy biust to musi mieć szersza robótkę pod pachą, czyli na wys. biustu i potem trzeba zrobić większy podkrój żeby dopasować szerokość w ramionach. Najlepiej narysować sobie wykrój (może byc szkic) z naniesionymi wymiarami: szerokość robótki pod pachą (jeżeli robimy na siebie to trzeba się po prostu zmierzyć), szerokość w ramionach. Teraz trzeba odjęć od siebie te dwa wymiary, podzielić na dwa - i wychodzi nam ile cm musimy zakończyć na podkrój. Odmierzamy sobie tą szerokość na robótce i już mamy ile to jest oczek. Teraz tylko trzeba to rozliczyć tak, żeby wyszło ładnie zaokrąglone - od kilku oczek na początku do 1 na końcu. Jak bardzo to jest okrągło nie ma zazwyczaj znaczenia (byle nie zakończyć wszystkich oczek na raz) bo tego i tak nie widać w gotowej robótce. Ja robie taki sam podkrój w przodzie i w tyle. Główkę rękawa zakańczamy tak samo jak przód, potem po 1 oczku aż uzyskamy odp. wysokość główki i na koniec w celu zaokrąglenia po np. 3 z kazdej strony i reszte oczek jednorazowo (ok. 6-7 cm). Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Wykroj pod pachy?! 08.05.06, 15:39 Tak jak napisała Zdzid nie ma uniwersalnego sposobu, dlatego podałam orientacyjny. Podkrój pach powinien być różny, bo tak zbudowany jest człowiek, jak szyjesz tez z przodu masz większy podkrój w bluzce i w rękawie. Oczywiscie mozna zrobić jednakowy aż takiej róznicy przy swetrze to nie ztobi. Ja zawsze robię podkrój większy z przodu. Małgorzata Odpowiedz Link