iorek 21.08.06, 00:42 nie korzystam z wzorów, bo jakoś mi to specjalnie nie idzie, ale od czasu do czasu przestudiuję jakiś katalog dla inspiracji. spotkałam się np. przy sukieneczkach z określeniem przerabiać "na plisę". co to znaczy?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: na plisę?! 21.08.06, 07:29 pewnie chodzi o podwinięcie wykończenia wokół dekoltu albo dołu bluzki czy swetra Odpowiedz Link
iorek Re: na plisę?! 21.08.06, 10:06 ale jak to się robi? (jestem zielona w tym wszystkim ) Odpowiedz Link
jokaer Re: na plisę?! 21.08.06, 10:37 republika.pl/abc_robotek_na_drutach/index02.html na tej stronie prawie wszystko jest; o plisach- rozdział samodzielne wykonywanie dzianiny i dalej kołnierze, dekolty Odpowiedz Link
zzenka Re: na plisę?! 21.08.06, 15:51 Przerabiać "na plisę" = wykonywać odpowiednie oczka (grupę oczek) "w celu utworzenia plisy wykończeniowej". Plisą nazywa się wykończenie dekoltu, wykonczenie przodów (w niej wykonuje się np. dziurki na guziki), wykończenie rękawów itp. Plisę robi się czsem oddzielnie i doszywa do reszt a czsem wykonuje jednocześnie z elementem zasadniczym. Odpowiedz Link
iorek Re: na plisę?! 21.08.06, 22:12 no właśnie... chyba nie za bardzo wiem o co chodzi w pewnym wzorze ja w ogóle tego dziadostwa czytać nie umiem Odpowiedz Link