ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 15:18 Przepraszam, Borys wtarabił sie na klawiaturę Mam problem z bolerkiem - instrukcja jest na szydełko, a ja bym chciała go zrobić na drutach. Jest banalnie proste... przynajmniej dla mnie w wersji szydełkowej. W drutowej nie wiem jak je zrobić - a dokładnie tą "obręcz" - jak ładnie dodać oczka. Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź? Zdjecia instuktażowe wersji szydełkowej na moim blogu: filumlanae.blox.pl/html Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 16:13 a czemu ty sobie tak życie chcesz utrudniać? łatwe na szydełku, to zrób szydełkiem Odpowiedz Link
grazyna_s1 Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 17:43 No wlasnie. Zostaw buklę na inny prosty sweterek, a na to bolerko kup nici np. Kalinke i otrzymasz wspaniale bolerko. Odpowiedz Link
igawroc82 Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 19:21 Jakie to ładne, chyba odgapię sobie pomysł jak skończę drutowy sweterek mogę? A na druty zrób tak samo jak na szydełko, zrób obwódkę łańcuszkiem na szydełku i nabierz na druty z żyłką, dalej tak samo jak szydełkiem Powodzenia Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 19:29 Zrób, zrób )) A ja jednak zdecydowałam sie na szydełko. Kupiłam nawet dwa motki tiftika, żeby miało "włoski". I jak wróciłam do domu, zorientowałam się że mam włóczkę na owe bolerko... ponad kilogram w kolorze czerwonego wina... cały czas cewka stała na biurku.... A co do drutów - no własnie nie wiem jak ładnie dodawać oczka by sie rozszerzało. Odpowiedz Link
kititi Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 22:51 może zacznij od ściągacza 1 o.p. i 1 o.l. i dodawaj np. w każdym rzędzie co 20 o.p. i co 20 o.l. (zacznij z przesunięciem 10 oczek, krzyżowo żeby nie było dziur) żeby w ostatnim rzędzie wyszedł ściągacz 2 o.l. i 2 o.p. Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 00:08 dzięki na razie zdecydowałam sie na szydełko, ale może na drutach też zrobię... Odpowiedz Link
igawroc82 Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 23:41 Ja też mam całą szpulę rudego moherku, 1,2kg, cieniutki, chyba nawet cieńszy od Sasanki (też akryl) Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 00:05 Z allegro może ten moherek...? Mój akryl nie jest bardzo cienki - raczej taki trochę cieńszy od Kotka. Robię na szydełku 3,5 mm. Odpowiedz Link
igawroc82 Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 13:32 Mój jest bardzo cienki, z allegro Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 13:56 Wiem który Sama miałam na niego ochotę... Odpowiedz Link
ka_thy Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 22:14 Super to bolerko, myślałam o czymś w tym stylu dla córki. Pozwolicie, że też odgapię? Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 22:24 Proszę bardzo Douchee też już robi... )) Odpowiedz Link
zdzid Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 10:22 Tu jest opis bolerka z Sandry (które kiedyś robiłam): www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3ean6bpuxlp0q5kn.html i tam jest napisane jak zrobić ściągaczową plisę dookoła bolerka, tylko ty musisz nabrac na druty (tak jak się zaczyna robótkę) te oczka które tam są nabierane przy przodach. Odpowiedz Link
akna74 Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 22:03 fajny pomysł z tym bolerkiem ale wytłumaczcie łopatologicznie dlaczego ta obrecz dookołoa jest tylko w jednym miejscu przedłużeniem pracy? po bokach to rozumiem - rekawy a na dole (czy na górze?) chodzi mi o góre (czy dół) prostokąta.. ale namieszałam.. Ania Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 10:19 No... nie rozumiem o co Ci chodzi Generalnie obręcz jest po zrobieniu doszywana na dole (przedłuża sweter) i na górze (kołnierz). Może część też po bokach, ale to chyba zależy od długości prostokąta - wolne miejsce to na ręce lub rękawy. Odpowiedz Link
chaneczka Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 10:51 a ja rozumiem, bo mialam te same watpliwosci, zastanawiam sie, czy nie wystarczy przerabiajac na okolo zrobic dodatkowe lancuszki (a przy tym dziury) TYLKO na tych bokach, na ktorych sa rekawy.... a gore i dol przerabiac bo bokach prostokata, zeby potem tego nie zszywac... Odpowiedz Link
megann120 Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 10:56 No ale po co robić osobno i potem doszywać, jak można od razu robić na górze i dole w całości... i wtedy dziuy tylko na rękawy. A bolerko jest cudne, chyba polece do pasmanterii po sasankęchoć inne robótki trzymają... pozdrawiam meg Odpowiedz Link
akna74 Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 11:17 o własnie własnie tak jak pisza dziewczyny poco robic dziury na bokach i na górze? bo tak jest na schemacie? nie wystarczy tylko na rece?? moze to jakos potem zle sie uklada i dlatego??? Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 11:20 Wydaje mi się że chodzi to, by równomiernie dodawać oczka łańcuszka - jak robótke można położyć na płask, to łatwiej to kontrolować. Odpowiedz Link
magmi2 Re: drutowy problem (bolerko) 01.02.07, 19:25 A czy mogłabym się dowiedzieć jakim wzorem jest zrobione to szydełkowe bolerko ? Byłabym niezmiernie wdzięczna. Odpowiedz Link
ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 01.02.07, 19:38 To muszelki - wkłuwa się dwa słupki w jedno o.ł., następnie o.ł. i znów dwa słupki w to samo oczki. Zajrzyj za chwilę do tej samej notki na blogu, dołączę schemat (może nie ten sam, ale bardzo podobny). Odpowiedz Link
magmi2 Re: drutowy problem (bolerko) 01.02.07, 19:51 ajlii bardzo Ci dziękuję. Zaraz idę próbować Odpowiedz Link
ajlii Jakie zapięcie? 03.02.07, 14:41 Dziewczyny, które robią wersję szydełkową - jakie planujecie zapięcie na przodzie? Na fotce, którą umieściłam na blogu, bolerko jest zapinane broszą - ale nie podoba mi się. Macie jakieś pomysły...? Odpowiedz Link
douchee Re: Jakie zapięcie? 03.02.07, 15:35 Ja się zastanawiałam nad zwyklym wiązaniem szydełkowym łańcuszkiem, ale to nie jest wersja ostateczna. Najpierw muszę zwalczyć rękawy Odpowiedz Link
ka_thy na okrągło 07.02.07, 21:02 Dziewczyny, dodajecie oczka w tej części robótki wykonywanej na okrągło? Zastanawiam się jak zrobić aby robótka była płaska. Odpowiedz Link