Dodaj do ulubionych

drutowy problem (bolerko)

• ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 15:18
      Przepraszam, Borys wtarabił sie na klawiaturę wink

Mam problem z bolerkiem - instrukcja jest na szydełko, a ja bym chciała go zrobić na drutach. Jest banalnie proste... przynajmniej dla mnie w wersji szydełkowej. W drutowej nie wiem jak je zrobić - a dokładnie tą "obręcz" - jak ładnie dodać oczka. Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź?

Zdjecia instuktażowe wersji szydełkowej na moim blogu:
      filumlanae.blox.pl/html
      • niedzwiedzica_sousie Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 16:13
        a czemu ty sobie tak życie chcesz utrudniać? łatwe na szydełku, to zrób
        szydełkiem smile
        • grazyna_s1 Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 17:43
          No wlasnie. Zostaw buklę na inny prosty sweterek, a na to bolerko kup nici np.
          Kalinke i otrzymasz wspaniale bolerko.
      • igawroc82 Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 19:21
        Jakie to ładne, chyba odgapię sobie pomysł jak skończę drutowy sweterek tongue_out mogę?
        smile A na druty zrób tak samo jak na szydełko, zrób obwódkę łańcuszkiem na
        szydełku i nabierz na druty z żyłką, dalej tak samo jak szydełkiem smile Powodzenia smile
        • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 19:29
          Zrób, zrób smile))
          A ja jednak zdecydowałam sie na szydełko. Kupiłam nawet dwa motki tiftika, żeby miało "włoski". I jak wróciłam do domu, zorientowałam się że mam włóczkę na owe bolerko... ponad kilogram w kolorze czerwonego wina... cały czas cewka stała na biurku....
          A co do drutów - no własnie nie wiem jak ładnie dodawać oczka by sie rozszerzało.
          • kititi Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 22:51
            może zacznij od ściągacza 1 o.p. i 1 o.l. i dodawaj np. w każdym rzędzie co 20
            o.p. i co 20 o.l. (zacznij z przesunięciem 10 oczek, krzyżowo żeby nie było
            dziur) żeby w ostatnim rzędzie wyszedł ściągacz 2 o.l. i 2 o.p.
            • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 00:08
              dzięki smile na razie zdecydowałam sie na szydełko, ale może na drutach też zrobię...
          • igawroc82 Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 23:41
            Ja też mam całą szpulę rudego moherku, 1,2kg, cieniutki, chyba nawet cieńszy od
            Sasanki (też akryl) tongue_out
            • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 00:05
              Z allegro może ten moherek...?

Mój akryl nie jest bardzo cienki - raczej taki trochę cieńszy od Kotka. Robię na szydełku 3,5 mm.
              • igawroc82 Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 13:32
                Mój jest bardzo cienki, z allegro smile
                • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 13:56
                  Wiem który smile Sama miałam na niego ochotę...
    • ka_thy Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 22:14
      Super to bolerko, myślałam o czymś w tym stylu dla córki. Pozwolicie, że też
      odgapię? wink
      • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 29.01.07, 22:24
        Proszę bardzo smile Douchee też już robi... smile))
        • zdzid Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 10:22
          Tu jest opis bolerka z Sandry (które kiedyś robiłam):
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3ean6bpuxlp0q5kn.html
          i tam jest napisane jak zrobić ściągaczową plisę dookoła bolerka, tylko ty
          musisz nabrac na druty (tak jak się zaczyna robótkę) te oczka które tam są
          nabierane przy przodach.
          • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 13:59
            dziękuję smile bedę próbować smile
            • akna74 Re: drutowy problem (bolerko) 30.01.07, 22:03
              fajny pomysł z tym bolerkiem ale wytłumaczcie łopatologicznie dlaczego ta
              obrecz dookołoa jest tylko w jednym miejscu przedłużeniem pracy? po bokach to
              rozumiem - rekawy a na dole (czy na górze?) chodzi mi o góre (czy dół)
              prostokąta.. ale namieszałam..
              Ania
              • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 10:19
                No... nie rozumiem o co Ci chodzi wink
                Generalnie obręcz jest po zrobieniu doszywana na dole (przedłuża sweter) i na górze (kołnierz). Może część też po bokach, ale to chyba zależy od długości prostokąta - wolne miejsce to na ręce lub rękawy.
                • chaneczka Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 10:51
                  a ja rozumiem, bo mialam te same watpliwosci, zastanawiam sie, czy nie
                  wystarczy przerabiajac na okolo zrobic dodatkowe lancuszki (a przy tym dziury)
                  TYLKO na tych bokach, na ktorych sa rekawy....
                  a gore i dol przerabiac bo bokach prostokata, zeby potem tego nie zszywac...
                • megann120 Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 10:56
                  No ale po co robić osobno i potem doszywać, jak można od razu robić na górze i
                  dole w całości... i wtedy dziuy tylko na rękawy.
                  A bolerko jest cudne, chyba polece do pasmanterii po sasankęsmilechoć inne robótki
                  trzymają...
                  pozdrawiam
                  meg
                  • akna74 Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 11:17
                    o własnie własnie tak jak pisza dziewczynywink poco robic dziury na bokach i na
                    górze? bo tak jest na schemacie? nie wystarczy tylko na rece?? moze to jakos
                    potem zle sie uklada i dlatego???
                    • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 31.01.07, 11:20
                      Wydaje mi się że chodzi to, by równomiernie dodawać oczka łańcuszka - jak robótke można położyć na płask, to łatwiej to kontrolować.
    • magmi2 Re: drutowy problem (bolerko) 01.02.07, 19:25
      A czy mogłabym się dowiedzieć jakim wzorem jest zrobione to szydełkowe
      bolerko ? Byłabym niezmiernie wdzięczna.
      • ajlii Re: drutowy problem (bolerko) 01.02.07, 19:38
        To muszelki - wkłuwa się dwa słupki w jedno o.ł., następnie o.ł. i znów dwa słupki w to samo oczki.
        Zajrzyj za chwilę do tej samej notki na blogu, dołączę schemat (może nie ten sam, ale bardzo podobny).
    • magmi2 Re: drutowy problem (bolerko) 01.02.07, 19:51
      ajlii bardzo Ci dziękuję. Zaraz idę próbować smile
    • ajlii Jakie zapięcie? 03.02.07, 14:41
      Dziewczyny, które robią wersję szydełkową - jakie planujecie zapięcie na przodzie? Na fotce, którą umieściłam na blogu, bolerko jest zapinane broszą - ale nie podoba mi się. Macie jakieś pomysły...?
      • douchee Re: Jakie zapięcie? 03.02.07, 15:35
        Ja się zastanawiałam nad zwyklym wiązaniem szydełkowym łańcuszkiem, ale to nie jest wersja ostateczna. Najpierw muszę zwalczyć rękawy
    • ka_thy na okrągło 07.02.07, 21:02
      Dziewczyny, dodajecie oczka w tej części robótki wykonywanej na okrągło?
      Zastanawiam się jak zrobić aby robótka była płaska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka