olivka33 23.10.07, 22:16 Kochanie dziewczynki Czy możecie mi powiedzieć jak zrobic te falbanke na dole sweterka, ktorego link wklejam i jak zrobic ten ażur. Wiem, pewnie wzór jest prosty, ale prosze pomóżcie www.kimhargreaves.co.uk/acatalog/Joy.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: Sweterek rozpinany 24.10.07, 18:38 Falbanka najprawdopodobniej zrobiona jest na szydełku, azurek masz wytłumaczony na " Marancie" Małgorzata Odpowiedz Link
kititi Re: Sweterek rozpinany 24.10.07, 20:53 ażurek jest najprostszy - 2 oczka prawe razem, narzut (zakręcenie nitki na prawym drucie), 2 oczka prawe razem, narzut, i tak do końca rzędu, drugi rząd same oczka lewe, trzeci rząd musisz sprawdzić doświadczalnie, czy zacząć od narzutu, czy od dwóch oczek razem, żeby ładnie wychodził wzór, czwarty rząd - same lewe. Co do falbanki to spróbuj nabrać dwa razy więcej oczek niż potrzeba na brzeg, przerób 2 - 4 rzędy i w następnym przerabiaj po dwa oczka razem, żeby było tyle, ile potrzeba. Zobacz na mniejszych próbkach jak to wychodzi. Może nie będzie tak samo, ale podobnie i może bardziej Ci się spodoba. Życzę powodzenia i radości z drutowania. Odpowiedz Link
olivka33 Re: Sweterek rozpinany 24.10.07, 21:07 Dziękuje bardzo za podpowiedz. Juz się wziełam do robienia tego sweterka. Zobaczymy jak wyjdzie. Wogóle wiekszość dzieł z tej strony mi sie podoba Odpowiedz Link
olivka33 Re: Sweterek rozpinany 04.01.08, 23:29 A gdzie na marancie. Nie umiem tam nic znaleść ( Odpowiedz Link
malgoha1 Re: Sweterek rozpinany 05.01.08, 14:37 U mnie Maranta nie działa, zadałaś pytanie na dwóch forach i na tamtym u Maranty dziewczyny Ci odpowiedziały bardzo dokładnie. poszukaj posta ze swoim pytaniem- po co się powtarzać Małgorzata Odpowiedz Link