Dodaj do ulubionych

Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda

16.09.08, 13:31
Może któraś z Was zna się na tym sprzęcie lepiej niż ja i potrafi mi
powiedzieć, w czym leży problem? Odkurzyłam swoją maszynę i postanowiłam w
końcu zacząć jej używać. Wcześniej chodziła ciężko i brudziła włóczkę, gubiła
gdzieniegdzie oczka, ale rzędy wychodziły. Z pomocą męża- złotej rączki
rozkręciłam ją, wyczyściłam, złożyłam naprawdę dokładnie i coś jest nie tak-
po nałożeniu nitki na igły i przesunięciu zamka na prawą stronę oczka nie
przesuwają się poza języczki igieł. Poczas przesuwania zamka igły
przemieszczają się zarówno do przodu, jak i do tyłu, ale wygląda na to, że
niewystarczająco. Mam tylko nadzieję, że niczego nie popsułam...
Obserwuj wątek
    • ivoncja Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 16.09.08, 17:00
      Męczę się dalej... Czy ewentualnie jakaś posiadaczka Mody mogłaby podesłać mi
      zdjęcie zamka od spodu?
      Przyszło mi do głowy, że coś jest nie tak właśnie z zamkiem, może został źle
      skręcony po wyczyszczeniu, a nie pomyślałam, żeby go sfotografować przed
      rozmontowaniem...
      • 11sarmacka Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 09.01.15, 10:50
        Dzień dobry, poszukuję osoby która chciałaby podzielić się wiedzą obsługi maszyn dziewiarskiej np moda ale może też być inna marka, bardziej zaawansowana. Byłoby świetnie gdzieś w Warszawie. Pozdrawiam Marta
        • henna1212 Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 12.01.15, 14:56
          Witam. Chętnie pomogę, mieszkam w Warszawie. Mój mail to hwojtun@wp.pl
    • kititi Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 16.09.08, 20:51
      z boku jest dźwignia - można spróbować zmienić za jej pomocą ustawienie ząbków na spodzie zamka. Może instrukcja pomoże?
      • ivoncja Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 16.09.08, 23:34
        Chyba ślepa jestem, bo żadnej dźwigni tam nie widzę...
        • wojkam5 Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 17.09.08, 15:13
          Na wierzchu zamka są takie 2 wystające okrągłe cosie - sprawdź czy oba są wciśnięte
          no i igły muszą na początku wystawać tak troszeczkę bo jak za daleko wysuniesz
          to zamek je omija smile
          • ivoncja Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 17.09.08, 21:29
            Wszystko jest ustawione tak samo jak przed czyszczeniem, oba bolce wciśnięte jak
            należy.
            • wojkam5 Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 18.09.08, 12:48
              w takim razie jesli dobrze rozumiem w czy problem to obstawiam że za daleko
              wysuwasz igły na początku - ja tak robię jak chcę opuścic kilka "oczek" wysuwam
              te do opuszczenia i po tych zamek jedzie nie ruszając ich a po reszcie igieł
              normalnie.
              • ivoncja Re: Pomocy- problem z maszyną dziewiarską Moda 18.09.08, 21:26
                Hm, ale przecież po wysunięciu igieł roboczych przesuwam po nich zamek w tę i z
                powrotem i ustawiają się we właściwej pozycji, zresztą wcześniej robiłam tak
                samo i wszystko działało... Nie wiem, czy będę się dalej bawić w naprawianie tej
                maszyny, bo muszę się pochwalić, że właśnie udało mi się wylicytować
                niesamowicie tanio dwupłytówkę Veritas... Muszę tylko zdobyć do niej instrukcję.smile
                Bardzo dziękuję za chęć pomocy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka