kama108 04.02.09, 09:15 Chcę zrobić pled (koc) na drutach, może ktos wie ile włóczki kupić na rozmiar 135-200 cm . W motku jest 300 m. A może ktoś ma ciekawy wzór? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inneezz Re: pled 04.02.09, 11:56 Jestem w trakcie robienia czegoś podobnego,z tym że kupiłam parę swetrów w ciucholandzie(żeby było tanio) i je poprułam, nie wiem tak dokładnie ile to waży, teraz mieszam włóczki przerabiając podwójną nitką na drutach 10.Zużycie wełny zależy od wzoru,grubości drutów i wełny.Robię ściągaczem 1l.o.,1p.o. w sumie nic specjalnie ciekawego.Jeżeli chciałabyś robić z nowej wełny to polecam zakupy w jakiejś hurtowni(np w Częstochowie jest taka fajna na ul.Krótkiej z tego co wiem to można sobie coś zamówić wysyłkowo)bo ten kocyk może dość sporo kosztować Odpowiedz Link
kama108 Re: pled 04.02.09, 15:20 Dzięki wielkie, bo nie wpadłam na to by kupic stare swetry. Pozdrawiam Odpowiedz Link
vichta Re: pled 04.02.09, 13:13 Pod tym adresem www.chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=vichta znajdziesz dwa wzory na ozdobne druciane narzuty. Mogą służyć również za pled ) Są tam też narzuty na szydełku. Odpowiedz Link
kama108 Re: pled 04.02.09, 15:21 Ja jestem początkująca i to są wzory dla mnie za trudne. Ale bardzo dziękuję, może podejmę wyzwanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
vichta Re: pled 12.02.09, 11:15 A może to Ci się spodoba?: jot-en.bloog.pl/gal,494764,title,Pled-z-Ravelry,index.html?ticaid=677dc Odpowiedz Link
jo-en Re: pled 12.02.09, 19:55 Wywołana do tablicy obiecuję opisać, jak to zrobiłam. Nadmieniam, że nie jest to mój pomysł, ale podpatrzyłam go na ravelry. Robiłam metodą prób i błędów, choć szybko zorientowałam się w czym rzecz. Pled robiony jest wzorem francuskim - same oczka prawe, składa się z prostokątnych elementów, które łączy się w pasy, a gotowe pasy ze sobą. Niestety, nie robiłam żadnej dokumentacji. Postaram się zrobić chociaż jeden element i zamieścić na blogu. Kolory - to żywioł, jakoś nie bardzo chciało mi się myśleć, bo pled z resztek i trudno było z takiej ilości kolorów zaplanować coś sensownego. Pozdrawiam Jo Odpowiedz Link
vichta Re: pled 14.02.09, 12:40 Dzięki za podpowiedź. Tak myślałam, że to francuski, ale pewna nie byłam. Brawa za cierpliwość! Odpowiedz Link
jo-en Re: pled - instrukcja wykonania elementu na blogu 14.02.09, 20:37 Zrobiłam to chaotycznie i nie zupełnie do końca, ale może reszta w następnym odcinku. Jo Odpowiedz Link
inneezz Re: pled 14.02.09, 13:05 znalazłam fajny dość prosty wzór na pled (tylko prawe i lewe oczka) www.knitting-and.com/knitting/patterns/afghans/garter.htm Odpowiedz Link
inneezz Re: pled 14.02.09, 15:40 www.knitting-and.com/knitting/patterns/afghans/st_st.htm to jest pled który miałam wkleić , poprzedni jest z samych prawych oczek Odpowiedz Link
inneezz Re: pled 14.02.09, 13:12 i jeszcze jeden podobny ale tym razwm bez opisu hyeknitter.wordpress.com/2008/03/19/fo-mitered-square- blanket/ Odpowiedz Link
jo-en Re: pled 14.02.09, 13:50 Obydwa robione na bazie tego samego elementu. Tą metodą robi się też szaliki, poduchy, swetry. Parę razy się przymierzałam, bo wzór świetny. Pozdrawiam Jo Odpowiedz Link
jolkaje Re: pled 25.02.09, 12:56 zauroczona pledem jo-en, też zaczęłam go tworzyć. Największą trudnością jest wyrównanie grubości nitek - robię z resztek. Mój pled będzie dość mięsisty. na drutach 3,5 grubą wełną, na jeden element wychodzi mi ok0ło 0,8 dag. No i czkam na wskazówki jo-en co do łączenia elementów. zszywałaś, czy dorabiałaś plisę? Odpowiedz Link
jo-en Re: pled 25.02.09, 18:48 Sprawę pledu z przyczyn ode mnie niezależnych zaniedbałam. Dwukrotny pad wykonany przez PC , zrobił swoje ( Ale pokrótce o montażu - każdy prostokąt kończę dodatkowym paskiem w kolorze plisy - u mnie szary, a następnie zszywam prostokąty w pas - zszywam krótsze boki prostokąta. Na pas wchodzi u mnie 5 elementów, robiłam 5 takich pasów. Na boku pasa nabierałam oczka na listwę, używałam do tego trzech drutów okrągłych z żyłką, bo trochę tych oczek jest - bez mała na dwóch metrach. Po zrobieniu listew - zszywa się pasy, a następnie nabiera oczka na krótszych bokach pledu i znów wykonuje listwę. Pled gotowy. Zszywałam zwykłym ściegiem na okrętkę po prawej stronie łapiąc każde oczko. Konieczna igła z tępą końcówką. Nie wiem, czy jasno to objaśniłam, ale w razie wątpliwości pytaj. Pozdrawiam Jo Odpowiedz Link
jolkaje Re: pled 25.02.09, 20:48 Dzięki za wskazówki, jeszcze troszkę potrwa zanim z nich skorzystam. Mam dopiero 5 elementów. Dziękuję i pozdrawiam. Jolka Odpowiedz Link
vichta Re: pled 26.02.09, 08:53 Wrzuciłam jeszcze jeden wzór na narzutę. Wykonana jest z elementów w formie liści w jesiennych kolorach. Jest też do niej opis w języku polskim. Odpowiedz Link