ninini79
18.02.13, 20:57
MZDW od dawna planuje przebudować Trasę Nadwiślańską, czyli drogę wojewódzką nr 801. Dotychczasowe plany nie uwzględniały budowy drogi dwujezdniowej, z wyjątkiem odcinka w Józefowie. Co ciekawe, w MZDW udało mi się uzyskać odpowiedź, że za 20 lat (około roku 2032) droga 801 może być dwujezdniowa, i to aż do Wilgi (planowana jest budowa nowego mostu na Wiśle). Mieszkańcy wschodniej części aglomeracji warszawskiej będą mogli używać tego mostu jako dojazdu do rejonów położonych na lewym brzegu Wisły (jak okolice Kozienic i Sandomierza), odciążając DK 79 i wykorzystują DW 801 - trasę główną ruchu przyspieszonego. W Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju pojawiła się A 17 w miejsce planowanej S 17, a autostrada może być płatna. Tak więc DW 801 mogłaby stanowić bezpłatną alternatywę dla przyszłej A 17. Może to jest jeden z powodów tak śmiałych planów jej przebudowy?
Obwodnica Dziecinowa - wydaje mi się, że ostateczny jej wymiar to: przekrój dwujezdniowy, jezdnie 2x3,5 m z pasem awaryjnym 2,5 m, 5 m odstępu między jezdniami (i miejsce na lewoskręty) - razem 2 razy 9,5 m plus 5 m - 24 m; ok. 5 m odstępu między brzegiem jezdni a drogami odbarczającymi (które nie zawsze występują, czasem są niepotrzebne), 6 m szerokości ewentualnych dróg odbarczających, też bliżej krańca dróg odbarczających pewna odległość ma być zostawiona (np. na znaki przy nich czy ewentualne chodniki). 34 m pasa bez dróg odbarczających; z nimi samymi 46 m. Rzeczywiście, wychodzi około 50 m w planach zagospodarowania, przy czym więcej przy skrzyżowaniach. Nawet ponad 50 m może być, bo drogi odbarczające mogą mieć szerszą rezerwę niż 2 m - trzeba też umieścić znaki drogowe. W rowach może będą stać ekrany dźwiękochłonne. Na skrzyżowaniach pas drogowy szerszy. Droga będzie mieć ograniczoną dostępność. Nie wiem, co z przejściami dla pieszych i skrzyżowaniami, przystankami autobusowymi. Może jakieś wiadukty nad drogami gminnymi, powiatowymi i ślimaki nad ważniejszymi? Sama obwodnica Dziecinowa będzie mieć około 3 km. Możliwe, że trzeba będzie pod nią poświęcić co najwyżej płoty lub place gospodarcze, nie budynki mieszkalne. Park maszyn na północny wschód od skrzyżowania DW 801 z 805 przeszkadza. Jest tam betonowy płot. Najdalej wysunięty dom na zachód na osiedlu Zielony Dziecinów też przeszkadza (raczej jego podwórko). Szkoda, że na północ od osiedla Zielony Dziecinów występuje gleba trzeciej klasy. To miejsce wygląda bardzo atrakcyjnie pod względem lokalizacji obwodnicy. Ktoś zapomniał o przyszłościowym myśleniu, pozwalając budować niektóre budynki na osiedlu Zielony Dziecinów i skład maszyn przy DW 801. Miejsce, w którym jest skład maszyn, wygląda na bardzo atrakcyjne pod względem budowy DW 801. Wydawanie pozwoleń na budowę w okolicy skrzyżowania DW 801 i 805, 799 było błędem. Dobrze, że na terenie parku maszyn nikt nie pobudował domu. [B]Przy przygotowywaniu studium zagospodarowania przestrzennego i MPZP nie wolno myśleć krótkowzrocznie. Wszyscy musza o tym pamiętać![/B]
Oto, co stało się z obwodnicą Stargardu Szczecińskiego:
Obwodnica jest drogą dwujezdniową o długości ok. 13,52 km z trzema węzłami Stargard Szczeciński Zachód, Stargard Szczeciński Centrum, Stargard Szczeciński Wschód (według starego nazewnictwa odpowiednio Lipnik, Stargard Os. Pyrzyckie oraz Święte). [B]Początkowo planowano, aby obwodnica była drogą jednojezdniową (tzw. półprofil, 1x2), jednak lokalizacja fabryki opon do samochodów ciężarowych i autobusów Bridgestone w Stargardzie Kluczewie wpłynęła na decyzję o jej poszerzeniu do pełnego profilu 2x2.[/B]
Lokalizacja dużej inwestycji sprawiła, że wybudowano drogę dwupasmową. Może Włodarzewskiej, kierowcom jeżdżącym DW 801 i regionowi Dziecinowa też warto byłoby zrobić podobny "prezent" w postaci bezpośredniej budowy drogi dwujezdniowej? Dziecinów przez tyle lat był wąskim gardłem, miejscem z przejazdem kolejowym, więc może wreszcie czas na rekompensatę? W Stargardzie Szczecińskim jest droga ekspresowa, w Dziecinowie nie ma aż takiej potrzeby. [B]Słusznie zrobili, że tam od razu wybudowali drogę dwujezdniową![/B] Jeżeli obwodnica Dziecinowa ma być dwujezdniowa, to niech taka zostanie wybudowana od razu. W Chynowie jest ślimak o powierzchni około 7 ha, choć DK 50 krzyżuje się jedynie z drogą powiatową. Nie wiem nawet, czy gdzieś na środku obwodnicy Dziecinowa nie wybudować jakiegoś małego ślimaka. Tak samo na skrzyżowaniu DW 801 z drogą 805 i 799. To niebezpieczne skrzyżowanie. Mam już dość tych wypadków. 801 lub 805 i 799 puściłoby się górą, z dróg odbarczających zrobiłoby się jednocześnie połączenia do dróg wojewódzkich 805 i 799 dla DW 801 i problem rozwiązany. [B]Niestety, to drogie.[/B] Nie trzeba jakichś wielkich powierzchni. Oby obwodnica Dziecinowa nie zaliczała się do tras, o których należałoby powiedzieć "droga droga"... We wschoidniej części obwodnicy Mszczonowa zauważyłem skrzyżowanie wielopoziomowe i zastanowiłem się, czy czegoś podobnego nie zrobić w Dziecinowie. W ogóle to pomyślałem o tym, żeby wszystkie skrzyżowania od Józefowa do Dziecinowa włącznie zamienić na ślimaki przy dwujezdniowej drodze, bez "półśrodków" przy modernizacji DW 801. Byłoby to już ostateczne zamknięcie kwestii ruchliwego i narażonego na inwestycje odcinka DW 801.
Od Józefowa do Piotowic i Dziecinowa budowa lewoskrętów i dróg odbarczających nie ma (według mnie) większego sensu. Droga wciąż pozostanie jednopasmowa i kolizyjna. Na południe od skrzyżowania z ulicą Górczewską w Józefowie jest utwardzone pobocze. Ciągnie się ono aż za rondo z DK 50. Szkoda tracić czas na budowę samych lewoskrętów i dróg odbarczających.
Słyszałem, że podobno cały obecny projekt przebudowy DW 801 upadł. Chyba to dobrze, bo zbyt wielkich zmian nie wprowadzał. DW 801 tam mogłaby zostać taka, jaka jest. Przewidywał on co najwyżej lewoskręty i drogi odbarczające, ale nie dwujezdniowość i skrzyżowania wielopoziomowe na odcinku na południe od ulicy Górczewskiej w Józefowie.