Gość: niekumata IP: *.rzeszow.mm.pl 19.12.04, 13:02 Witam Bardzo proszę o szybką podpowiedź. Jak się ustawiać względem linii do poszczególnych manewrów na placu. No nie mogę tego zapamiętać, i już. Wielkie dziękiz góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Re: Linie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:21 Siemanko :) Jeżeli chodzi o ustawianie się przy liniach do poszczególnych manewrów sprawa wygląda następująco: 1. Wjazd prostopadły - ustawiamy się jak najbliżej linii 2. Wjazd skośny - ustawiamy się jak najbliżej linii (podobnie jak wyżej he he he) 3. Wjazd prostopadły tyłem - ustawiamy samochód średnio ok. 60 - 70 cm. od linii 4. KOPERTA - ustawiamy się ok. 30 cm. od słupka przy którym znajduje się nasze tylnie koło samochodu :) Mam nadzieję, że pomogła - Anka (instruktorka z Wrocka) Odpowiedz Link Zgłoś
mmeva Re: Linie 19.12.04, 15:32 www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1269 www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2233 Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Linie IP: *.bloknet.org / *.org 19.12.04, 21:55 To bardzo proste, wynika to z geometrii ruchu pojazdu. Każdy manewr wykonywany przodem pojazdu należy przejechać możliwie największym łukiem, czyli blisko linii zewnętrznej (lewej). Ta zasada dotyczy: jazdy pasem ruchu do przodu, parkowania skośnego, parkowania prostopadłego-wjazd przodem, oraz zawracania (linia ta sama, z tym że będzie po naszej prawej stronie). Każdy manewr wykonywany tyłem pojazdu (parkowanie równoległe, parkowanie prostopadłe-wjazd tyłem) należy się ustawić bardzo blisko lub nawet na linii wewnętrznej (prawej) pasa ruchu. Takie ustawienie pozwala zachować bezpieczny odstęp lewego przedniego koła od lewej linii, podczas max. skrętu kół w prawo. Krótko sumując, jazda do przodu - trzymamy się blisko lewej linii, jazda do tyłu - ustawiamy się blisko lub na prawej linii. Aby łatwiej było Ci zrozumieć geometrię ruchu pojazdu, naszkicuj sobie na kartce plac manewrowy i spróbuj za pomocą jakiegoś modelu samochodu, lub nawet puedełka zapałek wykonać poszczególne manewry, zaobserwuj jak się zachowuje przód samochodu a jak tył. Pozdrawiam, mam nadzieję że troche pomogłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Re: Linie IP: *.ols.vectranet.pl 20.12.04, 17:52 Ja jeszcze dodam, ze warto wyjść z samochodu na placyku i zobaczyć optycznie obchodząc wszystkie elementy. wtedy będziesz wiedział jak sie ustawić również pomocny moze być rysunek. na którym masz zaznaczone poszczczególne elementy i jak ustawić samochód mnie to bardzo pomogło za 2 razem byłam na mieście a zdałam za 3. Odpowiedz Link Zgłoś