IP: *.rzeszow.mm.pl 19.12.04, 13:02
Witam
Bardzo proszę o szybką podpowiedź. Jak się ustawiać względem linii do
poszczególnych manewrów na placu. No nie mogę tego zapamiętać, i już. Wielkie
dziękiz góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Linie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:21
      Siemanko :) Jeżeli chodzi o ustawianie się przy liniach do poszczególnych
      manewrów sprawa wygląda następująco:
      1. Wjazd prostopadły - ustawiamy się jak najbliżej linii
      2. Wjazd skośny - ustawiamy się jak najbliżej linii (podobnie jak wyżej he he
      he)
      3. Wjazd prostopadły tyłem - ustawiamy samochód średnio ok. 60 - 70 cm. od linii
      4. KOPERTA - ustawiamy się ok. 30 cm. od słupka przy którym znajduje się nasze
      tylnie koło samochodu :)

Mam nadzieję, że pomogła - Anka (instruktorka z Wrocka)
    • mmeva Re: Linie 19.12.04, 15:32
      www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1269
      www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2233
      Powodzenia :)
    • Gość: Arti Re: Linie IP: *.bloknet.org / *.org 19.12.04, 21:55
      To bardzo proste, wynika to z geometrii ruchu pojazdu. Każdy manewr wykonywany
      przodem pojazdu należy przejechać możliwie największym łukiem, czyli blisko
      linii zewnętrznej (lewej). Ta zasada dotyczy: jazdy pasem ruchu do przodu,
      parkowania skośnego, parkowania prostopadłego-wjazd przodem, oraz zawracania
      (linia ta sama, z tym że będzie po naszej prawej stronie).
      Każdy manewr wykonywany tyłem pojazdu (parkowanie równoległe, parkowanie
      prostopadłe-wjazd tyłem) należy się ustawić bardzo blisko lub nawet na linii
      wewnętrznej (prawej) pasa ruchu. Takie ustawienie pozwala zachować bezpieczny
      odstęp lewego przedniego koła od lewej linii, podczas max. skrętu kół w prawo.
      Krótko sumując, jazda do przodu - trzymamy się blisko lewej linii, jazda do
      tyłu - ustawiamy się blisko lub na prawej linii. Aby łatwiej było Ci zrozumieć
      geometrię ruchu pojazdu, naszkicuj sobie na kartce plac manewrowy i spróbuj za
      pomocą jakiegoś modelu samochodu, lub nawet puedełka zapałek wykonać
      poszczególne manewry, zaobserwuj jak się zachowuje przód samochodu a jak tył.
      Pozdrawiam, mam nadzieję że troche pomogłem
      • Gość: I Re: Linie IP: *.ols.vectranet.pl 20.12.04, 17:52
        Ja jeszcze dodam, ze warto wyjść z samochodu na placyku i zobaczyć optycznie
        obchodząc wszystkie elementy. wtedy będziesz wiedział jak sie ustawić również
        pomocny moze być rysunek. na którym masz zaznaczone poszczczególne elementy i
        jak ustawić samochód mnie to bardzo pomogło za 2 razem byłam na mieście a
        zdałam za 3.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka