Dodaj do ulubionych

System sie nie laduje...

22.12.03, 00:37
Byc moze moje pytanie wyda Wam sie smieszne, ale ja poki co probuje walczyc z zywiolem i troszeczke mi nie wychodzi... Postanowilam dzisiaj (nie bez przyczyn zwiazanych z okienkowymi problemami i padem swiezego systemu) zainstalowac Mandrake'a 9.2. Jako ze z bolem udalo mi sie postawic na duzym dysku Windows, na Linuxa zostawilam maly. Format, odpielam duzy... Musze przynac ze juz sam proces instalacji mnie zachwycil i zastanawiam sie, jak to mozliwe ze wzielam sie za to dopiero teraz :) Moj entuzjazm jednak szybko opadl po tym, jak po restarcie system sie w ogole nie zaladowal. Po hasle "veryfying DMI pool data" wydaje mi sie, ze powinien sie zaczac ladowac system, tak jak to jest w przypadki win. Zamiast tego po ekranie biegaja mi w zawrotnym tempie "40". Myslalam, ze moze linux tak ma i w ten sposob sie laduje, ale czekalam prawie 5 min. Moze jestem niecierpliwa? ;-) Pomozcie, to moje pierwsze kroki, potem sie poprawie :) No i nawet nie bylo mi dane zobaczyc tego cuda :(

m.
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: System sie nie laduje... 22.12.03, 00:57
      lilo sygnalizuje blad (404040404....). jest to blad kontrolera twardych dyskow.
      z radami jakie znalazlem to albo nie korzystasz ze standardowego kontrolera hdd,
      nie masz w jadrze obslugi tego czego uzywasz. inna rada to bylo przelaczenie
      ustawien dysku w bios na 'auto'
      moze to tez byc znak jednego z urzadzen (cdrom, 2gi hdd?) ktory cos miesza
      podczas startu.
      musisz sie pobawic, osobiscie nie spotkalem sie z tym, tylko przytaczam mozliwe
      rozwiazania.
      ktos ma lepsze sugestie?
      • m85 Re: System sie nie laduje... 22.12.03, 01:15
        To, ze maly dysk nie obsluguje UDMA moze miec jakis zwiazek? Ustawienia sa na auto... moze fakt, ze dysk jest podpiety jako secondary master? Teoretyzuje, nie bede sie poki co bawic... pora spac :)
        • kell99 Re: System sie nie laduje... 22.12.03, 01:46
          no to juz sobie odpowiedzialas. zeby uniknac problemow dysk z ktorego ladujesz
          linuksa powinien byc primary master. tzn o ile sie orientuje mozna ladowac z
          innej partycji, ale to moze byc problematyczne (loader nie znajduje prawidlowo
          kernela)
          • m85 Re: System sie nie laduje... 22.12.03, 09:42
            Nie pomoglo :( Nie wiem, czy tak bylo wczesniej, ale wydaje mi sie ze nie - teraz mi wyskakuje "L" a dopiero za nim gonia "40"...

m.
            • kell99 Re: System sie nie laduje... 22.12.03, 17:47
              jak przelaczylas dyski i ten z 2ndary master stal sie primary master, to trzeba
              uruchomic liniksa i zmodyfikowac konfiguracje lilo.. jezeli masz teraz linuksa
              na primary master (np jego pierwszej partycji) to lilo ma startowac z system
              /dev/hda1..
              uruchom system z dyskietki, cdromu popraw wpis i koniecznie zapisz (uruchom lilo)

btw. masz w komputerze jakis specjalny kontroler dyskow?
              • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 13:18
                Dzieki kell za dotychczasowa pomoc...

Niestety to co napisales przeroslo moje mozliwosci, wiec zrobilam to po windowsowemu - formacik i od nowa. Tym razem padlo na MDK 9.1. Zainstalowalam, wszystko bylo OK, do momentu restartu... tym razem wyskakuje mi L99.. Nie wiem zupelnie co jest grane, wczoraj instalowalam 8.2 na tym samym dysku i innym kompie i ruszylo bez problemow.. Co do kontrolera - nie wydaje mi sie, zebym miala tam jakies cudo. Jesli bylbys sklonny to sprawdzic, to mam plyte FIC VA503+. Jezeli mam cos zmodyfikowac w lilo - prosze, napisz dokladnie jak to zrobic, bo jestem zupelnie zielona...

Dzieki!
                • kell99 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 16:20
                  hmm, powiedz mi co robisz po instalacji?nie zmieniasz jakichs parametrow kernela
                  po reboocie?
                  nie masz zadnego programu antywirusowego w bios? czy primary master w bis to na
                  pewno /dev/hda w linuksie?

L to blad ladowania lilo, 99 to niemozliwosc znalezienia kernela:
                  BOOT ERRORS
                  The boot process takes place in two stages. The first stage loader is a
                  single sector,
                  and is loaded by the BIOS or by the loader in the MBR. It loads the
                  multi-sector second
                  stage loader, but is very space limited. When the first stage loader gets
                  control, it
                  types the letter "L"; when it is ready to transfer control to the second stage
                  loader it
                  types the letter "I".
                  99 invalid second stage index sector (LILO)
                  Errors 99 and 9A usually mean the map file (-m or map=) is not readable, likely
                  because LILO was not re-run after some system change, or there is a
                  geometry mis-match between what LILO used (lilo -v3 to display) and what is
                  actually being used by the BIOS (one of the lilo diagnostic disks, available
                  in the source distribution, may be needed to diagnose this problem).

Uhm, albo masz jakis dziwny bios,albo cos robisz zle podczas
                  instalacji.Instalujesz na 1szym dysku?Czy bios nie zamienia primary i secondary
                  czasem?Tak,ze bios i linuks widza inne dyski? Sproboj zrobic tak. Uruchom
                  linuksa z cdromu,albo dyskietki startowej,zaloguj sie jako root,wpisz lilo -m
                  /tam/gdzie/masz/lilo.conf
                  i powinno pokazac:
                  deathstar:~# lilo -m /etc/lilo.conf
                  Added lin *
                  Added testing
                  Added win
                  deathstar:~#

jezeli pojawi sie jakikolwiek blad,to znaczy,ze jest cos nie tak.
                  jak sobie nie poradzisz,to proboj zapytac na grupie pl.comp.os.linux

• m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 16:58
                    > hmm, powiedz mi co robisz po instalacji?nie zmieniasz jakichs parametrow kernela po reboocie?

nic nie zmieniam, po pierwsze nie umiem a po drugie nie mam takiej mozliwosci... bo od razu wyskakuje blad (chyba ze mam taka mozliwosc a o niej nie wiem ;-))

> nie masz zadnego programu antywirusowego w bios? czy primary master w bis to na
                    > pewno /dev/hda w linuksie?

Wydaje mi sie, ze skoro instalaotor sam sobie wszytsko ustalil to tak... ja na pewno nic nie zmienialam.

Co do reszty zobacze za chwile.
                • e.111 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 16:32
                  m85 napisała:

>Tym razem padlo na MDK 9.1. Zainstalowalam, wszystko bylo OK, do momentu
                  >restartu... tym razem wyskakuje mi L99.. Nie wiem zupelnie co jest grane,
                  >wczoraj instalowalam 8.2 na tym samym dysku i innym kompie i ruszylo
                  >bez problemow.

...przepinalas moze znowu dyski? I jesli mozna spytac po co to robisz?
                  Jesli masz dwa dyski i na pierwszym (hda)instalujesz windows a na drugim (hdc)
                  Linuksa to mowiac szczerze nie bardzo rozumiem to przepinanie.Podczas instalacji
                  zrob sobie dyskietke startowa(o ile sie nie myle to pojawia sie ta opcja),potem
                  wybierz zapisanie lilo w mbr i powinno dzialac.(Jesli chcesz mozesz tez wybrac
                  podczas instalacji start linuksa z dyskietki.
                  Poza tym nowych dystrybucjach nie odgrywa juz roli na ktorym dysku znajduje sie
                  Linux.Wazne jest zeby lilo wiedzial gdzie ma go znalezc ;)
                  BTW wczoraj startowalem linuksa z hdd7 czyli czyli z partycji extended
                  znajdujacej sie na secondary slave i tez dziala :)))

rgds::E111
                  • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 16:54
                    > ...przepinalas moze znowu dyski? I jesli mozna spytac po co to robisz?

Tak, przepinalam. Dlaczego? Bo na duzym mam Windowsa i wszytskie pliki, a na malym moge sobie testowac, nie robiac zamieszania na duzym. Wiec jak sie bawie na malym to duzy najwzyczajniej w swiecie wypinam, bo po co mi on? A bawilam sie na innym komie, zeby zobaczyc, czy z dyskiem wszystko OK i czy instalka sie gdzies nie rabnela, no ale tam bylo w porzadku. Tak wiec mam jeden dysk (fizyczny) 4GB i na nim instalator robi sobie partycje wedle wlasnego uznania, takze nie rozumiem problemu :(
                    • e.111 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:26
                      no dobra...zacznijmy jeszcze raz od poczatku ;)

Wersja nr1
                      odpinasz duzy,podpinasz maly jako PRIMARY MASTER,instalujesz system,lilo do
                      MBR,wynik=Linux dziala

Wersja nr2
                      nic nie odpinasz i nie przepinasz.Duzy jest PRIMARY MASTER,maly SECONDARY MASTER.
                      Instalujesz system,w czasie instalacji wskazujesz jako jej miejsce dysk "hdc"
                      czyli secondary master,lilo zapisujesz na dyskietke.Zmieniasz w BIOS kolejnosc
                      startu na floppy(jesli nie jest tak ustawione standartowo).Wkladasz dyskietke
                      startujesz komputer.Wynik=Linux dziala.Wyjmujesz dyskietke,restart.Wynik=Windows
                      dziala.

Wersja nr3...
                      Wersja nr4...
                      :)))

pozdrowienia::E111
                      • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:43
                        Mozesz mi wytlumaczyc co oznacza "lilo do MBR"? Co to lilo wiem, ale MBR juz nie :)
                        • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:45
                          m85 napisała:

> Mozesz mi wytlumaczyc co oznacza "lilo do MBR"? Co to lilo wiem, ale MBR juz ni
                          > e :)

OK... juz wiem co to, tylko teraz jeszcze nie wiem jak to zrobic na gotowym systemie.
                        • e.111 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:47
                          ...od 21 (GMT) jestem znowu do dyspozycji :)
                          MBR=Master Boot Record = google
                          ;)
                          • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:50
                            > MBR=Master Boot Record = google
                            > ;)

No juz znalazlam :)
                            • kell99 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:56
                              no to jak juz pozamienialas, to zrob jak napisalem. dowiedz sie na ktorym dysku
                              masz katalog / (przez df), zmien wpis w lilo.conf (musi byc map=/dev/hdXX ,
                              gdzie XX to dysk na ktorym masz teraz / ) na koniec zapisz zmiany w lilo.
                              powodzenia.
                              nic nie reinstaluj, uruchom linuksa z dyskietki ratunkowej ktora moze zrobilas
                              podczas instalacji, albo z cdromu
                              • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 18:38
                                > nic nie reinstaluj, uruchom linuksa z dyskietki ratunkowej ktora moze zrobilas
                                > podczas instalacji, albo z cdromu

Z ktorego CD-ROMu? Wrzucilam do czytnika pierwsza plytke i oprocz tego, ze chcial mi sie instalowac udalo mi sie wlezc w takie miejsce gdzie mozna bylo cos wpisac :) zaczynalo sie od "boot:" ... nie wiem czy to bylo tam, jezeli tam to i tak mi cos nie wyszlo... (could not find kernel image)

Szczerze powiedziawszy to myslalam, ze na poczatek bede sie bawic okienkami...
    • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 17:57
      Zbiore to wszystko do kupy, bo w tych watkach mozna sie pogubic.

Tak wiec na dysku (malym) podpietym jako primary master (duzy dysk odpiety) zainstalowalam system i po reboocie (bez zadnego przepinania ani wpinania duzego dysku) wyskakuje mi blad (L99). Nic nie przestaiwalam ani nic nie kombinowalam. A teraz jeszcze sprobuje pokombinowac :)

I dzieki wszystkim tym, ktorzy jeszcze maja do mnie cierpliwosc :)
      • kell99 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 18:01
        nic juz nie odpinaj, bo zrobisz, dodasz dysk i znowu bedziesz miec ten sam
        problem. zloz do kupy wszystko tak jak bedziesz chciala. lilo wskazuje na
        fizyczne miejsce na dysku, na konkretny dysk. wiec kazda zmiana konfiguracji
        (przepinanie dyskow) powoduje blad lilo. w twoim przypadku jest to blad 99, na
        dysku ktory skonfigurowal instalator nie ma kernela (bo nie jest tym samym na
        ktorym instalowalas!)
        • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 18:35
          bo nie jest tym samym na
          > ktorym instalowalas!

Jezeli TEN SAM dysk siedzi w TEJ SAMEJ tasmie w TYM SAMYM miejscu jak wtedy gdy instalowalam system to chyba jest TYM SAMYM na ktorym instalowalam. Chyba ze o czyms nie wiem, albo czegos tutaj nie rozumiem...
          • kell99 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 18:41
            hmm, musisz robic cos nie tak, skoro lilo nie potrafi znalesc kernela na dysku.
            w intalatorze nie ma miejsca gdzie mozna dojsc do konsoli? kojarzysz ktory dysk
            ma / wtedy mozesz sprowac w lilo dodac parametr root=/dev/hdXX , gdzie XX to ten
            nieszczesny dysk.
            ah, ja uciekam na dzisiaj z sieci, e111 tobie z pewnoscia pomoze;)
            powodzenia z linuksem, nie zrazaj sie poczatkowymi niepowodzeniami.
            • m85 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 19:19
              Dzieki kell,

Niech mi ktos (e111 - w Tobie nadzieja :)) jeszcze tylko powie jak dodac ten parametr do lilo, tudziez jak dostac sie do roota (to tez sie okazalo dla mnie niewykonalne...) - od razu mowie, ze nie mam dyskietki startowej i jedyne czym dysponuje to trzema plytkami. Moja kobieca intuicja podpowiada mi, ze to cos zainstalowalo sie na hda1 (nie pomieszalam czegos?) wiec chyba tak moznaby probowac to wpisac tylko gdzie??

a zrazac sie nie bede... jestem caly czas napalona i dlatego sie zle, ze to nie moze ruszyc, a ja mam ochote :) Zrazona to ja jestem... do ciaglych jaj z windowsem, ktorych mam najzwyczajniej w swiecie serdecznie dosc. Dlatego planuje powolne przestawianie sie (a takze domownikow), tylko poki co idzie mi nijak.
              Jeszcze raz serdeczne dzieki :) Wszystkim :)
              • e.111 Re: System sie nie laduje... 23.12.03, 23:37
                m85 napisała:

>Jezeli TEN SAM dysk siedzi w TEJ SAMEJ tasmie w TYM SAMYM miejscu jak
                >wtedy gdy instalowalam system to chyba jest TYM SAMYM na ktorym
                >instalowalam.Chyba ze o czyms nie wiem, albo czegos tutaj nie rozumiem...
                <LOL>
                ...rozumiem ze to jest ten sam dysk ktory testowalas na innym kompie i sam dysk jest
                OK.Nastepnie podpielas ten dysk jako primary master, zainstalowalas
                Mandrake(podczas instalacji DiscDrake czy jak mu tam sformatowal ci dysk od
                nowa+wybralas opcje LiLo do MBR)potem reboot i...nic.Jak cos pokrecilem to mnie
                popraw ;)
                Jesli masz 3CD,wystartuj 1,potem jak bedzie cos pisac o wciskaniu F1-to
                wciskaj,wpisz rescue->enter.Powinno sie za jakis czas otworzyc takie okienko z
                roznymi opcjami m.in "reinstall bootloader"-i to jest to.Nastepnie OK,reboot,CD
                won...i zobaczymy co bedzie dalej.
                :)
                Nie mam co prawda MDK pod reka,ale to chyba wlasnie jakos tak bylo....

• m85 Re: System sie nie laduje... 24.12.03, 12:24
                  ...rozumiem ze to jest ten sam dysk ktory testowalas na innym kompie i sam dysk
                  > jest
                  > OK.Nastepnie podpielas ten dysk jako primary master, zainstalowalas
                  > Mandrake(podczas instalacji DiscDrake czy jak mu tam sformatowal ci dysk od
                  > nowa+wybralas opcje LiLo do MBR)potem reboot i...nic.Jak cos pokrecilem to mnie
                  >
                  > popraw ;)

Wszystko sie zgadza oprocz tego, ze nie przypominam sobie zupelnie wybierania opcji LiLo do MBR... (moze sie wybrala bez mojej wiedzy)

reinstall bootloader nic nie dalo, dalej wyskakuje blad :(

Probowalam jeszcze cos pokombinowac - po poleconym przez Kella "df" wyskoczylo mi "/dev/ram3" (jezeli czegos po drodze nie zchrzanilam, to chyba powinien byl mi wyskoczyc jakis dysk - przynajmnije tak mi sie wydaje ;-))

Wrzucialam jeszcze "lsparts" i przedstawiam efekty :)
                  hda1 2,207 Mbytes, type ɘx83> (Ext2)
                  hda5 442 Mbytes, type ɘx82> (Linux Swap)
                  hda6 1,447 Mbytes, type ɘx83> (Ext2)

Moze to cos da, a moze nie... A noz widelec cos Wam to podpowie :)

Wesolych Swiat!

m.
                  • m85 Re: System sie nie laduje... 24.12.03, 22:03
                    Oki, dopchalam sie do konsoli (tak to sie nazywa?) wszystko znaki na niebie i na zimi wskazuja na to, ze jestem jako root. Teraz mi powiedzcie jak sie dostac do lilo zeby tam cos pozmieniac :) Kombinowalam na wiele sposobow, ale mi nie wyszlo... :)
                    • kell99 Re: System sie nie laduje... 24.12.03, 23:08
                      w /etc/lilo.conf
                      sprawdz, zamien

boot=/dev/hda
                      root=/dev/hda1

default=linux

image=/boot/vmlinuz
                      label=linux
                      read-only

gdzie /boot/vmlinuz to link do twojej wersji kernela. zobacz katalog /boot/
                      kernele to pliki vmlinuz-costam, pomiedzy ~800-1500kB

potem koniecznie wpisz lilo i zobacz czy bedziesz miec cos w rodzaju
                      deathstar:/kelof# lilo
                      Added linux *

gwiazdka oznacza system ktory startuje jako domyslny

• e.111 Re: System sie nie laduje... 24.12.03, 23:59
                        ...o matko, tzn. bez vi sie nie obejdzie :))
                        @m85
                        to moze na dobry poczatek chociaz to:
                        Vi podstawy
                        cdn...
                        • kell99 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 00:20
                          na vi sie swiat nie konczy. do takich rzeczy sie nadaje edytor mc, albo moj
                          ulubiony nano (gnu klon pico)
                          • e.111 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 00:27
                            ...a jestes pewien ze znajduja sie na MDK rescue disc?
                            Bo vi jest napewno :)
                            • kell99 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 00:57
                              uhm, a moze masz racje, nie mam pojecia co jest na mdk rescue. zakladalem, ze
                              ktos bedzie ruszal system z parametrem root=/dev/xxx
                      • m85 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 12:19
                        Kurcze, mozecie mi powiedziec co zle robie, ze nie moge sie dostac do lilo?

mam cos takiego:
                        [root@rescue /]#
                        i tutaj probuje wklepac /etc/lilo.conf (+ jeszcze kilka wariacji na temat)
                        i dalej mi nie chce wyskoczyc co trzeba...
                        Pisze nie to co trzeba, nie tam gdzie trzeba? Dla mnie to jest caly czas czarna magia... Tak w ogole, to moglibyscie mi polecic jakas stronke z podstawowymi poleceniami, zebym chociaz zobaczyla jak to powinno wygladac, bo to co znajduje wydaje mi sie, ze jest juz troche mniej podstawowe. O co chodzi z Vi? Komendy przyswoilam tylko co mam z tym zrobic? Bo w sumie to juz kompletnie nie wiem o czym piszecie. To jaki kolejny krok?

Tak w sumie to sie dziwie, ze dalej macie od mnie cierpliwosc...
                        • e.111 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 16:08
                          m85 napisała:

> [root@rescue /]#
                          > i tutaj probuje wklepac /etc/lilo.conf (+ jeszcze kilka wariacji na temat)
                          > i dalej mi nie chce wyskoczyc co trzeba...

...bo narazie jestes na systemie ratunkowym i Twoj hda nie jest podmontowany
                          (mount),w zwiazku z tym nie masz dostepu do /etc/lilo.conf

>Tak w ogole, to moglibyscie mi polecic jakas stronke z podstawowymi
                          >poleceniami, zebym chociaz zobaczyla jak to powinno wygladac, bo to co
                          >znajduje wydaje mi sie, ze jest juz troche mniej podstawowe.

...zalezy co rozumiesz pod pojeciem podstawowe ;).
                          Do klikania w KDE w gotowym systemie, jesli wszystko dobrze chodzi napewno to
                          wszystko nie jest Ci potrzebne.Ale jesli chcesz miec kontrole nad systemem a nie
                          odwrotnie,jesli chcesz problemy rozwiazywac sama,jesli chcesz miec
                          swiadomosc ze umiesz pracowac na kazdej maszynie z Linuksem/Uniksem
                          rozpoczynajac od domowego PC a konczac na poteznych maszynach
                          (mainframe)IBM czy HP -to to sa wlasnie podstawy:)))
                          gnulinux.w.interia.pl/pliki/html/linux.html

>O co chodzi z Vi? Komendy przyswoilam tylko co mam z tym zrobic?
                          ...wszelki pliki konfiguracyjne w linuksie czyli rowniez lilo.config sa plikami
                          tekstowymi.Zeby zmieniac ustawienia systemu trzeba te pliki odpowiednio
                          modyfikowac.Do tego sluza wlasnie edytory takie jak Vi.Oczywiscie jak pisze kell sa
                          i rozne inne edytory,ale Vi ma ta przewage nad innymi ze jest quasi standardem na
                          kazdym Uniksie i znajdziesz go na kazdym systemie ratunkowym.I dobrze ze
                          przyswoilas sobie podstawowe komendy- bedzie latwiej tlumaczyc

> Tak w sumie to sie dziwie, ze dalej macie od mnie cierpliwosc...
                          ...kazdy nowy uzytkownik Linuksa to maly kroczek ku ulepszeniu swiata ;)))

• m85 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 16:31
                            > ...bo narazie jestes na systemie ratunkowym i Twoj hda nie jest podmontowany
                            > (mount),w zwiazku z tym nie masz dostepu do /etc/lilo.conf
                            to co mam wlasciwie zrobic zeby miec do niego dostep?

> Do klikania w KDE w gotowym systemie...
                            Tak, do klikania! Dokladnie, potrzebuje wiedziec tyle, ile mi wystarczy zeby moc sobie poklikac (czyli zeby mi system ruszyl)... Reszta pojdzie juz z gorki :)

> ...kazdy nowy uzytkownik Linuksa to maly kroczek ku ulepszeniu swiata ;)))
                            Tak, nawet pewnie nie jeden (mam zamiar przestawiac innych na linuxa, tak mi sie spodobal) ale... najpierw musze sobie sama z nim radzic, a przede wszystkim moc go postawic :)

No to w koncu jaki kolejny krok?
                            • kell99 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 17:34
                              hmm. napisz gdzie mieszkasz:) postawisz dobra kawcie to i linuksa bedziesz miala
                              dzialajacego jak skarb;)))
                              a tak na powaznie, to zrob tak.
                              gdy juz dostaniesz sie do konsoli, zaloz nowy katalog np:
                              cd /
                              mkdir /mnt/dysk
                              potem
                              mount -t ext2 /dev/hda1 /mnt/dysk/
                              a by wyedytowac plik
                              vi /mnt/dysk/etc/lilo.conf
                              gdy juz wszystko pojdzie ok to dajesz
                              lilo -C /mnt/dysk/etc/lilo.conf
                              i masz nadzieje, ze juz wszystko bedzie super:)
                              • e.111 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 18:32
                                kell99 napisał:
                                <cut>
                                > potem
                                > mount -t ext2 /dev/hda1 /mnt/dysk/
                                > a by wyedytowac plik
                                > vi /mnt/dysk/etc/lilo.conf
                                > gdy juz wszystko pojdzie ok to dajesz
                                > lilo -C /mnt/dysk/etc/lilo.conf
                                > i masz nadzieje, ze juz wszystko bedzie super:)
                                ...IMHO dysk bedzie wtedy tylko ro podmontowany,ale moze sie myle;)

• m85 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 18:58
                                wszystko poszlo gladko do momentu vi /mnt/dysk/etc/lilo.conf
                                wyskoczyl mi piekny ekranik z gory na dol uslany granatowymi tyldami a ponizej napis "/mnt/dysk/etc/lilo.conf" [New File]

Co tym razem zmascilam? Ew. co nalezalo zrobic dalej...
                                • m85 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 19:24
                                  Tak sobie mysle, ze moze jednak formacik rozwiazalby sprawe... tylko szkoda, bo mi tak ladnie skonfigurowal siec, a szczerze powiedziwszy w ogole nie wierzylam, ze bedzie dzialac...
                                  Czy nie ma to najmniejszego sensu? Bo to w koncu nie Windows...
                                • e.111 Re: System sie nie laduje... 25.12.03, 19:39
                                  m85 napisała:
                                  > wyskoczyl mi piekny ekranik z gory na dol uslany granatowymi tyldami a ponizej
                                  > napis "/mnt/dysk/etc/lilo.conf" [New File]
                                  ...to znaczy ze niema takiego pliku na dysku i vi utworzyl nowy.Kell napisal troche
                                  skrotowo;).sprawdz najpierw przy pomocy
                                  ls -l /mnt/dysk
                                  czy masz tam wogole jakies katalogi

• e.111 P.S 25.12.03, 20:37
                                    jesli sie okaze ze tam nic niema to umount dysk, i zamontuj druga partycje hda6
                                    mount /dev/hda6 /mnt/dysk #opcje(-t ext2)mozesz opuscic
                                    ls -l /mnt/dysk #sprawdzasz czy masz katalog /etc
                                    cat /mnt/dysk/etc/lilo.conf #sprawdzasz parametry lilo--> i piszesz co tam znalazlas:)
                                    • kell99 Re: P.S 25.12.03, 22:04
                                      hmm, jak sie okaze, ze umiescila system na hda6 to trzeba repartycjonowac dysk.
                                      nie wiem po co robic dyski logiczne, a nie podstawowe partycje. nawet nie wiem
                                      do konca czy system moze byc bootowany z dysku logicznego.
                                      • m85 Re: P.S 25.12.03, 22:11
                                        > hmm, jak sie okaze, ze umiescila system na hda6 to trzeba repartycjonowac dysk.

Nie umiescila tylko umiescil! On (instalator) sie mnie nie pytal gdzie to wpakowac tylko robil swoje. Jeszcze wiem co robie :)
                                        • m85 Re: P.S 25.12.03, 22:35
                                          Cos sie znowu nakopalo i nie zrobilam tego, co mialam zrobic. Za to mnie partition magic mocno zdziwil... Obie partycje - pi razy oko 2 i 1,5 giga mam zupelnie zaprane! Swap pusciutki. Zrobie mu format, jedna ext2, drugiego swapa i zainstaluje to jutro od nowa bo to co sie teraz dzieje zaczyna mocno mnie przerastac. Oby to tylko pomoglo... Ktos madry kiedys powiedzial, ze Linux jest systemem bardzo przyjaznym uzytkownikowi, natomiast starannie wybiera sobie przyjaciol... A ja naiwna myslalam, ze sie bede bawic okienkami :)
                                          • e.111 @m85/format 26.12.03, 00:02
                                            m85 napisała:

> Cos sie znowu nakopalo i nie zrobilam tego, co mialam zrobic. Za to mnie partit
                                            > ion magic mocno zdziwil..
                                            ...nie baw sie PM na dysku gdzie instalujesz Linuksa.Bo to oznacza w 98%
                                            ...przypadkow klopoty.Wprocesie instalacji masz mozliwosc wyboru gdzie jak i co
                                            ...chcesz instalowac.Chyba ze wlaczasz "zalecana" instalacje i idziesz na spacer...
                                            >Zrobie mu format, jedna ext2, drugiego swapa i zainstaluje to jutro od nowa
                                            ...i juz sie nigdy nie dowiemy co bylo przyczyna klopotow.Szkoda, bo troche czasu
                                            ...w to zainwestowalismy.Format mozna bylo zrobic odrazu na poczatku....
                                            ...BTW zapomnij o ext2 jest juz przestarzaly.Wez lepiej ext3 albo ReiserFS
                                            > to co sie teraz dzieje zaczyna mocno mnie przerastac.
                                            ...Kwestia podejscia do sprawy
                                            > Ktos madry kiedys powiedzial, ze Linux jest systemem bardzo przyjaznym
                                            >uzytkownikowi natomiast starannie wybiera sobie przyjaciol..
                                            ...Przyjazn polega m.in na wzajemnosci.Ty inwestujesz swoj czas,on odwdziecza sie
                                            ...stabilnoscia,elastycznoscia,skalowalnoscia itp.itd
                                            > . A ja naiwna myslalam, ze sie bede bawic okienkami :)
                                            ...jeszcze sie nabawisz,bez obawy...

rgds::E111
                                            • e.111 P.S. @m85/format 26.12.03, 01:17
                                              ...wlasnie przed chwila trafilem na ten link.
                                              Moze Ci sie przyda klub.chip.pl/twarogal/ins_91.htm
                                          • kell99 Re: P.S 26.12.03, 05:23
                                            ee nie bujaj. instalator z pewnoscia nie proponuje tobie konkretnego dysku,
                                            raczej szuka tego co wolne, albo wolnego miejsca. swapa nie formatuj! system
                                            robi to za ciebie. i bedzie pusty, skoro w przeciwienstwie do innego popularnego
                                            systemu jest uzywany tylko gdy potrzebny. zreszta da killa radzil rezygnacje z
                                            partycji swap i teraz gdy mam 512MB ram zaczynam sie chyba z nim zgadzac, bo
                                            bardzo rzadko jest ruszany (inny popularny system potrzebuje na sam start 250MB
                                            swap).
                                            tak instaluj od nowa, tylko juz nic nie przelaczaj,odlaczaj itd.
                                            kilka uwag:
                                            - lilo na mbr (1szy dysk na 1szym kanale - primary master),
                                            - rezygnuj z instalacji innych partycji, potem mozesz je dodac w miare
                                            potrzeby,przekopiowac potrzebne pliki, bulka z maslem,
                                            - dla pewnosci nie baw sie w logiczne dyski,
                                            - dobra kawcia, dobra muzyka i duzo dobrej woli, a moze i pingwin ciebie polubi;)
                                            - 0 oczekiwan, ze to ma byc tak jak w windows, jak ktos chce windows, to nie ma
                                            czego szukac w linuksie, bo bedzie tylko sie czepial, ze ta ikonka dziala
                                            inaczej niz u niego w windows.

ps. kazdy ma takie problemy, sam pamietam, ze moj pierwszy linuks (rh5.2 o ile
                                            pamietam) bardzo nie lubil mojego dysku i instalator pieknie sie wywalal
                                            zostawiajac mnie z debugiem systemu, ktory mnie przerazal.. ale bylem zepsuty
                                            systemami okienkowymi i nie potrafilem docenic piekna i prostoty linuksa;) hihi
                                            pozdrawiam
                                      • e.111 @kell/dysk logiczny 25.12.03, 23:33
                                        kell99 napisał:

>nawet nie wiem do konca czy system moze byc bootowany z dysku logicznego.

...moze.Trzy czy cztery dni temu startowalem SuSe8.2 z hdd8.Z tym,ze odpalalem z
                                        GRUB'a a nie z LiLo,ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby sprawdzic...
                                        • kell99 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 03:15
                                          a to spoko. zastanawialem sie tylko jaki jest sens zakladania dyskow logicznych.
                                          zawsze myslalem,ze to przydatne by przeskoczyc bariere 4 podstawowych na dysku.
                                          skoro twierdzisz, ze moze to nie mam powodow by nie wierzyc;)
                                          • e.111 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 09:54
                                            ...hmm,chyba sie troche niezrecznie wyrazilem;)
                                            Mialem na mysli, ze interesujace byloby sprawdzenie czy lilo tez(jak GRUB) moze
                                            wystartowac system z extended na secondary master.
                                            :)
                                            • kell99 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 16:38
                                              jak chcesz to sprawdz;) ja nie mam zamiaru. juz raz probowalem czy windows moze
                                              ladowac sie z innego miejsca niz poczatek dysku (ze strony linuksa hda4), moze
                                              (win xp), ale gdy juz zaczelo dzialac, to zaczelo zapisywac dane w miejscu
                                              partycji linuksowej, przez co ja pieknie rozpiedzielilo;)
                                            • m85 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 17:53
                                              odpowiadam na wszystko hurtem, wiec wybaczcie jak cos poknoce :)

> nie baw sie PM na dysku gdzie instalujesz Linuksa.Bo to oznacza w 98% przypadkow klopoty

Juz bede grzeczna, przekonalam sie o tym na wlasnej skorze... BTW, co oznacza blad 04? Posta przeczytalam juz po formacie.

> ...i juz sie nigdy nie dowiemy co bylo przyczyna klopotow.Szkoda, bo troche czasu
                                              ...w to zainwestowalismy.Format mozna bylo zrobic odrazu na poczatku....

Spokojna glowa, czego bym nie robila i tak mi wyskakuje ten blad (chlubnym wyjatkiem byl 04, ale to juz przeszlosc). Wiec chyba jeszcze sie dowiemy :)

> .BTW zapomnij o ext2 jest juz przestarzaly.Wez lepiej ext3 albo ReiserFS

Ubzduralo mi sie, ze instalator MDK robi partycje w ext2, stad ten pomysl
                                              ____________________________________________
                                              > dobra kawcia, dobra muzyka i duzo dobrej woli, a moze i pingwin ciebie polubi;)

Co Ty Kell masz z ta kawcia? :)

> 0 oczekiwan, ze to ma byc tak jak w windows, jak ktos chce windows, to nie ma
                                              czego szukac w linuksie, bo bedzie tylko sie czepial, ze ta ikonka dziala
                                              inaczej niz u niego w windows.

Jedyna rzeczm jaka mi sie od poczatku nie podobala w Linuksie, to bylo podobienstwo (wizualne) do Windowsa... No i to ze sie u mnie nie odpala... grrr
                                              ________________________________________
                                              A teraz do rzeczy :)
                                              Formacik, zainstalowane zgodnie z wszelkimi instrukcjami (tak, bylo lilo do MBR) i.... to samo. Kolejna proba i tez to samo. Nastepnie na ruszt poszedl Red HAt (bodaj 7.3) - cudenko, chodzi slicznie i w ogole, tylko mi nie umie skonfigurowac sieci (a razcej ja nie umiem go do tego zmusic), co MDK zrobil bez najmniejszego bolu i skutecznie. A tak poza tym mi sie nie podoba, ale chodzi. Co wiec jest nie tak z MDK? Mam poki co RH, jezeli trzeba z niego wywlec jakies informacje to sie postaram (tylko powiedzcie jak :)). Odtworzenie MDK (z bledem oczywiscie) nie stanowi najmniejszego problemu, wiec mozemy kontynuowac zabawe...

Jeszcze sie pobawie okienkami powiadacie?? ;-)
                                              • kell99 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 18:07
                                                hmm, mam reisera na laptopie i to bardzo ciekawy system plikow. ext2/3 sa
                                                wymienialne w obie strony, dysk w ext2 moze byc w ext3 po wydaniu jednej komendy
                                                (tunefs)..
                                                a kawcia to napoj "komputerowcow";) bez kawci to nie da sie komputera
                                                obslugiwac, przynajmniej nie przyjemnie:) dla tych co kawci nie lubia jest masa
                                                napojow z kofeina;)
                                                mozna kupic na thinkgeek.com
                                                • m85 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 18:13
                                                  a tak w temacie?

nad kawcia sie zastanowie :)
                                                  • kell99 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 18:50
                                                    a w temacie to pobaw sie w instalacje to zobaczymy, czy bedzie do 3x sztuka:)
                                                  • m85 Re: @kell/dysk logiczny 26.12.03, 19:08
                                                    kell99 napisał:

> a w temacie to pobaw sie w instalacje to zobaczymy, czy bedzie do 3x sztuka:)

Oki, kawcia sie robi, expolorer znowu wykonal nieprawidlowa operacje... zmarnuje kolejne pol godziny...
                                                  • m85 POSZLO !!!! 26.12.03, 20:20
                                                    Dzieki wielkie wszytskim, mam nadzieje, ze ten watek zniknie wreszcie z
                                                    forumowych szczytow... Do trzech razy sztuka... Pomoglo usuniecie
                                                    wszystkich partycji fdiskiem (dosowym) i wybranie "wykorzystaj wolne
                                                    miejsce". On chyba ma cos nakopane z tym dzieleniem na partycje. Zeby
                                                    bylo weselej windows mi znowu padl... Jeszcze bede miala duuuzo
                                                    pytan, ale to juz w innych watkach. Natomiast tutaj zadam jeszcze jedno -
                                                    jak doinstalowac te pakiety, ktore sa mi potrzebne a olalam je, zeby bylo
                                                    szybciej?

Jeszcze raz wielkie dzieki !

m.
                                                  • e.111 HEUREKA!!!/nt 26.12.03, 20:57
                                                  • m85 Re: POSZLO !!!! 26.12.03, 21:04
                                                    Juz znalazlam, wlasnie sie instaluje :)

Nie przypuszczalam, ze Pingwiny sa az tak fajne :)
                                                  • orzels Re: POSZLO !!!! 10.01.04, 08:19
                                                    m85 napisała:

> Dzieki wielkie wszytskim, mam nadzieje, ze ten watek zniknie wreszcie z
                                                    > forumowych szczytow...

A ja mam nadzieje ze nie zniknie z forumowych szczytow, sam poczytalem z
                                                    zaciekawieniem, wyjasniajac sobie po drodze pare klopocikow, z ktorymi spotkalem
                                                    sie podczas swoich walk z linuksem. Naprawde, bardzo dobra szkola! I szacuneczek
                                                    dla cierpliwosci nauczycieli... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka