Dodaj do ulubionych

Matura POMOCY!

28.10.10, 19:02
na temat maturalny wybrałam "Polaków portret własny - prezentujac obraz Polakow, odwołaj się do literatury i malarstwa" czy mogłby mi ktokolwiek doradzic z jakich lektur oraz z jakich obrazow mogłabym skorzystac do utworzenia prezentacji ?? Proszę o Rade ;)
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Matura POMOCY! 28.10.10, 21:00
      aagusienka1992r napisała:

> na temat maturalny wybrałam "Polaków portret własny - prezentujac obraz Polakow
      > , odwołaj się do literatury i malarstwa" czy mogłby mi ktokolwiek doradzic z j
      > akich lektur oraz z jakich obrazow mogłabym skorzystac do utworzenia prezentacj
      > i ?? Proszę o Rade ;)

To po co wybrałaś temat, o którym nie masz pojęcia?

S.
    • Gość: katie723 Re: Matura POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 09:56
      Mam takie pytanie.. czy ktokolwiek wie z jakiej książki pochodzi ten fragment :

"Przyroda zawsze fascynowała artystów swoim pięknem. Malowane piórem i pędzlem pejzaże zachwycają, umożliwiają nam podziwianie miejsc i zjawisk, których inaczej być może nigdy nie ujrzelibyśmy. Szczególnie cenne są poświęcone naturze dzieła poetów i pisarzy. Słowo odzyskuje swą moc stwarzania i otwiera przed naszymi oczyma świat cudownej urody krajobrazów. Dzięki literaturze możemy, siedząc w wygodnym fotelu, odwiedzać górskie szczyty, urocze doliny, puszcze, spacerować brzegiem morza czy przeglądać się w gładkiej tafli jeziora. Ukazują nam się wschody i zachody słońca, owiewa nas wiatr, którego szum tak wyraźnie słyszymy, zachwycamy się zwiewnością i lekkością mgły. Czasem przyroda jest groźna i napawa nas lękiem; jak łatwo poczuć się zagubionym w mrocznym lesie, gęstej, wieczornej mgle, na wzburzonym morzu..."

bo chciałam go zawrzeć w mojej prezentacji, a nie wiem w jakiej książce mogę tego szukać ..
      jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc będę OGROMNIE wdzięczna ..:) z góry dziękuję !
      • snajper55 Re: Matura POMOCY! 30.10.10, 11:43
        Gość portalu: katie723 napisał(a):

> Mam takie pytanie.. czy ktokolwiek wie z jakiej książki pochodzi ten fragment :

Sądzę, że to nie jest fragment książki, tylko fragment czyjejś pracy zamieszczony w sieci i powielany przez steki (tysiące?) leniwych kopistów. Wrzuć do Googla pierwsze zdanie to się przekonasz. ;)

Tyko współczuć nauczycielom zmuszonym do czytania po raz kolejny tej samej "oryginalnej" pracy.

S.
        • Gość: katie723 Re: Matura POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 20:17
          chyba się troszkę mylisz. ale widzę, że ludzie na tym forum pozjadali wszelkie rozumy.. trudno.
          • Gość: katie723 Re: Matura POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 20:21
            aa . i ustej matury nauczyciele nie czytają ale spoko :p
            • losiu4 Re: Matura POMOCY! 09.11.10, 11:15
              Gość portalu: katie723 napisał(a):

> aa . i ustej matury nauczyciele nie czytają ale spoko :p

gdyby im się chciało - od razu wyłapaliby ściąganie. A że w większosci przypadków im się nie chce...

Pozdrawiam

Losiu
      • losiu4 Re: Matura POMOCY! 09.11.10, 11:14
        np. ze sciaga.pl. Tylko cieżko tę stronę książką nazwac ;)

Pozdrawiam

Losiu
    • paskudek1 Re: Matura POMOCY! 31.10.10, 11:25
      no i kolejna ofiara losu, która wybiera temat bo "ładnie brzmiał i był krótki". Kurcze dziewczyno weź walnij się w łeb a potem przejrzyj listę tematów jeszcze ra. No chyba ze wam polonistka przydziela tematy pod pistoletem. Ale wątpię.
      • Gość: katie 723 Re: Matura POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 20:14
        a nie pomyslałeś, że mnie ten temat zainteresował.. faktycznie może wszyscy go wybierają, ale co mnie to obchodzi ?!
        A tak w ogólę to nie życzę sobie żebyś mnie obrażał. Nie wiem czy taki głupim gadaniem chcesz się dowartościować czy co?!
        (wątpię żeby akurat TO : "Sklepy cynamonowe" każdy zawierał w swojej pracy! Ale ok, przecież Ty wiesz lepiej. I dziękuję za pomoc. faktycznie inteligentnie odpowiadasz na zadane pytanie.
        • paskudek1 Re: Matura POMOCY! 10.11.10, 18:23
          jeżeli temat cię zainteresował to tym bardziej powinnas SAMA poradzić sobie z bibliografią. Katalog przedmiotowy, rzeczowy, wycieczka do biblioteki publicznej, pedagogicznej (jeżeli taka jest w zasięgu), praca myślowa pt. "co chciałabym w prezentacji powiedzieć, JAK przedstawić temat?" a lista lektur, obrazów itp. powoli sie ułoży. Ale nie, łatwiej napisać rozpaczliwy post na forum, może się litościwe dusze znajdą co podadzą na tacy bibliografię. Nie ma lekko, wybrałaś sobie temat - ok. Zainteresował Cię - ok. Ale teraz nie jęcz tylko wykonaj prace myślowo - fizyczną i działaj.
          ps. jestem kobietą:), maturę zdałam dosyć dawno i prezentacja maturalna dotyczy mnie o tyle że dostarczam zrozpaczonym maturzystom ISBN do ramowego plan wypowiedzi:)
    • horpyna4 Re: Matura POMOCY! 02.11.10, 11:16
      Poszukaj (może na Allegro) albumu pt. "PORTRETY POLSKIE W GALERII WILANOWSKIEJ". Może coś pomoże...
    • Gość: uczen Re: Matura POMOCY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:12
      lalka, przedwisnie, wesele, chlopi, dzidy
    • losiu4 Re: Matura POMOCY! 09.11.10, 11:19
      jesli chcesz być hardkorowa, poczytaj wynurzenia naszych wielkich autorytetów, tych najnowszych, lubianych na łamach GW... Polakiem być to wstyd... obciach... w tym kraju... życze jak najgorzej... Archiwum GW stoi przed Tobą otworem :)

Pozdrawiam

Losiu
    • najlepszyuczen_10 Re: Matura POMOCY! 10.11.10, 15:28
      Hej zna ktos dobre kursy maturalne w miescie Ostrołęka?
      ??:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka