Dodaj do ulubionych

Matma w mazowieckim

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 16:44
Cześć! Jestem ciekawa jak wam poszło na maturze z matmy, bo mnie beznadziejnie
Obserwuj wątek
    • Gość: dorotka Re: Matma w mazowieckim IP: *.chello.pl 12.05.04, 16:57
      hej za rok znów matura :-(
    • Gość: na_wspak Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 18:17
      pisalem dla profilu matfiz i dla mnie to byla latwizna. nie wiem kto ukladal te
      tematy ale se w kulki troche polecial. 3 oczywiste zadania to 1,2 i 4. 1 i 2
      robi sie w 15 min. 4 troche dluzej jak to zwykle z geometrii bo trza rysunek
      walnac.

zad1. W(1)=0 x0=1, W(x):(x-1)=x^2 -mx -4, 3 przypadki 2x0=x1 + x2, 2x1=x0 + x2
      i 2x2=x0 + x2, w 1. wychodzi m=2 w pozostalych m nalezy do zb. pustego.

zad2. x,y,zɬ i x+y+z=28 i y^2=xz i log4(y) + log4(x) + log4(z)=4,5
      po przeksztalceniach z ostatnich 2 rownan wychodz log4(y^3)=4,5=>y=8. odp 4,8,16

zad4. trza ryzunek zrobic ale mniej wiecej jest tak:
      |AA'|=3sqrt(|AB|^2+|BC|^2)/4, V=|AB||BC||AA'|=1215
      • Gość: GOSC Re: Matma w mazowieckim IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 21:25
        Muszę zmartwić osobę, która powiedziała, że 4 było łatwe, bo wynik wychodzi
        1166,4 a nie 120coś. I mój wynik jest dobry, bo wiem gdzie był błąd.
        • Gość: na_wspak Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 22:44
          wiem juz teraz gdzie blad. ale coz 3 tez dobra;)
    • Gość: macpx Re: Matma w mazowieckim IP: *.pt-2.petrotel.pl 12.05.04, 18:18
      Oj, tak. Było raczej średnio. Pisałem rozszerzoną ale ni liczę na więcej niż 3
    • Gość: paula Re: Matma w mazowieckim IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 18:20
      A pamiętasz może wyniki
      • Gość: paula Re: Matma w mazowieckim IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 18:22
        czy ktoś pamięta zadania z ogolnej matmy z mazowieckiego i moze skonsultować ze
        mną wyniki
        • Gość: Mariano Re: Matma w mazowieckim IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 18:25
          w trzecim zadaniu wyszlo mi m=-14/8
          • Gość: Mariano Re: Matma w mazowieckim IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 18:34
            a w pierwszym: m nalezy do (-26,26)
            • Gość: Luksz Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 03:21
              też mi tak wszylo... robiłeś z przedziałów??
        • Gość: na_wspak Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 18:32
          ups sorka myslalem ze chodzi o matfiz
      • Gość: na_wspak Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 18:31
        nie rozumiem przeciez podalem wyniki do 1,2i4 bo reszty nie chcialo mi sie
        robic.

zad1 zeby wykazac ze wielomian W(x) ma pierwiastek calkowity trzeba po prostu
        podstawic jeden z dzielnikow wolnego wyrazu czyli 4 (czynnik przy x^3 to 1 -
        twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu). 1 jest pierwiastkiem W(x) (W
        (1)=0). pierwsza czesc zadania zrobiona a z tymi srednimi arytmetycznymi to
        dzielisz W(x) przez (x - 1) znajdujesz dwa pozostale pierwiastki i rozpatrujesz
        3 przypadki kiedy wszystkie 3 pierwiastki moga tworzyc ciag arytmetyczny.
        jedyne m dla ktorego to zachodzi to 2 czyli odp to m=2.

zad2 te liczby to 4,8 i 16
        zad4 objetosc wynosi 1215

jak cos niejasne odnosnie 2 i 4 to pytac;)
        • theunseen Re: Matma w mazowieckim 12.05.04, 19:48
          zadanie 4 nie jest takie proste jak moglo ci się wydawać. jeśli nie chcesz się
          dołować nie czytaj tego dalej, bo ja też najpierw miałem 1215, ale jak
          narysujesz sobie to jeszcze raz to zobaczysz, że prosta poprowadzona z
          wierzchołka D' na tą prostą, która przechodzi przez środki krawędzi podstawy
          nie pada na przekątną podstawy, ale trochę bardziej w stronę dłuższego boku.
          trzeba narysować sobie tam trójkąt i obliczyć jego wysokość, która będzie
          potrzebna do tangensa. ciężko to wytłumaczyć słownie, ale wydaje mi się że twój
          (a na początku też mój) sposób jest zły. to by była przesada, gdyby były dwa
          banalne zadania (pierwsze to nr. 2 co do którego się zgadzam). w 4 wyszło mi w
          ten sposób 1166,4. ja zrobiłem jeszcze 5, w którym wyszło 37. pozdrawiam i
          czekam na twoją odpowiedź.
          • Gość: Gregor Re: Matma w mazowieckim IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 19:49
            No właśnie!, to jest troszkę dokładniej wyjaśnione;) 5 również mam k=37. pozdro
          • Gość: na_wspak Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 22:42
            masz racje to 3/4 przekatnej nie jest wysokoscia rzutu przekroju na plaszczyzne
            podstawy poprowadzona z pktu D. ehhh tak to jest jak sie mysli tylko o
            kanapkach. a ustna i tak bym zdawal bo wybralem fizyke:). jednak dalej twierdze
            ze byly dwa banalne zadania czyli 1. i 2. pozdro.
            • mufcc Re: Matma w mazowieckim 13.05.04, 00:28
              wez panie czwarte to bylo nie do zrobienia chyba ze z ukladu wspolrzednych nad
              ktorymi trza bylo sie naprawde dlugfo meczyc...2 i 5 to byly pewniaki
              wystarczylo polaczyc dwa wzory w jedno rozwiazanie...glupi by byl jakby sie dal
              wziasc na ministra...za duzo czasu spedzacie na wyspie zwanej "pewnego dnia
              zdam matue"...blad!wy nigdy nie zdacie!!
        • Gość: Gregor Re: Matma w mazowieckim IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 19:48
          Masz chyba niestety wielkiego PECHA, bo w 4 objętośc wynosi 5832/5 = 1166,4. Prawdopodobnie (a raczej na pewno) źle oznaczyłeś kąt alfa, jeżeli to Cię pocieszy, to nacięło się na to BARDZO dużo osób.
          w 2 to ok, a 1 nie robiłem
          sorki, za złe wieści..
          powodzenia na ustnych
          • theunseen Re: Matma w mazowieckim 12.05.04, 19:59
            pozdro GREGOR. mamy ten sam wynik w 4 zadaniu. tak nawiasem mówiąc był to
            niezły haczyk, bo 90% zadan w książkach ma tak, że kąt pada na przekątną
            podstawy i człowiek odruchowo w ten sposób zaznacza. ja na szczęście uznałem że
            coś było nie tak kiedy po godzinie miałem wszystko zrobione i zająłem się
            kanapkami:) zawsze jest zadanie na ratunek ale dwa to już przesada. jeszcze raz
            pozdrawiam i życzę powodzenia dalej.

p.s. nawiasem mówiąc ciekawe czemu nie było zadania z * i jak to będzie z 6
            • Gość: koko Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:10
              Powiem wam tak: w 4 to byl haczyk, ale za to w 2 sa dwa rozwiazania gdyz sa 2
              ciagi: w pierwszym q=2 a w drugim q=1/2 i to sa te liczby co podaliscie ale
              jeszcze jest jeden ciag :D macie problem :]
              • theunseen Re: Matma w mazowieckim 12.05.04, 20:49
                niby tak, ale w zadaniu nie prosili cię o podanie ciągów, które spełniają
                warunki, ale o podanie LICZB, które są z nimi zgodne. zależy od interpretacji
                nauczyciela, bo te liczby w obu ciągach są takie same, tylko w innej kolejności
                (4, 8, 16 i 16, 8, 4).
                • Gość: Gregor Zad 4 - ciekawe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 22:23
                  Dokładnie! W zadaniu chodziło o podanie liczb, a nie o ciągi!! Jeszcze wracając do zadania 4, to do pełnej odpowiedzi należało udowodnić, czy rzut na podstawę tworzy kąt prosty z odcinkiem łączącym środki boków W, czy POZA tą podstawą. Da się to zrobić w prosty sposób przenosząc prostokąt na układ współrzędnych. Na szczęście wychodzi, że W środku, ale jak nauczyciel będzie się czepiał, to punkt może obciąć i z 6 może być problem!.
                  Pozdro.
            • Gość: windhunter Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 21:25
              Moim kolegom, bo też zdawali matmę rozszerzoną powiedziała matematyczka że za 3
              zadania będzie 6.
              • Gość: gruffi Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 23:30
                Czyli ktos wie moze od ilu punktow piatka sie zaczyna w mat-fiz?? I czy w 3 z
                rozszerzonej ktos pole liczyl moze z wektorow, a pozniej modul we wzorze na pole
                trojkata z wektorow, w przdzialach rozpisywal? Bo nie wiem czy potrzebnie to
                robilem. A poza tym to luz, szczescie ze 4. nie robilem bo na pewno bym sie
                nabral na haczyk...i jeszcze te komentarze nieszczesne.
                • Gość: mar Re: Matma w mazowieckim IP: *.wp.mil.pl 13.05.04, 00:04
                  bi.gazeta.pl/im/2070/m2070299.pdf
                  macie odpowiedzi do zadan:)
                  ja zrobilem 2,3,4 w drugim nie zaokraglilem do 6 niestety wiec pol pkt mi odejma
                  i nie liczylem S od 5 i 6 bo po co? wystarczylo x wiercholka:)
                  pewnie opisy mam slabe ale coz. W 4 wykazalem sie brakiem wiedzy z
                  trygonometrii, ktorej nie nawidze. Teraz patrzac wszyskto sie ladnie spkraca...
                  ale nie wazne za rusunek i pierwsze obliczenia tez sa punkty:)
                  Trza zaznaczyc ze matura ta byla hmm nieprzepisowa?
                  gdzie bylo zadaanie na szostke? gdzie bylo zadanie z planimetri... cos nie tak
                  a 3 planimetria nie bylo:)
                  Pzdr
                • Gość: Adam Re: Matma w mazowieckim IP: 217.79.144.* 13.05.04, 09:36
                  mozna było ominąć moduł ze zmianą znaku - poniewaz o ile pamietam w module było
                  |2x^3 - 3x| - a mieliśmy dane ze x nalezy do ɘ,1> - wiec wyrazenie pod modułem
                  jest zawsze ujemne (lub 0) wiec mozna pominąć modul zmieniając znak. Xmax
                  wyszło:pierwiastek z dwóch przez 2. matura była banalna w tym roku..... u mnie
                  po 1,5 godzinie 50 % ludzi wyszło z 3 zadaniami... no ale niektórzy z nich
                  nacieli sie na 4:)....
                • Gość: MAgdzi Re: Matma w mazowieckim IP: 217.96.74.* 13.05.04, 11:36
                  jak nam mowili to przeba zrobic 3 zadania kazde na minimum 8 ptk wiec nawe gdy
                  masz 10, 10, 7 to podobno 5 nie bedziesz mial :(
              • Gość: MAgdzi Re: Matma w mazowieckim IP: 217.96.74.* 13.05.04, 11:32
                nio ja słyszałam inaczej jesli ktoś zdobedzie max liczbe punktow bedzie mial 6,
                nie mozna uwazac ze jak sie zrobi 3 to bedzie 6 poniewaz tam nie bylo * a wybor
                mogł pasc na 3 dowolne zadania.
    • Gość: Zdenek_KLO Re: Matma w mazowieckim IP: *.stoczek-lukowski.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 09:53
      Pisaem rozszerzone, dzieki ludzie podbudowaliscie mnie robilem 1,2,5 i wyszlo
      mi w pierwszym q=1/2 a1=4 a2=8 a3=16 lub q=2 a1=16 a2=8 a3=4; w drugim W(x)
      zawsze dzieli się przez (x-1) niezaleznie od parametru m czyli jedynka zawsze
      jest pierwiastkiem tego równania, a m=2; w trzecim wyszlo mi ze kᡜ czyli
      minimalne k to k=37 . DZIEKI LUDZISKA I POWODZENIA NA USTNYCH CHYBA ZE TAK JAK
      JA WYWINELISCIE SIE DOBRĄ OCENĄ Z PISEMNEJ
      • Gość: lala Re: Matma w mazowieckim IP: *.chello.pl 13.05.04, 10:16
        Czy ktoś ma rozwiązania z matmy z liceum zawodowego??
    • Gość: riok Re: Matma w mazowieckim IP: *.internet.pl 13.05.04, 17:27
      Kto zrobił trzecie zadanie z matmy rozszeżonej niech napisze wynik i jak liczył
      • Gość: czlowiek myslacy Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 13:28
        Wynik w 3 zadaniu- wspolrzedna x= pierwiastek z 2 przez 2; na poczatku trzeba bylo przy pomocy obliczen wektoroeych (punkt K lezal na srodku jednego z bokow, wiec z rownoisci wektorow obliczasz wszporzedna C, pamietajac ze beda dwa punkty C bo masz 2 trojkaty poniewaz K lezy na boku BC lub AC; wspolrzedna punktu B miales od razu (-x, 4xkwadrat), bo os oy byla symatralna boku AB), uzalezniwszy wszystkie wspolrzedne od x, pole trojkata trzeba bylo obliczyc ze wzoru P=1/2det(AB,AC) pamietajac ze x nalezy do przedzialu od 0 do 1, i wlasnie tu pola obydwu trojkatow wychodzily takie same, wiec wspolrzedna punktu C nie miala tu znaczenia, pozniej rozpatrujesz funkcje f od x, liczysz pochodna i ja badasz i wychodzi ze maksimum jest pierwiatek z 2 przez 2, i to wlasnie wspolrzedna iksa, pozniej wystarczy juz tylko policzyc pozostale wspolrzedne i nie zapomniec ze sa 2 trojkaty, ktorych najwieksze pola sa takie same, owe trojkaty roznia sie tylko wspolrzednymi punktu C.............mam nadzieje ze nie zamotalem za mocno :)
    • anpida Re: Matma w mazowieckim 14.05.04, 10:13
      Wiem, że wszystkim wychodzi w 5-tym k=37 (Mnie też), ale czy ktoś mógłby mi
      podać sposób rozwiązania? Czy to wygląda tak:
      P(A)ɬ,9
      [k/(k+4)]*1/4+[k/(k+4)]*1/4+[k/(k+4)]*1/4+[k/(k+4)]*1/4ɬ,9
      4*{ [k/(k+4)]*1/4 } > 0,9
      czyli k/(k+4) > 0,9
      Oto chodzi? Czy jest inny sposób?
    • Gość: Azor Re: Matma w mazowieckim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:39
      Pierwsze też miało chaczyk. Rozpatrzyliście wszystkie 3 przypadki (2 wychodzą
      sprzeczne) ?
    • Gość: Wrocław Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 17:50
      wam poszła beznadziejnie ?? chyba śmieszni jesteście. mieliście tak banalne
      zadania, ze aż śmiać sie chce. Zobaczcie, co my pisaliśmy w dolnosląskim !!
      • Gość: klocek Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 19:42
        waszą dolnoslaska maturke rozwiazuje sie w pamieci w 10 minut z komentarzami.......psssss.....heh
        • Gość: Wrocek Re: Matma w mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 09:35
          widze, że ambitny jesteś i sprawdziłeś chyba wariant dla techników i szkół
          zawodowych !! ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka