welkaa 02.10.04, 16:40 na ustna z pol. wybralam sobie temat motyw domu. myslalam nad lekturami ktroe by pod to podeszły ale moze jesczze wy macie jakies pomysly. Piszcie to moze niechcacy mi pomozecie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maturzystka nowa Re: Motyw domu IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 17:33 Ponoć ci nie mogę,ale współczuję tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Motyw domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 21:46 Swietny temat, ale trzeba go chyba jeszcze troche uscislic? Np Powrot do domu (Od Odysei przez Orzeszkowa do Panien z Wilka i Powrotu z Gwiazd Lema?) A moze rozne wizje domow w literaturze, albo polskich domów - dworki vs chaty? (Ziemia Obiecana, Chlopi, Pan Tadeusz). Albo przeglad przez literatute tego samego okresu z roznych krajow pod katem opisow domow??? Daje mnostwo mozliwosci, gratuluje wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Motyw domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 22:38 Tyle propozycji, a tu tylko 15 minut i która jest właściwa. Temat dobry, ale na pracę magisterską ;) Odpowiedz Link Zgłoś
welkaa Re: Motyw domu 03.10.04, 09:52 Moim zadaniem jest przedstawić motyw domu w róznych sposobach jego ujecia, moim zdaniem nie chodzi tu tylko o 4 ściany (chociaż dworek w PAnu TAdeuszu napewno pod to podchodzi) ale też o rodzine, wzajemne relacje miedzy domownikami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Motyw domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:29 To zależy od tego kto jaki sobie wymyśli podtemat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Do Alka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 18:39 No właśnie o tym wspominałam - sam motyw domu jest za szeroki nawet na prace mgr!!! Trzeba jakoś ten temat zawęzić sensownie i zająć się albo ludźmi i ich jedną konkretną relacją z domem (tesknota, powrót, wspomnienie/wygnanie z domu dziciństwa itd. itd.) albo pisać o budynkach jako symbolach czegos tam, ale też koniecznie czegoś skonkretyzowanego. Mozna tez zrobic porównanie, to zawsze dobrze wychodzi na prezentacjach. Mowi sie a A, potem o B, a potem porownuje. Niezlym pomyslem byłaby tez prezentacja komparatystyczna - jakis kokretny rodzaj domu (np dom starych ludzi albo dzicinstwa) przedstawiony w malarstwie, literaturze, filmie itp. Odpowiedz Link Zgłoś