Dodaj do ulubionych

Sprzeczność interesów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 19:16
W mojej szkole na próbnej maturze z historii sztuki w komisji zasiadać będzie
między innymi polonista i historyk. Dodam, że przedmiot ten piszą dwie osoby
w całej szkole.

I.Przecież to jest jakaś głupota, skoro nie ma nauczyciela do tego
przedmiotu, bo oficjalnie w mojej szkole taki przedmiot nie był nauczany. Był
WOK, ale to dawno i nie to samo.
II.Przecież w takim razie polonista i historyk to są jedyne osoby mogące mieć
pojęcie o historii sztuki.

To chyba nie fair, ja nie piszę tego przedmiotu, ale jestem zaszokowany.
U Was w szkole też występują takie konflikty interesów?
Obserwuj wątek
    • livia_m Re: Sprzeczność interesów 18.11.04, 12:44
      no to jak oni to rozwiązali?
      dyro jest idiotą?
      bez sensu: polonista i historyk przy maturze z historii sztuki...
      muszą coś z tym zrobić.
      może nie tylko Ty, Bracie, to zauważyłeś i
      może nawet jakiś nauczyciel zareaguje na tą sprzeczność.
      • chuda_w-w Re: Sprzeczność interesów 18.11.04, 13:38
        To normalne. Na maturze z historii sztuki czy z historii muzyki w liceum
        ogólnokształącym nie zasiadają w komisji osoby będące historykiem sztuki czy
        historykiem muzyki - bo takie osoby rzadko uczą w LO bądz w ogole nie ucza w
        tego typu szkołach. A historyk czy polonistka to po prostu osoby uczące
        przedmiotów najbliżej powiązanych z powyższymi. W moim liceum maturzysci tez
        zdawali historie sztuki przed dyrektorem (zawsze w komisji musi byc
        przedstawiciel kogos z dyrektorów - np. sam dyr, badz jego zastepcy),
        historykiem i polonistką - gdyz na tych kierunkach tez jest sztuka. A osoby
        zdawające historie muzyki przed dyrektorką, panią od muzyki i historykiem.

Livia_m to nie jest żadna sprzeczność tylko prawidłowość, wprowadzasz
        niepotrzebny zamęt.
        • Gość: Brat Marthy Stuart Re: Sprzeczność interesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 14:06
          Ja mówię o pisemnych.

Sprawdź sobie regulamin. Na egzaminie maturalnym nie może być nauczyciela
          uczącego zdawanego przedmiotu, ani wychowawcy. Sprawdź i powiedz czy mam rację?
          • chuda_w-w Re: Sprzeczność interesów 18.11.04, 15:51
            Proszę mi w takim razie przesłać owy regulamin a z chęcią sobie poczytam ;) :P
            • Gość: Brat Marthy Stuart Re: Sprzeczność interesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 16:44
              Zaraz poszukam, ja ten zasady znam od nauczycieli.

Ale weź dziewczyno to na babski rozum. Czy mógłby być na maturze pisemnej
              nauczyciel tego przedmiotu, z którego się pisze maturę? Wiesz do czego by to
              doszło?
            • Gość: poradnik Re: Sprzeczność interesów IP: *.chello.pl 19.11.04, 15:11
              sprawdź na stronie CKE: www.cke.edu.pl. Tam w ogóle są ciekawe rzeczy...
          • Gość: Kaska Re: Sprzeczność interesów IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 18.11.04, 18:10
            Na egzaminie w komisji nie może przebywać nauczyciel reprezentujący przedmiot,
            który akurat jest pisany - prawda.

Nauczyciele przedmiotów pokrewnch (hist., pol.), to nie nauczyciel hist.
            sztuki. Brak sprzeczności interesów. Poza tym nie wierzę, że tylko jeden
            polonista jest w Twojej szkole, tak więc...

U mnie zdaje się, że jedna osoba zamierza to zdawać na maturze. Próbnej z tego
            nie pisze, bo oficjalnie nie był wykładany. Pokrewny był WOK.
      • Gość: Brat Marthy Stuart Re: Sprzeczność interesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 14:04
        Zauważyła to nauczycielka od francuskiego, może ja powiem co to za szkoła to
        się skończy ta komedia!narazie poczekam

Może dyrektor puknie się w czache, bo dyrektorka poszła na urlop tydzień przed
        próbnymi.

Może mi ktoś wreszcie powie, bo u mnie w szkole nie ma osoby kompetentnej, czy
        będę pisał maturę próbną z przedmiotu dodatkowego?

• Gość: Aśka Re: Sprzeczność interesów IP: *.krak.tke.pl 18.11.04, 17:22
          Gość portalu: Brat Marthy Stuart napisał(a):

> Zauważyła to nauczycielka od francuskiego, może ja powiem co to za szkoła to
          > się skończy ta komedia!narazie poczekam
          >
          > Może dyrektor puknie się w czache, bo dyrektorka poszła na urlop tydzień
          przed
          > próbnymi.
          >
          > Może mi ktoś wreszcie powie, bo u mnie w szkole nie ma osoby kompetentnej,
          czy
          > będę pisał maturę próbną z przedmiotu dodatkowego?
          >

Nie wiem czy będziesz, ale u nas np. można pisać z ilu przedmiotów się chce
          (mój kolega, który w deklaracji maturalnej napisał 3 przedmioty na próbnej
          zdaje 5:), tylko może być problem z informatyką, bo tylko około 20 komputerów
          jest (jako tako) sprawnych, a pisać maturkę chce chyba więcej osób. Ciekawe jak
          będzie na tej majowej, czy w końcu dadzą nam nowe komputery? :) Ja nie piszę z
          infy, ale inni może z tego powodu będą musieli pisać w innej szkole...

A jeśli chodzi o tą maturę z historii sztuki, to rzeczywiście jest to trochę
          nie OK, ale to tylko próba... U mnie w czerwcu na próbnej nasza polonistka była
          przy maturze z polskiego. Więc może to tylko na próbnej będą nauczyciele z
          historii i polaka.

Pozdrawiam :)
        • Gość: poradnik Re: Sprzeczność interesów IP: *.chello.pl 19.11.04, 15:12
          obowiązkowo w każdej szkole są z przedmiotów głównych, a reszta zależy od tego,
          czy Twoi nauczyciele chcą sprawdzać więcej, czy nie.
    • Gość: Brat Marthy Stuart Re: Sprzeczność interesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:30
      Nie wiem o co to chodzi. Jest wyraźny konflikt interesów. A kto w ostateczności
      będzie sprawdzał te prace, skoro w szkole nie ma nauczyciela?
      • Gość: myslak Re: Sprzeczność interesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 23:32
        Na maturze pisemnej w komisji nie może być nauczycieli kierunkowych.

Na próbnej może i gdzieś będą, ale to tylko próba, a nie każdemu dyrektorowi
        chce się przestrzegać regulaminu.
        Sprawdzą ci pracę pewnie "pokrewni" wg modelu odpowiedzi, który jest bardzo
        dokładny albo plastyk (jeśli pracuje w szkole), natomiast prawdziwe matury i
        tak jadą do OKE, gdzie sprawdzają egzaminatorzy.
        • chuda_w-w Re: Sprzeczność interesów 19.11.04, 11:38
          Próbna to nie prawdziwa matura wiec nie wiem o co tyle szumu.
          Poza tym dotąd było tak ze w komisji na maturze pisemnej mógł siedziec
          nauczyciel który uczył cie danego przedmiotu. Widze ze z nową maturą przepisy
          sie zmieniły dlatego poprosiłam cie o regulamin.
          • livia_m Re: Sprzeczność interesów 19.11.04, 14:35
            i jeszcze nie mów, że
            ktoś (np. ja) wprowadza zamęt.
            nie pozjadałaś jeszcze wszystkich rozumów.
            jeszcze nie.
            pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka