Dodaj do ulubionych

JAK WRAŻENIA PO CHEMII ???

IP: *.bisztynek.sdi.tpnet.pl 30.11.04, 18:06
Dzisiaj odbyła sie probna maturka z chemii co uwazacie na temat tych
zadanek?? hmmm czekam na wypowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: kora Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.osk.enformatic.pl 30.11.04, 18:32
      Mam pytanie jakie mniej więcej były pytania ? bo my piszemy dopiero jutro
      • Gość: Atomowka Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.zyrardow.mediaclub.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 18:39
        afuj chemia masakra podtsawowy dno i rozszerzony...pytania:musisz wiedziec np co to wiazanie jonowe spolaryzowane...poza tym bede porabane aldehydy(Wy bedziecie miec to samo????)pozniej stezenie molowe i procentowe rownowaga jakies rzedy rownowagi(boze nie wiem co to jest)no poza tym reszta weglowodorow....jakies tam reakcje ....no i powodzenia...mi poszlo strasznie cala moja grupa co zdawala teraz wali glowa w sciane.....ehhhh szkoda gadac
    • Gość: ewelinka Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 30.11.04, 19:14
      oj strasznie, to było takie porąbane-oczywiście mówie o poziomie podstawowym a
      wyglądał jak rozszerzony... kilka zadań bylo z materialu którego nie
      przerobiliśmy /bardzo kiepsko mi poszlo uważam że to bylo za trudne w maju
      powinni dac łatwiejsze zadania, czyba oblalam :/// najgorsze jest to że trzeba
      te wzystkie wzorki równania i reakcje co i jak zachodzi wykuć na blache-mi sie
      wszystko pomieszalo...:/
      • e.rey Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? 02.12.04, 12:05
        Nic nie trzeba było wkuwać "na blachę" wystarczyło znać podstawy i rozumieć i
        już można było pisać
        • Gość: Bazuczka Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.wyszkow.mm.pl 02.12.04, 13:55
          Ja jestem załamana! No zadania to z kosmosu były. Ogólnie do d...! Jeszcze z
          pozimu podst. to coś zrozumiałam(niewiele zresztą), ale rozsz. to była masakra!
          • Gość: me Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 14:41
            Sory ale co niby bylo w tej maturze takiego trudnego...?
            Nie bardzo mogę zrozumieć skąd to oburzenie - jak nie lubicie chemii to trzeba
            bylo historie w deklaracji wpisac...
        • Gość: madziarrra Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.05, 22:40
          nie było złe. na normalnej bedzie gorzej. wystarczyło troszke umiec i rozumieć.
          walnełam się na małych błedach.mam nadzieje że ich nie powtórze
    • Gość: elafan Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:44
      Ma ktoś może kserówkę i w dodatku byłby chętny się podzielić? Albo jakis link
      gdzie sa zadania?
    • Gość: little Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.05, 22:07
      ja zdawalam 8.01 i z tego co przeczytalam zadanka byly bardzo podobne!
      Podstawowy nie byl zly:) jeszcze nie mam wynikow ale zdac to chyba zdalam:) z
      rozszerzonym gorzej bo praktycznie nie uczylam sie na ta probna, wiecie,
      chcialam zobaczyc jaka mam wiedze... ogolnie uwazam ze podstawowy byl w miare
      ok ale na rozszerzonym byly rzeczy ktorych nie mialam:((( czeka nas duuuzo
      wzorów do zapamietania...
      • Gość: elafan Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:22
        W chemii nie trzeba niczego znać na pamięć - a już szczególnie wzorów!!!
        Trzeba się po prostu nauczyć je wyprowadzać (zarówno strukturalne jak i te
        potrzebne do obliczeń!) a wtedy wszystko staje się cudownie logiczne.
        Chemia to taka sama nauka jak matematyka i fizyka! Liczy się w niej myślenie,
        kojarzenie faktów i umiejętność analitycznego spojrzenia na problem.

Pozdrawiam,
        • Gość: little Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.05, 14:12
          a czy nie uwazasz, ze nalezy poprostu wiedziec jaki wzor ma np metan, benzen
          albo chociazby amoniak? tego chyba nie idzie wyprowadzic, bo i skad? gdybym nie
          umiala myslec logicznie i kojarzyc faktow to pewnie nie zdalabym probnej matury
          rozszerzonej nie uczac sie do niej, a udalo mi sie to!!! poza tym gdybym nie
          lubila chemii to nie zdawalabym jej na maturze! wiec blagam, nie mow ze w
          chemii nie trzeba sie uczyc niczego na pamiec, bo to bzdura! Tabliczke mnozenia
          tez trzeba poprostu znac tak samo jak niektore wzory!!!!! Owszem, do
          wszystkiego mozna dojsc logicznie myslac itp. ale nalezy do tego znac pewne
          wlasciwosci, zaleznosci, poprostu je znac!!!Z tym sie chyba ze mna zgodzisz!!!
          Pozdrawiam
          • Gość: elafan Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 17:34
            Zgodzę się z małą częścią Twojej wypowiedzi - mianowicie masz rację - pewną
            część wzorów i struktur znać trzeba (i tu właśnie zaliczają się wymienione
            przez Ciebie metan, benzen czy amoniak) chociaż nieprawdą jest że nie da się
            ich wyprowadzić!
            Mnie chodziło o wzory trudniejsze, powiedzmy zasady azotowe, ATP i inne związki
            o znaczeniu biologicznym czy jakieś związki wielopodstawione.
            Poza tym mylisz się twierdząc że nie da się wyprowadzić wzoru strukturalnego
            metanu! bo biorąc pod uwagę, że wiemy iż jest to alkan jednowęglowy nie da się
            stworzyć innego wzoru, a korzystając z metody VSEPR dojdziesz sama nawet do
            tego że ma on strukturę tetraedryczną!
            Nie zarzucam Ci wcale nieumiejętności myślenia, twierdzę jedynie że jest cały
            ogrom ludzi którzy uczą się chemii metodą "na małpę" - czyli max. wykucia i
            minimum zrozumienia i dlatego wydaje się im ona koszmarem tak samo jak fizyka.
            Podsumowując - nadal postuluję tezę, że [prawie] niczego w chemii nie trzeba
            się uczyć na pamięć, a jeśli chodzi o wzory (rozumiem że masz na myśli te
            potrzebne do obliczeń...) to podaj mi które wg Ciebie trzeba zakuć a ja Ci
            pokaże że się mylisz...

Pozdrawiam,

P.S. Właściwości związku czy całej grupy związków zależą od budowy więc jeśli
            umiesz myśleć logicznie i kombinować to nie musisz wcale pamiętać że eter
            dimetylowy ma niższą temperaturę wrzenia niż etanol np.
            • Gość: little Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 12:39
              Zgadzam sie z Toba ze nawet wzor metanu mozna wyprowadzic ale trzeba miec do
              tego potrzebna wiedze, poprostu wiedziec ze jest to alkan itp! Tak samo jest z
              wlasciwosciami: trzeba znac zaleznosci, ktore w sumie sa logiczne:) Z tego co
              piszesz wynika, ze mam poprostu za mala wiedze:( Na swoja obrone moge
              powiedziec, ze nie jestem z tych, ktorzy kuja. Staram sie zrozumiec chemie i
              mysle ze w jakims stopniu mi sie to udaje! Niektore wzory staram sie jednak
              zapamietac i wydaje mi sie ze jest to spowodowane moja mala (jeszcze :)) wiedza
              i nie o wszystkim mam pojecie!
              Pozdrawiam
              • Gość: elafan Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 13:00
                Ze mną akurat jest tak że ja w tej chemii po prostu siedzę od co najmniej 6 lat
                (a może dłużej:) i dla mnie po prostu niektóre rzeczy są oczywiste - ale to już
                chyba skrzywienie bo zdarza mi się np. że kiedy jadę autobusem zastanwiać się z
                jakiego tworzywa są siedzenia ;) itd. Wiesz - od 5 klasy podstawówki kiedy
                zobaczyłem na kółku chemicznym jak pani dolewa wody do wody (SIC!!!) i woda się
                robi różowa :] chemia wypełnia mi każdą prawie myśl:) Już się nie mogę doczekać
                studiów :))).
                Wcale nie miałem zamiaru imputować Ci braku wiedzy bo wiem jak czasem trudno
                może być podczas przygotowań do matury.

Bądź co bądź pozdrawiam goooooooorąco!!! :D
                • Gość: eleafan Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 13:02
                  I żeby nie było - moja wiedza jest śmiesznie mała... [cobym nie został
                  posądzony o jakieś dziwne skłonności do megalomanii:]
                  • Gość: little Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 22:10
                    no to prawdziwy pasjonat z Ciebie:) ja lubie chemie ale moim marzeniem jest
                    praca ze zwierzetami (weterynaria), jakos nie przemawia do mnie praca z
                    rzeczami martwymi, ktore nie merdaja ogonkami:)chociaz ostatnio uczestniczylam
                    w warsztatach chemicznych na wydziale chemii i bardzo mi sie podobalo [no moze
                    z wyjatkiem chemii teoretycznej:/]tam to sie dopiero przekonalam jak niewiele
                    umiem!
                    pozdrawiam:)
                    • Gość: elafan Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 22:40
                      No ja to chemię chłonę całościowo - choć najchętniej nie opuszczałbym mojego
                      skromnego labu który w sumie sam :D o własnych siłach zbudowałem sępiąc kasę i
                      sprzęt od sponsorów i wykłócając z dyrekcją o pierdoły typu zamontowanie blatu
                      czy dłuzszego kranu...
                      A gdzie te warsztaty bo coś ostatnio czytałem o jakis na UWr?

Pozdrawiam gorąco!!!

• Gość: little Re: JAK WRAŻENIA PO CHEMII ??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.05, 11:36
                        No to gratuluje wytrawalosci i podziwiam!:)
                        Warsztaty byly na UAM w Poznaniu, 4 soboty zajec, chemia organiczna [na ktorej
                        niestety nie bylam], nieorganiczna, fizyczna i teoretyczna. Robilismy
                        doswiadczonka z doktorantami:) interesujace doswiadczenie!
                        Pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka