Gość: Miach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 17:55 Uważacie, że matura z infy była trudna? Bo moim zdaniem troche z nią przesadzili:/ Wszyscy zdający w mojej szkole wyszli po 15 minutach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciek Re: Próbna z informatyki. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 19:11 Arkusz I byl ok (tylko szkoda, ze nie mozna bylo uzywac kalkulatorow - BIN->DEC i DEC->HEX na palcach sie nieprzyjemnie liczy). Ale drugi to juz przegiecie - jaki jest wzor na obliczenie pola majac tylko wspolrzedne wierzcholkow? I dlaczego tego wymagaja na informatyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik18 Re: Próbna z informatyki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 19:49 Ja powiem tak... - oblałem. Arkusz pierwszy zrobiłem 3 i kawałek pierwszego, a arkusz II mam dwa podpunkty z zadania 4 i 2 podpunkty z zadania 6 - masakra. Z tego co rozmawiałem z kolegami, to żaden z nich nie przekroczył 30% ... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Kaspruk Re: Próbna z informatyki. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 21:00 arkusz I - spoko da się zrobić. Arkusz drugi - totalne przegięcie. Rozumiem, że w szkołach nie ma dobrych informatyków, bo dobrzy informatycy potrafią znaleźć lepsze zajęcie, ale jeżeli matury układa np. fizyk i matematyk, to powinni przynajmniej starać się dać coś z informatyki lub nawet algorytmiki. Żenujące. Co więcej, przecież nawet na matmie i fizyce DAJĄ WZORY!!!!!!!!! a to że w pierwszym poście wszyscy wyszli po 15 minutach to na mój gust pewnie dlatego, że wzorów nie znali i stwierdzili że nie ma sensu tego robić. Ja proponuję konkurs: wymyślić najdurniejszą propozycjeę zadań na prawdziwą maturę, w stylu tej próbnej. Moja propozycja: napisz program obliczający średnią panowania wszystkich królów z dynastii Piastów i podaj wynik: ................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Próbna z informatyki. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 21:56 Moja propozycja: zrob wykres elektronu spadajacego z Wiezy Eifla, zakladajac, ze obecnym prezydentem USA jest George Bush (ew. zakładając nogę na nogę) Odpowiedz Link Zgłoś
bracishek Re: Próbna z informatyki. 04.12.04, 14:06 Ludzie.. Przeciez to proste bylo.. Co prawda bylo pelno bledow i niedomowien w kazdym zadaniu, ale mozna sie bylo domyslec o co chodzilo autorowi. Mam tylko nadzieje, ze na prawdziwej maturze nie bedzie takich dziur.. Co do opisu tych dziur, polecam post -> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=18283003 Sam teraz widze, ze sie na przyklad nacialem w pisaniu wlasnego algorytmu wywalajacego powtorzenia, bo sie wzorowalem na przykladowym z pierwszego zadania.. (pomijajac to, jeszcze jeden jakis glupi blad zrobilem :P) W drugim arkuszu nie zdazylem napisac zapytan do bazy danych, ale i tak mi niezle poszlo. Polubilem accessa, z ktorym sie pierwszy raz zetknalem.. :] Mily jest w obsludze.. Tylko nalezy zrezygnowac raczej z tych jego zapytan i samemu w SQL pisac. U mnie w szkole prawie wszyscy siedzieli do oporu.. Przynajmniej nie bylo takich wyjatkow, ze wychodzili po 15min.. Co do przeliczania liczb pomiedzy systemami -> wydaje mi sie, ze kazdy informatyk to powinien umiec. To jest po prostu sprawdzenie wiedzy o innych systemach liczbowych na prostych przykladach. jak ktos nawet nie skapnal sie jak odejmowac i dzielic te binarne liczby to mogl przeliczyc na dziesietne i z powrotem. A wzor na pole trojkata majac dane boki -> Wzor Herona. Jest w podstawie programowej dla szkol, wiec autorzy zakladali, ze wszyscy go znaja. Jak zauwazylem istota tego calego pomyslu z matura, polega na wprowadzeniu elementow innych przedmiotow.. Co bylo do przewidzenia.. Bo rzuty w Excelu to ja juz w gimnazjum robilem.. Pozdrawiam.. P.S. Jakby ktos mial dane do zadania z Accessem to bylbym wdzieczny, jakby sie odezwal do mnie. Chce sobie to zrobic na spokojnie w domu.. Czas sie nauczyc korzystac z Accessa :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Próbna z informatyki. IP: *.malarski.pl / *.acn.waw.pl 04.12.04, 14:24 > Co do przeliczania liczb pomiedzy systemami -> wydaje mi sie, ze kazdy > informatyk to powinien umiec. Potęgi dwójki od 2^0 do 2^12 na wyrywki każdemu, kto ma zamiar mieć coś wspólnego z informatyka by sie przydały. > To jest po prostu sprawdzenie wiedzy o innych > systemach liczbowych na prostych przykladach. jak ktos nawet nie skapnal sie To sie robi tak samo jak z liczbami dziesiętnymi, tylko liczb cyfr jest mniej - czyli łatwiej :-) > jak odejmowac i dzielic te binarne liczby to mogl przeliczyc na dziesietne i > z powrotem. A to już zbędna strata czasu A zamiana bin->hex jest łatwiejsza niż bin->dec więc całkiem nie wiem po co się z nią męczyć (4 cyfry binarne odpowiadaja dokładnie jednej cyfrze hex) > Jakby ktos mial dane do zadania z Accessem to bylbym wdzieczny, jakby sie > odezwal do mnie. Chce sobie to zrobic na spokojnie w domu.. Czas sie nauczyc > korzystac z Accessa :P poszly na priva nauczyciel inforatyki Odpowiedz Link Zgłoś
bracishek Re: Próbna z informatyki. 04.12.04, 15:45 Gość portalu: nauczyciel napisał(a): > > > To jest po prostu sprawdzenie wiedzy o innych > > systemach liczbowych na prostych przykladach. jak ktos nawet nie skapnal > > jak odejmowac i dzielic te binarne liczby to mogl przeliczyc na dziesietn > e i > > z powrotem. > > A to już zbędna strata czasu > A zamiana bin->hex jest łatwiejsza niż bin->dec więc całkiem nie wiem p > o co się > z nią męczyć (4 cyfry binarne odpowiadaja dokładnie jednej cyfrze hex) > To zauwazylem.. :P I szybciutko sie przeliczalo. > > Jakby ktos mial dane do zadania z Accessem to bylbym wdzieczny, jakby sie > > > odezwal do mnie. Chce sobie to zrobic na spokojnie w domu.. Czas sie nauc > zyc > > korzystac z Accessa :P > > poszly na priva > > nauczyciel inforatyki Dziekuje za pliki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koper Re: Próbna z informatyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:20 wy jacyś pojenai jesteście, ja to zrobiłem wszytko dobrze! no debile jawnie... Odpowiedz Link Zgłoś