Dodaj do ulubionych

Próbna z informatyki.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 17:55
Uważacie, że matura z infy była trudna? Bo moim zdaniem troche z nią
przesadzili:/ Wszyscy zdający w mojej szkole wyszli po 15 minutach...
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Próbna z informatyki. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 19:11
      Arkusz I byl ok (tylko szkoda, ze nie mozna bylo uzywac kalkulatorow - BIN->DEC
      i DEC->HEX na palcach sie nieprzyjemnie liczy). Ale drugi to juz przegiecie -
      jaki jest wzor na obliczenie pola majac tylko wspolrzedne wierzcholkow? I
      dlaczego tego wymagaja na informatyce?
      • Gość: Ktosik18 Re: Próbna z informatyki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 19:49
        Ja powiem tak... - oblałem.
        Arkusz pierwszy zrobiłem 3 i kawałek pierwszego, a arkusz II mam dwa podpunkty
        z zadania 4 i 2 podpunkty z zadania 6 - masakra. Z tego co rozmawiałem z
        kolegami, to żaden z nich nie przekroczył 30% ... :-(
        • Gość: Krzysztof Kaspruk Re: Próbna z informatyki. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 21:00
          arkusz I - spoko da się zrobić. Arkusz drugi - totalne przegięcie.
          Rozumiem, że w szkołach nie ma dobrych informatyków, bo dobrzy
          informatycy potrafią znaleźć lepsze zajęcie, ale jeżeli matury układa
          np. fizyk i matematyk, to powinni przynajmniej starać się dać coś z
          informatyki lub nawet algorytmiki. Żenujące. Co więcej, przecież nawet na
          matmie i fizyce DAJĄ WZORY!!!!!!!!!
          a to że w pierwszym poście wszyscy wyszli po 15 minutach to na mój gust pewnie
          dlatego, że wzorów nie znali i stwierdzili że nie ma sensu tego robić.
          Ja proponuję konkurs: wymyślić najdurniejszą propozycjeę zadań na prawdziwą
          maturę, w stylu tej próbnej. Moja propozycja:
          napisz program obliczający średnią panowania wszystkich królów z dynastii
          Piastów i podaj wynik: ................
          • Gość: Maciek Re: Próbna z informatyki. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 21:56
            Moja propozycja: zrob wykres elektronu spadajacego z Wiezy Eifla, zakladajac,
            ze obecnym prezydentem USA jest George Bush (ew. zakładając nogę na nogę)
        • bracishek Re: Próbna z informatyki. 04.12.04, 14:06
          Ludzie.. Przeciez to proste bylo.. Co prawda bylo pelno bledow i niedomowien w
          kazdym zadaniu, ale mozna sie bylo domyslec o co chodzilo autorowi.
          Mam tylko nadzieje, ze na prawdziwej maturze nie bedzie takich dziur..

Co do opisu tych dziur, polecam post ->
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=18283003
          Sam teraz widze, ze sie na przyklad nacialem w pisaniu wlasnego algorytmu
          wywalajacego powtorzenia, bo sie wzorowalem na przykladowym z pierwszego
          zadania.. (pomijajac to, jeszcze jeden jakis glupi blad zrobilem :P)

W drugim arkuszu nie zdazylem napisac zapytan do bazy danych, ale i tak mi
          niezle poszlo. Polubilem accessa, z ktorym sie pierwszy raz zetknalem.. :] Mily
          jest w obsludze.. Tylko nalezy zrezygnowac raczej z tych jego zapytan i samemu
          w SQL pisac.

U mnie w szkole prawie wszyscy siedzieli do oporu.. Przynajmniej nie bylo
          takich wyjatkow, ze wychodzili po 15min..

Co do przeliczania liczb pomiedzy systemami -> wydaje mi sie, ze kazdy
          informatyk to powinien umiec. To jest po prostu sprawdzenie wiedzy o innych
          systemach liczbowych na prostych przykladach. jak ktos nawet nie skapnal sie
          jak odejmowac i dzielic te binarne liczby to mogl przeliczyc na dziesietne i z
          powrotem.

A wzor na pole trojkata majac dane boki -> Wzor Herona.
          Jest w podstawie programowej dla szkol, wiec autorzy zakladali, ze wszyscy go
          znaja. Jak zauwazylem istota tego calego pomyslu z matura, polega na
          wprowadzeniu elementow innych przedmiotow.. Co bylo do przewidzenia..
          Bo rzuty w Excelu to ja juz w gimnazjum robilem..

Pozdrawiam..

P.S.
          Jakby ktos mial dane do zadania z Accessem to bylbym wdzieczny, jakby sie
          odezwal do mnie. Chce sobie to zrobic na spokojnie w domu.. Czas sie nauczyc
          korzystac z Accessa :P
          • Gość: nauczyciel Re: Próbna z informatyki. IP: *.malarski.pl / *.acn.waw.pl 04.12.04, 14:24
            > Co do przeliczania liczb pomiedzy systemami -> wydaje mi sie, ze kazdy
            > informatyk to powinien umiec.

Potęgi dwójki od 2^0 do 2^12 na wyrywki każdemu, kto ma zamiar mieć coś
            wspólnego z informatyka by sie przydały.

> To jest po prostu sprawdzenie wiedzy o innych
            > systemach liczbowych na prostych przykladach. jak ktos nawet nie skapnal sie

To sie robi tak samo jak z liczbami dziesiętnymi, tylko liczb cyfr jest mniej -
            czyli łatwiej :-)

> jak odejmowac i dzielic te binarne liczby to mogl przeliczyc na dziesietne i
            > z powrotem.

A to już zbędna strata czasu
            A zamiana bin->hex jest łatwiejsza niż bin->dec więc całkiem nie wiem po co się
            z nią męczyć (4 cyfry binarne odpowiadaja dokładnie jednej cyfrze hex)

> Jakby ktos mial dane do zadania z Accessem to bylbym wdzieczny, jakby sie
            > odezwal do mnie. Chce sobie to zrobic na spokojnie w domu.. Czas sie nauczyc
            > korzystac z Accessa :P

poszly na priva

nauczyciel inforatyki
            • bracishek Re: Próbna z informatyki. 04.12.04, 15:45
              Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

>
              > > To jest po prostu sprawdzenie wiedzy o innych
              > > systemach liczbowych na prostych przykladach. jak ktos nawet nie skapnal
              > > jak odejmowac i dzielic te binarne liczby to mogl przeliczyc na dziesietn
              > e i
              > > z powrotem.
              >
              > A to już zbędna strata czasu
              > A zamiana bin->hex jest łatwiejsza niż bin->dec więc całkiem nie wiem p
              > o co się
              > z nią męczyć (4 cyfry binarne odpowiadaja dokładnie jednej cyfrze hex)
              >

To zauwazylem.. :P I szybciutko sie przeliczalo.

> > Jakby ktos mial dane do zadania z Accessem to bylbym wdzieczny, jakby sie
              >
              > > odezwal do mnie. Chce sobie to zrobic na spokojnie w domu.. Czas sie nauc
              > zyc
              > > korzystac z Accessa :P
              >
              > poszly na priva
              >
              > nauczyciel inforatyki

Dziekuje za pliki i pozdrawiam!
    • Gość: koper Re: Próbna z informatyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 15:20
      wy jacyś pojenai jesteście, ja to zrobiłem wszytko dobrze! no debile jawnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka