Dodaj do ulubionych

Probna (polski) - SLASK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:11
I jak wrazenia?

Moim zdaniem test byl troche dziwny. Momentami pytania wydawaly mi sie bardzo
niejednoznaczne i mialam wrazenie, ze w tekscie mozna znalezc kilka roznych
odpowiedzi. Duzo mam watpliwosci co doczytania ze zrozumieniem.

Jesli chodzi o tematy wypracowan, to byly stosunkowo proste, choc
spodziewalam sie czegos zupelnie innego. Warszawa i Wroclaw mialy takie
sztampowe tematy, a u nas troche bardziej nietypowo. Pisalam 'Ludzi
bezdomnych'.

Podzielcie sie Waszymi opiniami.
Jakbyscie mieli pozniej jakies informacje, gdzie w sieci mozna znalezc klucze
do zadan, to bede wdzieczna za przekazanie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ehhh Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:14
      tez pisalem ludzi bezdomnych tylko kurde zastanawialem sie jak na imie mial
      judym i wymyslilem marek :( co mi za takie cos grozi?
      • Gość: Natchniuza Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:17
        Mial na imie Tomasz.
        Napisales, ze dlaczego ta scena jest kluczowa w odczytaniu calej powiesci?
        • Gość: Maja Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 11:35
          Ja tez pisalam nt. "Ludzi bezdomnych". I niestety nie napisalam dlaczego ta
          scena jest kluczowa. :-/ Cos posciemnialam,ale nie sadze,zeby to bylo dobrze. A
          co ty napisalas? Yyy... i zapomnialam napisac,na ktory temat pisze. ;-)))
          Z kolei czytanie ze zrozumieniem wydawalo mi sie dosc proste.
          Pozdr!
          • Gość: Natchniuza Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:44
            Tez nie zaznaczylam, ktory temat wybieram. Mam pewne watpliwosci, czy
            nauczyciele, ktorzy to beda sprawdzac, beda w stanie sami do tego dojsc.

O tej scenie kluczowej to tez troche sciemnialam. Napisalam, ze jest kluczowa,
            bo w dokladny sposob charakteryzuje osobowosc, zycie i wybory glownych
            bohaterow, a przez to pozwala na glebsze odczytanie powiesci i zrozumienie
            motywacji, jakimi sie kierowali. Ale nie mam pojecia, co moze byc w kluczu.
            • Gość: Soul Assassin Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:46
              Jesli nie zaznaczyliscie, ktory temat piszecie, wasze wypracowanie
              najprawdopodobniej nie zostanie ocenione :/ 50 pkt w plecy:( Ale to tylko
              probna :)
              • Gość: Natchniuza Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:49
                Probna jest oceniana przez nauczycieli ze szkoly, wiec, jak sadze, raczej beda
                szli uczniom na reke i bede sprawdzac rowniez te prace bez zaznaczonego tematu.
                • Gość: Maja Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 11:58
                  Tez sadze,ze beda szli uczniom na reke. Zreszta,z tego co slyszalam,to duzo
                  osob u mnie w szkole nie zaznaczylo,na ktory temat pisza. Ja zakreslalam sobie
                  w tekscie na zielono ;-),wiec moze po tym sie zorientuja.
                  A zdarzylo sie u was,ze ktos napisal na oba tematy? U mnie w klasie byly dwa
                  takie przypadki. ;-))
                  • Gość: Natchniuza Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:59
                    A gdzie oni zmiescili te oba tematy?
                    Dla mnie te marne TRZY strony na wypracowanie to i tak bylo zdecydowanie za
                    malo nawet na jeden temat ;)
                    • Gość: Maja Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 12:30
                      W brudnopisie chyba pisali. ;-) Albo krotko i zwiezle. ;-))
                      Ja napisalam na dwie strony,wiec te trzy mi zdecydowanie wystarczyly.
                      Pozdr!
                      • Gość: piki Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 12:32
                        Są już gdzieś odpowiedzi??
                    • Gość: ;-) Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:33
                      dla mnie tez bylo zdecydowanie za malo miejsca jak na taki temat. musialam sie
                      ladnie "nagimnastykowac" zeby wszystko zmiescic.
                      ale ciesze sie nawet ze byli ludzie bezdomni. to jest chyba jedna z niewielu
                      lektur ktore przeczytalam i cos z nich wiem :))
                  • Gość: julia Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.leon.com.pl 16.12.04, 12:54
                    ja też napisałam oba:)
                • rodzynia Praca z niezaznaczonym tematem będzie sprawdzana 14.12.04, 15:42
                  Ja pisałam próbną maturę warszawską, ale jeśli chodzi o Wasze obawy, czy praca
                  z niezaznaczonym tematem będzie oceniana, to nie martwcie się :) Minister
                  Edukacji powiedział na czacie z nim, że taka praca będzie sprawdzana, bo jakiś
                  czatujący też miał co do tego wątpliwości.

Pozdrawiam
    • Gość: jane Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 12:06
      probowalam znalezc klucz do stosunkowofajnych tematow... zreszta ta
      zadziwiajaca praca na tekscie... tez chetnie z czyms bym ja sprawdzila...
      znacie adres stro9ny z owym kluczem??
      • Gość: Ehhh Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:12
        Ma byc na www.oke.jaw.pl ale jakos im sie nie spieszy :(
        • Gość: Natchniuza Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:47
          Odpowiedzi maja tez byc tu... Ale OKE pewnie sie bedzie ociagac z ich podaniem.
          www.cka.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=77
          • Gość: ;-) Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:55
            odp tez maja byc na stronce:
            www.oke.jaw.pl/okepl/index.php?wybor=matura/prob/materialyzesm
            ale pisze ze dopiero po 15
        • Gość: EKSPERT :) Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 15:34
          • Gość: maturzysta.... Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 15:47
            Po próbnej nie jestem specjalnie zadowolony, ale nie jestem też jakiś
            załamany.Poszło mi myslę w miarę dobrze.Pisałem na temat "Ludzi bezdomnych".
            Temat ten jak zauważyłem nie polegał na streszczeniu tej lektury...ale wykazania
            że konkretny fragment jest odbiciem całej książki. Oparłem się na tym fragmencie
            i porównałem, skontrastowałem te dwie postacie:Judyma i Joasi(portrety).Miałem
            dużo cytatów...troszkę wzbogaciłem to wiadomościami(nie na zasazdie że pisałem o
            Natalii, czy o Wiktorze...albo jakimś zagłębiu bo to nie miało z tym związku),
            ale walnąłem tam to że judym wywodził się z nizin, korzecki był dekadentem,
            justna nie miała domu..tyle..zobaczymy
    • Gość: Motylek Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.244.145.202.ip.tnp.pl 14.12.04, 14:51
      Czy pamietacie jak brzmiały Wasze tematy wypracowań? Byłabym wdzięczna.
      Chciałabym wiedzieć o czym rozmawiacie. Pozdrawiam
      • Gość: IxM Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.netblok.pl 14.12.04, 15:07
        I temat: Końcowy fragment Ludzi bezdomnych, w którym Tomasz odrzuca propozycję wspólnego leczenia wraz z Joasią, określić należało, dlaczego ta scena ma kluczowe znaczenie dla całego utworu, scharakteryzować obie postacie..i coś tam jeszcze. Jednym słowem lepszego tematu nie mogli dać - tydzień temu skończyłem czytać tą lekturę :P

II temat: Fragment Świętoszka Moliera. Niestety nie pisałem na ten temat, nie wiem co tam było trzeba..

Ps: Są już odpowiedzi! (www.oke.jaw.pl/okepl/index.php?)wybor=matura/prob/materialyzesm
    • Gość: Motylek Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.244.145.202.ip.tnp.pl 14.12.04, 15:53
      Dzieki :))))
      • Gość: IxM Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.netblok.pl 14.12.04, 16:04
        Proszę, zresztą pełne tematy są w arkuszu odpowiedzi :>
    • kadlubek07 Re: Probna (polski) - SLASK 14.12.04, 17:33
      Oglądałam juz klucz... na pewno mam dwa punkty xle, ale co do rodzaju jezyka, w którym ten tekst została napisany...dla mnie potoczny, było kilka zwrotów potocznych, typu "tak czy owak" czy "na serio"...
      Pisałam o "ludziach bezdomnych", w sumie jedna z łatwiejszych lektur, obok "Lalki" :)
      ale te porówanie srednio mi wyszło, poza tym nic o bezdomności i rozdrtej sosnie nie wspomniałam...głupia sosna, wszedzie ja wcisna :P
      I miejsca było stanowczo za mało...
    • Gość: Motylek Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.244.145.244.ip.tnp.pl 14.12.04, 18:12
      Mam pytanko: czy u Was tam na Śląsku to był tylko arkusz podstawowy czy
      rozszerzony też?? :)))) Pozdr
      • Gość: Maja Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.raciborz.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 18:16
        Tylko podstawowy. ;-))
    • Gość: Motylek Re: Probna (polski) - SLASK IP: *.244.145.244.ip.tnp.pl 14.12.04, 18:23
      Dzieki wielkie :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka