321o 17.02.05, 07:15 różne opinie o tej nowej maturze krążą a wg Was jest ona - jednym słowem - łatwa, czy trudna? z czego łatwa, z czego trudna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elafan Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:11 Trudna - polski Łatwa - reszta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Kimono Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:24 Łatwiejsza jest z powodu braku egzaminów ustnych z przedmniotów dodatkowych A trudniejsza bo po co niektórym te języki obce, polski też w wiekszości przypadków jest zbedny(ale tego sie nie czepiam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 12:46 Sam się nie czepiam polskiego jako przedmiotu. Nawet ta matura = arkusze, są opracowane z głową. Mnie chodzi jedynie o idiotycznie skonstruowany klucz odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 15:09 Tu to masz rację, sam się wśiekałem gdy pierwszy raz zobavczyłem klucz odpowiedzie. Tam wszystko jest obliczone co do jednego punkta, a jak się czegoś zapomni(egzaminator)? albo uczeń ma swoje obiekcje na dany temat, niekoniecznie sprzeczne z tym co jest sensem wypracowania? Trudno się powie po fakcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enona Re: łatwa czy trudna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.02.05, 18:43 W OKE Jaworzno klucz nie był skonstruowany "co do punkta" - było podane powiedzmy 5 możliwości odpowiedzi - z czego można było przyznać 2 punkty. Taki "szerszy" klucz był korzystniejszy dla ucznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 20:12 Z pewnością. W Warszawie dla uczniów nie było takowych udogodnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enona Re: łatwa czy trudna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.02.05, 20:32 Miejmy nadzieję, że wyniki próbnych matur przekonają szacowną CKE, że klucz musi być pojemniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:05 W Warszawie już dawno są wyniki próbnych matur, tzn teoretycznie są(mówię o zbiorczych)nikt ich jeszcze nie widział. OKE nie chciała się chyba chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natch Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 16:23 Wszedzie sa takie udogodnienia. Klucz musi podawac wiecej mozliwosci. I tak np. klucz znajduje powiedzmy 20 zagadnien, z ktorych uczen musi poruszyc w pracy tylko 15 (nooo, niedokladnie takie liczby, ale klucz zawsze 'wyrabia ponad 100% normy') Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: łatwa czy trudna IP: *.zsselk.lc / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:25 Jako nauczyciel i egzaminator mogę powiedzieć tak: raczej odmóżdżająca, promująca w pisaniu sztampę i średniactwo.Nagle przestałam czytać naprawdę ciekawe,twórcze prace, ideałem stały się prace podobne do siebie, bo tylko wtedy uczeń "wstrzeli" się w model.Jednak ta matura jest do wytresowania,ale najlepiej radzą sobie na niej uczniowie średni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslak Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 11:23 Uczelnie wyższe mocno się zdziwią, gdy dostaną te "wytresowane" w modelach roczniki :( Maturę zdadzą, ale na studia mało będą się nadawać. Brak samodzielnego myślenia. Potem wprowadzą nową podstawę programową. Zacznie się pewnie nowa reforma.... Idę się zastrzelić ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natchniuza Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 16:25 Polski jest do kitu. Sztampa, standardy i zero inwencji oraz tworczego myslenia. Angielski podstawowy jest banalny. Rozszerzony bywa trudny. Biologia podstawowa duzo latwiejsza od starej matury, bo nie trzeba pisac wypracowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: łatwa czy trudna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:28 Rocznik czarnobyla i wszystko mowi samo za siebie. (Bez obrazy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elafan Re: łatwa czy trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:31 ... ze niby co mowi? Nie widze jakiegos szczegolnego powiazania pomiedzy awaria reaktora atomowego a data moich narodzin... wydaje sie to byc zbieg okolicznosci, ale skoro uwazasz ze ma to tak duzy wplyw to trza to przemyslec. Pozdrawiam, P.S. Nie staraj sie na przyszłość ironizować bo ci to nie wychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś