Gość: karolina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:08 ja napisałam że sa przeciewieństwami tak wynikało z fragmentu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: 80.51.184.* 05.05.05, 15:18 nie napisalam:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwuś Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:51 ja zwaliłam to totalnie wogóle lałam wode juz sama nie wiem co napisałam ale cos tam wspomniałam ze kordian był słaby a hrabia henryk miał wole walki i cos tam ale zdołowana jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adso Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.krak.tke.pl 05.05.05, 16:47 oj raczej nie: maja poprostu wiele podobieństw i różnic, a o tym że przeciwieństwami nie są świadczy: - nieszczęśliwa miłość - idealizacja miłości - osamotnienie - wyobcowanie - są poetami - przepełnieni namiętnościami - poświęcający się dla ojczyzny, dla dobra ludzkości; u Kordiana chęć poświęcenia - jeden chce być przywódcą, drugi już nim jest - chęć działania - mąż popełnia samobójstwo, drugi chce to zrobić - uważają się za wybitne jednostki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:23 ja tak napisalam. ale ogolnie moja praca wyglada bardzo slabo. jestem glupia. nie wiem czy to zdam. moj wstep: co to romantyzm ( nie wiem po co to napisalam) i ze rozny typy bohatera romantycznego, potem pisze ze slowacki i ze krasinski inczej ukazali. dalej pisze o kordianie ze slaby, bierny, ze potrzebuje celu w zyciu blaga o pomoc boga itd - rozpisuje sie potem ze i tak ogrania go marazm i ze popelnia nieudana prbe samobojcza, potem o Mezu - ze przeszedl metamorfoze ze ma cel w zyciu, ze jest z aryttokracji - ze chce ich poniesc do walki . zakonczenie ze si eroznia ze ten przeszedl metamorfoze a ze druhi jest jeszcze slaby itd.. zadnych odwolan, zadnego glebszego wchodzenia w tresc utworu / bardzo zle??? zalicza mi czy nie??? moze niech egzaminator sie miej wiecej wypowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malagaa Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: 195.117.254.* 05.05.05, 15:38 powinni zaliczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shakira Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:40 ja napisalam...znaczy napierw napisalam ze cos tam ich laczy a pozniej ze genelranie to skrajnie sie roznia...jakos tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:01 oo, to tak jak ja :) napisałam, że początkowo łączy ich obydwu cierpienie, a pod koniec zycia różnią sie, bo Henryk jest pewny siebie i szczęśliwy, że w końcu jest kimś, a Kordian dalej czeka biernie na jakies zrządzenie losu i pomoc Bożą ;) pozdrawiam, mam nadzieje, ze mamy racje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwwwww Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: 195.205.97.* 05.05.05, 15:45 a ja ku.. nie zdązyłam przepisac ja pie.. załamka:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rennifer Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: 195.116.47.* 05.05.05, 15:45 jezeli napisałaś porównanie to oki, ale jezeli opisalas najpierw kordiana a potem meza to już nie jest porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkspy Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 05.05.05, 15:49 porowanie jest najpierw przedstawieniem obydwu stron, a potem wyciagnieciem wnioskow... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie 05.05.05, 15:44 A ja własnie napisałam, ze oni są podobni, bo tak wynikalo z całości utworów, jakby np dali poczatek Nie-boskiej to by wynikało, że podobni, a Kordian potem skończył podobnie jak Henryk, Fajny bezsens, ale ja to tam logicznie napisałam chyba, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shakira Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:55 nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! k_rwa, ja najpierw opisalam kordiana pozniej meza.i na probnej tez pisalam tak ze najpierw 1 utwor pozniej drugi i na koncu podumowalam podobienstwa- roznice+zak. mamo:(((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:01 ja juz nei wiem co to bedzie. niech lepiej dadza schemat odp. zwalilam to totalnei a ozszerz mi bardzo dobrze poszla boze :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwwwwwwwwwww Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: 195.205.97.* 05.05.05, 16:12 ja tez pisałam najpierw kordiana potem meza o ku.. !na próbnych miałam 60%a teraz nie zdam łęeeeeeeeeeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shakira Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:15 ja n nie mow ze nie zdasz bo nie wiesz.poza tym ja tak mialam na probnej ze najpierw jeden wiersz opisalam pozniej drugi mialam 51% z examu...nie wierze ze to jest zle NIE WIERZE! bo skoro mialam tak na probnej to powinni mi jej nie zaliczyc:]a tymczasem wcale malo pkt nie mialaza ta prace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddddddddddddd ja tak napisałam IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 16:24 bo rzeczywiście wynikało to z tych fragmentów,ale coś tam pisałam ,żę są boh.romantycznymi,ale ogólnie to niby się róznią jednak reailuzją model boh.rom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: ja tak napisałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:45 nie odwolalam sie wogle do tersci lektury tylko do tych fragmentow zle??? dobra wiem ze zle ale czy bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddddddddd gorzej jakbys sie odwołała do treści utowru a nie IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 16:48 do fragmentów,a sokor już zrobiłas jak zrobiłaś to chyba 4-5 p. mniej ,więc nic strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: ja tak napisałam IP: *.icpnet.pl 05.05.05, 16:58 Ja też zestawilam wachanie Kordiana i pewność Męża w swoich zamiarach. Ale Kordiana nie czytałam, tylko tak piąte przez dziesiąte słyszałam, i zaczęłam kombinować, że jesień symbolizuję powstanie listopadowe, drzewa powstańców, którzy utracili życie i to własnie za nich Kordian chce się zemścić, poprowadzić naród do zwycięstwa, ale brakuje mu sił, natchnienia itp I nie wiem czy w tym momencie nie walnełam jakiejść bzdury, czy z tym powstaniem listopadowym to dobrze? Pliz powiedzcie mi bo przez cały tydzień denerwowania sie to dla mnie za dużo:/ i jeszce jedno, napisałam, że Kordian też wykazał się bohaterstwem w momencie, gdy zgodził na próbe zabicia cara... czy tam był car..? Czy była tam taka scena, czy mi się coś całkiem pokreciło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janies Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.75.59.16.brzesko59.ptc.pl 05.05.05, 16:47 a gowno prawda ze bylo w temacie!nawet nie napisali ze trzeba podkreslic:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddddddddddddd do janies-o co chidzi? IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 16:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adso Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.krak.tke.pl 05.05.05, 16:49 oj raczej nie: maja poprostu wiele podobieństw i różnic, a o tym że przeciwieństwami nie są, świadczy: - nieszczęśliwa miłość - idealizacja miłości - osamotnienie - wyobcowanie - są poetami - przepełnieni namiętnościami - poświęcający się dla ojczyzny, dla dobra ludzkości; u Kordiana chęć poświęcenia - jeden chce być przywódcą, drugi już nim jest - chęć działania - mąż popełnia samobójstwo, drugi chce to zrobić - uważają się za wybitne jednostki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrija Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 16:58 Zgadzam sie z Toba w 100%,ktos kto nie odwolal sie do calej ksiazki lub nie znal jej tresci,nie napisze,ze laczylo ich bardzo duzo.fragmenty byly mylace,bo co do Kordiana odnosil sie kiedy on mial 15 lat i gdy odczuwal jaskolczy niepokoj,potem nastepuje przemiana,zas hrabia Henryk ma za soba dramat rodzinny,wywolany takze przez nadwrazliwosc.Wiec uwazam,ze to,ze sa antagonistami nie jets dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lorka Re: napisał ktoś że Kordian i Henryk to przeciwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:35 o tak,ja wlasnei na takim przeswiadczeniu oparlam swoja prace.wiecej znalazlam roznic w ich postawach.pozdrowionka dla karoliny:) moze bedzie dobrze?;) Odpowiedz Link Zgłoś