Dodaj do ulubionych

Wasze Opinie o Historii piszcie czekam

IP: *.rybnet.pl 12.05.05, 13:54
Moim zdaniem historia była trudniejsza niż próbna mieszkam na śląsku i nam
OKE jaworzno dowaliło a co wy myślicie o maturze z Histy ?? po co w ogóle
dali pierdoły o koleji albo tramwajach ??ja 5 miechów uczyłem się bitew
królów i faktów a ty nici jakieś ubrania godła......czekam na komenty i wyśle
je do CKE zapraszam
Obserwuj wątek
    • Gość: f Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:57
      jestem tego samego zdania...powiem szczerze...uczylam sie histy ....bylam dobra z tego przedmiotu, a teraz prawdopodobnie nie zdam!
      • Gość: marcin Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.rybnet.pl 12.05.05, 14:02
        ZDASZ:))
        wierze w Ciebie:))
        • Gość: krzys na wspolnej Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 12.05.05, 14:09
          ta matura to tragedia. nie ma co tracic nerwów na pisanie o niej :) cos mi sie
          zdaje ze za rok nie bedzie juz nowej matury :>
          • Gość: Anita Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:58
            Jestem załamana..zdac chyba zdam ale jak zobaczyłam te 32 strony to az mi sie
            czarno przed oczami zrobilo..probna mialam tak latwa ze wydawalo mi sie ze
            prawdziwa matura z historii to jedynie formalnosc..
          • olta1 Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam 12.05.05, 15:48
            mi zabrakło czasu!!! siedzialam nad tymi pierwszymi i nie wyrobiłam w czasie
            musialam oddac sporo nie ruszonych :(
            • Gość: Kitty Kate Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:05
              Historia byla .... nie wiem jak mam napisac.Nie byla taka trudna ,ale moim
              zdaniem zrobiona nie tak jak trzeba.W historii jest wiele ciekawszych rzeczy
              niz tramwaje!!!!!!!Nie odzwierciedli ona napewno umiejetnosci uczniow.Ja musze
              sie przyznac ze bardzo dlugo przygotowywalam sie do tej matury nie spalam po
              nocach i co???Pytam co???Nie poszlo mi dobrze a znam kazda date i przebieg
              wojny.Pozdrawiam trzymajcie sie damy rade papa
              • Gość: luli Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:35
                Ja także z historią nigdy nie miałam zbytnich problemów,nasza nauczycielka dużo
                wymagałą, a mnie to motywowało by jak najwięcej wiedzieć. Dlatego wybrałam
                historię. I nie powiem żebym przed nią siedziała i mówiła "ja umiem i się nie
                ucze". Kułam i kułam!!! Anie nie o tramwajach i kolejach, herbach i ciuchach,
                tylko o królach, walkach, posiadłościech, ustojach..... I jestem załamana....
                A najgorsze jest to że po h... nam ta wiedza która na maturze byłą??Co to miało
                niby sprawdzić??? Ktoś kto by się prawie wogóle nie uczył też by napisał to co
                Ci co siedzieli dniami i nocami
              • Gość: bosqa Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 18:35
                a ja jestem zadowolona. na 80%zadowolenia. u mnie w szkole nie narzekali. i nie
                chodze do XIII lo w szczecinie:). luz! zdacie!
            • Gość: se Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.rambler.com.pl 12.05.05, 16:34
              Aj a uwazam ze matura była bardzo fajna i dobrze zrobiona (moze z wyjatkiem
              kilku zadan).
              NIE WYMAGAŁA OD NAS BEZMYSLENEGO KUCIA FAKTÓW I DAT JEDYNIE ZMUSZAŁA NAS DO
              MYŚLENIA.
              nie była banalne jak to pisza niektorzy, ale tez nie byla bardzo trudna.
              • Gość: pullena Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.zn.zamek.net.pl 12.05.05, 17:31
                zgadzam się z tobą- nie banalna ale również nie trudna. Dużo zadań na logiczne
                myślenie i umiejętność czytania ze zrozumieniem(vide:zadanie o kanale
                augustowskim- ja nic nie wiedziałam ożadnej wojnie celnej ale wydedukowałam! i
                chyba będzie ok). Spodziwałam się szczerze mówiąc trudniejszego tematu
                wypracowania na rozszerzeniu a nie było tak źle:)Wybrałam temat o przmianch
                społecznych w posce ludowej i powinno był ok:) pozdrawiam.
            • Gość: Mateusz Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.ostnet.pl 12.05.05, 17:25
              A ja chciałbym coś napisać w głównej mierze kierując swe słowa do ministerstwa
              edukacji. Szanowni państwo - jeżeli zabawa naszym kosztem (nas - królików
              doświadczalnych, po których jedziecie sobie jak wam się tylko podoba) sprawia
              wam przyjemność, to serdeczne fuck ode mnie. Jeżeli chodzi o maturę z historii.
              Primo - Dlaczego dajecie matury próbne w miarę łatwe i znośne, a
              później "DOWALACIE" na tej prawdziwej, zwłaszcza, że to pierwsza nowa matura z
              historii. Secundo - Myślę, że wyrazy: "poziom podstawowy" na wskroś obrazując
              owe pojęcie. Jeżeli wam się wydaje, że w szkołach uczymy się tych wszystkich
              obrazków, które przyszło nam oglądać i wkuwać niepotrzebne daty zapominając o
              tych najważniejszych, to się grubo mylicie.

Moim zdaniem sam pomysł z tą "nową maturą" był idiotycznym wymysłem,
              którejś "inteligentnej" osoby z ministerstwa. Ach, jakże zbawienny pomysł!
              Matura ustna z polskiego okazała się niemal czystą formalnością, nie
              wspominając, że połowa kupiła gotowe prezentacje. A wracając jeszcze do tej
              historii, to nie zdziewiłbym się jakby wypadła fatalnie. Pozdrawiam wszystkich
              maturzystów z całej Polski, nie damy się "szujom" i "krwiopijcom" z góry!!!
          • Gość: maja Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.siec.sandomierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:07
            Uważam że matura z historii ( i nie tylko bo z matmy itp.) była trudna, za
            dużo "bzdetów" nic konkretnego i za dużo szczegółów..nie przygotowywałam się do
            niej pod takim kątem...mam nadzieję że zdam teraz tylko na tym mi najbardziej
            zależy bo o wysokiej punktacji moge już tylko pomarzyć. Pozdrawiam wszystkich
            maturzystów!!!
        • londi3 Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam 12.05.05, 16:27
          ej normalnie to byŁy zadania na strzelanie..tym sposobem chcieli wyeliminować
          konkurencje na studia!!po co się uczyć?
          dziękuje za zawiększenie dostania się na studia...prywatne!!
    • Gość: zdoŁowana Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.05, 14:16
      własnie wrocilam z maturki-hira-i rycze;((boze co oni dojeb......skad wogole
      takie zadania????!!!!wiedza wogole sie nie przydala!!!!co mnie obchodza jakies
      tramwaje, a texty zrodlowe....no coments..!! trudniejszych nie bylo?!!!! ja
      chce stara mature!!!:(
      • Gość: marcin Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.rybnet.pl 12.05.05, 14:18
        popieram bo CKE chce nam dokopać a nie pomóc
    • Gość: mika Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:19
      było lajtowo:)):))) troche wiedzy szczescia i rozumu i bedzie sporo
      punktów:)):)))
    • Gość: Marta Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.rene.com.pl 12.05.05, 14:24
      Jestem takiego samego zdania!!! Może po wynikach sznowna CKE dojdzie do
      wniosku, że albo polska młodzież to totalne głąby (co jest bardziej
      prawdopodbne), albo że przesadzili z pytaniami. Do zobaczenia w styczniu :/
      • Gość: załamana Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:50
        Ja właśnie wracam z matury. Jestem załamana...Co to było? Historia czy
        geografia a może leksykon tramwajów, przegląd herbów, stojów? Bo jak dla mnie
        to nie była hista. Uczyłam się historii dość dużo i zawsze byłam dobra z tego
        przedmiotu.Dla mnie ta matura to totalne dno, takich jaj się nie spodziewałam.
        Teraz modlę się tylko żeby zdać. Tak apropo to ja już nie wiem czego oni do nas
        oczekują. Zostalam na poziom rozszerzony i muszę przyznać że poszło mi o wiele,
        wiele lepiej niż podstawa. I jaki w tym sens?
        • Gość: misia Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:03
          Obliczylam sobie ;) historii sie uczylam 90 godzin przez ostatnie dni... i
          kur... po co to? Po nic, wiedzy bylo malo a jak byla to nie taka ktora zdazylam
          posiasc, kilka rzeczy mi sie pojebalo kilka zmienilam i gowno!
          Watpie czy zdalam... gdzie te odpowiedzi no?
          • Gość: hmm Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.stok.xen.pl 12.05.05, 15:08
            Oni chyba całkem zdurnieli ,oke itp .Ta matura to kpina ,jaka tam znajomosc
            historii ,do czego ? skoro wiekszość to po prostu strzelanie ,co jak co ale w
            moich podręcznikach do historii(rozszerzonych!!) herbów owych nie było(oprócz
            Księstwa Warszawskiego),linie kolejowe (to historia?;/),co ta matura miała
            sprawdzać? Historia Polski ,gdzie królowie ,jakieś wojny,unie ,przywileje?
            cokolwiek ,w ogóle gdzie historia
            moja klasa ma podobne zdanie ...
            :/
    • Gość: ja Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:20
      podstawowa byla beznadzjejan w ogole co to bylo????:/ koszmar jakis.. a
      rozszerzony w porzadku duzo latwiejszy!!!
      • Gość: hmm Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:23
        ta matura była chora...gorszych tematów na rozszerzonej dać nie mogli...ale
        zdać to chyba zdam...
    • Gość: bikul Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:25
      Podstawowa- banal, nie trzeba bylo miec prawie zadnej wiedzy i sie doskonale
      napisalo, bede mial kolo 90-95%, rozszerzenie temat nawet fajny teksty zrodlowe
      tak sobie, ogolnie nie bylo najgorzej, ale rewelacyjnie tez nie:/
    • Gość: samanta Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:33
      Bardzo mnie zdziwiło że matura była taka NIEHISTORYCZNA. Zdać można było
      kompletnie nie znając dat faktów postaci. Współczuje tym co wkuwali na pamięć.
      (sama wszystki bitwy czasów nowożytnych znałam). Wystarczyło tylko ogólnie się
      orientować i filmy o PRLu oglądać. pozdrawiam
    • Gość: asaaa Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.rakoniewice.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 15:34
      TO BYŁA MASAKRA !!!!!!!Kto jest chyba chory ten kto to układał bez przsady
      musimy cos z tym zrobić!
    • Gość: BS Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:38
      wiecie co? ja nie wiem po co zakuwałam całą historie przez rok....
      Zrezygnowalam z imprez i wszystkich wyjsc... wszystko, zeby dostac sie na
      studia... nie wpadłam na to, ze pominęłam tramwaje, godła, wdzianka europejskie
      no i przeciez... linie kolejowe... sic! Co to w ogole bylo??!
      Moze na UW mozna ponownie zdawac historie? ;/ orientujecie sie?
      • Gość: Rainbow_Girl Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 15:45
        mam nadzieje, ze bedzie mozna zdawac NORMALNA historie na UW :( heh
        • ratyzbona Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam 12.05.05, 15:49
          Zaraz mnie ktoś zliczuje ale musze to napisac. Podstawowa histortia była głupia
          le nie można powiedziec ,ze aż tak strasznie trudna ( choc łatwo mówić zanim
          się ma wyniki:). Dla mnie szokiem była matura rozszerzona - na próbnej omal się
          nie rozpłakałam tak nic nie umiaąłm - tutaj na pytania odpowiadałam z usmiechem
          na ustach. Wypracowanie zajęło mi tylko godzinę - i to zajeła całe mijsce az do
          ostatniej linijki. Teraz pojawia się pytanie - jaki sens ma robienie
          podstawowej matury , która jest trudniejsza od rozszerzonej"? Chyba tylkjo
          sadystyczny
    • Gość: Rainbow_Girl Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 15:41
      jezu oni chyba sie czegos nalykali albo ja nie wiem co =/ i to mialo sprawdzac
      nasza wiedze po 2,5 roku nauki?!?!?!?!?!?! bez ku.. przesady :[ normalnie nie
      uzywam wulgaryzmow ale oni przegieli pale =/
    • Gość: Paul Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:57
      Historia była banalna dla mnie. Chociaż tak jak w innych przedmiotach-zależy
      czy ktoś "czuje" ten przedmiot czy zdaje tylko dlatego bo musi.
    • Gość: eskimos Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:58
      oj trudna była i to bardzo:( widzimy się w styczniu:]
    • milenqa Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam 12.05.05, 16:02
      klimat klimat z rozszerzonej dostane maxa a podstawowej nie zdam.CKE aby tak
      dalej powiększmy grono bezrobotnych...
      • Gość: Żaba Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: 80.50.75.* 12.05.05, 16:14
        Ja nie tylko uczę się historii ale też sie nią interesuję i powiedzcie mi
        dlaczego żadnej książki, żadnego filmu nie było o kolejach, a moze przeoczyłam??
        Przepraszam szanowną komisję że sie tego nie nauczyłam i sie tym nie
        zainteresowałam.Doprawdy bardzo ciekawe...Co do rozszerzonej to nie mam
        zastrzeżeń, ale podstawowa!Może najpierw trzeba zmienic program nauczania a
        potem dawać taką maturę!Niech się uczą na lekcjach historii o kolejach zamiast
        o Piastach
        • Gość: Cris Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:22
          Dokładnie ... nasz facet zamiast nam pokazywać obrazy, tramwaje i uczyć o
          ziemniakach i kanale augustowskim, to tylko coś chrzanił o królach,
          przywilejach, wojnach ...
        • Gość: elemelek Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.alfa / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:36
          alez czy na prawde uwazasz, ze aby odpowiedziec na tamte pytania trzeba
          wiedziec cos o kolei? mysle, ze bardziej trzeba kojazyc fakty i poprawnie
          odczytywac dane z podanych zrodel. pozdro
    • Gość: Paul Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:21
      Co Wy chcecie od tej kolei? Jedno pytanie było do tekstu źródłowego a drugie
      nie tyle do kolei ile do gospodarki II RP. A tego na lekcjach się uczy.
    • Gość: Tasiorro Cóż... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:24
      No wedlug mnie historia byla do napisania, duzo zadan bylo naprawde
      prosciutkich, co do mnie to histra byla moim 4 przedmiotem i troche ja olalem
      (jak wszystko zreszta;P) ale licze gdzies na polowe punktow (z rozszerzonego
      tez bo byl... no sami wiecie jaki). niektore zadania rzeczywiscie byly troche
      bardziej na myslenie ale to chyba dobrze, chociaz jak tu ktos madrze napisal
      jesli w szkole uczą wkuwania dat i wydarzen to z tego powinni robic mature.
      doskonale rozumiem tych ktorym nie poszlo bo mi w poniedzialek nie poszlo z
      matmy :( ale nie smutajmy sie, mamy jeszcze jakies poltora miesiaca blogiej
      nieswiadomosci;) do zobaczenia w styczniu
    • saschka Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam 12.05.05, 16:29
      Poziom podstawowy był trudny jak nie wiem co. Kułam w zasadzie trzy lata, bo
      cały ogólniak pracowałam na wyniki, a tak serialnie to od września zasuwałam
      jak głupia i faktycznie z egzaminu wyszłam czując się głupia. Rozszerzony byl
      już o niebo lepszy. Choć i to zalezy od klucza do wypracowania. Mogłam się
      wcale nie uczyć,bo i tak na tym podstawowym nie bylo nic czego się nauczyłam
      przez trzy lata.
    • koperniczka Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam 12.05.05, 16:46
      Zgadzam się z tobą w zupełności.Te pytania o tramwajach albo koleji były beznadziejne i najgorsze jest to, że te pytania (jak pozostałe tak beznadziejne) były za tak dużoą ilość punktów.Ogólnie matura na poziomie podstawowym była rudna, ale za to na rozszerzonym no to luzik.Lepszego tematu jak Polska Ludowa nie mogło być,poprostu wodolejstwo.
      • Gość: Mehdi Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 16:57
        Nie chcę zapeszyć, sam nie wiem, czy dobrze mi poszło, ale pisząc kolejne
        matury przekonuję się, że ta reforma ma sens...

Chodzi mi o to, że na maturze wymagają od nas (wreszcie) myślenia, a nie
        wkucia "Tablic historycznych". Z drugiej strony, mam wrażenie, że, źle byliśmy
        uczeni przez te wszystkie lata, cały system po reformie ma się nijak do matur,
        bo jeśli ludzie zadanie o tramwajach sprowadzają do tego, że chodzi o to, jak
        wyglądała jego karoseria i czy na obrazku były konie, czy nie, no to
        faktycznie, nienauczono go myśleć
      • Gość: Ancia Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: 80.51.180.* 12.05.05, 17:02
        Słuchajcie, matura ta premiowala TYLKO I WYLACZNIE ludzi inteligientnych.
        Wyśmienita wiedza z histy ni epomogla jak ktos jest ciemniak. z podstawowej
        wiedza historyczna byla zakumflowna w najrozniejszych zadaniach, ktore mialy
        sprawic ze polska mlodizez ruszy glowa, a nie bezmyslnie bedzie sie uczyc dat
        dziennych na pamiec ktorych za kilka dni zapomni.( inna sprawa ze w szkolach w
        ogole nas tak nie ucza i poziom edukacji jest nieadekwatny do poziomu i wymagan
        tej matury) aczkolwiek ja napisalam podstawowa po1,5 h i raczej bez wiekszych
        bledow. Na rozszerzona nie trzeba bylo miec zadnehj wiedzy tylko UMIEC CZYTAC i
        wyciagac wnioski. WYPRACOWANIA BANALNe, poszli na reke, bo nic prostszego niz
        monografie polsiego spoleczenstwa w najbardziej oklepanych momentach
        historycznych jak sredniowiecze i PRL nie moglo byc. Jak nie potraficie myslec,
        nie jestescie inteligientni, to powjnniscie sie pzrygotowac juz po probnych ze
        to nie jest stara matura ani egzamin na studia z poprzednich lat.
    • Gość: Karolina Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:05
      I po co było mi kuć po nocach, takie "MAŁO WAŻNE" rzeczy typu:
      -I i II wojna światowa,
      -Wielka Rewolucja Francuska
      -Powstanie Stanów Zjednoczonych Ameryki
      -Reformacja
      -nazizm , faszyzm, stalinizm, komunizm...........
      itd., itp..................
      Skoro tego NIE BYŁO!!!!!!!!!!!!!
      Trzeba było się uczyć o:
      -TRAMWAJACH,
      -strojach,
      -HERBACH......
      Jednym zdaniem- po co ja w ogóle kułam cały ten rok?????? Mogłam wybrać IMPREZY
      i tyle
      • Gość: aneczka Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.retsat1.com.pl 12.05.05, 17:12
        Po próbnej spodziewałam się rysunków i map itp. więc dokładnie wszystkie
        ilustracje w podręcznikach oglądałam; dużo było na myślenie, ale to chyba
        łatwiejsze; zadanie z herbami mnie rozwaliło; ale największym problemem to było
        ZA MAŁO CZASU- ja dałam radę, ale mam opanowane techniki szybkiego czytania i
        to mi dużo ułatwiło a i tak wyrobiłam się na wcisk; tyle stron to zdecydowanie
        przesada na dwie godziny!!!!
    • Gość: K. test dla koneserów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:15
      Mnie historia poszła delikatnie mówiąc tak sobie.Lubię ten przedmiot,ale
      niestety brak mi dokładnie wbitej do głowy encyklopedycznej wiedzy,a właśnie na
      tym opiera sie test.Masz coś przeanalizować przy założeniu,że masz wszystko
      wbite do głowy.Jednym słowem teścik dla koneserów.Jednak zastanawiam się w czym
      jest sens pytania się o głupie ziemniaki w XIX wieku.Wolałabym mieć
      świadomość,że położyłam się,bo nie pamiętałam kto dowodził obroną stolicy w
      kampanii wrześniowej.
    • Gość: nika Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:34
      zgadzam sie z Toba!! tez przez ostatnie 5 miesiecy rylam rowno!!!!w ogole co ta
      matura miala wspolnego z probna po co ulozyli taka probna gdzie pytali sie o
      najmniesza date, wystwce dokumentu itd. przeciez ta pryta maturka byla z
      gospodarki geografii i z wosu!! z polityka to nie mialo nic wspolnego???jestem
      rozcarowana...teraz taka mature zdadza ciolki ktore np nie znaja daty rozbioru
      albo II wojny bo tego nikt nie wymagal!!dowiedzialam sie ze najistotnieszym
      faktem historycznym sa ubiory ludzi w danej epoce !!ciekawe kto to
      ukladal!!!!???????!!!brak slow......
      • Gość: aneczka Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.retsat1.com.pl 12.05.05, 17:40
        No jak ktoś nie zna daty rozbioru czy wybuchu II wojny to chyba nic dziwnego,
        ze nie zda- w końcu to sa podstawy i bez takiej wiedzy to gimnazjum nie
        powinien skonczyc. A ubiory byly do zrobienia...
        • Gość: różowy_kurczak ;D Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: 80.54.200.* 12.05.05, 17:48
          powiedziałabym, ze to z ubiorami to najprzyjemniejsze zadanie z całej maturki,
          zupełnie nie widziałam w tym problemu, wystarczyło tylko trochę pomyśleć... i
          mniej więcej kojarzyć kiedy co się nosiło.. no, moze ten 3 rysunek mógł sprawić
          problem ;)
          inne zadania byly gorsze ;) Ale też nie wszystkie...
          • Gość: nika do aneczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:04
            aneczko ja napisalam ze maturke zdadza ludzie ktorzy wlanise NIE znaja daty
            rozbioru itd a wlasnie wiedza jakies pierdoly o ziemniakach (dla mnie ciuchy
            tez nie byly trudne, ale nie tego sie uczylam!!)nie wiem jak u was ale dolny
            slask mial probna z dat i faktow!! tylko, zadnych rozkminkowych zadan!
            • Gość: buba Re: do aneczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:37
              powiem tak, maturka napisalem w godzinke i nie byla dla mnie specjalnie trudna.
              Fakt, ze widzy nie bylo tam zbytnio gdzie wykorzystac, pytania byly na
              inteligencje. ale nie przesadzajcie pytania z tramwajami, strojami, herbami to
              byly najbanalniejsze pytania:) bo przeciez w 44 nie jedzily juz zydowskie
              tramwaje bo nie bylo getta, jak tak dokladnie umieliscie daty to powinniscie do
              tego dojsc bez problemu. druga rzecz pisalem 2 probne z histori jedna w czewcu
              krakowska i druga w listopadzie warszawska obie wygladaly podobnie do tej i
              powiem nawet ze byly trudniejsze. wiec nie panikujcie na pewno zdacie:):)
              pozdrawiam! na pocieszenie moge owiedziec ze ja totalnie poleglem na
              angielskiem:]
            • Gość: aneczka Re: do aneczki IP: *.retsat1.com.pl 12.05.05, 18:39
              przepraszam- nie doczytałam...
              • Gość: Kasia Re: do aneczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:03
                k***a tyle skomentuje te mature..no coz ma wrazenie ze my jestesmy rocznikiem
                na odstrzal,zaplanowani jestesmi na zapelnienie marginesu spol typu pracownik
                mcdonalda:/jesli ta nowa matura dlugo pociagnie to sie ludzie przestana
                uczyc..po co daty,fakty skoro wystarczy pokombinowac??
          • Gość: Phantamare Re: Wasze Opinie o Historii piszcie czekam IP: *.dolsat.pl 12.05.05, 19:00
            Hmm nie zgodze się z wami, w prawdzie matura była w miarę prosta ale wymagała
            wiedzy:
            -Pytanie z ubiorami: Sprawdzało wiedzę z kultury sztuki, jeśli wiedzieliście
            kiedy było rokoko kiedy epoka klacysytyczna, to powinniscie pewne
            charakterystyczne elementy w ubiorach rozpoznac
            -Tranwaje: Wcale tu nie chodziło o modele tramwaji, na 1 rysunku jest nazwa
            ulicy (polska i niemiecka) wynika z tego ze nie moglo to byc za I WŚ bo wtedy w
            wyniki rusyfikacji (wiedza z zaborów) usunięto polskie nazwy z administracji 2
            Rysunek Gwiazda dawida oznaczenie tranwaju tylko dla zydow prosto 1941 rok bo w
            1944 nei bylo jzu getta, 3 czysta wiedze nie bylo okupacji warszawy przez
            bolszewiko w 1920 r
            Godla: 1 symbol litwy pogon, krolestwa orzel i ukrainy archaniol czyli
            powstanei wsyczniowe: "za wolnosc nasza i wasza", Orzelek i pogon wiadomo
            jagielonowie w polsce po uni lubelskiej, 3 godlo paseczkie te charakterystyczne
            dla dynasti saskiej (powinny yc bialo zolte o ile sie nie myle), ostatnie n/c
            jak ktos nie zna jak wygladalo pierwsze zastosowanie orla jako godla polski
            to ...

Jak widac do tej matury wlasnei trzebab ylo miec wiedze ale tez umiejetnosc
            myslenia
      • Gość: maturzystka Historia-kto to ukladal :[[[[[[[ IP: 80.51.255.* 12.05.05, 19:33
        ZGADZAM SIE W ZUPELNOSCI!!! co to w ogole mialo byc, nie dosc ze rylam ta
        historie jak glupia, dokladnie wszystko chodzilam na korki do goscia ktory
        wyklada na unierku, tluklam napoleona I i II wojne robiory powstania polske
        Piastowska noooo wszystko z czego mnie kosili w szkole, a tu CO????? jakis
        badziew ktory w ogole nie byl adekwatny do wiedzy, na to samo by mi wyszlo
        gdybym sie w ogole nic nie uczyla i poszla z pierwszej lepszej imprezy prosto
        na mature !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka