Gość: adrija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 13:40 transport aktywny czy bierny i dlaczego?a z ta hemoglobina to jakie narzady??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: %%% Re: Biola IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 13.05.05, 13:46 No właśnie jakie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bananas Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 13:48 no pluca i tkanki. w plucach hem laczy sie z tlenem a w tkankach oddaje.. to logicze;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrija Re: Biola IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 13:49 to dobrze logicznie pomyslalam :d napisalam pluca i otoczenie komorki<bo zanim trafia do komorek przechodza przez plyn tkankowy) a transport?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bober Re: Biola IP: *.kabel.net.pl 13.05.05, 14:15 Kochany nie płuca i tkanki ale Pęcherzyki płucne i naczynia włosowate !!! A co do transportu to był to transport aktywny ponieważ wymagał nakładów energetycznych (ATP) . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 14:34 Transport oczywiście aktywny (czy czynny jak to bylo do wyboru) ale mysle ze w odpowiedzi trza bylo uwzglednic ze wbrew gradientowi stezen a nie tylko ze wymaga ATP bo tego na rysunku nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyas Re: Biola IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 14:42 Transport aktywny, bo wbrew gradientowi stężeń - nie wymaga ATP - chodziło tutaj o symport (transport z Na+), ale napisanie, żę wymaga ENERGII chyba wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 14:46 Przeciez transport aktywny wymaga energii, to wspomagany i dyfuzja jej nie wymagaja, a ja napisalem ze dlatego ze wbrew gradientowi bo tak bylo z rysunku a te klucze odpowiedzi sa czasem porabane, poza tym dodalem ze wymaga energii, ale pierwsze mam to o gradiencie wiec egzaminator powinien to zaliczyc bo trza bylo podac jeden argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:41 a czy tam nie było pyatnie o narządy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwd_rdx Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:17 Kochany nie naczynia włosowate , tylko każda komórka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Biola IP: *.chello.pl 13.05.05, 14:23 Oczywiście - naczynia włosowate pęcherzyków płucnych, a dalej naczynia włosowate tkanek - z stamtąd przez płyn tkankowy tlen dostaje się do każdej komórki ciała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:25 to bedą płuca i komórki w organizmie naq 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzArRoWnIcA Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:33 Aktywny bo wymaga nakladu ATP i jest przeciw gradientowi stężeń. A o miejsca to pecherzyki płucne (płuca) i komórki ciała(narzady, mieśnie). Tak napisalam doslowni i uwazam z eto jest dobrze, Buzka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Biola IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.05.05, 14:49 ja napisalam ze pecherzyki plucne i komorki ciala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus Re: Biola IP: *.lcs.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:05 dajcie sobie siana i obejrzyjcie bolka i lolka bo jestescie chorzy.co napisaliscie to napisaliscie i tak tego nie zmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:09 a ty wilku skrec se lolka i wyluzuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pal Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:09 tylko ze pecherzyk plucny to nie narzad madrale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:11 wlasnie i jak oni beda tak do tego podchodzili to 50% wogole niezda tej matury hehe, te klucze sa porabane wiec teraz zalezy wszystko od egzaminatorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uhm Re: Biola IP: *.c151.petrotel.pl 13.05.05, 15:16 Przedewszystkim Pytanie przmiało Gdzie w organizmie zachodzi ten proces?a nie w jakim narzadzie...a hemoglobine łaczy sie z zelazem w pecherzykach plucnych poniewaz tam jest najnizsze stezenie CO2 a hemoglobina ma wlasciwosc taka ze przylacza najbardziej tlen w niskim stezeniu CO2...a oddaje tlen płynom taknkowym i dopeiro plyny tkanowe oddaja tlen komorkom, a co napisaliscie z zelazem?dlaczego kobieta potrzebuje wiecej zelaza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Biola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 15:19 PRZEDE WSZYSTKI TRANSPORT AKTYWNY KOBIETA POTRZEBUJE ZELAZA TO MENSTRUACJI.A JEGO NIEDOBOR POWODUJE ANEMIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no niee Re: Biola IP: *.c151.petrotel.pl 13.05.05, 15:20 Co napisaliscie w 13? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uhm Re: Biola IP: *.c151.petrotel.pl 13.05.05, 15:19 hemoglobina laczy sie z tlenem (poprawka):P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no niee Re: Biola IP: *.c151.petrotel.pl 13.05.05, 15:24 o tej surowicy przeciwtezcowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no niee Re: Biola IP: *.c151.petrotel.pl 13.05.05, 15:29 ja tez mam nabyta bierna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:30 forum to fajna rzecz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:31 ANKIETA: KTO Z WAS WYBIERA SIE NA AM??? Ja tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Biola IP: 195.205.230.* 13.05.05, 15:53 Ja się wybieram na medycynę, ale na Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyt Re: Biola IP: *.intranet / *.nowysacz.pl 13.05.05, 15:31 a co napisaliście na temat gromkowca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Biola IP: *.toya.net.pl 13.05.05, 15:33 Ze to jest mlodsze dziecko oddzialu GROM i dowodzi nim Fantomas :-P, groNkowcowi trza zablokowac geny lub utrudnic mu pobieranie zelaza Odpowiedz Link Zgłoś