Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:38
MAM PYTANIE DO KOMPETENTNEJ OSOBY: ILE PUNKTOW NA WYPRACOWANIU Z HISTORII
MOŻE BYĆ ODJETE ZA BŁEDY RZECZOWE (NAPISAŁAM, ŻE PRZYWILEJE CEREKWICKO-
NIESZAWSKIE GWARANTOWAŁY NIETYKALNOŚĆ OSOBISTĄ)
Obserwuj wątek
    • vertebrata Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII 14.05.05, 21:57
      nie jestem egzaminatorem ale po prostu nie zostanie zaliczony ci ten argument,
      nowa matura przewiduje przyznawanie punktow za to, co jest dobre, natomiast nie
      odejmuje punktow za to, co jest złe. tak jest na jezyku polskim, gdzie
      egzaminator z 10 podanych przez ciebie np cech moze wybrac 5 poprawnych, 5
      blednych odrzucic i przyznac punkty tylko za te poprawne, podobnie jest na
      historii, ocenia sie prace na 4 poziomach: kazdy za 5 pkt.
    • Gość: maturzystka Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 21:59
      dziękuję Ci bardzo
    • Gość: maturzystka Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:12
      Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie związane z moją pracą. Wybrałam temat 1 i
      wyszłam z założenia,że społ. pol przeszło transformację w okresie od XIII do XV
      wieku., do czego przyczynilo się rozbicie dzielnicowe. początkowo wszyscy
      ponosili ciężary prawa książecego, z czasem jednak zaczęly kształtować się
      grupy o wyodrębnionym statusie prawnym. I tak immunitety nadawane w XIII wieku
      (w Cieni, Wolborzu, Bożykowej) wyodrębniły duchowieństwo, zaś kolonizacja na
      prawie niemieckim mieszczaństwo i stan chłopski. Od XIV wieku z kolei zaczyna
      się okres przewagi szlachty w życiu politycznym p. pol, która wskutek
      przywieljów zyskuje specjalne uprawnienia. w podsumowaniu napisałam, że taki
      stan społeczeństwa, w którym status hegemona stopniowo uzyskiwała szlachta
      odbił się na naszym ustroju - monarchia stanowa przekształciła się w demokrację
      szlachecką, za której początek historycy uważają 1454. Proszę cię o opinię, bo
      trochę jestem załamana tym wypracowanie. podstawowa poszła b. dobrze,a tu taka
      klapa
      • Gość: pijak i leń Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII IP: *.wegrow.sdi.tpnet.pl 15.05.05, 01:08
        wiesz co, ja Ciebie nie znam i nie powiem Ci że jesteś śmieszna ale komiczne
        jest to co piszesz. To nic złego że Ci się pomerdało. I tak będziesz miała 20
        punktów. Oni sprawdzają na korzyść ucznia. O ile w rozprawce o PRL jest truniej
        określić klucz to tutaj sama możesz sprawdzić w książce historycznej (bo w
        książce do historii takich akcji nie ma;)
        • Gość: oy Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 01:14
          Heh, a ja nie mam nic o mieszczanach. Nie pamiętałem dobrze, więc napisałem, że
          w mojej pracy chciałbym przede wszystkim uwzględnić te cechy przemian, które
          odróżniały Polscę w tym okresie od reszty państw Europy. Ciekawe jak to ocenią.
          Ponoć jest coś o "korzyści w ocenianiu pracy nieszablonowych".
          • Gość: vertebrata Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 15.05.05, 08:24
            prawda jest taka, ze to zdajacy musi dokonac selekcji faktow i pisac o tym, co
            uwaza za wazne, np. w przykldowym temacie: ustrój II rzeczypospolitej, można
            napisac we wstepie tak: ustrój to ogol norm prawnych okreslajacych zasady
            funkcjonowania panstwa (itp), mozna wyroznic ustroj polityczny, spoleczny,
            ekonomiczny, zajmę się ustrojem politycznym II rzeczypospolitej.// Takie
            podejscie do tematu pokazuje egzaminatorowi, ze ''wiesz wiecej'', ale trafnie
            dostosowujesz swoja wiedze do wymogow tematu praz miejsca na kartce. nie chodzi
            o to, zeby pisac wszystko, co sie wie, na tym polegala stara
            matura /przpisywanie sciag/. teraz trzeba w zwiezlej formie przekazac meritum
            sprawy.
            • Gość: oy Re: PYTANIE DO EGZAMINATORA Z HISTORII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 12:32
              Tutaj jakiś egzaminator pisał, co on uważa za ważne. Wszystko zależy od
              naczyciela . Często trafiają się nieżyczliwi z "kompleksem wyższości". Nie
              zrozumie to grubo podkreśli i da 0 pkt, a nie przyjdzi mu do głowy, żeby się
              chwilkę zastanowić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka