Dodaj do ulubionych

sa juz odpowiedzi z gery

IP: 83.17.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:10
serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2711525.html
Obserwuj wątek
    • Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:16
      beznadziejne te odpowiedzi i niedokladne ;/ czemu kartogramu?? kartogram to
      jest co innego ;/ a wysokosc tego potoku 1400?? ja mam 1330 patrzalam dokladnie
      z poziomicami ;/ juz mi sie dalej nawet nie chce patrzec na te odpowiedzi.
      • Gość: alfik Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.kol.tke.pl 16.05.05, 17:21
        dokładnie jakieś dupne te odpowiedzi niech to zrobii jaki ekspert, bo redaktorzy
        nawalili ja tez mam 1330m i dalbym ze kurdowie to tez Irak

pozdro
        • mootya Re: sa juz odpowiedzi z gery 16.05.05, 17:26
          zgadzam sie- dupne- kurdowie to nawet jeszcze iran (irak iran syria turcja)
          no i zrodlo tez 1330-trzy razy sprawdzalam
          i ogolnie jakos sie nie przylozyli do rozwiazania tego arkusza
          lepiej na oficjalny klucz CKE poczekac
      • Gość: dj wegiera Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 80.51.249.* 16.05.05, 17:35
        utworz bezokolicznik od "patrzalam" i powiedz, co ci wyszlo :D
      • Gość: noreGA Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.swidnica.mm.pl 16.05.05, 17:36
        ja tez mam wysokosc 1330 m.n.p.m sprawdzalem chyba z 10 razy te poziomice. Na
        bank 1330 a roznica wysokosci 395 m.
    • Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:20
      zadanie 8 B???? przeciez to miasteczko na S... bylo pod D??
      • Gość: lechu Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:56
        zgadzam sie... napewno jest tam D czyli Sokolica jednak Droga maturzystko...nie
        wiem czy wiesz ale to nie są miasteczka ale szczyty górskie :/
        • Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:03
          Racja, wiedzialam ;)
    • Gość: lechu Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:20
      'eksperci' jesli tak maja wydladac 'poprawne' odpowiedzi to lepiej poprzestancie
      na umieszczaniu pustych arkuszy OK ?
    • Gość: katja Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 62.233.190.* 16.05.05, 17:22
      u mnie nie za ciekawie ;/
      • Gość: KaMiL Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:25
        nie przejmuj sie te odp sa jakies felerne przeciez te miasto nie jest najbardziej wysuniete na wschod to musi byc D
        • Gość: meyde9 Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 83.17.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:27
          co to za odpowiedzi ???
          W tym ze zrodlem jest 1330 m.n.p.m, a oni 1400 sobie napisali
          nie ma sie co sugerowac trzeba poczekac na te z oke, ale to troche potrwa

w sumie moze jakis ekspert to spradzi i na gazecie podadza juz dobre bo jak
          takie jutro wydrukuja w papierowej gazecie to sie tylko osmiesza :) :P :lol:
      • Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:26
        Bielicowe gleby urodzajnosc "fatalna" co to za slowko? ;) brak upraw?? kurde ja
        mam w podreczniku ze jak sie dobrze nawozi i nawodni to mozna duzo rzeczy
        uprawiac oby to bylo zle;/
        • mootya Re: sa juz odpowiedzi z gery 16.05.05, 17:27
          heh- wlasnie
          zapomniala o tym
          przeciez polska to w ok. 30% bielice
          co za łosie
          • Gość: buuewewuuew Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:32
            No tez mam 1330 m n.p.m. Ale cosik kiepsko mi poszlo:/ Za malo czasu bylo...
            • Gość: noreGA Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.swidnica.mm.pl 16.05.05, 17:41
              a co sie uprawia na bielicach? ja tez napisalem ze na tych glebach nie ma upraw...
              • Gość: lechu Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:59
                na bielicach bezproblemowo rosnie zyto. polecam google
            • Gość: Pedro czasu wystarczajaco... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:42
              dla mnie czasu bylo wystarczajaco zrobilem wszytsko w jakies 1,5h nie mowie
              oczywiscie ze dobrze wszytsko ale na czas nie nazekalem, rozszerzona tak samo
              • karolinka-b Re: czasu wystarczajaco... 16.05.05, 18:09
                radze się nie sugerować tymi odpowiedziami hahaha ale sie ośmieszyli po pierwsze jaki kartogram hahahachyba wogóle nie wie jak to wygląda po 2 jakie bhehehhe po 3 co za obliczenia w tym 2??po 4 na bielicach nic o to ciekawostka bo aj była przekonana ze zytko i kartofelki z powodzonkiem sobie rosną hahaha ogólnie obciach
                • v.isionaire Re: czasu wystarczajaco... 17.05.05, 08:51
                  Tak... mi w książce pisze że bielicowe to średnio dobre gleby i uprawia się na
                  nich owies i zyto.
    • Gość: Tomi Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 83.238.200.* 16.05.05, 18:30
      Nie sugerujcie się tymi odpowiedziami bo to jest tylko przykład arkusza i tyle.
      Do większości zadań poprawnych będzie o wiele więcej odp
    • Gość: geo-pl Pytanie! IP: *.core.lanet.net.pl 16.05.05, 18:52
      O warunki które utrudniają (uniemozliwiają) zamieszkanie pewnych terenów.
      Według mnie powinno być tak:
      1. Himalaje - temperatura
      2. Grenlandia - grawitacja

W rozwiązaniach z wyborczej napisali:
      1. Himalaje - grawitacja
      2. Grenlandia - temperatura

Według mnie grawitacja utrudnia życie na grenlandii, ponieważ są tam noce i
      dnie polarne. A jak się ma grawitacja do Himalajów?! Umie ktoś wytłumaczyc ?!
      • Gość: MADZIK Re: Pytanie! IP: *.broker.com.pl 16.05.05, 21:35
        spadek cisnienia atmosferycznego wraz z wysokoscia, co wywoluje rozrzedzenie
        powietrza i spadek ilosci tlenu :)
      • megucha Re: Pytanie! 16.05.05, 22:32
        Powinno byc tak, jak jest w rozwiązaniu gazety.. W Himalajach mamy do czynienia
        z bariera grawitacyjną, gdyż to własnie ogromną wysokość nad poziomem morza i
        niekorzystna konfiguracja terenu są glownymi czynnikami uniemożliwiającym
        zamieszkanie na tamtym terenie, a z kolei bariera grawitacyjna powoduje kolejną-
        barierę temp.(spadek temp. co 100m), ale nalezy pamiętac, że tą najważniejsza
        jest bariera grawitacyjna.
    • v.isionaire Re: sa juz odpowiedzi z gery 17.05.05, 08:54
      W zadaniu z gazem ziemnym i elektrownią jądrową napisałem

GAZ: mniej zanieczyszcza środowisko niż inne surowce (węgiel, ropa)
      oraz jego wykorzystanie rośnie poniewaz zasoby innych sórowców (ropy,
      wegla)
      spadają.

A elektrowni jądrowych to napisałem że są drogie ;)

Co o tym sądzicie, bo w odp. z gazety tego nie ma :-(
      • Gość: anjia Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 09:42
        hja napisalam bardzo podobnie o gazie ziemnym... i wedlug mnie to jest dobrez:)
        a o elektrownach jadrowych napisalam ze wzrasta udzial elaktrowni wodnych ze
        wzgledu na wymagania co do ochrony środwiska i dlatego ilosc elakrowni
        atomowych spada...

pozdrawiam
      • Gość: Tere-morere Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:20
        Ja bardzo podobnie napisalem. Mysle ze bedziemy mieli max punktow.
    • v.isionaire Re: sa juz odpowiedzi z gery 17.05.05, 10:39
      Zadanie 12... Podaj przykłady walorów środowiska przyrodniczego lub
      zaghospodarowanie terenu sprzyjające turystom.

ja tak napisałem

Pieszej... liczne szlaki turystyczne
      wspinaczkowej... zróznicowana rzeźba terenu, dużo stromych zboczy, gór, skałek.
      narciarskiej.. wyciągi narciarskie, równiez urozmaicony teren, pagórki, itp...

Co sadzicie o tym? Odpowiedzi na gazeta.pl sa troszke inne :(

• Gość: jaa Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 82.146.225.* 17.05.05, 11:40
        ludzie, po cholere sugerujecie się odpowiedziami gazety? :| to jest ich wersja,
        jedna z wielu możliwych, jak już ktoś gdzieś napisał,zadania 'na myślenie' mają
        w kluczu dopisek 'np.' a tzn że jest wiele odpowiedzi możliwych...wyluzujcie
        trochę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka