Gość: meyde9 IP: 83.17.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:10 serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,2711525.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:16 beznadziejne te odpowiedzi i niedokladne ;/ czemu kartogramu?? kartogram to jest co innego ;/ a wysokosc tego potoku 1400?? ja mam 1330 patrzalam dokladnie z poziomicami ;/ juz mi sie dalej nawet nie chce patrzec na te odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.kol.tke.pl 16.05.05, 17:21 dokładnie jakieś dupne te odpowiedzi niech to zrobii jaki ekspert, bo redaktorzy nawalili ja tez mam 1330m i dalbym ze kurdowie to tez Irak pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mootya Re: sa juz odpowiedzi z gery 16.05.05, 17:26 zgadzam sie- dupne- kurdowie to nawet jeszcze iran (irak iran syria turcja) no i zrodlo tez 1330-trzy razy sprawdzalam i ogolnie jakos sie nie przylozyli do rozwiazania tego arkusza lepiej na oficjalny klucz CKE poczekac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj wegiera Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 80.51.249.* 16.05.05, 17:35 utworz bezokolicznik od "patrzalam" i powiedz, co ci wyszlo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noreGA Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.swidnica.mm.pl 16.05.05, 17:36 ja tez mam wysokosc 1330 m.n.p.m sprawdzalem chyba z 10 razy te poziomice. Na bank 1330 a roznica wysokosci 395 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:20 zadanie 8 B???? przeciez to miasteczko na S... bylo pod D?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:56 zgadzam sie... napewno jest tam D czyli Sokolica jednak Droga maturzystko...nie wiem czy wiesz ale to nie są miasteczka ale szczyty górskie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:03 Racja, wiedzialam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:20 'eksperci' jesli tak maja wydladac 'poprawne' odpowiedzi to lepiej poprzestancie na umieszczaniu pustych arkuszy OK ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katja Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 62.233.190.* 16.05.05, 17:22 u mnie nie za ciekawie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaMiL Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:25 nie przejmuj sie te odp sa jakies felerne przeciez te miasto nie jest najbardziej wysuniete na wschod to musi byc D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meyde9 Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 83.17.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:27 co to za odpowiedzi ??? W tym ze zrodlem jest 1330 m.n.p.m, a oni 1400 sobie napisali nie ma sie co sugerowac trzeba poczekac na te z oke, ale to troche potrwa w sumie moze jakis ekspert to spradzi i na gazecie podadza juz dobre bo jak takie jutro wydrukuja w papierowej gazecie to sie tylko osmiesza :) :P :lol: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:26 Bielicowe gleby urodzajnosc "fatalna" co to za slowko? ;) brak upraw?? kurde ja mam w podreczniku ze jak sie dobrze nawozi i nawodni to mozna duzo rzeczy uprawiac oby to bylo zle;/ Odpowiedz Link Zgłoś
mootya Re: sa juz odpowiedzi z gery 16.05.05, 17:27 heh- wlasnie zapomniala o tym przeciez polska to w ok. 30% bielice co za łosie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuewewuuew Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:32 No tez mam 1330 m n.p.m. Ale cosik kiepsko mi poszlo:/ Za malo czasu bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noreGA Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.swidnica.mm.pl 16.05.05, 17:41 a co sie uprawia na bielicach? ja tez napisalem ze na tych glebach nie ma upraw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:59 na bielicach bezproblemowo rosnie zyto. polecam google Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro czasu wystarczajaco... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 17:42 dla mnie czasu bylo wystarczajaco zrobilem wszytsko w jakies 1,5h nie mowie oczywiscie ze dobrze wszytsko ale na czas nie nazekalem, rozszerzona tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka-b Re: czasu wystarczajaco... 16.05.05, 18:09 radze się nie sugerować tymi odpowiedziami hahaha ale sie ośmieszyli po pierwsze jaki kartogram hahahachyba wogóle nie wie jak to wygląda po 2 jakie bhehehhe po 3 co za obliczenia w tym 2??po 4 na bielicach nic o to ciekawostka bo aj była przekonana ze zytko i kartofelki z powodzonkiem sobie rosną hahaha ogólnie obciach Odpowiedz Link Zgłoś
v.isionaire Re: czasu wystarczajaco... 17.05.05, 08:51 Tak... mi w książce pisze że bielicowe to średnio dobre gleby i uprawia się na nich owies i zyto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 83.238.200.* 16.05.05, 18:30 Nie sugerujcie się tymi odpowiedziami bo to jest tylko przykład arkusza i tyle. Do większości zadań poprawnych będzie o wiele więcej odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo-pl Pytanie! IP: *.core.lanet.net.pl 16.05.05, 18:52 O warunki które utrudniają (uniemozliwiają) zamieszkanie pewnych terenów. Według mnie powinno być tak: 1. Himalaje - temperatura 2. Grenlandia - grawitacja W rozwiązaniach z wyborczej napisali: 1. Himalaje - grawitacja 2. Grenlandia - temperatura Według mnie grawitacja utrudnia życie na grenlandii, ponieważ są tam noce i dnie polarne. A jak się ma grawitacja do Himalajów?! Umie ktoś wytłumaczyc ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MADZIK Re: Pytanie! IP: *.broker.com.pl 16.05.05, 21:35 spadek cisnienia atmosferycznego wraz z wysokoscia, co wywoluje rozrzedzenie powietrza i spadek ilosci tlenu :) Odpowiedz Link Zgłoś
megucha Re: Pytanie! 16.05.05, 22:32 Powinno byc tak, jak jest w rozwiązaniu gazety.. W Himalajach mamy do czynienia z bariera grawitacyjną, gdyż to własnie ogromną wysokość nad poziomem morza i niekorzystna konfiguracja terenu są glownymi czynnikami uniemożliwiającym zamieszkanie na tamtym terenie, a z kolei bariera grawitacyjna powoduje kolejną- barierę temp.(spadek temp. co 100m), ale nalezy pamiętac, że tą najważniejsza jest bariera grawitacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
v.isionaire Re: sa juz odpowiedzi z gery 17.05.05, 08:54 W zadaniu z gazem ziemnym i elektrownią jądrową napisałem GAZ: mniej zanieczyszcza środowisko niż inne surowce (węgiel, ropa) oraz jego wykorzystanie rośnie poniewaz zasoby innych sórowców (ropy, wegla) spadają. A elektrowni jądrowych to napisałem że są drogie ;) Co o tym sądzicie, bo w odp. z gazety tego nie ma :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anjia Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 09:42 hja napisalam bardzo podobnie o gazie ziemnym... i wedlug mnie to jest dobrez:) a o elektrownach jadrowych napisalam ze wzrasta udzial elaktrowni wodnych ze wzgledu na wymagania co do ochrony środwiska i dlatego ilosc elakrowni atomowych spada... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tere-morere Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:20 Ja bardzo podobnie napisalem. Mysle ze bedziemy mieli max punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
v.isionaire Re: sa juz odpowiedzi z gery 17.05.05, 10:39 Zadanie 12... Podaj przykłady walorów środowiska przyrodniczego lub zaghospodarowanie terenu sprzyjające turystom. ja tak napisałem Pieszej... liczne szlaki turystyczne wspinaczkowej... zróznicowana rzeźba terenu, dużo stromych zboczy, gór, skałek. narciarskiej.. wyciągi narciarskie, równiez urozmaicony teren, pagórki, itp... Co sadzicie o tym? Odpowiedzi na gazeta.pl sa troszke inne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: sa juz odpowiedzi z gery IP: 82.146.225.* 17.05.05, 11:40 ludzie, po cholere sugerujecie się odpowiedziami gazety? :| to jest ich wersja, jedna z wielu możliwych, jak już ktoś gdzieś napisał,zadania 'na myślenie' mają w kluczu dopisek 'np.' a tzn że jest wiele odpowiedzi możliwych...wyluzujcie trochę:) Odpowiedz Link Zgłoś