Gość: stokrotka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 19:03 już niedługo chemia... jak myslicie, wiecej bedzie zadań czy na teorie i myślenie, jak biologia i gegra???? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apocalypsewoman Re: chemia 18.05.05, 19:36 zadan na myslenie :] przegladalam wlasnie sterty arkuszy... przeciez tam nawet tych zamotanych coponiektorych reakcji nie trzeba znac bo pisza co powstaje... tylko zapisac ja... zenujace... dlatego mam nadzieje ze bedzie masa zadan ktore raz dwa zrobie i pojde na melanz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:16 Już się doczekać tej chemii nie mogę. Prawdopodobnie dam ciała, jak długa, ale przynajmniej będzie koniec matur :)))) I imprezka jakowaś :P A tak poważnie - okrutnie się chemii boję, biologia to było nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:43 a zdajecie podstawowa czy roszezona chemie? bo ja sie caly czas zasnatawiam... wydajemie sie ze poziom podstawowy jest prosty,a le za to rozszezony to jest przesada... zadania sa trudne i za duzo ich ja na 2 godziny chyba sie nie odwaze..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: chemia IP: *.icpnet.pl 18.05.05, 21:26 heh nie przesadzajmy-przeciez nie kaza nam znac zawartosci stopow-na pewna beda z 2-3 zadania,mangan chrom,reakcje char z organy,zadania na myslenie typu- ktorego metalu uzyc w walzce z korozja i dlaczego,albo jak walczyc z kwasnymi deszczami,co zastosowac aby stracic np.tlenki, probne matury ze wszystkich wojewodztw byly proste mozna sie spodziewac typowych przejsc badza zaznaczania reakcji ktore nie zajda- ps przerobiliscie mechanizmy chemi organicznej? np substytucja elektorfilowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: chemia IP: *.gdynia.mm.pl 18.05.05, 22:48 Niesadze by byla ci potrzebna konkretna wiedza o kazdym moemencie procesu. Masz tylko wiedziec co sie z czy mzamienai i tyle. Nie musisz wiedziec jak, bo niby jakie zadanie ci dadza na maturze??? Powiedz co sie dzieje w dziesiatym etapie od konca po prawej?? XD Napewno nie, to nie w stylu matur w nowym wydaniu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: chemia IP: *.icpnet.pl 18.05.05, 23:10 no tak ale jest roznica pomiedzy posiadaniem widzy ,substytucja moze byc np elektorfilowa badz nuklofilowa->i czy to wlasnie mam wiedziec?czy wystarczy umiec odp na pytanie cyzm jest sybstytucja-ogolnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:30 jeszcze wolnorodnikowa!!!:))) no i elektrofilowa i nukleofilowa dziela sie na Se1 Se1' itd ze wzgledu na kinetyke reakcji- tzn ktory etap podstawienia jest szybszy czy powstanie zwiazku przejsciowego (badz tez stanu) mozna w kinetyce pominac itd:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: chemia IP: *.icpnet.pl 19.05.05, 07:39 ty to wiesz z lekcji liceum??jestes pewna ze to obemuje program na R??jesli masz gg to zapraszam 1969542 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: chemia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 09:37 hehe nie mam pojęcia czy to jest w programie, bo się nigdy nim za bardzo nie interesowałam- podobnie jak lekcjami z chemii:) ja poprostu się interesuję chemią:)a maturka mnie nie dotyczy, bo jestem zwolniona:) ale jeśli jakieś pytanka to mi się nudzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
ankaone Re: chemia 18.05.05, 20:49 bedzie pewnie podobnie jak na fizie (nie strasząc nikogo...) dużo teorii. Ja obstawiam na związki manganu chromu i cyny i ich kolory, rożne próby w organicznej,wykrywacze skrobi i białek, korozję, zwiazki wapnia te z budownictwa (gipsy ni gipsy), obróbkę ropy naftowej, może coś z rudami węgla. I mam dziwne przeczucie że lepiej sobie sprawdzić zawartość procentową ziązkow w brązie i nazwy różnych mineralów i ich wzory. Odpowiedz Link Zgłoś
apocalypsewoman Re: chemia 19.05.05, 15:48 eh... dlaczego takimi pie..mi nam glowy zawracaja (patrz procenty w stopach :| ) bardzo odpowiadaloby mi cos w stulu tego co na probnych bylo 80minut i do domu zeby zdazyc na odpowiedni autobus:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONA Re: chemia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 15:50 JA MUSZE WZIASC ROZSZERZONY BO WYBRALAM JAK NADOBOWIAZKOWY ! Odpowiedz Link Zgłoś