Dodaj do ulubionych

check this out !!! (((((((((((((((((()))))))))))))

29.05.05, 20:33
Maturalna skucha nauczycieli

Egzaminatorzy nowej matury wykorzystali niefrasobliwość warszawskiej
Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej i do umów o dzieło wpisali sobie kwoty z
sufitu, zamiast ministerialnych stawek. Wszystko przez to, że umowy były
przez OKE podpisane i podstemplowane in blanco - wyjaśnia "Życie Warszawy".

Dlaczego tak się stało? Warszawska OKE wydrukowała uniwersalne umowy dla
dziewięciu tysięcy egzaminatorów prac maturalnych oraz dla weryfikatorów
kontrolujących jakość sprawdzania prac. Rubryka ze stawką za sprawdzenie
jednej matury pozostała wolna. Kwoty (poloniści po 10 zł za jedną sprawdzoną
pracę, pozostali egzaminatorzy po osiem) mieli nauczycielom wpisać szefowie
zespołów egzaminacyjnych.

- W jednym z zespołów zamiast obowiązujących stawek pedagodzy wpisali sobie z
sufitu po 50 zł, nie kryje wzburzenia Krzysztof Lodziński, wicedyrektor
warszawskiej OKE. - Wszyscy, którzy wpisali niezgodne z prawem stawki,
dostaną nowe umowy. I na tym nasza współpraca się chyba zakończy, dodaje
Lodziński.

Tymczasem nauczyciele uważają, że mieli prawo wpisać dowolne kwoty w tak
przygotowane umowy. Mirosław Sawicki, minister edukacji, wypowie się w
sprawie warszawskiego galimatiasu w poniedziałek. Okazuje się, że tak
przygotowane dokumenty rozdano egzaminatorom tylko w stolicy. (PAP)
Obserwuj wątek
    • Gość: GOŚĆ Re: check this out !!! (((((((((((((((((()))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 20:42
      Między innymi dlatego nie przepadam za egzaminatorami...

Cały czas smęcą, że mało im płacą - no nie wiem, czy 8 zeta (10 dla polonistów)
      od arkusza to tak upokarzająco mało. Tym bardziej, że niektózy egzaminatorzy tak
      się podjarali tą kasą, że sprawdzają ile się da, byle tylko zgarnąć jak
      najwięcej. Tak prawdę mówiąc, to jakość tego ich sprawdzania jest przez to
      najczęściej mierna.

BTW: 50 złoty od akrusza!? POGIĘŁO ICH??!!
      • Gość: niet Re: check this out !!! (((((((((((((((((()))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:02
        Ta komisja zachowała się niezgodnie ze wszelkimi normami.
        To rodzaj kradzieży. Szkoda, że nie można za takie akcje stawiać przed sądem.
    • gdabski Re: check this out !!! (((((((((((((((((()))))))) 30.05.05, 01:00
      Bardzo dobrze zrobili. Co to za pomysł, żeby dawać ludziom do podpisywania umowę
      in blanco. Zawsze się powtarza, żeby czytać umowy, które się podpisuje. Gdyby
      egzaminatorzy nie wpisali swoich stawek, władze OKE mogłyby dla odmiany wpisać
      później tam np. 2 PLN.

/Gdabski ;)
    • Gość: anka tak na inny temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 02:13
      nie zakladam nowego watku bo trzeba sie logowac, ale moze dotrze do kogos co
      teraz pisze

1. czytajac niektore wypowiedzi trafilam na komentarze typu: Polak marudzi,
      Polak jest głupi, tępy, a wy wszyscy to nieuki, "matoły"
      czasem mam wrazenie ze to marna prowokacja, glupi zart
      jednak chyba nie
      2. zacznijmy od tego: jak sie okreslamy, tak o sobie myslimy, w koncu tacy sie
      stajemy, tacy JESTEŚMY. moze zacznijcie mowic o swoim narodzie w pozytywny
      sposob.
      3. szczerze, patrzac na naszych "europejskich" sasiadow mam mieszane uczucia:
      zdemoralizowani, puste, nadmuchane baloniki. uogolniam, posadzicie mnie pewnie
      o ksenofobie. oczywiscie nie tyczy sie to wszystkich, to sa STEREOTYPY. ktos
      sie czuje oburzony - i bardzo dobrze. ja tak samo sie czuje kiedy slysze
      podobne frazesy o Polakach. a boli bardziej. (taka mala prowokacja - moze ktos
      zrozumie)
      4. przypomina mi sie pewien cytat Mickiewicza (ktos napisal ze nie warto czytac
      polskich ksiazek, to nie czyni nas patriotami. pytam - co nas w takim razie
      nimi czyni - myslalam ze SWIADOMOSC NARODOWA, ktora przekazuja nam nasi
      przodkowie (krew), tradycja, kultura - w niej wszystkie teksty literackie tak
      dla nas wazne. ale moze sie myle wg niektorych.)
      no dobrze ale mial byc cytat:
      "nasz narod jest jak lawa z wierzchu sucha i plugawa,
      lecz wewnetrznego ognia sto lat nie wyziebi
      plwajmy na te skorupe i zstapmy do glebi"
      i ile sie w tych slowach zawiera
      chyba kazdy zinterpretuje je sam
      ja tylko powiem ze widze w nich nasza podstawowa zalete - swiezosc, mlodosc,
      energia i ukryty potencjal.

nie zabijajcie tego. badzcie Polakami.

taka mala patriotyczna dygresja.
      • Gość: kajot do Anki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:36
        jesteś przedstawicielka Młodziezy Wszechpolskiej? czy nieślubnym dzieckiem
        Giertycha? a może wyrośniętym Jankiem Muzykantem, któremu zamiast fujarki
        włozyli w rękę klawiaturę? otóz sprawa wygląda mniej więcej tak: patos,
        wszechpotężna świadomośc narodowa, pieprzony paradygmat romantyczny i mentalnośc
        polska... gdzie nie spojrzysz zauwazalne są skutki owej dumy narodowej, o której
        piszesz. pomijając zniszczenie pieknej stolicy, która (UWAGA, WIEM, ZE TRUDNO W
        TO UWIERZYĆ) przed wojną była cudnie barokowa, straty w milionach ludzi,
        emigracje całej inteligencji w latach 50 (tak, tak to nasz kochany, iście POLSKI
        rząd, czystka etniczna tzw.), ksenofobię, której jesteś czystą wyrazicielką,
        uderza mnie fakt skrajności, tej typowej nietolerancji, która wyrażasz tym watkiem.

Nie jestem za Unią, ani tez przeciw, zwisa mi to i powiewa. Czuję sie bardziej
        okreslona przez Sartra (UWAGA! FRANCUZ) czy Manna (UWAGA, NIMIEC), niż
        Mickiewicza i tą lawę, wychodzi więc na to, że marna ze mnie Polka. Moja babcia
        była Żydówką, wychodzi więc na to, że powinni mnie pierwszym konwojem wywieźć do
        Izraela. Do tego mam jeszcze brudną krew, skalaną niemieckim osoczem. To właśnie
        z ksenofobicznego ogladu świata i swojego narodu powstał Oświęcim, totalitaryzm
        itd. Okresliłabym siebie bardziej w kategoriach ludzkich, humanistycznych, nie
        narodowych, bądź nacjonalistycznych. Błąd? I tu chciałam zanaczyć, że mam wielki
        szacunek dla CZŁOWIEKA, nie rozdzielając go pomiędzy kryteria "polskości" i nie.
        Poza tym równie często zdarzaja sie głupi Polaczkowie, jak i Arabowie, Niemcy,
        Somalijczycy czy Albańczycy, to nie wynika z kwestii genetycznych, ale częsciowo
        edukacyjnych, mentalnych, zyciowych etc.

I tu chciałam przetworzyc słowa mojej polonistki, kobiety genialnej, która
        powiedziała przy okazji przerabiania "Trans-atlantyku" (Gombro, gdyby czytał
        Twój wątek zaniósł by się swoim astmatycznym śmiechem, swiec Panie jego duszy na
        francuskiej (OBCEJ) ziemii), ze jesli nadal będziemy wychowywac dzieci, a więc
        narod w tradycji postromantycznej kolejne pokolenie okaze sie byc rownie jalowe
        i puste w sensie mentalnym, jak pokolenia poprzednie. A więc niezdolne do chocby
        intelektualnej walki. Skonczy sie na pustostanie slow i blokadach drog
        conajwyzej. Gwoli owych polskich lektur (ktore przeczytalam w wiekszosci),
        przyjrzyj sie tej polskiej historii i racz zauwazyc bledy, ktore staly sie
        powielanym szblonem.

Czas spuscic powietrze z kolorowych, zachodnich balonikow. Ach, jade dzis do
        nich kupic amerykanskie dzinsy, polskie warunki finansowe raczej mi na to nie
        pozwalaja.

pozdrawiam
        • Gość: anka Re: do Anki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:55
          no wiec zarzuty takie: duma narodowa, ksenofobia, nietolerancja, potem zamienia
          sie to w "tacy jak ty doprowadzili do totalitaryzmu" itd.
          moze zaczne od najwazniejszego - jesli przeczytasz dokladnie moj ostatni post
          zauwazysz, ze te zarzuty (tak, kolorowe baloniki) napisalam po to, by
          zobrazowac, jak dzialaja na nas stereotypy - i jak im ulegamy (btw czy z tym
          nie walczyl Gombrowicz?- krytyka co prawda byla skierowana w innym kierunku ale
          zjawisko to samo). i wcale nie bylo tu oskarzenia w strone Niemców lub
          Francuzów, tu byl raczej apel w strone Polakow - chcac nie chcac, jestesmy
          nimi. i wlasnie o to mi chodzi, by dobrze nasz narod reprezentowac, nie
          oczerniac siebie samego na kazdym kroku, nie ulegac tej powszechnej histerii?,
          stereotypom. i nie chodzi tu w zadnym wypadku o ksenofobie, a tak jak piszesz
          takze o humanizm - tylko w parze z nim jest mozliwy madry patriotyzm. jesli
          wolisz sie okreslac przez kategorie ludzkie, nie narodowe - Twoj wybor, zle czy
          dobrze, pozostaje kwestia wzgledna. ja chce sie okreslac przez jedno i drugie.
          moze zdziwi Cie fakt, ze wcale nie jestem przeciw Unii, moze zdziwi Cie, ze
          jestem za (na jakich warunkach, to juz temat na osobny watek), w kazdym razie
          nie zwisa mi to. a co do Polskosci - dlaczego jest dla mnie taka wazna? 1.
          jezyk - jest to element ktory nas laczy, dzieki niemu postrzegamy swiat inaczej
          niz inne narody, w poszczegolnych slowach sa na subtelne roznice, ktore tworza
          nasza mentalnosc, jednocza nas (kiedys czytalam swietny artykul na ten temat,
          niestety nie moge przypomniec sobie tytulu) 2. historia - kazdy wie, niektorzy
          wysmiewaja, ja wole zachowac szacunek dla Niej i dla ludzi, ktorzy ja tworzyli.
          a ze zlych rzeczy nalezy wyciagac wnioski, by bledow nie powtorzyc
          3. "pieprzony paradygmat romantyczny" - a mi sie wydaje, ze to dzieki niemu
          nastapil 1918, dzieki niemu nie zapomnielismy. dla mnie tradycja jest wazna,
          jesli ma na celu budowanie, tworzenie. wspomniany przez Ciebie totalitaryzm -
          poslugiwal sie takimi metodami, jak jej niszczenie. 4. tak, krew - nasi
          przodkowie (wielu o tym zapomina), widzisz, tez mam troche "nieczystego"
          austriackiego osocza, ale nie o to mi chodzilo.
          do Mlodzieży Wszechpolskiej nie naleze, i nalezec nie bede, Leppera tez nie
          popieram. raczej ide na prawo, ale nie jest to zadna ksenofobia, dla mnie wazna
          jest tradycja, patriotyzm, tolerancja! (jesli nie narusza dobra innych
          oczywiscie) i wszystko z czego czerpie konserwatyzm.
          a patriotyzm wpoil mi genialny! s.p. juz historyk.

pozdrawiam
    • Gość: wzburzona Re: check this out !!! (((((((((((((((((()))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:30
      istna kradzież! wywalic tych nauczycieli!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka