Dodaj do ulubionych

CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!!

30.05.05, 22:43
Cześć, zwracam się o pomoc do wszystkich co choć trochę znają się na chemii:)
Chodzi mi o wasze komentarze co do moich rozwiązań zadań:

ZAD.36
Co do tych rekcji to ja zrobiłem:
CO3(2-) + H+ -> HCO3(-)
NH4+ -> NH3 + H+
Gdyż teoria Broensteda mowi wyraznie iz kwas jest akceptorm protonów a zasada
donorem protonów (stąd nawet nazwa teoria donorowo-akceptorowa). Czemu to ma
być niby źle?

ZAD.40
Jako odczynniki wpisałem tylko KOH i H2SO4, jak podaje słownik
chemiczny "odczynniki to substancje pozwalające zidentyfikować badaną
substancję" w tym wypadku badamy chromiany, więc nie są one odczynnikami, a
raczej REAGENTAMI albo SUBSTRATAMI REAKCJI. No ale nie odczynniki....

ZAD.44
Jeżeli chodzi o tę drugą rekację, moim zdaniem może być
2NaOH + Fe(OH)2--> Na2[Fe(OH)4]
taka rekacja rzeczywiście zachodzi, możecie sprawdzić w laboratorium. nikt
nic nie napisał o stechimoetrycznych ilościach chlorku żelaza i wodorotlenku
sodu, poza tym na całej maturze nie pojawił się wogóle związek kompleksowy
(wiem, to nie argument), ale to że żelazo tworzy związki kompleksowe i jego
liczbą kordynacyjną jest 4 to fakt.

ZAD.47
Chodzi o te ogniwo co wszystkim sprawiło problem... W większości książek przy
ogniwach nie są wypisywane materiały elektrod. A jeśli już tego zażądali to
mogli jakoś chociaż zasugerować by napisać o elektrodach platynowych bądź
wodorowych, a nie tylko "schemat ogniwa". Problematyczne.

Co o tym myślicie??
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 22:46
      ja tez zrobilam 40 i 47 tak jak Ty!
      • Gość: andyas Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 08:50
        40. Odczynniki to wszystkie substancje użyte w doświadczeniu.
        44. Związek kompleksowy powstanie chyba przy nadmiarze NaOH.
        • Gość: Riannona Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 10:40
          tez zrobiłam z tymi odczynnikami tak jak ty i tajk samo pomyślałam, beznadzieja
          dopiero podczas reakcji napisałam te chromiany i dwuchromiany
          • Gość: XYZXYZ3 DO ANDYAS!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.05, 11:12
            po pierwsze to nikt nie napisał że NaOH jes dokładnie tyle ile trzeba,
            stechiometryczna ilość. po drugie to jak podaje encyklopedia PWN :
            "ODCZYNNIKI, substancje stosowane w analizie chem.; odczynniki, które reagują z
            określonym jonem, związkiem chem. lub rodnikiem wytwarzając charakterystyczny
            produkt (np. osad, barwny związek) służą do wykrywania, oznaczania i
            rozdzielania poszczególnych składników" więc ja chyba mam rację????
            • Gość: andyas Re: DO ANDYAS!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 13:01
              Nie. W doświadczeniach w 'odczynnikach' wpisuje się wszystkie substancje biorące w reakcji. Na 100%. Spytaj się jakiegoś nauczyciela.
              • Gość: andyas Re: DO ANDYAS!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 13:04
                EDIT: Wszystkie substancje użyte do doświadczenia.
                • Gość: andyas Re: DO ANDYAS!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 13:12
                  EDIT2: Może to nie jest logiczne, ale tak jest.
                  • Gość: qwerty Re: DO ANDYAS!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:20
                    Dokładnie. W opisie doświadczenia w 'odczynnikach' i 'sprzęcie' musi być wypisane wszystko to, co jest potrzebne do doświadczenia, aby ktoś mógł bez problemu samodzielnie wykonać to doświadczenie.
            • Gość: andyas Re: DO ANDYAS!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 13:07
              Jakby był nadmiar to by napisali, że był nadmiar.
          • Gość: elios Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 31.05.05, 11:12
            zadanie 40 - mam ten sam problem, wipsalem tylko H2SO4 I NaOH XD. I tak samo wydawalo m isie jak tobie. Takze sprawdzilem definicje slownikowa. Chyba bedzie trzeba im wyslac ja mailem XD Co wy na to?? ;-]. W koncu slowniki chemiczne to chyba psiza modrzy ludzie ... .
            • Gość: xyzxyz3 Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.05, 11:15
              już wysłałem im meila:)
              • Gość: andyas Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 13:16
                Mi na maila z pytaniem o kalkulatory wysłanego 3 tygodnie przed maturą nie odpowidzieli do dzisiaj więc na dużo bym nie liczył.
    • Gość: justyna2006 Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.lan.org / *.toya.net.pl 31.05.05, 12:42
      ja tak samo zrobilam 44. pamietam taki zadanie z lekcji, jest weic napewno
      dobrze. za to nigdy nie uczono mnie ze moze to przereagowac z tlenem. napiszmy
      list do ministerstwa!!!!
      • Gość: sandi Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 31.05.05, 12:58
        Ja mam to zadanie z odczynnikami tak samo jak wy.I właśnie mnie to wkurza że
        mają tego nie uznawać bo całe zadanie miałabym dobrze:( Poza tym skoro tak jest
        w słowniku to nie mogą tego nie uznać!
      • Gość: ddd Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:29
        Jeśli nie powiedziano Ci, że Fe(OH)2 łatwo utlenia się tlenem atmosferycznym do
        Fe(OH)3, to przykre, ale przecież ten proces mozna bez trudu zaobserwować
        podczas doświadczenia. A poza tym mozna to wydedukować analizując konfiguracje
        elektronowe Fe2+ i Fe3+. Niestety CKE popełnilaby bardzo poważny błąd uznając
        kompleksy a odwołania w tej sprawie byłyby słuszne. Tak powiedziala nasza
        chemiczka, która wielokrotnie zwracała nam uwagę na nietrwałość związków żelaza
        (II). Musiała przy nas robić roztwory soli żelaza (II), bo bardzo szybko
        ciemniały.
    • Gość: pati Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:57
      zgadzam sie trzeba napisac maila ja mialam tak samo jak wy H2SO4 I
      NAOH .odnosnie tych kalkulatorow na chemie to cke odpisala mi na drugi dzień
      wiec mozna spokojnie napisac tego maila i miec nadzieje ze zrobia cos z tym
      zadaniem!!!!!!!
    • Gość: kasia Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: 217.153.99.* 31.05.05, 14:06
      do zad.36
      chyba Ci sie troche pomieszalo:
      kwas jest donorem protonow,a zasada akceptorem!!!a nie na odwrót!!!wiec NH4+
      jest kwasem,a CO3(2-)jest zasada
      • Gość: andyas Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 14:14
        Fakt. Ale równania napisał/a dobrze - takie też mogą być.
        • Gość: xyzxyz3 Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.05, 14:17
          macie rację, na maturze napisałem dobrze a w poście źle:P przepraszam:)
    • Gość: ERFGG Ja uwazam ze powinni nam uznac!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:29
      Wogle te matury byly bardzo niejasno przygotowane, a mieli niby tyle na to casu-
      i dlaczego teraz my mamy przez tyo cierpiec. Musza nam uznac to ogniwo!!!!
      Aha ja jeszcze do tego zadania z tym feneoleem-czerwony kolor chyba tez powinni
      uznac nie?? a jak nie to beda wielkie DUZE KUPSKA
      • Gość: andyas Re: Ja uwazam ze powinni nam uznac!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 15:40
        O który numer zadania Ci chodzi?
      • Gość: qwerty Re: Ja uwazam ze powinni nam uznac!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:11
        Ale w niektórych (np. w 43) byli zbyt pobłazliwi. Za alternatywne (w tym wypadku BŁĘDNE!!!) rozwiązanie też dają punkty. Paranoja.
        • Gość: andyas Re: Ja uwazam ze powinni nam uznac!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 17:33
          Powinni uwzględniać tylko jedną odpowiedź. Z obliczeń wynika, że wytrąci się osad - iloczyn stężeń jest większy od iloczynu rozpuszczalności.
    • Gość: rever1 Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 16:00
      uwazam ze odczynniki to tak jak juz ktos napisal: sa potrzebne do
      zidentyfikowania danej substancji dlatego napisalem tylko : KOH i H2SO4. ale w
      kluczu pisza ze uznaja odpowiedz jesli w opisie beda te chromiany uwzglednione.
      ale co jesli mam je tylko na rysunku? :P

co do zadania z zielonkawym wodorotlenkiem zelaza (II) to oczywiscie jest on
      bardzo nietrwaly i szybko brunatnieje na powietrzu. z kolei jest to zwiazek
      amfoteryczny dlatego napisalem ze powstaje kompleks: Na2[Fe(OH)4] i jako
      obserwacje zapisalem ze zamienia sie w zwiazek rozpuszczalny w wodzie. Gdzie
      indziej przeczytalem ze taki zwiazek nie istnieje i gdyby juz to: Na4[Fe(OH)6]
      O ile taki kompleks istnieje o nie sprzeczajmy sie o warunki, obie odpowiedzi
      powinny zostac uznane gdyz nie okreslono ilosci stechiometrycznych.

z broenstedem napisalem tak samo (pierwszy post) ale nie wiem czy mi to uznaja
      bo to chyba zbyt duze uproszczenie, trzeba bylo z woda :(((

ze schematem ogniwa tez mam ten blad, no widac z tego ze a matra nie byla taka
      oczywista i prosta jak sie mogla wydawac :|
      • Gość: ERFGG D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:06
        nIEPAMIETAM NUMERU ALE TO JEST Z TYM OGNIWEM ZADANIE I Z FENOLE( JEDNO Z
        OSTATNICH)
      • Gość: andyas Re: CHEMIA-POMÓŻCIE!!!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 16:06
        Jeżeli chodzi o broensteada to mogło być też tylko z H+
        Ogniwo niestety skopałem. :(
      • Gość: xyzxyz3 do rever IP: *.itpp.pl 31.05.05, 16:29
        cześć, widzę że znasz się na rzeczy:) ale kompleks który napisaliśmy istnieje,
        zresztą chemia ma jeszcze wiele niuansów o których nas w szkole nie uczą. w
        każdym razie kompleks ten pamiętam, czytałem o nim w jednej z książek w
        czytelni SGGW, podam wam pojutrze autora, tytuł i stronę, reakcja identyczna,
        tylko że na początku nie był to chlorek żelaza tylko jakaś jego inna sól, ale o
        podobnych własnościach, żelazo również na początku było 2 wartościowe, więc
        podam wam książkę i stronę. Co do broensteda to napewno nam uwzględnią, gdyż
        właśnie CO3(2-) i HCO3(-) oraz NH4+ i NH3 to te pary sprężone o które oni
        prosili w kluczu, powiem więcej, jeśli ktoś tak napisał to jest to tym lepiej
        że jest to przykład ogólny, więc napewno dobrze. jeżeli chodzi o odczynniki, to
        jak mi z CKE nie napiszą to do nich zadzwonię i się spytam. Dam wam znać jak
        coś będę wiedział. Pozdrawiam.
        • Gość: qwerty Re: do rever IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:32
          Dla mnie z odczynnikami sprawa jest jasna: wszystkie substancje wykorzystane w doświadczeniu.
          • Gość: rever1 do pana ktory sprawdzi :> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 16:55
            dobrze jest sie pocieszyc ta dyskusja, jednak nie sadze zeby bylo tak az nazbyt
            sprawiedliwie. jesli chodzi o odczynniki to uwazam ze powinni uznac obie
            odpowiedzi a to dlatego ze matura powinna podazac w strone oceny umiejetnosci,
            wyboru, kombinowania (a wiec na wyborze odpowiednich subst.:kwas, zasada) a nie
            na skrupulatnie sprawdzac czy napisalo sie cos co wywoluje jednak kontrowersje.

co innego w zadaniu ze wskazaniem jonow i czasteczek znajdujacych sie w r-rze
            po hydrolizie. tam nie tyle liczy sie dokladnosc ile analiza.
    • Gość: xxx155 PYTANIE DO EGZAMINATORÓW! IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 31.05.05, 17:04
      Mam pewne wątpliwości czy za niektóre zadania dostanę punkty, chodzi mi o
      poziom rozszerzony z chemii:
      pytanie 39: w obserwacjach napisałam, że miedż osadza się na blaszce cynkowej
      pytanie 40: dlaczego jako odczynnik zakwaszający środowisko mogą być tylko
      kwasy tlenowe?(ja napisałam HCl)
      pytanie 45: dlaczego w roztworze znajdują się jeszcze jony CH3COO (minus)?
      nie wystarczy odpowiedż: CH3COOH, Na(plus), OH(minus)- z hydrolizy anionowej?
      trzeba za to sobie odjąć 1pkt?
      pytanie 49: W przypadku obserwacji w III probówce w kluczu odp. podane jest
      bladoróżowe zabarwienie. Czerwone zabarwienie może być też uznane jako, że
      fenol jest kwasem (wiem bardzo słabym)?
      Z góry dzięki za pomoc!

• Gość: andyas Re: PYTANIE DO EGZAMINATORÓW! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 17:26
        Ad 39: Pomyliłaś obserwacje z wnioskami. Ale wydaje mi sie, że powinni CI za to dać punkty.
        Ad 40: Ja na szczęście napisałem H2SO4. Nie mam pojęcie czemu mają być tylko tlenowe - chodzi przecież tylko o zakwaszenie, a HCl jest przeciez mocnym kwasem
        Ad 45: Bo nie ma substancji całkowicie nierozpuszczalnych w wodzie - zawsze jakaś "część" substancji zdysocjuje.. Sam sie tutaj też pomyliłem.
        Ad 49: Wg mnie czerwonym też powinno być dobrze - chodziło przecież tylko o pośrednie wskazanie odczynu roztworu.
        • Gość: rever1 Re: PYTANIE DO EGZAMINATORÓW! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 17:38
          "chodziło przecież tylko o pośrednie wskazanie odczynu roztworu."

a mi sie wydawalo ze chodzilo o obserwacje (czyli barwa, sam, zapach itp.) a ze
          czerwony to nie rozowy...

wiem, matura mowi: life is brutal :P
          • Gość: andyas Re: PYTANIE DO EGZAMINATORÓW! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.05.05, 17:41
            To jak napiszę że fenoloftaleina ma kolor malinowy a w kluczu będzie fioletowy to będzie źle? Bez przesady.
    • Gość: XYZXYZ3 znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.itpp.pl 31.05.05, 17:12
      proszę, oto linki, komentarzy chyba nie trzeba....
      chemia118.webpark.pl/Zwiazki/rz.htm
      213.180.130.202/wiem/00280c.html
      • Gość: qwerty Re: znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 17:29
        Oczywiście, że są takie substancje. Chodzi tylko o to że w tej reakcji powstają przy nadmiarze NaOH. Klucz jest tutaj jednoznaczny...
        • Gość: rever1 Re: znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 17:35
          uff jak dobrze, jest szansa ze uznaja. problem tkwi jeszcze w tym czy ten
          kompleks powstaje w tych warunkach (czyli przy nadmiarze NaOH)

KURCZE MUSZA UZNAC:p trzeba do nich napisac:D
        • Gość: XYZXYZ3 Re: znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.itpp.pl 31.05.05, 17:35
          a czy ktoś napisał że dodali NaOH w stosunku stechiometrycznym?? w innych
          zadaniach z matury pisali że dodali np 1 mol bromu, po prostu określali ilości.
          a tutaj nie. więc jak, mister qwerty??
          • Gość: qwerty Re: znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 17:46
            Oczywiście - pytanie jest niedokładne - ale klucz jest jaki jest i pewnie część prac jest już sprawdzona - za późno już na zmianę klucza.
            • Gość: luni Re: znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:02
              pisze ktoś meila do CKE w sprawie tego zadania? jak nie to ja napisze, nie bylo
              stosunku stechiometrychnego wiec niech nie pie..
              • Gość: justyna2006 Re: znalazłem ten kompleks żelaza!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:05
                w jakih ksiazkach mozna znalezc to doswiadczenie? zeby im udowodnic nasza
                racje, trzeba oprzec sie na jakis zrodlach, najlepiej ksiazkach dla
                licealistów...
                • Gość: rever1 A OTO ODPOWIEDZ NA NURTUJACE PYTANIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.05, 22:27
                  znalazlem to w necie, wydaje sie mądre:P

Wodorotlenek żelaza II (Fe(OH)2) powstaje w wyniku strącania (dodanie do
                  wolnego od tlenu roztworu soli żelaza II wodorotlenku sodu). Jest amfoteryczny:
                  ulega łatwo działaniu kwasów tworząc sole żelaza II, można go jednak także
                  częściowo rozpuścić w silnie stężonym roztworze wodorotlenku sodu. Przechodzi
                  on wówczas w niebieski heksahydrożelazian(II) sodu Na4[Fe(OH)6].

Ostatnie zdanie mówi wszystko. Na to chyba nikt z nas mądrych (upierających sie
                  tak zaciekle przy amfoterycznych wlasciwosciach wodorotlenku zelaza) NIE WPADL,
                  jesli sie myle: to RESPECT:D
                  • Gość: enek Re: A OTO ODPOWIEDZ NA NURTUJACE PYTANIE IP: 213.17.142.* 12.08.05, 14:16
                    sprawdź na

www.laboratoria.net
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka