Dodaj do ulubionych

ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE??

01.06.05, 12:10
Ja nie dostałam ani jednego odpisu na oryginalnym kolorowym papierze, nawet
nie chca zrobic mi ksera swiadectwa i podbic pieczatką! A gdy ksero
przyniosłam własne i wystarczyło postawic podpis lub stempel - jest to samo,
nie chcą! Zaslaniaja sie jakims nowym glupim przepisem zabraniajacym szkołom
robienie odpisów dla uczniów! A dziwie sie, bo nie raz czytałam na tym forum,
ze ludzie dostawali od swoich szkol nawet kilka odpisów! A jak jest w Waszych
szkołach???
Co za durny człowiek wymyslil ten przepis akurat na zakonczenie roku
maturzystów?? Znowu utrudniają nam - uczniom?? Bo przeciez moze nie kazdego
stac na notariusza (u mnie kosztuje 7 zl za strone, robie 4 odpisy, wiec
wychodzi mi 56 zl, a dojdzie jeszcze swiadectwo dojrzalosci), w dodatku
rekrutacja do szkol - 80zl, plus dojazd do miasta lub przesyłka poczta
dokumentów, potem dojazd na examiny - trzeba kase miec, a jak zmuszają do
pojscia do notariusza, to juz troche przesada!
Obserwuj wątek
    • elilamasabahtani Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE 01.06.05, 12:15
      Zapomniałam wspomniec, że sekretariat wyzszych uczelni uznaje odpis swiadectw ze
      szkół - wiec oni mowią, ze ze szkoly mozna!
    • Gość: don kamillo Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:41
      dziewczyno!! Odpis tego swiadectwa z ocenami co juz dostalas nie jest ci do
      niczego potrzebny. Jego trzeba doniesc jak sie juz dostaniesz na studia!!.
      Odpis jest owszem potrzebny ale tego co dostaniesz 27 czerwca
      • elilamasabahtani Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE 01.06.05, 12:45
        po to dzwonilam do uczelni, zeby sie dowiedziec, co nie?? wiec wiem o czym
        mowie! Uniwersytet A.Mickiewicza chce wszystkie swiadectwa od razu, podobnie z
        akademia bydgoską! Wiec nie pouczaj mnie, tylko odpowiedz na pytanie!
        • Gość: Gosia Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: 82.160.41.* 01.06.05, 14:11
          U mnie w szkole też nie chcieli mi wydać odpisu i musiałam iśc do notariusza
          zrobić odpis (15 złoty) bo składam na konkurs świadectw i tam też trzeba dać
          odrazu 2 świdectwa z ocenami z przedmiotówe i z matury.
          • Gość: inka Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:00
            no wąłsnie na Bydgoskiej byłam wczoraj i tez chcieli ode mnie tego swiadectwa
            ukonczenia LO ale im nie dałam
            • Gość: Antek Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 15:14
              A ja dziś zrobiłam 3 kopie świadectwa (tego co juz mamy of course) i mi
              wszystko pięknie podbili, mam po 2 podpisy i chyba z 3 czy 4 pieczątki na
              kazdej stronie :P
              • Gość: magda Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.poswietne.sdi.tpnet.pl 01.06.05, 16:04
                szkoła bez łaski ma wydac odpis. dzisiaj byłam w szkole ze skserowanym
                swiadectwem ukończenia szkoły. dyra podpisała ,postęplowała i jest dobrze.
                Jezeli chodzi o te co dostaniemy 27 czerwca, to raczej to trzeba bedzie robic
                notarialnie. pozdro
                • Gość: Marta Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:10
                  nie mysl odpis z kserem (kopią) odpis mozesz sobie zrobic u notariusza a kopie
                  w szkole
                  • Gość: mike Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.06.05, 01:40
                    Rzeczywiście jest taki przepis, który mówi, ze potwierdzić kopię (potwierdzić
                    zgodność z oryginałem) może dana szkoła, do której się te dokumenty składa.
                    Czyli liceum np. nie może tego zrobić. jest to Rozporządzenie MENIS z dnia 14
                    marca 2005 roku paragraf 12 ust. 1. Oczywiście sprawy nie komentuję:)
                    • Gość: yaku_ona dot. UKW (Bydgoszcz) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:13
                      Ja takze nie otrzymalam odpisu swiadectwa :/ Napisalam w tej sprawie maila do
                      UKW - przedstawilam cala sprawe i dodalam,ze na ich stronie napisano,ze mozna
                      dostarczac kopie swiadectwa zgodnie z jakas tam ustawa - w tej ustawie
                      napisano,ze odpis musi wygladac identycznie jak swiadectwo (z przyklejonym
                      zdjeciem)i jedynie zawierac u gory napis ODPIS. Zepytalam, czy jesli nie
                      dostalam w szkole takiego odpisu, to czy moge skladac na uczelnie odpis
                      notarialny. Ogolnie moj list byl na okolo a4, jezykiem urzedowym, cytowalam
                      ustawe i co? Jaka uczelnia - taka odpowiedz - jakas babka napisala mi,ze nie
                      moge skladac odpisu notarialnego,ani potwierdzonego ksera,a jedynie oryginal -
                      zajebiscie- czyli moge skladac tylko na jeden kierunek:/ (odp. zawierala 2
                      zdania:] )
                      • elilamasabahtani Re: dot. UKW (Bydgoszcz) 02.06.05, 11:08
                        Yaku, to rzeczywiscie pokirana sprawa. Na moich uczelniach jest tak: UAM
                        przyjmuje ksera od szkoły a takze od notariusza. Akademia Bydgoska przyjmuje
                        ksera ukonczenia szkoly, ale oryginał lub oryginalny odpis swiadectwa
                        dojrzałosci (a składam tam na dwa kierunki, więc dwa oryginały pojdą sie bimbac).
                        Spróbuj dowiedziec sie, czy mozesz doniesc swiadectwo, gdy się juz dostaniesz
                        (na moich uczelniach nie moge tak zrobic, ale moze u Ciebie pozwola).
                        Pozdrawiam:)
                        • Gość: elios Re: dot. UKW (Bydgoszcz) IP: *.gdynia.mm.pl 02.06.05, 13:54
                          co za konowaly !!! Kurde az klnac mi sie chce ... , co te jelpoy *** odstawiaja?? Tak dalej pujdzie to *** wyladuje u nich w ministerstwie jutro i burdy narobie ... . XD
                          • Gość: Aga Re: dot. UKW (Bydgoszcz) IP: 193.0.117.* 02.06.05, 15:26
                            Konował to niedouczony lekarz, . A "pójdzie" piszemy przez "ó". :P
                            • Gość: elios Re: dot. UKW (Bydgoszcz) IP: *.gdynia.mm.pl 02.06.05, 18:39
                              lol ... dziekuje XD za uswaidomnienie, ale wkurzylo mnie to przeczytalem ... . Bo faktycznie dzwonilem i chca tak robic. Poza UG tylko (z tych co ja sobie wybralem) a na reszcie chca oryginal, wlsciwie oba w oryginale ... . Dla mnie to jest niedorzeczne ...
        • Gość: karolajna86 Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:44
          eee jak to,tez sie wybieram na UAM do Poznania,ale tam tylko świasectwo
          dojrzalosci trzeba bez ukonczenia liceum.......???
          • Gość: magda Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.poswietne.sdi.tpnet.pl 03.06.05, 14:52
            na umcs tez tylko swiadectwo maturalne, nie chca tego ukończenia szkoły
            • Gość: monika Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: 80.48.237.* 03.06.05, 15:57
              przed chwila bylam skaladac paipery i nigdzie nie chca kopi ze szkoly, twierdza
              ze to nie jest odpis :( chyba sie zaraz poplacze, ile kosztuje takie
              potwierdzenie notarialne (moj kumpel placil podobno 50zl!) skad ja mam wziasc
              tyle kasy ;( skladam do 3 szkol czyli potrzebuje 2 potwierdzenia czyli 2x50zl
              + nastepne 2x50zl za 2 potwierdzenia maturalnego. Serio to jest takie drogie?
              • Gość: Kaja Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.ssnet.pl 03.06.05, 16:06
                Ale to chyba nie jest takie drogie u mnie u notariusza odpis kosztuje 7,50 za
                strone, czyli za 2 strony wychodzi 15 zł. Dobrze że na US chcą świadectwa
                ukończenia tylko na kierunki z konkursem tych świadect, czyli ja musze zrobić
                tylko odpisy swiadectwa maturalnego, czyli tego, co będzie 27 czerwca ;)
    • taatus powiedz ze zgubiles..szkola wydaje dupl .. 10.06.05, 19:39
      na prawach ioryginalu koszt 19 pln
      • Gość: ja Re: powiedz ze zgubiles..szkola wydaje dupl .. IP: *.olsztyn.mm.pl 10.06.05, 20:07
        A w Toruniu chcą tylko "potwierdzoną przez dyrektora szkoły lub komisję
        rekrutacyjną kserokopię świadectwa ukończenia szkoły i świadectwa dojrzałości"
        Czyli żadnych oryginałów czy odpisów..dziwne.Poza tym nie na wszystkie kierunki
        wymagane jest ś. ukończenia szkoły.
        Ja za odpis notarialny płaciłam 12,20zł :]
        • taatus Re: powiedz ze zgubiles..szkola wydaje dupl .. 10.06.05, 20:18
          miałem lepszy przypadek

składałem paiery na dwie uczelnie. ten sam wydział, ten sam kierunek. na jednej
          chcieli swiadectwo, a na drugiej nie, tak wynikało z tresci stron
          internetowych. wiec wysłalem paiery. Na jednej, tam gdzie wysłalem swiadectwo,
          zakonczyla sie rekrutacja. Na tej drugiej jeszce trwa. Mam telefon, i pani
          prosi o doslanie swiadectwa:) Mowie ze nie mam, ani odpisu ani swiadectwa bo
          oryginal wyslalem tam gdzue tego sobie zyczyli. Ona- ale my tez potrzebujemy:)
          Mowie ze nie bylo o tym mowy w warunkach rekrutacji, a ona ze teraz sie
          zmienilo. Nie moge wziac swiadectwa z tej uczelni gdzie wyslalem, bo musialbym
          wycignac wszystkie dokumenty co jest rownoznaczne z rezygnacja. drugi raz nie
          przyjma bo rekrutacja zakonczona:):)
          Sytuacja patowa..
          Ale dyr LO, swoj chlop, powiedzialem mu ze zgubilem, wystail duplikat..
    • Gość: max Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: 80.48.227.* 10.06.05, 23:01
      hmmm u mnie jest chyba najlepiej - notariusz bierze >>>tylko 1,22<<< za
      wystawienie odpisu notarialnego świdectwa ukończenia skzoły, jesli jest ono z
      czerownym paskiem. W przeciwnym razie opłata wynosi ok 20 zł. :)
      • Gość: k Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 17:13
        max a skad jestes?? hehe a ja dzwonilam na Politechnike Białostocka i tam jakas
        mila pani powiedziala mi ze oczywiscie mozna skladac swiadectwo ukonczenia
        szkoly potwierdzone notarjalnie :D wiec loozik a ja slyszalam ze notariud=sz 50
        zl kosztuje:( moze jest ktos kto wie gdzie w białymstoku mozna zrobic taniej??
        • Gość: max Re: ODPISY ŚWIADECTW ZE SWOICH SZKÓŁ - DOSTAJECIE IP: 80.48.227.* 14.06.05, 11:01
          Jestem z Ełku :)
    • Gość: hy chyba że jesteś niepełnosprawny IP: *.icpnet.pl 14.06.05, 10:50
      wtedy dostaniesz wszystkie odpisy od wszystkiego za darmo:

www.menis.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_337.php
      § 19., 1.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka