kotka_behemotka 09.06.05, 10:52 hej! idziecie na filologię polską??? to jedyny kierunek na jaki się wybieram. składam na: UW, UKSW, UMSC, KUL, Uniwersytet w Białymstoku a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-6 Re: Filologia Polska 09.06.05, 14:10 Czesc, ja zlozylam juz na UMCS. Jak zobacze swoje wyniki to pomysle czy zlozyc jeszcze na KUL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Filologia Polska IP: *.68.66.101.kutno66.tnp.pl 09.06.05, 15:26 tez skladam na filologię polska ale niebedziemy konkurentakami bo ja zupelnie w inne miejsca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maribel Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:23 ja będę próbować na UW... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotka_behemotka Re: Filologia Polska-do maribel 09.06.05, 18:08 maribel, a na jaką specjalizację na UW? język.-literat. czy jęz. pol. w cywilizacji europejskiej? ja na tą pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maribel Re: Filologia Polska-do maribel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:38 oczywiście, że na językowo-literaturoznawczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:35 Narazie zlozylam na UKSW, ale jeszcze pewnie na UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:55 Nikt juz nie skladal na polonistyke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:22 Ja składam na Uniwerek Wrocławski i ,szczerze mówiąc, mam nadzieję, że nie będzie dużo chętnych... Z tego tez powodu cieszy mnie fakt iż tak mało jest wpisów na tym forum pod tym tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia Polska 10.06.05, 15:35 Gość portalu: Dodunia18 napisał(a): > Ja składam na Uniwerek Wrocławski i ,szczerze mówiąc, mam nadzieję, że nie > będzie dużo chętnych... Z tego tez powodu cieszy mnie fakt iż tak mało jest > wpisów na tym forum pod tym tematem. Poloniści po prostu nie bardzo umieją posługiwać się komputerem :). Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Filologia Polska 10.06.05, 18:13 i jezykiem polskim również: przed "iż" nalezy postawic przecinek, zreszta samo "iż" jest zgrzytem stylistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 18:17 Okropnym... Nie powinno sie stosowac 'iz' w zadnej wypowiedzi pisemnej, chyba ze jest to jakis stary tekst lub stylizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 10.06.05, 20:14 ..jeszcze ja..;) na uw i uksw.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Filologia Polska IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 11.06.05, 12:19 ja tez składam na UWr i też mam nadzieje, że będzie tam mało chętnych. :) a Dodunia18 jesli moge spytac -> co zdawałaś na maturze ? i jak ci poszlo ? bo ja kurde musze przyznac,ze mi nie bardzo. :( pozdrawiam i zycze powodzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:09 Polski(rozszerzony), angielski(rozszerzony) i historię(podstawowy). Trochę mało, prawda?... A Ty? z historii poszło mi nie za dobrze:(. Oj, widzę, że mnie tutaj nie lubią... A przed "iż" nie stawia się przecinka (chyba mylisz "iż" z "że"). Od zawsze stawiałam przed "iż" przecinek, ale moja nuczycielka z liceum uświadomiła mi, że jest to błąd. Czasami jeszcze zdarza mi się pomyłka, bo odruchowo wstawiam ten znak z przyzwyczajenia. Aha, i malutki apel do wszystkich poprawiających innych: NIE ZGRYWAJCIE TAKICH PRZEMĄDRZAŁYCH, BO TO ŹLE O WAS ŚWIADCZY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:12 Ale przeciez mozesz dzieki temu nie popelniac bledow ;)Nie kazdy tu ma racje, ale moze to zmusi kogos do poszukania w slowniku ;) A 'iz' na serio nie powinno sie uzywac, zalezy na jakiego poloniste sie trafi, moj kategorycznie tego zabranial, wiec to tylko dobra rada ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:20 To, że nie powinno się go używac, dobrze wiem, ale nie potrafię sie odzwyczaic- może zmiana przyjdzie z wiekiem. Jednak muszę się przyznac, że gramatyka nie jest moją mocną stroną- w liceum nauczycielka postawiła na lektury, ponieważ było zbyt mało czasu do zrealizowania całego materiału. Czy Ty też wybierasz się na polonistytkę? Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:54 Tak, tez probuje na polonistyke. Moim marzeniem jest redagowanie tekstow, wiec raczej dziennikarstwo. Jednak wydaje mi sie, ze lepiej gdy skoncze polonistyke plus cos jeszcze dodatkowo. Male mam szanse, ale warto probowac... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:11 No, to możemy podac sobie rękę! Ja też marzę o dzienikarstwie i intensywnie przygotowuję się do egzaminu na ten kierunek. Filologia, to moje koło ratunkowe, bo w końcu na polonistyce mogę zrobic specjalizację krytyka artyst.- kult., a potem realizowac się w zawodzie dziennikarza. Nie-dziękuję i również życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelaa Re: Filologia Polska IP: *.org / *.vip-net.pl 12.06.05, 13:16 ja filologia na UMCS...zobaczymy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia Polska 12.06.05, 13:14 > To, że nie powinno się go używac, dobrze wiem, ale nie potrafię sie >odzwyczaic- > może zmiana przyjdzie z wiekiem. Dziewczyny, opanujcie się! Co za różnica, czy ktoś napisze "że", czy "iż"? Musiałyście trafić na jakichś wybitnie nawiedzonych polonistów, skoro zwracali uwagę na podobne pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:16 Ja nie zaczęłam tego wątku, ale musiałam się jakoś ustosunkowac do zarzutów pod moim adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia Polska 12.06.05, 13:21 > Ja nie zaczęłam tego wątku, ale musiałam się jakoś ustosunkowac do zarzutów pod > > moim adresem. OK, rozgrzeszam Cię :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:35 Ej no bez przesady, mozna sie posprzeczac o pierdoly ;) Moze dla Ciebie to jest sprawa blaha (dla mnie tez ;)) ale moj polonista stwial 1, jak zobaczyl to tylko w wypracowaniu. Pod zadnym pozorem nie wolno nam bylo napisac "iz" na maturze, bo u nauczycieli, ktorzy tez sa wrazliwi na ten blad, grozilo to surowszym ocenianiem - wg polonisty. Hehe jak na niego ktos trafi to bedzie mial 'iz' jako blad ;) Mi to w sumie rybka, ale oduczylam sie uzywac tego niepozornego slowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:54 kurcze, skolowana zostalam i az sprawdzilam "iż" w slowniku jezyka polskiego. no i... wyglada to na zupelnie poprawna i dopuszczalna forme. to tak dla uspokojenia wszystkich przyszlych byc moze-jezykoznawcow :) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia Polska 12.06.05, 17:47 Jejku, M., przeraziłaś (-eś?) mnie. Muszę się jeszcze poważnie zastanowić nad kierunkiem, skoro istnieje niebezpieczeństwo, że(!) po pięciu latach studiów będę równie trzepnięta jak ten psor ;). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Filologia Polska IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.06.05, 16:04 dodunia18 -> ja zdawałam polski (rozsz.), angielski (rozsz.), historie (pods.) + wos (rozsz.) i historie niestety jako obowiazkowa a poszla mi naprawde fatalnie :( na dziennikarstwo też będę zdawała.jak się przygotowywujesz? jesli mogę spytać? :> pozdrawiam i życzę powodzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 12:42 Ja mam pytanie do tych co probuja na UKSW. Jaki macie mniej wiecej wynik z angielskiego no i z innych przedmiotow? Ale ang. chyba najlatwiej policzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
kotka_behemotka Re: Filologia Polska 12.06.05, 15:07 pytasz pod kątem filologii pol.? bo z tego co wiem to na UKSW na ten kierunek biorą pod uwagę TYLKO wynik z matury z polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 15:51 Opieram sie na podstawie informacji zawartych na stronie UKSW - wymnozenie wyniku z polskiego przez srednia z reszty przedmiotow. Mi te pozostale raczej srednio poszly, a sadzac po tym jak wszyscy podawali wyniki to maja ponad 90% z podst. ang. i 80% z rozszerzonego... Ja glupia zawsze mam nadzieje, a chyba nie powinnam miec... Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 13.06.05, 13:19 ..angielski jeszcze "ujdzie", ale ja się o historię obawiam.. :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:26 a przeciez na stronie uksw jest podane, ze na filologie polską to tylko wynik z matury z polskiego! wiec nie wiem po co wam wynik z j. obcego i przedmiotu obowiązkowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:45 Obawiam sie, ze z czytaniem ze zrozumieniem u Ciebie nie najlepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:33 Filologia Polska na UJ, AP Kraków lub UWr, zastanawiam się jeszcze nad politologią, etnologią, kulturoznawstwem - nie jestem zdecydowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: Filologia Polska IP: *.chello.pl 20.06.05, 21:40 na UW i UKSW :) Polonistyka od zawsze jest moim marzeniem :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 21.06.05, 17:36 co przeczytałam w gazecie wyborczej - jak dotychczas wśród zarejestrowanych osób (chodzi o rekrutację) największym powodzeniem cieszy się prawo i filologia polska.. (troche mnie to podłamało. ale co tam. wyniki za tydzień..:|) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Filologia Polska 21.06.05, 17:57 > największym powodzeniem cieszy się prawo i filologia > polska.. To straszne. A ja zawsze myślałam, że polonistyka należy do dość niszowych kierunków. Czyżby nagle wszystkim zamarzyła się znajomość z Janem z Koszyczek...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:13 niepokoje podzielam. ;). Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Filologia Polska 21.06.05, 18:12 > co przeczytałam w gazecie wyborczej - jak dotychczas wśród zarejestrowanych > osób (chodzi o rekrutację) największym powodzeniem cieszy się prawo i filologia > > polska.. Szok. A o którym uniwersytecie mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
latajacy_rosomak Bez Pani Ki. 23.06.05, 18:30 Uniwersytet Łódzki (23.06.2005, 18:25): filologia polska jednolite studia magisterskie dzienne Łódź Liczba kandydatów "nowa matura" 283 "stara matura" 121 razem 404 Dostępnych miejsc 200 Średnio kandydatów na miejsce 2,020 W ubiegłym roku były 4 osoby na miejsce. Dla porównania na czele listy znajduje się nauka o psach: psychologia jednolite studia magisterskie dzienne Łódź Liczba kandydatów "nowa matura" 650 "stara matura" 459 razem 1109 Dostępnych miejsc 90 Średnio kandydatów na miejsce 12,322 Zaszczekajmy jeszcze na wnyki matur. Część osób na pewno odpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Bez Pani Ki. 23.06.05, 18:44 > Część osób na pewno odpadnie. Ano. Dobrze byłoby się jednak nie zaliczać do owej części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:17 UWr iż, ęż, że, ew. UO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:27 Ja czytalam w gazecie, ze na UW jest najwiecej na prawo. Napisali poza tym ogolna liczbe kandydatow i to wszystko. O polonistyce ani slowa. Mam nadzieje, ze to jakas sciema, bo na filologie polska zawsze bylo malo chetnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: 81.15.254.* 21.06.05, 19:50 A 10 osób na miejsce to mało?;) Tylu nas było rok temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: 81.15.254.* 21.06.05, 19:52 Na UW, dodam jeszcze. Ale to pewnie częściowo dlatego, że na fililogię polską był tam tylko CEW z polskiego, który się zdawało też na kilka innych kierunków i częśc osób rejestrowała się asekuracyjnie (no bo skoro i tak zdają ten egzamin...). W tym roku będzie pewnie podobnie, bo dla osób z nową maturą kryterium przeyjęcia jest tylko jej wynik, a to może kusić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:02 No wg mnie 10 osob to dosc malo, patrzac na to ile osob jest na inne kierunki. Na UKSW bylo ok. 6. Na inne kierunki na ktore chcialabym isc ok.20 A watpie, ze 10 osob na miejsce to najwiecej. Mysle ze na anglistyke jest wiecej chetnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: 81.15.254.* 21.06.05, 23:30 No wiem, że bywa więcej(mój pierwszy kierunek - socjologia i 17 osób/miejsce...). Ale mówiąc szczerze nie spodziewałam się w zeszłym roku, że polonistyka dociągnie do 10, wcześniej było raczej 5-6... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:31 No tak, ale trzeba miec na uwadze, ze do Warszawy przyjezdza baaardzo duzo osob z innych miast, z roku na rok coraz wiecej osob opuszcza swoje miasta, jest coraz wiecej mozliwosci, akademikow itd. Wiec liczba osob na miejsce mnie nie dziwi, ale nie obrazilabym sie gdyby byla mniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 17:29 tez wybieram sięna filologie polska do białegostoku!tutaj w ubiegłym roku było ok 2-3 osób na miejsce!(tak mówi informator wp)ale wszystkich tez nie przyjmuja,a chętnych co rok ubywa i tym samym limit się zmniejsza!w ttym roku 90 miejsc!chcą języka polskiego na obu poziomach(podtawowy w skali 1:1 a rozszerzony 1:2 pkt)Warto prubować-nic się nie traci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:18 Próbowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:19 Przepraszam, ale takie już moje zboczenie...mam nadzieję, że w przyszłości zawodowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:38 swoj swojego zrozumie:)mam nadzieje,że niedługo znajomi"po fachu" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaniNocy Re: Filologia Polska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.05, 18:55 UWr :) Polonistyka jest jedną z moich opcji (chyba mimo wszystko najbardziej realnych) Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 27.06.05, 11:34 macie już wyniki..? piszcie, proszę.. chcę ocenić, czy mam jakiekolwiek szanse.. (mama twierdzi, że nie. ja twierdzę, że jednak tak..;) moje oficjalne wyniki - poziom podstawowy 100%, poziom rozszerzony - 60%.. a u was..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: *.noname.net.icm.edu.pl 27.06.05, 11:44 Na UW? Moim zdaniem szanse masz, w ciągu ostatnich czterech lat dostawały się osoby, które miały powyżej 70 punktów, a ty masz (65 za sam podstawowoy!). Odpowiedz Link Zgłoś
drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 27.06.05, 11:47 na uw. uch, jak bardzo bym chciała, zeby tak właśnie było.. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1986 Re: Filologia Polska 27.06.05, 12:12 pewnie, że masz szanse! ja myślę, że też mam - polski podst. 89%, rozsz. 62%. Chociaż z drugiej strony zaczęłam się obawiać, bo mi potrzebny jest tylko polski podst., a myślę, że dużo ludzi będzie miało powyżej 90%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:57 nie łam sie, ja tez mialam 89% z podstawowego.. startuje na AP na polski z logopedia a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwa1986 Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:04 tez AP, ale nauczycielska; pozniej zdecydowalam sie takze na UJ Odpowiedz Link Zgłoś
divineee Re: Filologia Polska 12.07.05, 19:58 ja skladam na AP (fil. polska z komunikacja spoleczna) i UMCS (z logopedia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olczina Re: Filologia Polska IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.07.05, 14:05 uuuuff to jednak dobrze ze na wrocławskim są kryteria jakie są.... Odpowiedz Link Zgłoś