Dodaj do ulubionych

Filologia Polska

09.06.05, 10:52
hej!
idziecie na filologię polską???
to jedyny kierunek na jaki się wybieram.
składam na:
UW,
UKSW,
UMSC,
KUL,
Uniwersytet w Białymstoku

a Wy?
Obserwuj wątek
    • aga-6 Re: Filologia Polska 09.06.05, 14:10
      Czesc, ja zlozylam juz na UMCS.
      Jak zobacze swoje wyniki to pomysle czy zlozyc jeszcze na KUL.
    • Gość: ktosik Re: Filologia Polska IP: *.68.66.101.kutno66.tnp.pl 09.06.05, 15:26
      tez skladam na filologię polska ale niebedziemy konkurentakami bo ja zupelnie w
      inne miejsca:)
    • Gość: maribel Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 16:23
      ja będę próbować na UW... :)
      • kotka_behemotka Re: Filologia Polska-do maribel 09.06.05, 18:08
        maribel,
        a na jaką specjalizację na UW?
        język.-literat. czy jęz. pol. w cywilizacji europejskiej?
        ja na tą pierwszą.
        • Gość: maribel Re: Filologia Polska-do maribel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:38
          oczywiście, że na językowo-literaturoznawczą :)
    • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:35
      Narazie zlozylam na UKSW, ale jeszcze pewnie na UW.
      • Gość: misia Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 10:55
        Nikt juz nie skladal na polonistyke?
        • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:22
          Ja składam na Uniwerek Wrocławski i ,szczerze mówiąc, mam nadzieję, że nie
          będzie dużo chętnych... Z tego tez powodu cieszy mnie fakt iż tak mało jest
          wpisów na tym forum pod tym tematem.
          • another_story Re: Filologia Polska 10.06.05, 15:35
            Gość portalu: Dodunia18 napisał(a):

> Ja składam na Uniwerek Wrocławski i ,szczerze mówiąc, mam nadzieję, że nie
            > będzie dużo chętnych... Z tego tez powodu cieszy mnie fakt iż tak mało jest
            > wpisów na tym forum pod tym tematem.

Poloniści po prostu nie bardzo umieją posługiwać się komputerem :).
            • avvg Re: Filologia Polska 10.06.05, 18:13
              i jezykiem polskim również: przed "iż" nalezy postawic przecinek, zreszta samo
              "iż" jest zgrzytem stylistycznym.
              • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 18:17
                Okropnym... Nie powinno sie stosowac 'iz' w zadnej wypowiedzi pisemnej, chyba
                ze jest to jakis stary tekst lub stylizacja...
    • drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 10.06.05, 20:14
      ..jeszcze ja..;)

na uw i uksw..
      • Gość: ola Re: Filologia Polska IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 11.06.05, 12:19
        ja tez składam na UWr i też mam nadzieje, że będzie tam mało chętnych. :) a
        Dodunia18 jesli moge spytac -> co zdawałaś na maturze ? i jak ci poszlo ? bo ja
        kurde musze przyznac,ze mi nie bardzo. :( pozdrawiam i zycze powodzenia. :)
        • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:09
          Polski(rozszerzony), angielski(rozszerzony) i historię(podstawowy). Trochę
          mało, prawda?... A Ty? z historii poszło mi nie za dobrze:(.
          Oj, widzę, że mnie tutaj nie lubią... A przed "iż" nie stawia się przecinka
          (chyba mylisz "iż" z "że"). Od zawsze stawiałam przed "iż" przecinek, ale moja
          nuczycielka z liceum uświadomiła mi, że jest to błąd. Czasami jeszcze zdarza mi
          się pomyłka, bo odruchowo wstawiam ten znak z przyzwyczajenia.
          Aha, i malutki apel do wszystkich poprawiających innych:
          NIE ZGRYWAJCIE TAKICH PRZEMĄDRZAŁYCH, BO TO ŹLE O WAS ŚWIADCZY...
          • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:12
            Ale przeciez mozesz dzieki temu nie popelniac bledow ;)Nie kazdy tu ma racje,
            ale moze to zmusi kogos do poszukania w slowniku ;) A 'iz' na serio nie powinno
            sie uzywac, zalezy na jakiego poloniste sie trafi, moj kategorycznie tego
            zabranial, wiec to tylko dobra rada ;)
            • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:20
              To, że nie powinno się go używac, dobrze wiem, ale nie potrafię sie odzwyczaic-
              może zmiana przyjdzie z wiekiem. Jednak muszę się przyznac, że gramatyka nie
              jest moją mocną stroną- w liceum nauczycielka postawiła na lektury, ponieważ
              było zbyt mało czasu do zrealizowania całego materiału.
              Czy Ty też wybierasz się na polonistytkę?
              Pozdrowionka.
              • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:54
                Tak, tez probuje na polonistyke. Moim marzeniem jest redagowanie tekstow, wiec
                raczej dziennikarstwo. Jednak wydaje mi sie, ze lepiej gdy skoncze polonistyke
                plus cos jeszcze dodatkowo. Male mam szanse, ale warto probowac... Powodzenia
                • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:11
                  No, to możemy podac sobie rękę! Ja też marzę o dzienikarstwie i intensywnie
                  przygotowuję się do egzaminu na ten kierunek. Filologia, to moje koło
                  ratunkowe, bo w końcu na polonistyce mogę zrobic specjalizację krytyka artyst.-
                  kult., a potem realizowac się w zawodzie dziennikarza.
                  Nie-dziękuję i również życzę powodzenia.
                • Gość: ewelaa Re: Filologia Polska IP: *.org / *.vip-net.pl 12.06.05, 13:16
                  ja filologia na UMCS...zobaczymy. pozdrawiam
              • another_story Re: Filologia Polska 12.06.05, 13:14
                > To, że nie powinno się go używac, dobrze wiem, ale nie potrafię sie
                >odzwyczaic-
                > może zmiana przyjdzie z wiekiem.

Dziewczyny, opanujcie się! Co za różnica, czy ktoś napisze "że", czy "iż"?
                Musiałyście trafić na jakichś wybitnie nawiedzonych polonistów, skoro zwracali
                uwagę na podobne pierdoły.
                • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:16
                  Ja nie zaczęłam tego wątku, ale musiałam się jakoś ustosunkowac do zarzutów pod
                  moim adresem.
                  • another_story Re: Filologia Polska 12.06.05, 13:21
                    > Ja nie zaczęłam tego wątku, ale musiałam się jakoś ustosunkowac do zarzutów
                    pod
                    >
                    > moim adresem.

OK, rozgrzeszam Cię :).
                • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:35
                  Ej no bez przesady, mozna sie posprzeczac o pierdoly ;)
                  Moze dla Ciebie to jest sprawa blaha (dla mnie tez ;)) ale moj polonista stwial
                  1, jak zobaczyl to tylko w wypracowaniu. Pod zadnym pozorem nie wolno nam bylo
                  napisac "iz" na maturze, bo u nauczycieli, ktorzy tez sa wrazliwi na ten blad,
                  grozilo to surowszym ocenianiem - wg polonisty. Hehe jak na niego ktos trafi to
                  bedzie mial 'iz' jako blad ;)
                  Mi to w sumie rybka, ale oduczylam sie uzywac tego niepozornego slowa ;)
                  • Gość: p. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:54
                    kurcze, skolowana zostalam i az sprawdzilam "iż" w slowniku jezyka polskiego.
                    no i... wyglada to na zupelnie poprawna i dopuszczalna forme.
                    to tak dla uspokojenia wszystkich przyszlych byc moze-jezykoznawcow :)
                  • another_story Re: Filologia Polska 12.06.05, 17:47
                    Jejku, M., przeraziłaś (-eś?) mnie. Muszę się jeszcze poważnie zastanowić nad
                    kierunkiem, skoro istnieje niebezpieczeństwo, że(!) po pięciu latach studiów
                    będę równie trzepnięta jak ten psor ;). Pozdrawiam.
          • Gość: ola Re: Filologia Polska IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.06.05, 16:04
            dodunia18 -> ja zdawałam polski (rozsz.), angielski (rozsz.), historie (pods.)
            + wos (rozsz.) i historie niestety jako obowiazkowa a poszla mi naprawde
            fatalnie :( na dziennikarstwo też będę zdawała.jak się przygotowywujesz? jesli
            mogę spytać? :> pozdrawiam i życzę powodzenia. :)
    • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 12:42
      Ja mam pytanie do tych co probuja na UKSW. Jaki macie mniej wiecej wynik z
      angielskiego no i z innych przedmiotow? Ale ang. chyba najlatwiej policzyc...
      • kotka_behemotka Re: Filologia Polska 12.06.05, 15:07
        pytasz pod kątem filologii pol.?
        bo z tego co wiem to na UKSW na ten kierunek biorą pod uwagę TYLKO wynik z
        matury z polaka.
        • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 15:51
          Opieram sie na podstawie informacji zawartych na stronie UKSW - wymnozenie
          wyniku z polskiego przez srednia z reszty przedmiotow. Mi te pozostale raczej
          srednio poszly, a sadzac po tym jak wszyscy podawali wyniki to maja ponad 90% z
          podst. ang. i 80% z rozszerzonego... Ja glupia zawsze mam nadzieje, a chyba nie
          powinnam miec...
          • drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 13.06.05, 13:19
            ..angielski jeszcze "ujdzie", ale ja się o historię obawiam.. :|
    • Gość: zdziwiona Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:26
      a przeciez na stronie uksw jest podane, ze na filologie polską to tylko wynik z
      matury z polskiego! wiec nie wiem po co wam wynik z j. obcego i przedmiotu
      obowiązkowego?
      • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:45
        Obawiam sie, ze z czytaniem ze zrozumieniem u Ciebie nie najlepiej ;)
    • kawa_malinowa Re: Filologia Polska 13.06.05, 15:47

Wroclaw!!!
    • Gość: Malwina Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:33
      Filologia Polska na UJ, AP Kraków lub UWr, zastanawiam się jeszcze nad
      politologią, etnologią, kulturoznawstwem - nie jestem zdecydowana...
      • Gość: Bella Re: Filologia Polska IP: *.chello.pl 20.06.05, 21:40
        na UW i UKSW :)

Polonistyka od zawsze jest moim marzeniem :))))
    • drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 21.06.05, 17:36
      co przeczytałam w gazecie wyborczej - jak dotychczas wśród zarejestrowanych
      osób (chodzi o rekrutację) największym powodzeniem cieszy się prawo i filologia
      polska..

(troche mnie to podłamało. ale co tam. wyniki za tydzień..:|)
      • another_story Re: Filologia Polska 21.06.05, 17:57
        > największym powodzeniem cieszy się prawo i filologia
        > polska..

To straszne. A ja zawsze myślałam, że polonistyka należy do dość niszowych
        kierunków. Czyżby nagle wszystkim zamarzyła się znajomość z Janem z
        Koszyczek...?
        • Gość: p. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:13
          niepokoje podzielam. ;).
      • kawa_malinowa Re: Filologia Polska 21.06.05, 18:12
        > co przeczytałam w gazecie wyborczej - jak dotychczas wśród zarejestrowanych
        > osób (chodzi o rekrutację) największym powodzeniem cieszy się prawo i
        filologia
        >
        > polska..

Szok. A o którym uniwersytecie mowa?
        • aga-6 Re: Filologia Polska 21.06.05, 19:31
          UMCS - 7 osob na miejsce :)
      • latajacy_rosomak Bez Pani Ki. 23.06.05, 18:30
        Uniwersytet Łódzki (23.06.2005, 18:25):

filologia polska jednolite studia magisterskie dzienne Łódź
        Liczba kandydatów
        "nowa matura" 283
        "stara matura" 121
        razem 404
        Dostępnych miejsc 200
        Średnio kandydatów na miejsce 2,020

W ubiegłym roku były 4 osoby na miejsce.

Dla porównania na czele listy znajduje się nauka o psach:
        psychologia jednolite studia magisterskie dzienne Łódź
        Liczba kandydatów
        "nowa matura" 650
        "stara matura" 459
        razem 1109
        Dostępnych miejsc 90
        Średnio kandydatów na miejsce 12,322

Zaszczekajmy jeszcze na wnyki matur. Część osób na pewno odpadnie.
        • another_story Re: Bez Pani Ki. 23.06.05, 18:44
          > Część osób na pewno odpadnie.

Ano. Dobrze byłoby się jednak nie zaliczać do owej części.
    • Gość: kajot Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:17
      UWr iż, ęż, że, ew. UO
      • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:27
        Ja czytalam w gazecie, ze na UW jest najwiecej na prawo. Napisali poza tym
        ogolna liczbe kandydatow i to wszystko. O polonistyce ani slowa. Mam nadzieje,
        ze to jakas sciema, bo na filologie polska zawsze bylo malo chetnych.
        • Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: 81.15.254.* 21.06.05, 19:50
          A 10 osób na miejsce to mało?;) Tylu nas było rok temu...
          • Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: 81.15.254.* 21.06.05, 19:52
            Na UW, dodam jeszcze. Ale to pewnie częściowo dlatego, że na fililogię polską
            był tam tylko CEW z polskiego, który się zdawało też na kilka innych kierunków
            i częśc osób rejestrowała się asekuracyjnie (no bo skoro i tak zdają ten
            egzamin...). W tym roku będzie pewnie podobnie, bo dla osób z nową maturą
            kryterium przeyjęcia jest tylko jej wynik, a to może kusić.
            • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:02
              No wg mnie 10 osob to dosc malo, patrzac na to ile osob jest na inne kierunki.
              Na UKSW bylo ok. 6. Na inne kierunki na ktore chcialabym isc ok.20
              A watpie, ze 10 osob na miejsce to najwiecej. Mysle ze na anglistyke jest
              wiecej chetnych
              • Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: 81.15.254.* 21.06.05, 23:30
                No wiem, że bywa więcej(mój pierwszy kierunek - socjologia i 17
                osób/miejsce...). Ale mówiąc szczerze nie spodziewałam się w zeszłym roku, że
                polonistyka dociągnie do 10, wcześniej było raczej 5-6...
                • Gość: m. Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:31
                  No tak, ale trzeba miec na uwadze, ze do Warszawy przyjezdza baaardzo duzo osob
                  z innych miast, z roku na rok coraz wiecej osob opuszcza swoje miasta, jest
                  coraz wiecej mozliwosci, akademikow itd. Wiec liczba osob na miejsce mnie nie
                  dziwi, ale nie obrazilabym sie gdyby byla mniejsza
                  • Gość: Beata Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 17:29
                    tez wybieram sięna filologie polska do białegostoku!tutaj w ubiegłym roku było
                    ok 2-3 osób na miejsce!(tak mówi informator wp)ale wszystkich tez nie
                    przyjmuja,a chętnych co rok ubywa i tym samym limit się zmniejsza!w ttym roku
                    90 miejsc!chcą języka polskiego na obu poziomach(podtawowy w skali 1:1 a
                    rozszerzony 1:2 pkt)Warto prubować-nic się nie traci!!!
                    • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:18
                      Próbowac...
                      • Gość: Dodunia18 Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:19
                        Przepraszam, ale takie już moje zboczenie...mam nadzieję, że w przyszłości
                        zawodowe!
                        • Gość: Beata Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:38
                          swoj swojego zrozumie:)mam nadzieje,że niedługo znajomi"po fachu" :D
                          • Gość: PaniNocy Re: Filologia Polska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.05, 18:55
                            UWr :) Polonistyka jest jedną z moich opcji (chyba mimo wszystko najbardziej
                            realnych)
    • drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 27.06.05, 11:34
      macie już wyniki..? piszcie, proszę..
      chcę ocenić, czy mam jakiekolwiek szanse..
      (mama twierdzi, że nie. ja twierdzę, że jednak tak..;)

moje oficjalne wyniki - poziom podstawowy 100%, poziom rozszerzony - 60%..

a u was..?
      • Gość: Aga Re: Filologia Polska IP: *.noname.net.icm.edu.pl 27.06.05, 11:44
        Na UW? Moim zdaniem szanse masz, w ciągu ostatnich czterech lat dostawały się
        osoby, które miały powyżej 70 punktów, a ty masz (65 za sam podstawowoy!).
        • drobiazg_lesny Re: Filologia Polska 27.06.05, 11:47
          na uw.
          uch, jak bardzo bym chciała, zeby tak właśnie było..
          • malwa1986 Re: Filologia Polska 27.06.05, 12:12
            pewnie, że masz szanse! ja myślę, że też mam - polski podst. 89%, rozsz. 62%.
            Chociaż z drugiej strony zaczęłam się obawiać, bo mi potrzebny jest tylko
            polski podst., a myślę, że dużo ludzi będzie miało powyżej 90%...
            • Gość: marta Re: Filologia Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:57
              nie łam sie, ja tez mialam 89% z podstawowego.. startuje na AP na polski z
              logopedia a Ty?
              • Gość: malwa1986 Re: Filologia Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 17:04
                tez AP, ale nauczycielska; pozniej zdecydowalam sie takze na UJ
                • divineee Re: Filologia Polska 12.07.05, 19:58
                  ja skladam na AP (fil. polska z komunikacja spoleczna) i UMCS (z logopedia)
                  • Gość: olczina Re: Filologia Polska IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 13.07.05, 14:05
                    uuuuff to jednak dobrze ze na wrocławskim są kryteria jakie są....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka