Dodaj do ulubionych

RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL

30.06.05, 21:27
Spośród kilkudziesięciu osób, uczniów z liceów w Rzeszowie, nie znam ani
jednej, która nie miałaby zastrzeżenia do swych ocen na świadectwie
maturalnym. Ja sam przypuszczam że np z historii rozszerzonej wpisano mi
liczbę punktów 44/50 zamiast punktów procentowych (88), ponieważ tyle punktów
wyraźnie mi wychodzi po sprawdzeniu. Jeden z moich kolegów, zawsze piątkowy
uczeń, dostał zaskakująco mało punktów z polskiego, i gdy teraz sprawdził jak
oceniono go w internecie (OKE Kraków), wyszło mu że brakuje mu ok 20%
punktów. Identyczna sytuacja z geografii. W odpowiedzi jest dokładnie to co
napisał i punktacja, a zaraz potem informacja że za to zadanie ma 0 punktów.
Zobaczycie, w tym mieście będzie największa afera w Polsce, ludzie są bardzo
zdeterminowani. Niemal wszyscy ludzie których znam wysyłają już podania o
wgląd do prac maturalnych. Myślę, że nikt nie powinien tak tego zostawić.
Zastanawiam się tylko czy świadomie zaniżono nam wyniki.
Obserwuj wątek
    • arturrysiek Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL 30.06.05, 21:37
      ja ma takie same odczucie. z historii roz mam na swiadectwie 40 % a
      spodziewalem sie okolo 80 % sprawdzajac wedlug klucza odpowiedzi (a jesli
      chodzi o wypracowanie to sadzilem ze udalo mi sie zrealizowac temat i to w
      pelni) -tak na marginesie to bralem udzial w konkursie historycznym obejmujacym
      okres 0d 1944-1999 (w szczegolnosci historia Polski) i naprawde czulem sie w
      pelni przygotowany na taki akurat temat wypracowania, :/
      • Gość: Sunflower Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:40
        Pewnie podlegasz pod OKE Kraków. Albo nie policzono Ci wypracowania albo
        wpisano liczbę punktów zamiast procenty.
        • arturrysiek Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL 30.06.05, 21:42
          podlegam pod oke gdansk, i juz wyslalem wniosek o wglad do mojej pracy,
          • Gość: ....... Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 30.06.05, 21:53
            Hmmm mam te same podejrzenia ze wpisano mi pkt a nie procenty tez Gdansk.
        • Gość: Sunflower Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:42
          Ja uważam że powinienem mieć wynik 88%, mam 44%. Miałem zapewne 44/50 pkt. i
          taką liczbę mam wpisaną. Nie znam osoby z Rzeszowa która po sprawdzeniu pracy w
          internecie nie miałaby zastrzeżeń. To skandal.
          • Gość: lidaq Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:44
            Posłuchajcie!!! Nikt Wam nie wpisał źle. A zresztą możesz zobaczyć za co
            otrzymałeś ile punktów: www.oke.krakow.pl/moodle/mod/resource/view.php?id=2041
            Ja mam na przykład 50, czyli co razem 100/100??? ))) A tez zakuwalem calymi
            dniami. Pozdrawiam
            • Gość: Maturzysta Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:45
              Nie mam jeszcze kodu ale mój kolega podlega pod OKE Kraków i po sprawdzeniu
              okazało się że w kilku zadaniach ma nieuzasadnione 0 punktów, bo odpowiedzi
              miał dobre i je pamięta. I to ewidentnie widać bo sam pytałem go po egzaminie
              jakie odpowiedzi dawał - teraz w tych zadaniach ma 0 punktów.
              • Gość: lidaq Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:48
                a i jeszcze jedno!!! Co Wam da wgląd, jak od tej decyzji nie ma odwołania??!!
                Pozdrawiam
                • Gość: Sunflower Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:49
                  Jeśli jest udowodnione, że np wypracowanie było nietknięte, to mają obowiązek
                  sprawdzić od nowa. To łatwo da się wykazać.
                  • Gość: lidaq Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:53
                    Nawet jeżeli egzaminator popelnil błąd to jego decyzja jest ostateczna i nie
                    podlega zaskarzeniu. Jestesmy na ich lasce i nielasce. Pozdro
                    • Gość: skandal Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:01
                      W Łodzi też skandal unieważnili ok 2 tys świadectw dojrzałości z j. niemieckiego
                      • Gość: Sunflower Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:02
                        I widzisz Lidaq jednak można unieważnić.
                        • Gość: lidaq Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:05
                          mozna uniewaznic, ale nie my tylko ONI, bo ONI stwierdzili nieprawidlowosci
                          (sciaganie, brak kodu, nr PESEL) - wtedy sie uniewaznia, ale to nie to samo co
                          zaskarzenie. Nie mozna, bo to nie jest decyzja administracyjna i nie podlega
                          zaskarzeniu!!! Pozdrawiam
                          • olgieslaweczka Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL 01.07.05, 09:59
                            Gó.. prawda, bo niemiecki unieważnili nam po niesprawdzeniu jednego z arkuszy poziomu rozszerzonego, więc możliwe jest że podobnie zachowali się z historii czy tam innych przedmiotów. A powodedm było podobno zawalenie się budunku stojącego obok.

Gość portalu: lidaq napisał(a):

> mozna uniewaznic, ale nie my tylko ONI, bo ONI stwierdzili nieprawidlowosci
                            > (sciaganie, brak kodu, nr PESEL) - wtedy sie uniewaznia, ale to nie to samo co
                            > zaskarzenie.
                        • Gość: skandal Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:05
                          numery unieważnionych świadectw mają być podane na OKE. jednak blędy się
                          zdarzają i to dość często, a w tym wypadku chodziło o punkty, a nie o dane
                          personalne.
                          • Gość: skandal Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:08
                            błednie wpisali punkty, jednym zawyżyli, innym napisali mniej. I właśnie
                            chodziło o jakiś arkusz, chyba 3?
                          • Gość: lidaq Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:08
                            co nie zmienia faktu, ze nie ma odwolania :))).
                            • Gość: Sunflower Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:11
                              W takim razie ja do tego egzaminu straciłem cały szacunek, i moje dzieci na
                              pewno w Polsce nie będą matury zdawać. Pozdrawiam. Szczerze mówiąc przestałem
                              się nawet przejmować tym że mnie źle oceniono. Mam tylko nadzieję że ten
                              egzaminator za rok nie będzie oceniał uczniów.
                              • Gość: lidaq Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:13
                                Nie ma co bulwersowac sie zbytnio. Rozumiem jezeli skrzywdzeni byliby
                                pojedynczy uczniowie, ale w tym przypadku srednia calego kraju to niespelna 34%
                            • Gość: skandal Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 22:13
                              to się nazywa wgląd do pracy.........Ale jak okaże się, że np. nie sprawdzono
                              wypracowania, lub jakiegoś arkusza, to zmienią. Takie przypadki były.
                          • Gość: gosc 2 Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: 80.51.153.* 30.06.05, 22:12
                            a jeśli ja miałem 65/38 to jak to mi wyliczycie?
                            • Gość: ....... Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 30.06.05, 22:18
                              Lidaq my juz skonczylismy dyskusje o kluczu do historii rozszerzonej.Okazuje
                              sie ,ze jest mnostwo przypadkow tzw bledow technicznych.Tak jak z kluczem nie
                              wygramy bo musimy sie pogodzic z tym jaki jest i nasze krzyki nic nie pomoga to
                              jednak ja ewidentnych bledow nie zamierzam darowac.
                              • Gość: wrocław Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.autocom.pl 30.06.05, 22:39
                                a co ty myslisz ze tak tylko w rzeszowie jest?? w całej polsce ludziom nie
                                uznali wypracowan chociaz były swietne i i tqk nic sie nie da z tym zrobic...
                                takie zycie , ale w swietle wszystkich wyników 40 to nie powod do załamki
                      • olgieslaweczka Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL 01.07.05, 09:57
                        właśnie-sama jestem pokrzywdzona, więc nie pieprzcie o nieodwołalności wyniku matury.
    • Gość: pp fajnie jest w Wawie : IP: *.aster.pl 30.06.05, 22:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=25879934&a=25888415
    • Gość: wtt D E B I L E IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:20
      ci co sprawdzaja matury to sa takie masloki, ze im sie nic nie chce bo im malo
      placa. I taka ta matura miala byc dobra, wszyscy jednakowo oceniaja, a tu
      olewka totalna, bo po co mam sie niby meczyc.
    • Gość: Maturzysta Re: RZESZÓW - MATURALNY SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:27
      Nie podaruję im tej historii i tego olania mojego wypracowania, choćbym miał
      dochodzić swych praw na każdy sposób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka