cherryf1 04.07.05, 21:37 Witam wszystkich chętnych na ten kierunek,odezwijcie się i zaprezentujcie dumnie swoje,przeliczone juz wg schematu na stronie www.kul.lublin.pl/studia/rekrutacja/nm/kryteria.html, wyniki.Pozdrawiam serdecznie z Zagłębia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: don kamillo Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:42 jaki jest ten przelicznik bo ta strona sie nie otwiera. Napisz pierwszy jakie masz wyniki?? Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 04.07.05, 22:01 moze jednak zmienimy zasady podawania naszych wynikow:kryteria mozna rożnie interpretowac-przliczenia procentowe nie jest zbyt wygodne-podaje najzwyklejsze wyniki z matury z przedmiotow tam ocenianych- historia 78/54, ang 94/82, pol 71/...38:-/.pozdro 600;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kamillo Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:06 hej!! To ja mam nieco zdecydowanie gorsze wyniki. Z historii masz zdecydowanie wiecej ode mnie, ale ja cie przewyższam w w angielskim no i zdecydowanie w polskim!! Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 04.07.05, 22:19 wiem,polski zdecydowanie nie poszedł po mojej myśli-gdybym pisał jeszcze raz napisałbym jednak to samo-moje przemyślenia byly jaknajbardziej, wg mnie,szkoda że klucznicy mieli inne zdanie...należy jednak pamiętać,ze 50% wyniku,który stanowi kryterium kwalifikacji do wynik z historii...pozdrawiam-ja jednak wciąż mam nadzieje,że dostane się na UŚ-Tobie jak poszło? Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 04.07.05, 22:40 zastanawiam sie czemu sie nie ujawniacie-rok temu bylo ok.4 os/miejsce,wiec mysle ze tacy jak ja jeszcze istnieja-odpiszcie.nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kamillo Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:55 W ty m roku jest zdecydowanie mniej kandydatow id latego wlasnie ja skladam. Nie mam najlepszych wynikow ale mam nadzieje że sie może uda. Mi fatalnie poszla historia rozsz- tylko 30%. Zastanawialem sie nad pisaniem podania o wglad do matury, bo liczylem na conajmniej 50% ale ostatecznie zrezygnowalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: <<Prawo-KUL>> IP: 217.96.39.* 04.07.05, 23:01 co do sposobu przeliczania to dosc zaiwły 25% to polski, 25% angielski i 50% historia wyniki z poziomu podstawowego mnozymy x 0.3 a z rozszerzonego x 0,7 (w sumie 1,0 jesli zdawalismy na rozszerzonym) ja mam tak poslki 71/38 historia 92/64 angielski 95/80 powinno mi sie udac bo z histori mam dosc dobre wyniki a z Wosu poszlo mi znacznie słabiej Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 04.07.05, 23:12 widze luki,ze wyniki podobne(choc lepsze-szczegolnie jesli chodzi o historie pods niz ja). skladasz jeszcze gdzies? ja w przeciwienstwie do Ciebie zeluje,ze wos nie jest brany pod uwage-jestem z niego zadowolony-napisalem go porownywalnie z historia mimo,ze czasu przeznaczonego na nauke porownywac nie sposob;-) obysmy wszyscy dostapili zaszczytu immartykulacji na wymarzonym kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 23:13 i ja mysle ze masz naprawde dobre wyniki :) ja rowniez na prawo i do tego na KUL. :) Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 04.07.05, 23:16 widze,ze watek powoli się rozwija...mam nadzieje,ze konkurenci bedą sie powoli,lecz systematycznie ujawniać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 23:22 a wy zaraz konkurenci, no ale prawnicy wszyscy tacy sami... ;) ja bym raczej nawala wszystkich kandydatow przyszlymi potencjalnymi kolegami/kolezankami z roku :) czy tak nie jest ladniej? :) hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 04.07.05, 23:28 ach,a Wy Kobiety bierzecie wszystko dosłownie.słowo konkurenci należy traktować z przymróżeniem oka i akurat w w tym wypadku całkowicie pozbawic pejoratywnego zabarwienia-umiem zachować dystans do studiow-tak tytułem wyjaśnienia dla mojej,mam nadzieje przyszłej,a może i teraźniejszech(choc witualnej) KOLEŻANKI Słonka...pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twixi Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 05.07.05, 12:16 i ja też na KUL, choć marnie widzę swoje szanse :D Polski podst. 80%, historia rozsz. 34%, niemiecki rozsz. 84%. Wyniki średnie, zwłaszcza historia beznadziejna, ale mam nadzieję, że wystarczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> 05.07.05, 12:37 czemu nie podałes/aś wszystkich wyników? narazie nie ma się czym załamywac...ciekawe jak z iloscia osób na jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twixi Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 05.07.05, 12:57 no ja nie podałam jak podałam :D Historia podst. 71% (ale wg przelicznika lepiej wychodzę z rozsz.) i niemiecki podst.94% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:16 mam pytanko gdzie jest kwestionariusz, który trzeba wydrukować i ile stron zajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:20 A moje wyniki sa takie : polski 86/50, angielski 96/87, historia 82/36:( A wie ktos moze kiedy beda ogloszone wyniki ???:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:22 wyniki ogloszone beda 18 lipca a co do formularza to trzeba sie zarejestrowac i wtedy kazdy otrzymuje swoj wlasny formularz i zajmuje on 1 strone ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:51 NA stronce kulu juz sa wstepne progi przyjec na prawo. Co prawda plus minus bo jeszcze skladaja swiadectwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:57 hmmm... a gdzie dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>>-niuniek.... 05.07.05, 16:45 gdzie można sprawdzić owe progi? ja szukalem,ale niestety bez powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko no więc?????? IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:31 to jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: no więc?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:39 Klikasz na wybrane i zatwierdzone kierunki na swoim koncie rejestracyjnym i tam masz przycisk 'Kwestionariusz'. Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kamillo Re: no więc?????? IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:46 To ja widze ze nie mam zadnych szans na to prawo. Trudno a tak chcialem. U mnie jest fatalnie z historią: 60% podst 30% rozsz Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: no więc?????? 05.07.05, 16:57 nie chce wyjsc na abderyte:-),ale klikając na kwestionariusz wcale nie dowiaduje się niczego,czy ktoś jest mi w stanie wskazać miejsce z tymi progami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: no więc?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:59 Klikajac na 'Kwestionariusz' powinien Ci sie wyswietlic kwestinariusz. Czego nie rozumiezs ? %)%) Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: no więc?????? 05.07.05, 17:01 hmm,chyba sie nie zrozumielismy-ja szukam progów,w ogole nie interesuje mnie kwestionariusz,ktory juz dawno wydrukowalem i wyslalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: no więc?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 17:06 :D:D:D A to juz inna histria, o progach sie pewnie dowiesz dopiero po rekrutacji. Jak moga ustalic progi skoro nie wszyscy jeszcze zlozyli dokumenty ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cherryf1 Re: no więc?????? 05.07.05, 17:24 niejaki niuniek w jednym z postow napisał,ze takie progi zostały już,chociaz orientacyjnie, wskazane,a ja,jako,ze na prawie bardzo mi zalezy,od razu w to uwierzylem. Na chwilę wyłaczlem zdroworozdądkowe myślenie,co zresztą widać na przykładzie tego,ze progow szukalem w kwestionariuszu...1,2,3,4,5...spokój i oponawanie oraz cierpliwość nam tylko zostaje.pozrdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kamillo Re: no więc?????? IP: *.ozarow.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:38 Wiem tyle że na chiwle obecna jest 5 os/ miejsce. Pisalem do nich maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heizi Re: no więc?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 17:57 hist 85/58 polski 79 65 ang 93 76 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:11 A może ktoś wie ile osób jest na anglistykę na KULU? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:14 dziendobry!!!! :o) witamy nowy dzien na forum! a tak serio: byl ktos z Was juz na KULu zlozyc papiery? ja bylam wczoraj i zajelo mi to 15 minut :) maja tam profesjonalna obsluge, tylko mogliby jakas klimatyzachje zainstalowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cherryf1 Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.telpol.net.pl 06.07.05, 13:36 Ja zdaje się na priorytety poczty polskiej-4,4zł z Zagłębia do Lublina na al. Racławickie. Coraz bliżej ogłoszenia wyników...powodzenia Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:39 heh... Ja tez ufam poczcie polskiej :) Zobaczymy co bedzie jak papiery nie dotra :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko jeszcze Was pomęczę :D IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:49 dotrą, dotrą :) a swoja droga zycze Wam powodzenia, ja swoje szanse okreslam na malusie,ale 3mam za Was kciuki :) a jakie macie awaryjne kierunki? ja prawo kanoniczne :) w koncu w zeszlym roku bylo tylko 0,2 os/miejsce :O) tylko sie ze mnie nie smiejcie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: jeszcze Was pomęczę :D IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.05, 13:55 A spod Wa-wy do Lublina priorytet kosztuje 2 zł, hmm dziwne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:59 kierunki awaryjne ? hmmmm... cos sie wykombinuje :D u mnie jest wydzial zamiejscowy prawa KUL-u i w ubieglym roku bylo 0,3os./miejsce wiec mozna podejrzewac ze w tym roku bedzie podobnie :D myslmy pozytywnie ;) zycze wszytskim zebysmy sie spotkali w pazdzierniku w Lublinie :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:10 Ludzie to my robimy sztuczny tłum. Wiadomo, że jak ktoś składał na UMCS to i na KUL też. Dla mnie to wszystko paranoja. Musimy podzielić ilość miejsc kandydatów przez 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:16 chwila, ja nie skladalam na UMCS, nie lubie tej uczelni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:19 No to dzielimy przez 2 i dodajemy 1 :P Ja tez skladalam na UMCS ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:20 a najbardziej sie zdenerwuje jak potem bede musiala czekac az mi rozpatrza odwolanie, kurcze w polowie sierpnia albo i pozniej => zwalone wakacje o kolejny miesiac :/ :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:23 ehhhhhhhhhhhh... marny nasz los:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:28 a co się stanie jeśli kilka kandydatów będzie mieć na kulu na prawie ma taką samą ilość punktów??? uważam, że wtedy powinno się brać pod uwagę ocenę ze świadectwa ukończenia szkoły. mówię również o nas, nowych maturzystach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko odp. IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 15:44 taaa, tylko z eonie nie chcieli naszych swiadectw ukonczenia szkoly. Wydaje mi sie ze sa dwie mozliwosci: 1. wezma wszystkie osoby ktore maja taki sam wynik jak ostatnia osoba na liscie 2. wybiora sobie np historie jako najwazniejszyprzedmiot i beda patrzyc kto ma najlepiej napisana na maturze. zdaje sie ze ten pierwszy pomysl lepsiejszy, nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:11 Taaa, bardzo ciekawe z tym swiadectwem ukonczenia szkoly, tylko szkoda ze nie w kazdym liceum byl taki sam poziom ;] Czlowiek ze srednią 5,5 z jakiegos ostatniego w rankingach wiejskiego LO ma być lepiej potraktowany niz uczeń który ukonczyl jedno z najlepszych liceów w kraju ze srednią 4.0 ? Sorry, ale to chyba niepowazne ... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:39 Słonko kochane:) oczywiście, że 1 rozwiązanie lepsze. Przy 2 z moją historią odleciałbym pierwszy:) Prezes na ten temat można dyskutować i dyskutować... Może zabrzmi to egoistycznie, ale zapierniczałem na swoje oceny przez 3 bite lata. Dodam, że uczciwie. To wogóle zlikwidujmy system oceniania w polskiej oświacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:48 Harowałes tylko i wylacznie dla satysfakcji swojej i swoich rodziców, no a przede wszystkim dla zdobycia wiekszej wiedzy ... Przeciez nie od dzis wiadomo ze przy naborze na studia liczy sie matura/egzaminy wstepne a cenzurki ukonczenia szkoly sredniej, wiec o co chodzi ? P.S. No i przede wszystkim to matura sluzy do tego zeby zweryfikować te piąteczki i szósteczki na swiadecwie ukonczenia liceum z przyslowiowiej Koziej Wólki (czy innej elitarnej szkoly :]) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes do Niuńka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:50 -------------------------------------------------------------------------------- Harowałes tylko i wylacznie dla satysfakcji swojej i swoich rodziców, no a przede wszystkim dla zdobycia wiekszej wiedzy ... Przeciez nie od dzis wiadomo ze przy naborze na studia liczy sie matura/egzaminy wstepne a nie cenzurka ukonczenia szkoly sredniej, wiec o co chodzi ? P.S. No i przede wszystkim to matura sluzy do tego zeby zweryfikować te piąteczki i szósteczki na swiadecwie ukonczenia liceum z przyslowiowiej Koziej Wólki (czy innej elitarnej szkoly :]) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do prezesa Re: do Niuńka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:01 cierpisz na syndrom " chodziłem do elitarnego Lo" patrz, jesli sie chce ktos uczyc to sie bedzie uczył niezaleznie od tego czy jest w koziej wólce czy w jakims renomowanym Lo np. staszic wiadomo ze tam sa oceny d;latego zeby ładnie wygladały hehe ja chodziłam do Lo tzw, koziego:D ale mam lepsze wyniki niz niejeden z jakiegos renowonaego Lo do ktrego poszedł bo mu starzy kazali dzieki za uwage pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko jeśli juz o to sie rozchodzi IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:11 ja bylam w najlepszym liceum w miescie i do czego ta najlepszosc sie sprowadzała? do tego ze najwiecej ludzi szlo na korki, bo nauczyciele wymagali i mysleli ze skoro to najlpesza szkola to i najlepsi uczniowie wiec oni juz wszsytko wiedza i nie trzeba nic robic :/ a ja na korki nie chodzilam ,bo nie po to do szkoly chodze. i mature i tak zdalam niegorzej od tych "korkowych" a z historii to nawet odrobine lepiej. no, powiedzmy sobie tylko szczerze ze a tkaim liceum profilowanym lu technikum to poziom jest serio troche nizszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: jeśli juz o to sie rozchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:26 "ja bylam w najlepszym liceum w miescie" a w twoim miescie było jedno liceum ? :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: jeśli juz o to sie rozchodzi IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:04 nie, 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Rady Re: do Niuńka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:19 Buahaha, marny z Ciebie psycholog (swoja drogą mam nadzieje ze nie idziesz na 'psychologie'). Widzisz, ja tez chodzilem do LO z tzw. Koziej Wólki i wiem ze bardzo dobre oceny z takiego LO, gó.. dają, nieodzwierciedlają wiedzy. Zaś dobre oceny z elitarnego LO cos znacza (wiem bo mam porównanie, siostra chodzila do jednej z najlepszych szkoł w Wa-wie [a wiec i w Polsce]), tam jest ciagle rycie i dzieki temu cos zostaje Ci w glowie (dzieki temu równiez siostra sie dostala na kazdy kierunek KULu na jaki skladala papiery [bodajze psychologia, ekonomia i cos jeszcze]). Gdyby nie moja wrodzona inteligencja (:D:D:D) to pewnie bym nie zdał matury, a tak to przynajmniej mam calkiem niezle wyniki. Dziekuję za uwagę ;] Papapa ;* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:16 zgadzam sie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:18 jesli jest nas tak malo na to prawo to ja jestem happy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twixi Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 08.07.05, 13:33 a kiedy w ogóle będą wyniki z KULu? Bo w moim przypadku zapewne okaże się, że KUL jest moją ostatnią nadzieją. W przeciwnym razie chyba rok wakacji..;/ Pierwszy raz w życiu jestem przekonana, że nie chcę aby wakacje trwały dłużej.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słonko Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.chelm.tebo.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:17 hehe, chyba wielu maturzystow marzy zeby wakacje byly do pazdziernika :D na KULu wniki beda 18 lipca, zasatanawiam sie tylko czy beda podane rowniez w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do prezesa Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.crowley.pl 08.07.05, 16:47 a gdzie ci sie teraz licza oceny ze siwadectwa??? hehe teraz jest jedna matura i jeden poziom, wiec to swiadectwo chyb aci s\sie przyda na rzeszowski bo teraz rozchodzi sie o mature a co do reszty to sie zgadzam ae\le chyba 3 lata te\mu tak bylo gdzie patrzy6li na jednym swiadectwie co masz coeny z matury i z konca roku a teraz? nic ich nie obchodzi NIC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: <<Prawo-KUL>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 17:57 "a gdzie ci sie teraz licza oceny ze siwadectwa???" Masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego ? Czy ja cos wspominalem o liczniu ocen ze swiadectwa ukonczenia szkoly ? Odpowiedz Link Zgłoś