Dodaj do ulubionych

HISTORIA-jakie książki?

08.09.05, 17:02
szukam dobrych ksiązek do nauki historii.Może znacie jakies sprawdzone książki
w sam raz dla maturzystów?
Obserwuj wątek
    • Gość: reni191 Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:33
      Mam do zaoferowania 2 dobre książki z testsmi maturalnymi z historii.Dla mnie
      były bardzo przydatne; "Historia matura na 100%" (Wydawnictwo szkolne PWN)
      oraz"Informator maturalny od 2005 roku" - również z przykładowymi testami
      (Wydawnictwo GREG). Pierwsza pozycja w księgarni kosztuje 29 zł - umnie 22 zł,
      druga - u mnie tylko 3 zł. Naprawdę warto.
      • umbradomini1 Re: HISTORIA-jakie książki? 08.09.05, 19:41
        ucz się z siążek autorstwa Wojciecha Roszkowskiego i Anny Radziwiłł:)
        wydawnictwo PWN- mnie pomogły (2 lata temu)
        • Gość: marta Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:06
          dokladnie popieram moja przedmowczynie:) te kisazki sa super. ja sie z nich
          przygotowywalam i wiele schematow, rys bylo w tym roku na maturze. mam
          wszystkie tomy, tj. 4 w ksiegarni kosztuja 37 zlotych, u mnie po 20 moj mail
          morfina7@autograf.pl lub gg 5793197
          • umbradomini1 Re: HISTORIA-jakie książki? 09.09.05, 08:32
            twój PRZEDMÓWCA:P nigdy się z nimi nie rozstanie- teraz też będą mi potrzebne,
            bo zdałEM na SM:)
    • bule NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 08.09.05, 22:26
      Ja polecam serię OPERONA - podręczniki, ewentualnie inne wydawnictwo, ale ważne
      żeby było dużo ilustracji, bo tego jest dużo na maturze.
      Dodatkowo: "Historia dla kandydatów na studia prawnicze, aministracyjne,
      politologiczne..." wydawnictwa BRANTA
      • Gość: as Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 12:12
        Branta sie przydaje .. Radziwilłł i Roszkowwski tymbardziej,a podreczniki do 3ltniego LO to tylko przejrzec mozna bo tresciowo są kompletną porażką. ..
        • bule Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 09.09.05, 13:34
          Ake ważne żeby nie tylko mieć wiedze, ale także znać fotografie, zabytki,
          architekture itp. Dlatego też przeglądanie ilustracji jest niezbędne. Co do
          OPERONA to uważam, że spokojnie można z niego nauczyć się do matury, trzeba
          tylko korzystać z poziomu rozszerzonego.
          Poamiętajcie tylko nie uczcie się z 10 ksiązek! Weźcie sobie jedną serię
          podręczników + ksiązka BRANTY i będzie w sam raz. U mnie niektórzy brali po
          kilka książek iokazało się, że nie zdąrzyli wszystkiego powtórzyć/nauczyć się.
          Więc radze spokojnie od listopada-grudnia czytać, przeglądać podręcnziki z
          historii i dodatkowo uczyć się z BRANTY.

pozdro.
      • senna87 Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 09.09.05, 16:20
        a ja OPERONA nie polecam. sporo to błędów w datach, nazwiskach i opisach pod
        mapami i zdjeciami.
        • polidaktyl Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 12.09.05, 15:57
          Seria h. powszechna wyd PWN
          Roszkowski 3 tomy (wyd świat książki)
          Średniowiecze - Szczur
          N. Davis Boże Igrzysko (ale bywają tam błędy)
          Atlas Historyczny wyd PWN !
          Teksty Źródłowe (mogą być wyd operon)
          Repetytorium wyd. BRANT (ja mialme to zamiast zeszystu od historii ktorego nie
          prowadzilem)
          Albumy z dziełami sztuki (np dostepne w bibliotekach encyklopedia Sz. Świata
          wyd ARKADY lub inne albo zdjecia w internecie np strony muzealne)

• ladypompidou Re: HISTORIA-jakie książki? 09.09.05, 13:14
      ja proponuję czarne grzbiety i bardacha
      • umbradomini1 Re: HISTORIA-jakie książki? 09.09.05, 14:12
        czarne grzbiety są beznadziejne, całe LO się z nich uczyłem i po przejściu, za
        namową nauczycielki akademickiej, na Roszkowskiego odczułem kolosalną różnicę:)
        • blanche-1 Re: HISTORIA-jakie książki? 14.09.05, 17:03
          a możesz mi podać tytuły ksiązek Roszkowskiego z których się uczyłeś, z góry
          dzięki :)
      • Gość: jjj Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 16:38
        ale Bardach to chyba tylko dla zatwardziałych pasjonatów;)
    • Gość: maturzystka2006 Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:20
      dziękuję za wasze wpisy i serdecznie pozdrawiam :)
      • Gość: aga dlaczego czarne grzbiety rządzą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:10
        coz,z czarnych grzbietow byly niektore obrazki na prawdziwej maturze. wiec
        baaaardzo polecam.
        • aga_86 Re: dlaczego czarne grzbiety rządzą? 15.09.05, 15:29
          ja też polecam Roszkowskiego i Radziwiłł 4 tomy
          Historia 1789-1871, historia 1871-1939, historia 1939-1956, historia 1956-1997.
          Dobra jest też książka Roszkowskiego historia Polski 1914-2001. Czarne grzbiety
          sa oki, jesli chodzi o starożytnosć i średniowicze, potem lepiej przerzucić się
          na Roszkowskiego i Radziwiłł.jakby ktos był zainteresowany odkupieniem ksiażek,
          albo chciał jakieś rady- gg 8540945
    • Gość: lukas Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 17.09.05, 00:38
      heh najlepszą książką jest zeszyt od historii :D
      Do matury z hiry zaczełem uczyć się dzień przed egzaminem w sumie potraktowałem
      ten przedmioto olewczo. Tego owego ostatniego dnia przejrzałem sobie zeszyty z
      3 lat liceum i przeczytalem z repetytorium o historii po 45 roku i poszedlem na
      egzamin i zdobyłem z podstawowej 64% a z rozszerzonej 80% a moje wypracowanie
      na rozszerzonej zaczelem w ten sposob - " PRL to okres który nasi rodzice,
      babki i dziadkowie wspminają z sentymentem...." i dalej lanie wody totalne,
      zadnej konkretnej wiedzy podrecznikowej tylko to co wiedzialem od strych i z
      telewizji. Pisalem o kartkach, kolejkach pustych polkach, nawet o godzinie w
      ktorej mozna bylo kupic alkohol i za te wypociny dostalem az 80% :D jestem z
      siebie dumny bo ci co zakuwali hire caly rok zdali o wiele gorzej ode mnie :)
    • dyskopata Re: HISTORIA-jakie książki? 17.09.05, 00:50
      teraz jest jakieś nowe wydanie książek które pisze sam roszkowski (bez
      radziwiłł) nie widziałem ale podobno bardzo dobre ja z sukcesami uczyłem się z
      szelągowskiej i uzupełniałem garlickim
    • Gość: Scobin Re: HISTORIA-jakie książki? IP: 80.53.250.* 17.09.05, 18:01
      Polecam Nową Erę. I regularne powtarzanie notatek, bo inaczej (tak jak ja) po kilku miesiącach (może dopiero po maturze, może jeszcze przed) odkryjecie, że niewiele pamiętacie z tego, czego się uczyliście. ;-)

Pozdrowienia
      Scobin
      • Gość: satre Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 20:56
        A co sądzicie o serii "historia dla maturzysty" Radziwił i Roszkowski??
        Ostatnio zakupiłam jedną częśc wiek XX,ale obawiam się że to za mało faktów i dat jesli porównuje ją z np.Nową Erą.
        • Gość: aga Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 21:30
          nie wiem bo nie widziałam książek nowej ery do historii. Ale wg mnie starsze
          książki( które były przeznaczone dla jeszcze niezreformowanej szkoły:)są o wiele
          lepsze od tych, które teraz ukazały się, mając "przygotować nas do nowej
          matury". W tamtym roku w Operonie było dużo błędów....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka