maturzystka2006 08.09.05, 17:02 szukam dobrych ksiązek do nauki historii.Może znacie jakies sprawdzone książki w sam raz dla maturzystów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: reni191 Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 19:33 Mam do zaoferowania 2 dobre książki z testsmi maturalnymi z historii.Dla mnie były bardzo przydatne; "Historia matura na 100%" (Wydawnictwo szkolne PWN) oraz"Informator maturalny od 2005 roku" - również z przykładowymi testami (Wydawnictwo GREG). Pierwsza pozycja w księgarni kosztuje 29 zł - umnie 22 zł, druga - u mnie tylko 3 zł. Naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: HISTORIA-jakie książki? 08.09.05, 19:41 ucz się z siążek autorstwa Wojciecha Roszkowskiego i Anny Radziwiłł:) wydawnictwo PWN- mnie pomogły (2 lata temu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:06 dokladnie popieram moja przedmowczynie:) te kisazki sa super. ja sie z nich przygotowywalam i wiele schematow, rys bylo w tym roku na maturze. mam wszystkie tomy, tj. 4 w ksiegarni kosztuja 37 zlotych, u mnie po 20 moj mail morfina7@autograf.pl lub gg 5793197 Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: HISTORIA-jakie książki? 09.09.05, 08:32 twój PRZEDMÓWCA:P nigdy się z nimi nie rozstanie- teraz też będą mi potrzebne, bo zdałEM na SM:) Odpowiedz Link Zgłoś
bule NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 08.09.05, 22:26 Ja polecam serię OPERONA - podręczniki, ewentualnie inne wydawnictwo, ale ważne żeby było dużo ilustracji, bo tego jest dużo na maturze. Dodatkowo: "Historia dla kandydatów na studia prawnicze, aministracyjne, politologiczne..." wydawnictwa BRANTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 12:12 Branta sie przydaje .. Radziwilłł i Roszkowwski tymbardziej,a podreczniki do 3ltniego LO to tylko przejrzec mozna bo tresciowo są kompletną porażką. .. Odpowiedz Link Zgłoś
bule Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 09.09.05, 13:34 Ake ważne żeby nie tylko mieć wiedze, ale także znać fotografie, zabytki, architekture itp. Dlatego też przeglądanie ilustracji jest niezbędne. Co do OPERONA to uważam, że spokojnie można z niego nauczyć się do matury, trzeba tylko korzystać z poziomu rozszerzonego. Poamiętajcie tylko nie uczcie się z 10 ksiązek! Weźcie sobie jedną serię podręczników + ksiązka BRANTY i będzie w sam raz. U mnie niektórzy brali po kilka książek iokazało się, że nie zdąrzyli wszystkiego powtórzyć/nauczyć się. Więc radze spokojnie od listopada-grudnia czytać, przeglądać podręcnziki z historii i dodatkowo uczyć się z BRANTY. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
senna87 Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 09.09.05, 16:20 a ja OPERONA nie polecam. sporo to błędów w datach, nazwiskach i opisach pod mapami i zdjeciami. Odpowiedz Link Zgłoś
polidaktyl Re: NAJLEPSZE KSIĄŻKI! 12.09.05, 15:57 Seria h. powszechna wyd PWN Roszkowski 3 tomy (wyd świat książki) Średniowiecze - Szczur N. Davis Boże Igrzysko (ale bywają tam błędy) Atlas Historyczny wyd PWN ! Teksty Źródłowe (mogą być wyd operon) Repetytorium wyd. BRANT (ja mialme to zamiast zeszystu od historii ktorego nie prowadzilem) Albumy z dziełami sztuki (np dostepne w bibliotekach encyklopedia Sz. Świata wyd ARKADY lub inne albo zdjecia w internecie np strony muzealne) Odpowiedz Link Zgłoś
ladypompidou Re: HISTORIA-jakie książki? 09.09.05, 13:14 ja proponuję czarne grzbiety i bardacha Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: HISTORIA-jakie książki? 09.09.05, 14:12 czarne grzbiety są beznadziejne, całe LO się z nich uczyłem i po przejściu, za namową nauczycielki akademickiej, na Roszkowskiego odczułem kolosalną różnicę:) Odpowiedz Link Zgłoś
blanche-1 Re: HISTORIA-jakie książki? 14.09.05, 17:03 a możesz mi podać tytuły ksiązek Roszkowskiego z których się uczyłeś, z góry dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 16:38 ale Bardach to chyba tylko dla zatwardziałych pasjonatów;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka2006 Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:20 dziękuję za wasze wpisy i serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga dlaczego czarne grzbiety rządzą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:10 coz,z czarnych grzbietow byly niektore obrazki na prawdziwej maturze. wiec baaaardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_86 Re: dlaczego czarne grzbiety rządzą? 15.09.05, 15:29 ja też polecam Roszkowskiego i Radziwiłł 4 tomy Historia 1789-1871, historia 1871-1939, historia 1939-1956, historia 1956-1997. Dobra jest też książka Roszkowskiego historia Polski 1914-2001. Czarne grzbiety sa oki, jesli chodzi o starożytnosć i średniowicze, potem lepiej przerzucić się na Roszkowskiego i Radziwiłł.jakby ktos był zainteresowany odkupieniem ksiażek, albo chciał jakieś rady- gg 8540945 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 17.09.05, 00:38 heh najlepszą książką jest zeszyt od historii :D Do matury z hiry zaczełem uczyć się dzień przed egzaminem w sumie potraktowałem ten przedmioto olewczo. Tego owego ostatniego dnia przejrzałem sobie zeszyty z 3 lat liceum i przeczytalem z repetytorium o historii po 45 roku i poszedlem na egzamin i zdobyłem z podstawowej 64% a z rozszerzonej 80% a moje wypracowanie na rozszerzonej zaczelem w ten sposob - " PRL to okres który nasi rodzice, babki i dziadkowie wspminają z sentymentem...." i dalej lanie wody totalne, zadnej konkretnej wiedzy podrecznikowej tylko to co wiedzialem od strych i z telewizji. Pisalem o kartkach, kolejkach pustych polkach, nawet o godzinie w ktorej mozna bylo kupic alkohol i za te wypociny dostalem az 80% :D jestem z siebie dumny bo ci co zakuwali hire caly rok zdali o wiele gorzej ode mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dyskopata Re: HISTORIA-jakie książki? 17.09.05, 00:50 teraz jest jakieś nowe wydanie książek które pisze sam roszkowski (bez radziwiłł) nie widziałem ale podobno bardzo dobre ja z sukcesami uczyłem się z szelągowskiej i uzupełniałem garlickim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scobin Re: HISTORIA-jakie książki? IP: 80.53.250.* 17.09.05, 18:01 Polecam Nową Erę. I regularne powtarzanie notatek, bo inaczej (tak jak ja) po kilku miesiącach (może dopiero po maturze, może jeszcze przed) odkryjecie, że niewiele pamiętacie z tego, czego się uczyliście. ;-) Pozdrowienia Scobin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satre Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 20:56 A co sądzicie o serii "historia dla maturzysty" Radziwił i Roszkowski?? Ostatnio zakupiłam jedną częśc wiek XX,ale obawiam się że to za mało faktów i dat jesli porównuje ją z np.Nową Erą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: HISTORIA-jakie książki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 21:30 nie wiem bo nie widziałam książek nowej ery do historii. Ale wg mnie starsze książki( które były przeznaczone dla jeszcze niezreformowanej szkoły:)są o wiele lepsze od tych, które teraz ukazały się, mając "przygotować nas do nowej matury". W tamtym roku w Operonie było dużo błędów.... Odpowiedz Link Zgłoś