Dodaj do ulubionych

Socrealizm

24.01.06, 22:32
Temat mojej prezentacji to: doktryna socrealizmu w literaturze i sztuce.
Jeżeli ktoś miał coś wspólnego z tym tematem, to proszę o podzielenie się
informacjami. Za wszelkie wskazówki, pomysły i tytuły książek będę wdzięczna.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • aviviah Re: Socrealizm 26.01.06, 23:58
      Miałam taki temat na maturze :) Bardzo pomocna jest książka Urbankowskiego
      "Czerwona msza albo uśmiech Stalina" - mnóstwo wierszy i ciekawostek. Jeżeli
      chodzi o literature przedmiotu to korzystałam jeszcze z Burkota - "Proza
      powojenna 1945-1980" i Balcerzaka "Poezja polska w latach 1939-1965". Podobno
      dobry jest też "Nadwiślański socrealizm" Jarosińskiego, ale do tej książki nie
      udało mi się dotrzeć :)
      W literaurze podmiotu miałam troche wierszy właśnie z Urabankowskiego np.
      "Stalin" Leca czy "Robotnik nasz mówi o imperialistach" Szymborskiej. Dobry jest
      też Ważyk - "Piosenka o Coca-Cola" (czyli jak bardzo nienawidzimy imperialistów
      :) Z książek miałam "Pamiątke z celulozy" Newerlego ( straszna książka, nie da
      się jej przeczytać :P). Film - Przygoda na Mariensztacie. Architekture omawiałam
      na przykładzie Pałacu Kultury i Nauki, wykorzystałam też tamtejsze rzeźby :)
      Obrazy to oczywiście Kobzdej "Podaj cegłę", Wróblewski "Fajrant w Nowej Hucie",
      Lenica "Młody Bierut wśród robotników". Aha no i jeszcze wielce optymistyczna
      piosenka typu "Budujemy nowy dom" albo coś takiego. :)
      Troche tego dużo ale miałam dosyć orginalną formę prezentacji dlatego udało mi
      się wszystko jakoś upchnąć i zmieścić się w czasie :)

Pozdrawiam
      • pina-colada Re: Socrealizm 27.01.06, 13:13
        Ja miałam funkcje nowomowy w literaturze socrealizmu. Też
        czytałam "Pamiątkę...", nie taka zła, w porównaniu z "Traktory zdobędą wiosnę"
        Zalewskiego to pikuś. Ale te książki rzeczywiście są inne. Na szczęście mogłam
        sobie poszaleć z Orwellem, dlatego byłam w trochę lepszej sytuacji. Z poezji
        polecam jeszcze Broniewskiego i Ważyka. Do literatury przedmiotu mam linki :

www.ipn.gov.pl/biuletyn/11/biuletyn11_11.html
        www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IK/zwolinski-slowo-03.html
        Socrealizm to wbrew pozorom bardzo przyjemny temat ;).
        • iris06 Re: Socrealizm 27.01.06, 21:15
          Bardzo, bardzo Wam dziękuję:) i pozdrawiam. Na pewno skorzystam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka