alexq1 06.05.06, 15:09 Kto zdaje mature z biologii i na jakim poziomie? Jak myslicie jakie pytania sie moga pojawic . Ja stawiam ze bedzie cos z budowy ucha albo oka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pioneerka Re: Biologia 06.05.06, 15:22 ja zdaję podstawowy....... a co będzie? hmmmm.... trudno powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Biologia IP: *.60.jawnet.pl 06.05.06, 15:28 ja zdaję poziom rozszerzony, ciekawe co będzie? mam nadzieje, że nie taka jak w styczniu(oczywiście nie mówie o naszej próbnej, bo to był banał)ale o sesji zimowej - nie była łatwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honey Re: Biologia IP: 217.153.162.* 06.05.06, 15:34 ja zdaje podstawowa i an pewno bezdie oko lub ucho bo to zawsze jest...powinna tez byc trudniejsza bo probna to banal Odpowiedz Link Zgłoś
pioneerka Re: Biologia 06.05.06, 15:37 oj tak, próbna to była bułka z masłem. Nic się nie ucząc spokojnie 76% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 15:50 ja zdaje rozszerzona. faktycznie ta w styczniu z sesji poprawkowej było tragiczna, miałam z niej 68proc... no ale wtedy jeszcze nie miałam całego materiału zrobioneho. obawiam sie, ze teraz moze byc duzo genetyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 16:27 ja zdaje na podstawowym ale zaluje ze nie wzielam rozszerzonego.Slyszalam ze na podstawowym beda ogolne infor najwiecej z budowy czlowieka a na rozszerzonym genetyka.Chciaz jak ja pisalam testy to na podstawowym tez mialam troche genetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:08 Ja wiem co będzie... i to od dwóch lat. www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/biologia.pdfPowodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:04 Wczoraj zrobilam sobie ten drugi arkusz z sesji zimowej. Wyszlo mi 94 %! Chce taka jak na zimowej ;). A co sie pojawi na maturze? Trudno przewidziec. Za duzo materialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melof Re: Biologia IP: *.multicon.pl / *.net.pl 06.05.06, 18:11 zimowa była banalna.jak bedzie taka teraz to normalnie za komisje toast wzniose po:) Odpowiedz Link Zgłoś
kredka87 Re: Biologia 06.05.06, 18:22 ja zdaję rozszerzoną. Chciałabym żeby było duuużo genetyki, bo tylko z tego działu można być pewnym, że będą konkretne pytania. Najbardziej boję się projektowania doświadczeń z roślinkami. Myślę, że nie będzie taka prosta jak rok temu, ale cóż...zobaczymy w środę. Powodzenia wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: altruista :) Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:44 na pewno na poziomie podstawowym bedzie cos z zakresu a na rozszerzonym to nie wiem , modle sie zeby bylo z rozszerzonego :P Wiem co bedzie , wystarczy poczytac informator 2005/2006 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 19:52 Fajnie macie, że juz tak wszystko umiecie. zazdroszczę Wam,,, ja też sie dużo uczę tej biologii, ale ten przedmiot jest tak rozległy, że nie da sie zapamiętać wszystkiego :/ Mam nadzieję, ze nie bedzie tak źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melof a hormony? IP: *.multicon.pl / *.net.pl 06.05.06, 21:16 uczycie sie tych wszystkich hormonów na pamięć? bo mi został tylko hormonalny i nie wiem... w wisniewskim jest ich sporo;/ bo matura sprawdza myslenie bardziej,nie wymaga wiedzy szczegolowej... Odpowiedz Link Zgłoś
maturzystka2oo6 Re: a hormony? 06.05.06, 21:32 tak ale moga dac pytanie o jakis hormon. W zbiorach zadan czesto sie pojawiaja pyt, gdzie sa wykresy, diagramy i trzeba odczytac np. kiedy jest najwyzszy poziom jakiegos hormonu, a pozniej pytania typu- co on robi, godzie jest wytwarzany itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: a hormony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:04 mnie sie wydaje, ze o szczegóły nie zapytają. ja znam tylko najważniejsze hormony. dajcie spokój, zobaczcie na maturę z tamtego roku...pzrecież tam same ogólniki były, pomijając jedno czy dwa ptania. a wiśniewski fajna książeczka, czesto rys są z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:20 ja zdaję na poziomie rozszerzonym. na pewno będzie coś z komórki, jakieś funkcje.. pewnie coś o enzymach, hormonach. warto zauważyć, że na poziomie rozszerzonym BARDZO RZADKO występują pytania o anatomię człowieka (to temat przewodni podstawowych) natomiast często zdarza się biochemia, elementy botaniki czy zoologi, bardziej zaawansowana genetyka i ekologia, ewolucjonizm to raczej li tylko klasyczne podstawy, nic trudnego. mnie osobiście najbardziej przerażają te doświadczenia - na dwoje babka wróżyła, może być banalne jak na próbnych albo zupełnie, absolutnie bzdurne. wszystko w rękach szanownej komisji, z której znakomita większość nigdy nie miała styczności z klimatem liceum - pytania układają na podstawie informatora maturalnego. tak czy inaczej - wszystkim zdającym w środę biologię - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:15 ja bardziej niż tego, co oni dadzą nam na tej maturze obawiam się mojej...nie weim, jak to nazwać, nieuwagi. Jestem specjalistką od robienia głupich błędów. Np. na próbnej, jak było to zadanie, zeby podać symbole literowe organelli i ich nazwy, to ja oczywiscie podałam same literki... i niech mnie ktoś zapyta czemu tak zrobiłam...nie wiem!!! a tak bardzo starałam się uważać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:42 ja na próbnej nie oznaczyłam osi w procentach, ale i tak najbardziej idiotyczny błąd, który w swej bystrości udało mi się popełnić - jak było zadanie na podstawie, gdzie były choroby genetyczne i trzeba było napisać literkę schematu....przy zespole Downa napisałam : 21 :))) nie martw się, dobra herbata przed maturą, głęboki wdech i wydech, trochę słońca złapanego przed wejściem na salę i na pewno się mocno skupić. czasu jest dosyć, sama będę siedziała do końca i czytała wszystkie polecenia 15 razy, żeby znów nie strzelić takiej brawury jak na próbnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *Ola* Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:57 Właściwie to ta matura nowa nie sprawdza tak bardzo naszej wiedzy, bardzoje chyba myslenie. a niesatety czasem ono zawodzi . moze macie jakies sposoby na to zeby dobrze napsiac, bo da sie to fajnie zdac no nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:27 maltretowanie klasycznych schematów i rysunków, wszystkie sprzężenia zwrotne i oczytanie. oprócz tego dobrze się wyspać, mieć czerwone majtki i się gorąco pomodlić :) cke jest nieprzewidywalna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 17:44 ja myśle, że jak co roku bedzie cos z hormonów, no i na rozszerzonej dużo genetyki, może być jeszcze ewolucja i ekologia !!! pozdrawiam wszystkich maturzystów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:50 wkurza mnie ta biologia, bo ucze sie tych wszystkich szczegolow, a zaloze sie, ze na maturze JEDNO pytanie bedzie wymagac szczegolowej wiedzy, a reszta to beda jakies analizy... Hormony mogloby byc, ale mysle ze jak juz sie pojawia to jedynie te podstawowe...no i jakies sprzezenia zwrotne, mam nadzieje ze nie dadza tkankowych, bo te to w ogole ominelam ;). ok. biore sie za chemie, bo na biole juz nie moge patrzec ;). powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 18:18 biologia jakby nie patrzeć to same szczegóły :) mi się już wszystko artystycznie miesza, więc też się chyba przerzucę na chemię :) a ekologia jest do d... pupy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:21 :). ja tam wlasnie najbardziej lubie ekologie hehe. trzeba znac pare pojec, a reszta to wykresy i schematy ;). dobra, idzmy do tej chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 18:41 moim zdaniem najgorszy jest material z pierwszej klasy tzn. systematyka!!! a chemia chyba jest lepsza od biologii ... mniej kucia, trzeba umieć rozwiązywać zadań <rozszerzona> pozdrawiam !!! p.s. ja jednak zostane przy biologii...!!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renina:p Re: Biologia IP: 217.153.162.* 08.05.06, 18:55 a co wy tak narzekacie...biologia nie,chemia nie....LO to tylko namiastka tych przedmiotów,wybieracie się na medycynę, weterynarię,farmację etc.a na takie stosunkowo proste rzeczy narzekacie...jak sie dostaniecie-czego wam życzę- to zabaczycie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 18:58 mam nadzieje, że sie dostane!!!:P Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 19:20 narzekamy, bo to odwieczny przywilej maturzystów :) że życie da po dupce to chyba wszyscy tu zgromadzeni wiedzą, ale na to będziemy narzekać na forum 'studia' jak już najdzie czas sesji (oby nadszedł, proszę! proszę!). a teraz korzystamy z ostatnich danych nam pojękiwań przedmaturalnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:18 gorsza bo olewalam ja przez trzy lata,myslac ze jest trudna i glupia, zeby przed matura dojsc do wniosku ze nie jest taka zla...szkoda ze tak pozno :P Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 19:21 Gość portalu: newday napisał(a): > gorsza bo olewalam ja przez trzy lata,myslac ze jest trudna i glupia, zeby > przed matura dojsc do wniosku ze nie jest taka zla...szkoda ze tak pozno :P a mi się wydawało, że ja mam ciągle jeszcze o 'tyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyle' czasu żeby się tego wszystkiego nauczyć. a tu klops - chemia 'już za parę dni, za dni parę' a po niej od razu fizyka, z której też orłem wyżynnym nie jestem. trzymajmy kciuki za pojemne puszki mózgowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:00 medycyna??:D ja tez się wybieram...a fizaa ehhh dużo by pisać;((( Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 20:05 medycyna. przynajmniej jest takie ambitne założenie, ale im głębiej siedzę w materiale, tym bardziej mi się ta perspektywa nieapetycznie oddala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:18 ja tez na AM :). chcialabym ;). ale do poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:23 ojoj ja tez bym tak mocno chciała, uczę sie i uczę, nie wiem co z tego będzie, mam nadzieję ze się uda Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 20:33 a z ciekawości - do Poznania bo nie straszy fizyką czy z innych pobudek? podziwiam i trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:39 najchętniej do wawy,ale jak mi zle fiza pojdzie to moze do poznania;))) Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 20:56 tez chcialam isc do warszawy, ale ze wzgledow osobistych zostaje w gdansku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:27 do poznania bo nie ma fizy. no i jestem z poznania - to chyba najwazniejsze :). tylko zeby sie dostac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amylaza87 Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 23:34 bleee...koniec biologii na dzis... fuj fuj fuj fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 09:05 może ktoś ma jakieś przecieki !!??:P matura jutro!!! żeby tylko byly łatwe pytania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honey Re: Biologia IP: 217.153.162.* 09.05.06, 09:48 wydaje mi sie ze bedzie trudniejsza niz probna i ta zimowa,ktora wczoraj robilam <podst.>...gladko mialam 84%,opuszczajac te zadania na ktore nie znam od razu odpowiedzi,ktore wymagaja glebszego przemyslenia...chyba niezle jak na osobe ktora nie laczy przyszlosci z przyrodniczymi dziedzinami.Zdaje biologie tylko dla przyjemnosci;)Powodzenia wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 10:21 już jutro matura z biologii!!! jakie wrażenia przed?? piszcie!!! pozdrawiam wszystkich co zdają biologi !!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
amylaza87 Re: Biologia 09.05.06, 10:42 wrażenia? :) nie wiem jak wam,ale ja już czuję przesyt... jeśli chodzi o moje prognozy, to z pewnością będzie trudniejsza niż próbna, ale nie wydaje mi się, żeby była trudniejsza niż zimowa (w nawiązaniu do któregoś z wcześniejszych postów). Może to tylko moje subiektywne, niedouczone wrażenie, ale rozszerzona zimowa nie należała do logicznych i oczywistych, pytania dzieliły się albo na bardzo łatwe albo na pogmatwane. w każdym razie trzęsę majtami, bo na biologię głównie liczę - potem może być już tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:29 tylko jedno-boję się!!! łeee a jeszcze chemia i fiza;((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gool Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 11:44 każdy chyba sie boi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
loteczka Re: Biologia 09.05.06, 12:03 c ma byc to bedzie.Najczesciej przeciez okazuje sie ze strach ma wielki galy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Biologia IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.05.06, 12:18 bo matura jest przereklamowana. ale to się neistety trzeba o tym samemu przekonać. jak będziecie po to potwierdzicie. a ja poprawiam biologię dla przyjemności i mam wyrzuty sumienia, że się nie przykładam do powtórki. p.s. jeśli komuś z Was biola potrzebna na biotechnologię to się nie pzreliczcie. początek jak najbardziej chemiczno-matematyczno-fizyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:28 ja też sie strasznie boję, bo chociaz zdaję chemię, to ona mi nie jest już do niczego potrzebna, wszystko zależy od biologii...oby były konkretne pytania, a nie takie, ze nie wiadomo o co im chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:27 kto mi wyjasni na chłopski rozum roznice pomiedzy czuciem rownowagi w przedsionk a czuciem rown. w kanałach połkolistych? dzienki z góry:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:44 ojejj nie ma co sobie głowy takimi szczegółami zawracać:/// w sumie to znam odpowiedz,ale gwarantuję ze Ci sie to nie przyda, przynajmniej na maturze. lepiej powtarzaj cos bardziej oczywistego, co rzeczywiście moze sie trafic:PP powodzenia jutro;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:01 o ja....,ale ja nie zadałam pytania czy to jest ważne czy nie,więc mozesz zachowac swoje cenne uwagi dla siebie;wiec jeszcze raz: chodzi mi o to czym to sie rózni! bye:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:18 aha;/ to powodzenia w szukaniu, bo ja nie wiem czy ktoś sobie zaprząta głowę takimi nieistotnymi rzeczmi. oni od nas wymagają myślenia, wiec wysil się i poszukaj, jak Ci moje uwagi nie podobają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelelenka Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:02 nie zdam:. cholera jasna no dobra zdam,tylko ciekawe na ile?:/ zeby mnie na moja weterynarie przyjeli Cheia lepsza! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amylaza Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:02 przeczę prawom anatomii. mój żołądek znajduję się obecnie gdzieś na wysokości przełyku. pozostanie tam dopóki nie zobaczę jutro ile byków strzeliłam na biologii.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 17:17 moj zoladek jest scisniety w trabke !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gripsie Re: Biologia IP: 217.153.162.* 09.05.06, 17:33 ciekawe dlaczego JA sie tak nie stresuję??...matura jest naprawdę baaardzo przereklamowana. Zdaję biologię w sumie dla przyjemności, więc może dlatego stres mniejszy...chociaż przydałby się ładny wynik.Myślę, że będzie w porządku i wam też tego życzę!Ja wybieram się na moją ukochaną angistykę ...tzrymajcie za mnie kciuki;) Odpowiedz Link Zgłoś