06.05.06, 15:09
Kto zdaje mature z biologii i na jakim poziomie?
Jak myslicie jakie pytania sie moga pojawic . Ja stawiam ze bedzie cos z
budowy ucha albo oka.
Obserwuj wątek
    • pioneerka Re: Biologia 06.05.06, 15:22
      ja zdaję podstawowy....... a co będzie? hmmmm.... trudno powiedzieć
      • Gość: magda Re: Biologia IP: *.60.jawnet.pl 06.05.06, 15:28
        ja zdaję poziom rozszerzony, ciekawe co będzie?
        mam nadzieje, że nie taka jak w styczniu(oczywiście nie mówie o naszej próbnej,
        bo to był banał)ale o sesji zimowej - nie była łatwa.
        • Gość: honey Re: Biologia IP: 217.153.162.* 06.05.06, 15:34
          ja zdaje podstawowa i an pewno bezdie oko lub ucho bo to zawsze jest...powinna
          tez byc trudniejsza bo probna to banal
        • pioneerka Re: Biologia 06.05.06, 15:37
          oj tak, próbna to była bułka z masłem. Nic się nie ucząc spokojnie 76%
          • Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 15:50
            ja zdaje rozszerzona. faktycznie ta w styczniu z sesji poprawkowej było
            tragiczna, miałam z niej 68proc... no ale wtedy jeszcze nie miałam całego
            materiału zrobioneho. obawiam sie, ze teraz moze byc duzo genetyki...
            • Gość: siwa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 16:27
              ja zdaje na podstawowym ale zaluje ze nie wzielam rozszerzonego.Slyszalam ze na
              podstawowym beda ogolne infor najwiecej z budowy czlowieka a na rozszerzonym
              genetyka.Chciaz jak ja pisalam testy to na podstawowym tez mialam troche genetyki.
      • Gość: aa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:08
        Ja wiem co będzie... i to od dwóch lat.
        www.cke.edu.pl/podstrony/inform_matur/biologia.pdfPowodzenia
    • Gość: jaa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:04
      Wczoraj zrobilam sobie ten drugi arkusz z sesji zimowej. Wyszlo mi 94 %! Chce
      taka jak na zimowej ;). A co sie pojawi na maturze? Trudno przewidziec. Za duzo
      materialu.
      • Gość: melof Re: Biologia IP: *.multicon.pl / *.net.pl 06.05.06, 18:11
        zimowa była banalna.jak bedzie taka teraz to normalnie za komisje toast wzniose
        po:)
        • kredka87 Re: Biologia 06.05.06, 18:22
          ja zdaję rozszerzoną. Chciałabym żeby było duuużo genetyki, bo tylko z tego
          działu można być pewnym, że będą konkretne pytania. Najbardziej boję się
          projektowania doświadczeń z roślinkami. Myślę, że nie będzie taka prosta jak
          rok temu, ale cóż...zobaczymy w środę. Powodzenia wszystkim!
          • Gość: altruista :) Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:44
            na pewno na poziomie podstawowym bedzie cos z zakresu a na rozszerzonym to nie
            wiem , modle sie zeby bylo z rozszerzonego :P Wiem co bedzie , wystarczy
            poczytac informator 2005/2006 :)
            • Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 19:52
              Fajnie macie, że juz tak wszystko umiecie. zazdroszczę Wam,,, ja też sie dużo
              uczę tej biologii, ale ten przedmiot jest tak rozległy, że nie da sie
              zapamiętać wszystkiego :/ Mam nadzieję, ze nie bedzie tak źle :)
              • Gość: melof a hormony? IP: *.multicon.pl / *.net.pl 06.05.06, 21:16
                uczycie sie tych wszystkich hormonów na pamięć?
                bo mi został tylko hormonalny i nie wiem...
                w wisniewskim jest ich sporo;/
                bo matura sprawdza myslenie bardziej,nie wymaga wiedzy szczegolowej...
                • maturzystka2oo6 Re: a hormony? 06.05.06, 21:32
                  tak ale moga dac pytanie o jakis hormon. W zbiorach zadan czesto sie pojawiaja
                  pyt, gdzie sa wykresy, diagramy i trzeba odczytac np. kiedy jest najwyzszy
                  poziom jakiegos hormonu, a pozniej pytania typu- co on robi, godzie jest
                  wytwarzany itp.
                  • Gość: meneva Re: a hormony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:04
                    mnie sie wydaje, ze o szczegóły nie zapytają. ja znam tylko najważniejsze
                    hormony. dajcie spokój, zobaczcie na maturę z tamtego roku...pzrecież tam same
                    ogólniki były, pomijając jedno czy dwa ptania. a wiśniewski fajna książeczka,
                    czesto rys są z niego.
    • Gość: beata Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:20
      ja zdaję na poziomie rozszerzonym. na pewno będzie coś z komórki, jakieś
      funkcje.. pewnie coś o enzymach, hormonach. warto zauważyć, że na poziomie
      rozszerzonym BARDZO RZADKO występują pytania o anatomię człowieka (to temat
      przewodni podstawowych) natomiast często zdarza się biochemia, elementy
      botaniki czy zoologi, bardziej zaawansowana genetyka i ekologia, ewolucjonizm
      to raczej li tylko klasyczne podstawy, nic trudnego. mnie osobiście najbardziej
      przerażają te doświadczenia - na dwoje babka wróżyła, może być banalne jak na
      próbnych albo zupełnie, absolutnie bzdurne. wszystko w rękach szanownej
      komisji, z której znakomita większość nigdy nie miała styczności z klimatem
      liceum - pytania układają na podstawie informatora maturalnego.

tak czy inaczej - wszystkim zdającym w środę biologię - powodzenia!
    • Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:15
      ja bardziej niż tego, co oni dadzą nam na tej maturze obawiam się mojej...nie
      weim, jak to nazwać, nieuwagi. Jestem specjalistką od robienia głupich błędów.
      Np. na próbnej, jak było to zadanie, zeby podać symbole literowe organelli i
      ich nazwy, to ja oczywiscie podałam same literki... i niech mnie ktoś zapyta
      czemu tak zrobiłam...nie wiem!!! a tak bardzo starałam się uważać...
      • Gość: beata Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:42
        ja na próbnej nie oznaczyłam osi w procentach, ale i tak najbardziej idiotyczny
        błąd, który w swej bystrości udało mi się popełnić - jak było zadanie na
        podstawie, gdzie były choroby genetyczne i trzeba było napisać literkę
        schematu....przy zespole Downa napisałam : 21 :)))

nie martw się, dobra herbata przed maturą, głęboki wdech i wydech, trochę
        słońca złapanego przed wejściem na salę i na pewno się mocno skupić. czasu jest
        dosyć, sama będę siedziała do końca i czytała wszystkie polecenia 15 razy, żeby
        znów nie strzelić takiej brawury jak na próbnej :)
        • Gość: *Ola* Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:57
          Właściwie to ta matura nowa nie sprawdza tak bardzo naszej wiedzy, bardzoje
          chyba myslenie. a niesatety czasem ono zawodzi . moze macie jakies sposoby na
          to zeby dobrze napsiac, bo da sie to fajnie zdac no nie
          • Gość: beata Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:27
            maltretowanie klasycznych schematów i rysunków, wszystkie sprzężenia zwrotne i
            oczytanie. oprócz tego dobrze się wyspać, mieć czerwone majtki i się gorąco
            pomodlić :)

cke jest nieprzewidywalna :)
    • Gość: greg Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 17:41
      up
    • Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 17:44
      ja myśle, że jak co roku bedzie cos z hormonów, no i na rozszerzonej dużo
      genetyki, może być jeszcze ewolucja i ekologia !!! pozdrawiam wszystkich
      maturzystów!!!
      • Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:50
        wkurza mnie ta biologia, bo ucze sie tych wszystkich szczegolow, a zaloze sie,
        ze na maturze JEDNO pytanie bedzie wymagac szczegolowej wiedzy, a reszta to
        beda jakies analizy... Hormony mogloby byc, ale mysle ze jak juz sie pojawia to
        jedynie te podstawowe...no i jakies sprzezenia zwrotne, mam nadzieje ze nie
        dadza tkankowych, bo te to w ogole ominelam ;). ok. biore sie za chemie, bo na
        biole juz nie moge patrzec ;). powodzenia :)
        • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 18:18
          biologia jakby nie patrzeć to same szczegóły :) mi się już wszystko
          artystycznie miesza, więc też się chyba przerzucę na chemię :) a ekologia jest
          do d... pupy :)
          • Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 18:21
            :). ja tam wlasnie najbardziej lubie ekologie hehe. trzeba znac pare pojec, a
            reszta to wykresy i schematy ;). dobra, idzmy do tej chemii.
            • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 18:27
              chemia chyba jeszcze gorsza :P
              • Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 18:41
                moim zdaniem najgorszy jest material z pierwszej klasy tzn. systematyka!!! a
                chemia chyba jest lepsza od biologii ... mniej kucia, trzeba umieć rozwiązywać
                zadań <rozszerzona> pozdrawiam !!!
                p.s. ja jednak zostane przy biologii...!!! :P
                • Gość: renina:p Re: Biologia IP: 217.153.162.* 08.05.06, 18:55
                  a co wy tak narzekacie...biologia nie,chemia nie....LO to tylko namiastka tych
                  przedmiotów,wybieracie się na medycynę, weterynarię,farmację etc.a na takie
                  stosunkowo proste rzeczy narzekacie...jak sie dostaniecie-czego wam życzę- to
                  zabaczycie!
                  • Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 18:57
                  • Gość: stefan Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 08.05.06, 18:58
                    mam nadzieje, że sie dostane!!!:P
                    • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 19:20
                      narzekamy, bo to odwieczny przywilej maturzystów :) że życie da po dupce to
                      chyba wszyscy tu zgromadzeni wiedzą, ale na to będziemy narzekać na
                      forum 'studia' jak już najdzie czas sesji (oby nadszedł, proszę! proszę!).

a teraz korzystamy z ostatnich danych nam pojękiwań przedmaturalnych :)
              • Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 19:18
                gorsza bo olewalam ja przez trzy lata,myslac ze jest trudna i glupia, zeby
                przed matura dojsc do wniosku ze nie jest taka zla...szkoda ze tak pozno :P
                • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 19:21
                  Gość portalu: newday napisał(a):

> gorsza bo olewalam ja przez trzy lata,myslac ze jest trudna i glupia, zeby
                  > przed matura dojsc do wniosku ze nie jest taka zla...szkoda ze tak pozno :P

a mi się wydawało, że ja mam ciągle jeszcze o 'tyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyle'
                  czasu żeby się tego wszystkiego nauczyć. a tu klops - chemia 'już za parę dni,
                  za dni parę' a po niej od razu fizyka, z której też orłem wyżynnym nie jestem.

trzymajmy kciuki za pojemne puszki mózgowe :)
                  • Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:00
                    medycyna??:D ja tez się wybieram...a fizaa ehhh dużo by pisać;(((
                    • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 20:05
                      medycyna.
                      przynajmniej jest takie ambitne założenie, ale im głębiej siedzę w materiale,
                      tym bardziej mi się ta perspektywa nieapetycznie oddala...
                      • Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:18
                        ja tez na AM :). chcialabym ;). ale do poznania.
                        • Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:23
                          ojoj ja tez bym tak mocno chciała, uczę sie i uczę, nie wiem co z tego będzie,
                          mam nadzieję ze się uda
                        • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 20:33
                          a z ciekawości - do Poznania bo nie straszy fizyką czy z innych pobudek?
                          podziwiam i trzymam kciuki!
                          • Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:39
                            najchętniej do wawy,ale jak mi zle fiza pojdzie to moze do poznania;)))
                            • amylaza87 Re: Biologia 08.05.06, 20:56
                              tez chcialam isc do warszawy, ale ze wzgledow osobistych zostaje w gdansku :)
                              • Gość: newday Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 22:27
                                do poznania bo nie ma fizy. no i jestem z poznania - to chyba najwazniejsze :).
                                tylko zeby sie dostac...
    • Gość: amylaza87 Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 23:34
      bleee...koniec biologii na dzis...
      fuj
      fuj
      fuj
      fuj!
      • Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 09:04
    • Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 09:05
      może ktoś ma jakieś przecieki !!??:P matura jutro!!! żeby tylko byly łatwe
      pytania!!!
      • Gość: honey Re: Biologia IP: 217.153.162.* 09.05.06, 09:48
        wydaje mi sie ze bedzie trudniejsza niz probna i ta zimowa,ktora wczoraj
        robilam <podst.>...gladko mialam 84%,opuszczajac te zadania na ktore nie znam
        od razu odpowiedzi,ktore wymagaja glebszego przemyslenia...chyba niezle jak na
        osobe ktora nie laczy przyszlosci z przyrodniczymi dziedzinami.Zdaje biologie
        tylko dla przyjemnosci;)Powodzenia wszystkim!
        • Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 10:21
          już jutro matura z biologii!!! jakie wrażenia przed?? piszcie!!! pozdrawiam
          wszystkich co zdają biologi !!!:)
          • amylaza87 Re: Biologia 09.05.06, 10:42
            wrażenia? :) nie wiem jak wam,ale ja już czuję przesyt... jeśli chodzi o moje
            prognozy, to z pewnością będzie trudniejsza niż próbna, ale nie wydaje mi się,
            żeby była trudniejsza niż zimowa (w nawiązaniu do któregoś z wcześniejszych
            postów). Może to tylko moje subiektywne, niedouczone wrażenie, ale rozszerzona
            zimowa nie należała do logicznych i oczywistych, pytania dzieliły się albo na
            bardzo łatwe albo na pogmatwane. w każdym razie trzęsę majtami, bo na biologię
            głównie liczę - potem może być już tylko gorzej.
    • Gość: jaaaa Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:29
      tylko jedno-boję się!!! łeee a jeszcze chemia i fiza;(((
      • Gość: gool Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 11:44
        każdy chyba sie boi!!!!
        • loteczka Re: Biologia 09.05.06, 12:03
          c ma byc to bedzie.Najczesciej przeciez okazuje sie ze strach ma wielki galy:)
          • Gość: . Re: Biologia IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.05.06, 12:18
            bo matura jest przereklamowana. ale to się neistety trzeba o tym samemu
            przekonać. jak będziecie po to potwierdzicie. a ja poprawiam biologię dla
            przyjemności i mam wyrzuty sumienia, że się nie przykładam do powtórki.

p.s. jeśli komuś z Was biola potrzebna na biotechnologię to się nie
            pzreliczcie. początek jak najbardziej chemiczno-matematyczno-fizyczny.
            • Gość: meneva Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 12:28
              ja też sie strasznie boję, bo chociaz zdaję chemię, to ona mi nie jest już do
              niczego potrzebna, wszystko zależy od biologii...oby były konkretne pytania, a
              nie takie, ze nie wiadomo o co im chodzi...
    • Gość: UFO Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:27
      kto mi wyjasni na chłopski rozum roznice pomiedzy czuciem rownowagi w
      przedsionk a czuciem rown. w kanałach połkolistych?
      dzienki z góry:P
    • Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:44
      ojejj nie ma co sobie głowy takimi szczegółami zawracać:/// w sumie to znam
      odpowiedz,ale gwarantuję ze Ci sie to nie przyda, przynajmniej na maturze.
      lepiej powtarzaj cos bardziej oczywistego, co rzeczywiście moze sie trafic:PP
      powodzenia jutro;)))
      • Gość: UFO Re: Biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:01
        o ja....,ale ja nie zadałam pytania czy to jest ważne czy nie,więc mozesz
        zachowac swoje cenne uwagi dla siebie;wiec jeszcze raz: chodzi mi o to czym to
        sie rózni!
        bye:D
        • Gość: www Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 14:05
          up
        • Gość: ja;;))) Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 14:18
          aha;/ to powodzenia w szukaniu, bo ja nie wiem czy ktoś sobie zaprząta głowę
          takimi nieistotnymi rzeczmi. oni od nas wymagają myślenia, wiec wysil się i
          poszukaj, jak Ci moje uwagi nie podobają
          • Gość: xyz Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 14:59
            zgadzam sie!!!
            • Gość: lelelenka Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:02
              nie zdam:. cholera jasna

no dobra zdam,tylko ciekawe na ile?:/

zeby mnie na moja weterynarie przyjeli

Cheia lepsza! :P

• Gość: amylaza Re: Biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:02
              przeczę prawom anatomii.
              mój żołądek znajduję się obecnie gdzieś na wysokości przełyku. pozostanie tam
              dopóki nie zobaczę jutro ile byków strzeliłam na biologii..
    • Gość: sheep Re: Biologia IP: *.168. / 80.51.253.* 09.05.06, 17:17
      moj zoladek jest scisniety w trabke !!!
      • Gość: gripsie Re: Biologia IP: 217.153.162.* 09.05.06, 17:33
        ciekawe dlaczego JA sie tak nie stresuję??...matura jest naprawdę baaardzo
        przereklamowana. Zdaję biologię w sumie dla przyjemności, więc może dlatego
        stres mniejszy...chociaż przydałby się ładny wynik.Myślę, że będzie w porządku
        i wam też tego życzę!Ja wybieram się na moją ukochaną angistykę ...tzrymajcie
        za mnie kciuki;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka