Gość: ila Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 17:03 To bez sensu - osoby zdające wos majac literowke to nawet jesli nie napisaly nic to i tak dostana 1 punkt , ale jak my na biologii zamiast "wchłaniania" napisali "wchłania" ( dokładnie w zadaniu 5 b ) to jest dobrze , ja tez chce darmowy 1 punkt !!!!! jak chcecie to sprawdzcie to zadanie na www.cke.edu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jak Wam poszło na biologii? IP: 80.54.157.* 10.05.06, 17:09 dla mnie była trudna. poszło mi źle. :/ dużo się uczyłam i chyba jakaś głupia jestem, albo nie wiem co.. na podstawie przykładowych odpowiedzi oceniam, że poziom podstawowy zdałam na - 66%, a rozszerzenie na 50%. tragedia. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :\\\ Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu? IP: *.amtel.net.pl / 212.244.109.* 10.05.06, 17:09 Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu pytam po raz drugi bo jak dla mnie jest nielogiczna. A jesli chodzi o zad 51 to jest dobra odp.Gdzie widzisz bład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:27 no wg mnie to jest dziedziczenie dwugenowe wiec od kazdego rodzica gamety to AB, Ab, aB, ab wiec tam bedzie stosunek fenotypowy 9:7. Zle mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suka Re: Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu? IP: *.astra-net.com 10.05.06, 17:45 zle bo geny sa sprzezone a nie ma rekombinantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzAxX Re: Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:48 Nie ma rekombinantów czyli to zmienia całe zadanie;) I Właśnie dlatego ta matura była trudna. Chociaż akurat to zrobiłem dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Re: Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:04 Zle. Geny sprzezone dziedzicza sie tak jak by to byla krzyzowka jednogenowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beatka Re: Co sadzicie o odpowiedzi o ryzu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:42 no dla mnie też jest troszkę nielogiczna... a ogólnie to liczyłam na troszkę więcej, zwłaszcza, że sporo się uczyłam.... podst ok.80% rozszerzony między 60- 70%... zobaczymy jak pójdzie chemia w poniedziałek :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.icpnet.pl 10.05.06, 17:11 nie bylo az taka zla, chociaz troche trudniejsza niz probna- mi wychodzi okolo 80% z podstawowej i 74% z rozszerzonej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnamagia Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.zlotniki.pl / *.zlotniki.pl 10.05.06, 17:17 Ja miałam przez 3 lata biolgie rozszerzona w szkole i jak zobaczyłam podstawe to sie za głowe złapałam o co chodzi w ogóle:P dziwne wiem.... rozszerzona łatwiejsza ale i tak ogólnie o wiele trudniejsza niż ta z zeszłego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I L A BŁĄD ( z wosu mają za bląd 1 punkt ) a my ?!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 17:42 NA WOSIE ZAMIAST SDPL DALI SLDP CZY COS , A NAM W ZADANIU 5 B ZAMIAST WCHŁANIANIE DALI WCHŁANIE I CO CI Z WOSU MAJĄ NIEZALEZNIE CZY COS WPISALI CZY NIE 1 PUNKT A MY NIC ??? BEZ SENSU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MOZNA TO JAKOS ZGLOSIC ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suka Re: BŁĄD ( z wosu mają za bląd 1 punkt ) a my ?!? IP: *.astra-net.com 10.05.06, 17:46 ale tam byl blad w arkuszu a nie w odpowiedziach losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: BŁĄD ( z wosu mają za bląd 1 punkt ) a my ?!? IP: *.iscnet.pl 10.05.06, 17:48 może być problem bo w przypadku WOS ta literówka uniemożliwiała poprawne rozszyfrowanie skrótu, natomiast w przypadku bioli raczej mozna było domyśleć się o co chodzi, zwłaszcza że słowo to uzyte było w treści zadania poprawnie (tylko w poleceniu była literowka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abrax Re: BŁĄD ( z wosu mają za bląd 1 punkt ) a my ?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:48 Wiesz, to chyba jest nie do porównania. To tak samo jak literówka na angielskim, gdzie w którymś miejscu zabrakło "s". W WOSie jednak można było zacząć główkować, o co chodzi, czy to jakaś zagraniczna partia itp. Chociaż i tak uważam, że nie powinno się dawać za ten błąd każdemu 1 punktu, nawet za brak jakiejkolwiek odpowiedzi. No cóż, CKE ma dziwne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suka >> tetnica jako narzad??? << IP: *.astra-net.com 10.05.06, 17:49 pytanie drugie z podstawowego: Podaj dwa przykłady narządów w organizmie człowieka, w których występują mięśnie gładkie. odpowiedz: 'Żołądek, tętnice.' ciekawe co za geniusz pisal te odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biool Re: >> tetnica jako narzad??? << IP: 217.153.162.* 10.05.06, 18:48 hehehe nie zauważyłam tego wcześniej :p...to może zaliczą moje naczynia krwionośne w zadaniu gdzie chodziło o działanie adreanaliny w sytuacjach stresowych :D :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: BŁĄD ( z wosu mają za bląd 1 punkt ) a my ?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:06 na polaku tez zapomnieli w jednym zadaniu dopisac jest i co i nie za takie cos przeciez nie moga dac nam punktu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liv Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:48 A ja myślę, że z podst. 90% powinno być, ale gorzej z rozszerzonym....pewnie jakieś 60-70%, co ja bym oddała, żeby było odwrotnie;) a miałam iść na farmację.......taaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: jak Wam poszło na biologii? IP: 82.139.57.* 10.05.06, 17:58 nie była trudniejsza. pisałem w zeszłym roku i teraz poprawiałam i znając obydwie twierdze, że była łatwiejsza w tym roku, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:15 $: może w tym roku sie po prostu nauczylas na mature?.. w zeszlym roku byla znacznie latwiejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: jak Wam poszło na biologii? IP: 82.139.57.* 10.05.06, 18:22 w zeszłym roku uczyłem sie tak samo. moim zdaniem była łatwiesza w porównianiu z tą z zeszłego roku.więkosc wypowiada sie ze trudna była w tym roku, ze pytania z kosmosu itd i oczywiscie nikt nie ma pretensji o to do siebie,ze sie nie uczył tylko ze pytania bleee . Trzeba tylko poświecić troche czasu na nauke...niezbyt miłe spedzanie czasu ale jesli sie chce cos osiągnac to niestety trzeba ten czas poswieci a nie miec pretensje do całego swiata (czyt.CKE) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jak Wam poszło na biologii? IP: 80.54.157.* 11.05.06, 11:28 jak mnie denerwuja takie reakcje. kurde. nie wiem jak inni, ale ja akurat bardzo dużo się uczyłam i co? i poszło mi źle. wiec nie zakładaj od razu, że nikt sie nie uczył i nie rób z siebie przykładnego ucznia.. bez takich ze żeby cos osiagnac trzeba sie uczyc, ci ktorzy pisali poziom rozszerzony na pewno o tym wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.242.udn.pl 11.05.06, 11:47 kolejna która nic tylko sie nad sobą użala. nie jestem przykładnym uczniem ale wiem, że trzeba sie uczyć i tyle.poszło mi dobrze i jestem zadowolony, dużo pracy w to włożyłem i wszystko się opłaciło. wiec sie nie czepiaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.int.pl 10.05.06, 17:55 Hm ja uwazam ze byla trudna.. napewno trudniejsza niz probna i ta z 2005... sama nie wiem jak mi poszlo.. niby nie zle.. ale czekam z niecierpliwoscia na ostateczne wyniki.. bo tutaj dali nam tylko 1 werscje a to rozne odpowiedzi moga byc.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wery Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:58 podstawowa nic nowego, zadnego zaskoczenia... rozszerzony... szkoda gadac zyciowaz porazka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.domena.pl / 82.177.6.* 10.05.06, 17:57 jestem po polskim pisemnym,angielskim pisemnym i dzisiejszej biologii również rozszerzonej.powiem jedno :ta matura nie jest dla normalnych ludzi!!!!!!!!!!w żaden sposób nie sprawdzi wiedzy.To Państw9o chyba chce tylko ogłupić ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy? Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.autocom.pl 10.05.06, 18:00 Mam zapytanie takie, w którym to momencie CO2 jest produktem fotosyntezy, wie ktoś? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:23 nie jest jest substratem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy? Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.autocom.pl 10.05.06, 20:29 "... w wyniku cyklu przemian CO2 jest przekształcany w produkt fotosyntezy." okeeej, już rozumiem o co im chodziło :) Tylko ja się na tym walnęłam? tak poza tym: podstawa - jakieś 90% rozszerzona - od 8O - paru do 92% maksymalnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ami Spoko,latwe zadanka:) i arkusz I i II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzia Re: Spoko,latwe zadanka:) i arkusz I i II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 18:06 jak dla kogo , ja sie modle zeby wyciagnac te 30 % .mam nadzieje ze beda punkty czastkowe i tez uwazam ze ten blad w druku w 5 zad powinni nam policzyc jako punkt tak jak tym z wosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:08 chodzi mi o to zadanie z mitochondrium. cykl Krebsa nie zachodzi w matriks. tam zachodzi glikoliza!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melof Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.multicon.pl / *.net.pl 10.05.06, 18:18 cykl cytrynianowy zachodzi w matrix. glikoliza zachodzi w CYTOPLAŻMIE KOMÓRKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:19 no tak...pomyliło mi się. ale na grzebieniu to drugi i trzeci etap? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.60.jawnet.pl 10.05.06, 18:19 widać że się uważnie uczyłeś\aś! glikoliza zachodzi w cytoplazmie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:21 a tobie sie nigdy nie zdarzyło pomylić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzAxX Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:08 Na grzebieniach zachodzi łańcuch oddechowy a w matrixie jeśli chodiz o oddychanie to reakcja pomostowa i cykl Krebsa. Mitochondrium to nie komórka;) Cytoplazma jest gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bq Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:56 Kolega sie nie pomylil - glikoliza zachodzi w cytoplazmie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nef_86 Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY 10.05.06, 19:15 Gość portalu: meneva napisał(a): > chodzi mi o to zadanie z mitochondrium. cykl Krebsa nie zachodzi w matriks. tam > > zachodzi glikoliza!!!!!!! mylisz sie, glikoliza zachodzi w cytoplazmie,zajrzyj do ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
nef_86 Re: w tych odpowiedziach SĄ BŁĘDY 10.05.06, 19:17 > Gość portalu: meneva napisał(a): > > > chodzi mi o to zadanie z mitochondrium. cykl Krebsa nie zachodzi w matrik > s. tam > > > > zachodzi glikoliza!!!!!!! a juz poprawili Cie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
natalciaa Re: jak Wam poszło na biologii? 10.05.06, 18:18 Halo! Ludzie ! Nie panikujcie! Nie zauważyliście, że wszystkim poszło tak jak Wam? Tzn., że będzie po prostu niższy próg punktowy na uczelniach! :) Ja też pisalam dzisiaj biologię podstawową i rozszerzoną i jestem bo biol-chemie. :) Matura podstawowa nie była taka trudna, ale rozszerzona byla trudniejsza. To chyba oczywiste, że w koncu chcą zrobić przesiew, bo np. na medycynie dużo osób się nie utrzymało z tych, którzy się dostali w zeszłym roku. Jestem dobrej myśli i, po burzliwych negocjacjach z samą sobą sobą, stwierdzam, że nie ma co się dołować, bo czasu i tak nie cofniemy. Cieszcie się! Przed Wami piekne, dłuuuuugie, niezapomniane wakacje! Powodzenia all! Papa :) Odpowiedz Link Zgłoś
dafne_forever Re: jak Wam poszło na biologii? 10.05.06, 18:35 Maturki podstawowej nie pisałam tylko rozszerzona, bo ja juz 3 raz to pisze. W porównaniu do stycznia to ta była duzo trudniejsza. Przynjamniej tak sie wydaje jak sie siedzi na sali, potem jak patrze w odpowiedzi to rzeczywiscie nie jest to takie trudne jak sie wydaje.nie wiecie moze kiedy oke i gdzie zamieszcza arkusze z odpowiedziami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olg Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:44 Nie była trudna,ale oczywiscie w komisjach odetna punkty za kazde nie ładne slowo rożne od klucza smutne to ale prawdziwe pozdro 4all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpaqn_x Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:29 Pisałem dziś Biolę i napisałem... Czy dobrze nie wiem, tródna nie była, przynajmniej dla mnie. Więkrzość mówi o umiejętnościach, mi skolei brakowało wiadomości, bo jestem w technikum i biolę skończyłem 2 lata temu. Teraz jestem wypluty, a jutro cho**ra trzeba jeszcze Matmę napisać ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antuś Rok temu była biologia prosta... teraz czas na.. IP: *.telkonet.pl 10.05.06, 18:49 HISTORIĘ i MATMĘ :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Rok temu była biologia prosta... teraz czas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:34 O super byloby gdyby matma byla latwa...Jutro sie okaze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpaqn_x Re: Rok temu była biologia prosta... teraz czas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:40 Też na to liczę :D za dużo się nie uczyłem, a matme zdać fajna rzecz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anussska Re: Rok temu była biologia prosta... teraz czas n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:49 Sluchajcie wcale nie byla trudniejsza w tym roku od tej 2005!bo po 1 siedzac sobie w domku z herbatka iszesz taka mature2005 i co??i mowisz "ale banal" a siedzisz na maturze swojej wlasciwej 2006 i piszesz w stresie i myslisz po ze ta 2005 byla latwiejsza - a to iluzja!! ja piszac oobie potrafie to porownac, a powiem wam ze nieuczac sie napisalabym to pewnie lepiej, bo nie doszukiwalabym sie podtekstow w niektorych pytaniach, ta matura wogole nie sprawdza wiedzy z biol tylko jak ktos mysli i ma fuka:/ oceniam ze byly na podobnych poziomach rozszerozne natomiast podstawa z tego roku byla trudniejsza od tej 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika buuuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:00 Boje sie ze po tej maurze moje marzenia o medycynie legly w gruzach, bo na biole liczylam najbardziej. Jak dofasola jeszcze z chemii i fizy takie zadania to ja po prostu dziekuje. Ciekawa jestem procentow z rozszerzenia kandydatow na medyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne Re: buuuu IP: *.telkonet.pl 10.05.06, 20:15 Nie chce straszyć, ale znaczna część osób poprawiających maturęwybiera się wlaśnie na AM. I wyniki mają bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: buuuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:21 to tym wieksze buuuuu:(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yana Re: buuuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:21 właśnie to chciałam napisać po przeczytaniu tych wszystkich komentarzy. Po prostu radzę osobom, któym nie poszło a wybierały sie na medycynkę/farmację/stomę żeby składały awaryjnie na jakies łatwiejsze kierunki np. fizjoterapia lub biologia. i potem startowały jeszce raz. No ale moż enie będzie tak źle :) Dobrych wyników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: buuuu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 22:22 Pragne poinformowac napalonych maturzystow z 2005 na medycyne, ze nic wam nie da poprawianie matury, bo i tak musiacie napisac egzmin kwalfikacyjny. Tak jest we wroclawiu i chwala rektorowi za to. AMEN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aima Re: buuuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:24 Akurat ja jestem dopiero w 2 klasie, ale widziałam maturę z biologii. Dlaczego tak panikujecie? Podstawowy był po prostu banalny i wymagał niewiele (noo, opanowania stresu na pewno wymagał). Jeśli nie zestresowaliście się zbytnio, to będzie dobrze. A rozszerzony?? Nie był ani łatwy, ani trudny. Wymagał elementarnej wiedzy i MYŚLENIA. Wydaje mi się, że ubiegłoroczny rozszerzony był znacznie trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: buuuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:56 a ja wam tylko powiem, że na pytanie pierwsze z matury podstawowej będziecie znali odpowiedź bez jakiegokolwiek podpisu rysunków i jeszcze z własnym obszernym komentarzem po pierwszym kolokwium z anatomii, w sumie nawet wcześniej (przynajmniej jeśli wybieracie się na medycynę do warszawy:) mam nadzieję że te głosy paniki to jednak przesadzone! trzymam kciuki za pozostałe przedmioty. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misaks Re: buuuu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:34 pisałam biologię po raz drugi- poprawiałam rozszerzenie, bo ide na medycyne. Mimo wszytsko uwazam, ze tegoroczna matura byla duzo latwiejsza- ale byc moze to tylko moje subiektywne wrazenie, spowodowane tym, ze poszlam na egzamin na luzie, bez stresu, ot tak- zeby spotkac znajomych :) po zeszlorocznej maturze, kiedy umialam wszystko doskonale, a napisalam na 70%, powiedzialam- "nie ucze sie, sram to!". I uczylam sie dwa dni-powtorzylam botanike i genetyke. I poszlo mi duzo lepiej niz rok temu, bo te pytania z rozszerzenia to wielkie halo o nic, zadnej wiedzy to nie sprawdza, to sprawdza umiejetnosc kombinowania i lania wody. I tyle. Nie warto sie uczyc biologii na mature. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Regis Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:27 Podstawowa w tłoku ujdzie 75 % minimalnie. i raczej nie mam się do czego przyczepić. Rozszerzona to juz inna sprawa. Pszepraszam jak brzmiała reguła Nowej Matury? Ma być PRZEKROJOWA!!! a to co było??? z 27 pytań 8 z genetyki czyli prawie 30 %, kilka pytań z ewolucjonizmu i parę jakichś z kategorii patrz inne. Ja mam pytanie gdzie się PODZIAŁY: Tkanki, układy narządów, hormony ,zoologia botanika?? rzeczywiście przekrojowa 1 z żabą 1 z wężem 1 z widłakiem i rynią i to wsio.Jak dla mnie to nieporozumienie ten 2 arkusz. Sprawdzałem i maksymalnie mam 70 minimalnie 50 %. I chyba tej przepaści procentowej nie nadrobię dobrze napisaną geografią czyli żegnaj oceanografio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelenka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:39 żegnaj weterynario witaj praco sprzątaczki :. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seed Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:46 ja też się mogę pożegnać z moimi marzeniami;( dlaczego oni nam to robią??;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty87 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:13 tak najlepiej wszyscy pożegnajcie się z swoimi mażeniami już na starcie, lepiej dla mnie:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seed Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:51 zaraz mi tu ktoś pewnie pojedzie: TO BYŁO SIĘ UCZYĆ Napiszę tak, uczyłam się i to bardzo dużo, lubię biologię i interesuję się nią ale ta matura była jakaś dziwna dla mnie. Wszystie inne zestay, które rozwiązywałam były jakieś łatwiejsze, przynajmniej jaśniejsze ale to co było dzisiaj... ;( ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noolan Konkurencja :P IP: 212.160.152.* 10.05.06, 22:02 Zegnaj weterynario, oceanologio, medycyno itd. Witaj praco sprzataczki.. :P Juz nawet tutaj sie konkurencja tworzy :P Ech, co my ze soba poczniemy w ciagu tego roku? Szczerze licze na cud, ze bede naliscie, chocby ostatnia ale jednak.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macyska Re: Konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:13 wiecie co ja już biologii nie pisałam w tym roku, bo zeszłoroczny wynik mnie w zupełności zadawala, ale ta zwykla ludzka ciekawość pokusiła mnie o rozwiazanie tego testu - oczywiście poziom rozszerzony i musze stwierdzić, że był banalny... A nie otwierałam książek do biologii od roku, tylko chemia i fiza non stop :P Ten test nie wymagał za dużo wiedzy, więcej myślenia... i naprawde jeśli ktoś się wybiera na medycyne, biologie, weterynarie i mówi, że to było trudne to niech lepiej da sobie siana, bo szybko może wylecieć z uczelni - bo tam takie rzeczy to trzeba mieć w małym paluszku... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: Konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:22 daruj sobie takie komentarze, pzrestan nas obrażać... jest Ci łatwo mówić, bo sobie to rozwiązywałaś w domciu, bez stresu. Były pytania łatwe, ale ja sie np. wyłozyłam na genetyce, i paru pierdołach, bo dostałam zaćmienia. Nie uważam, ze jestem głupia i nie warta tego, zeby studiowac na jakimś kierunku tylko dlatego, ze miaąłm problem z niektórymi pytaniami. nikt nie wei wszystkiego, do tego dochodzi jeszcze stres i za mało czasu... wkurzają mnie takie komentarze...skoro prawie wszyscy piszą, zę było trudne, to znaczy, ze było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anussska Re: Konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:02 meneva 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:23 zgadzam się z Tobą co do "zaćmienia".Ja na podstawie jako ostatnie robiłam zadanie o stresie... i tak mnie zestresowało,że przez 15 minut nie mogłam wpaść na poprawną odpowiedź:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m bez problemu mozna bylo napisac na jakies 90 tylko IP: *.isko.net.pl / 213.199.198.* 10.05.06, 22:25 trzeba bylo si eczesniej nieco jednak pouczyc :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczona Reasumując- subiektywna opinia, IP: *.CNet2.Gawex.PL 10.05.06, 23:32 nawet nie mam ochoty tego komentować. Oczywiście liczyłam na więcej. A tu zonu, tylko 72% z rozszerzonej. czeka mnie weryfikacja planowanych kierunków studiów : ( Wszystkim ty którzy twierdzą, że było łatwiejsze/trudniejsze/porównywalne mówi, że nie można robić takich porównań. Ci którzy rozwiązali sobie dzisiejszy test w domku niech się wogóle nie wypowiadają że łatwiejszy niż rok temu, bo ja sobie rozwiązałam zeszłoroczny w domku i też miałam 90% i co z tego. A ci co piszą maturę po raz któryś (2., 3.) tym bardziej niech nic nien mówią, weterani nie mogą porównać poziomu bo podchodzą do poprawki olewająco i niech się nie wymądrzają bo najwidoczniej tacy genialni nie są skoro muszą poprawiać :> Co do wiedzy/niewiedzy to ja nie zasłaniała bym się twierdzeniem że te zadania to na myślenie a nie wiedzę biologiczną. Bo czym według was jest ta wiedza jak nie kojarzeniam, łaczeniam faktów, orientowaniem się w tematyce. Oczywiście są pytania na które trzeba znać odpowiedź i pytanie w stylu tego o różnice w układznie krwionośnym i limfatycznym gdzie wiedza może przeszkadzać (bo chodziło o róźnice wynikające z rysunku a nie żadne inne które znasz). Matura utwierdza tylko w tym, że ważny jest wybór profilu klas. Jednak te 3 lata po 3-4 godziny w tygodniu dają efekty. Ja niestety wybrałam źle, tzn dobrze, ale nie nie korzystnie patrząc na to ze strony matury. Klasa matematyczna z 3 godzinami biologi (2 w pierwszej i jedna w drugiej klasie) nie daje moźliwości dobrego zdanie. Samemu tyle się nie nauczysz! Kończąc, do zobaczenia za rok!... no chyba ze stanie się cud i wszystkim wam pójdzie gorzej niż mi i dostanę się gdzie zechcę... czego sobie życzę... a wam nie życzę, A już na sam koniec to mogę powiedzieć tyle nie martwcie się zawsze możecie zająć się politykom! (ja jak już zostanę ministrem edukacji to przywrócę fakultety!!! bo to największa krzywda jaką nam wyrządzonno, obok zabrania całego jednego roku w liceum) Pozdrawiem wszystkich! (zwłąszxcza tych którzy przeczytali cały ten wywód :D ) Odpowiedz Link Zgłoś
dafne_forever Re: Reasumując- subiektywna opinia, 10.05.06, 23:46 nie wiem dlaczego masz takie negatywne nastawieni do zeszlorocznych maturzystow. tak szczerze mowiac to sie chyba najbardzije balam biologii na maturze, juz wole fizyke bo jest przynjamniej konkretna. Matura z biologii jest sprawdzeniem umiejetnosci kombinowania i dobrego wykorzystania swojej wiedzy, a w taki sposob nas niestety w szkole nie ucza, bo raczej stawia sie na pamieciowke. no jak widac geniuszem nie jestem skoro te mature poprawiam ( bo widocznie ta matura dla geniuszy nie jest). I radze wszystkim zeby sobie nie wyliczac ilosci punktow bo to naprawde nie ma sensu a mozna sie bardzo przejchac. wiem, bo moja kolezanka miala miec 90 z roszrzerzonej a po sparawdzeniu wyszlo 66. wszysko w rekach egzamonatorow...liczymy na was ze nie zniszczycie naszych marzen. pozdrowienia dla maturzystow i rocznika 86 Odpowiedz Link Zgłoś
dafne_forever Re: Reasumując- subiektywna opinia, 10.05.06, 23:49 a i jeszcze jedno...podchodzimy do maturki bez stresu bo niby weterani. ciekawe czy tez bys tak z robila jesli chodziloby o twoja przyszlosc...kazdy sie stresowal.nawet jesli pisal te mature po raz 3... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Reasumując- subiektywna opinia, IP: *.242.udn.pl 11.05.06, 09:57 co za bzdury... nieźle się można uśmiać z tego akapitu o "wteranach" tylko może pomyślałabyś chwile, że jeśli ktoś już poprawią tą mature to albo 1.nigdzie sie nie dostał w zeszłym roku, 2.lub też poszedł na coś co go w ogóle nie interesuje ale tylko tam się dostal, 3.inny powód. Wiec poprawianie tej matury to nawet wiekszy stres niz piszac pierwszy raz, bo wiesz ze musisz na pisac swietnie zeby dostac sie na wymarzony kierunek wiec moze postaw sie na miejscu takich osob a nie pisze bzdur ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczona Re: Reasumując- subiektywna opinia, IP: *.CNet2.Gawex.PL 11.05.06, 13:40 chyba nie dokońca zrozumiałeś sens. Mówię tylko, ze osoba która pisała maturę drugi czy trzeci raz nie powinna oceniać która z nich jest łatwiejsza a która trudniejsza. To że ktoś pisze po raz któryś nie jest niczym złym, bo jak napisałam na początku za rok sama pewnie będę chciała poprawić swój wynik. Neguję tylko wydawanie takich opini które wcale nie są obiektywne (i ja o tym wiem bo w tytule napisłam że to moja subiektywna opinia) weźmy np. taki tekst : Gość: Kinga 11.05.06, 10:14 + odpowiedz Pisalam mature w tamtym roku wiec obiektywne zdanie na temat wczorajszego egzaminu uwazam ze był on naparwde łatwy..... Obiektywnie!! przepraszam, ale chyba się nie rozumiemy, je subiektywnie twierdzę że ta w zeszłym roku była prosta bo miałabym z rozszerzonej 90% oczywiście pisanej w warunkach domowych dlatego nie wyskakuję ze stwierdzenie ze biologia 2005 była banalna, bo wiem ze są osoby którym posżło gorzej niż zakładały i mają prawo do poprawiania, ba! ja naqwet zachęcam do poprawiania i polepszania swoich wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fretka Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.05.06, 00:48 ooo to nie moge sie doczekac az zobacze pytania w Wyborczej! studiuje biologie i lubie sobie popatrzec jakie pytania sa na maturze co roku:)moze rzeczywisie coraz trudniej z roku na rok zdac ten egzamin? zycze Wam wszystkim wysokich lotow z biologii!:) Fretka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 08:22 ludzie stres to dopiero przed Wami na studiach - jak przyjdzie sesja, kolosy itd... taka wiedze, którą do matury musicie posiąść przez 3 lata to czasami na studiach trzeba sie nauczyc w tydzien albo i mniej... wiec prosze bez przesady z tym stresem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misha Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.chello.pl 11.05.06, 08:39 Gość portalu: studentka napisał(a): > ludzie stres to dopiero przed Wami na studiach - jak przyjdzie sesja, kolosy > itd... taka wiedze, którą do matury musicie posiąść przez 3 lata to czasami na > studiach trzeba sie nauczyc w tydzien albo i mniej... wiec prosze bez przesady > z tym stresem... mnie jakoś lepiej idzie z sesją i kolokwiami niż maturą hehe i gdzie tu sens Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: jak Wam poszło na biologii? 11.05.06, 16:57 Czy ja wiem? Wydaje mi sie, ze ci, ktorzy cos tam kojarza i umieja myslec logicznie, nie maja problemow. Jestem po studiach kilka latek i chyba pierwszy raz (,a zagladam z ciekawosci na testy maturalne,) nie mialam zadnych problemow z odpowiedziami. I tak wlasciwie poinny wygladac egzaminy, nie tyle sprawdzajace wiedze szczegolowa, co umiejetnosc kojarzenia faktow i wyciagania wnioskow. Szczegoly mozna zawsze sprawdzic. Pozdrawiam maturzystow:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.ids.czest.pl / *.czest.pl 11.05.06, 09:22 Żenująco niski poziom podstawowy. Toz to jest materiał starej 8 klasowej szkoły podstawowej, a poziom rozszerzony to zakres klasy ogólnej dawnego L.O.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.06, 09:44 no ciekawe ze zenujaco niski poziom jak ja uczac sie gdy zobaczylam pytania to malo sie nie poryczalam , teraz marze o tym by wyciagnac to na 30 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anussska Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:01 teee zaskoczona chyba wiekszy stres ma ten co poprawia bo ma swiadomosc ze rok juz stracil co???nie badz tka odwazna bo i tobie sie moze noga podwinac, czego ci nie zycze, i za rok bedziesz podchodzila do tej matury izobaczysz wtedy jaki masz stres i cyz latwiej ci sie pisze czy nie.A nie jestem jakas tepa bo dostalam sie na UJ na biol i na chem i biotechnologie, ale idac za moim marzeniem poprawiam wszytsko zeby dostac sie na medycyne i wiem tez ze ta matura nie jest nijak wymierna do tego co wiemy, bo duuuzo osob jest madrzejszych od tych co dostaja po 80-90% a maja tylko 50% bo zaczynaja doszukiwac sie bledowow tam gdzie na tym poziomie ni powinno ich byc, jak np z pytaniami odnosnie fotosyntezy ze "w wyniku przemian CO2 zostaje przeksztalcony na glukoze"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adriano Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:01 skoro jestes taki mozg to na h*j tu siedzisz, idz do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anussska Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:02 a kto powiedzial ze jestem mozg co??wes sie zastanow:// d otego mi daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alalalla Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.euro-net.pl 11.05.06, 10:04 To Twoja wypowiedz jest na żenujaco niskim poziomie. Jesli wg Ciebie było za łatwe to wierz mi ale wiekszosc ludzi ma to głęboko gdzieś... Mam w klasie takiego znajomego który tez zawsze twierdzi ze wszystko było banlane i baaardzo proste. Tylko jakos jego pozniejsze wyniki tego nie odzwierciedlają. Nie znoszę takich przechwałek. Chyba chcesz się dowartościowac pisząc takie głupoty. Zal mi Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.242.udn.pl 11.05.06, 10:10 nie no jasne, to już każdy komu poszło dobrze i ma wieksza wiedze to powinien siedziec cicho i nic nie pisac, moze osobne forum sobie zrobic? bo chyba to ma być tylko dla tych którzy sie nad sobą użalają ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anussska Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:15 Niepotrzebnie sie nademna uzalasz bo ja wcale nie powiezialm ze bylo banalne...widisz gdzies to w mojej wypowiedzi??bo ja nie...i tak jak wiekszosci nie jestem zadowolona bo teraz wiem co zrobilam zle jak sobie usiadlam przy tej maturce w cieplych kapuciach z herbatka w domu!!!wiec uwaznie czytaj albo uwaznie wydawaj sady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.242.udn.pl 11.05.06, 10:20 nie musze uważać na to co pisze to po pierwsze, a po drugie z tym użalaniem to było do wszystkich którzy marudzą ze źle im poszło,że trudne itd a nie konkretnie do Ciebie bo nie obchodzi mnie zbytnio jak konkretnie Tobie poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anussska Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:23 Ja pisalam do alalalaaa anie do ciebie & Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.242.udn.pl 11.05.06, 10:29 To w porządku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aika Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.chello.pl 11.05.06, 11:39 juz w po napisaniu wiedzilam ze nie zdam byla niesamowicie trudna w porownaniu z probna , ja osobiscie sie zalamalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meneva Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:43 ja też jestem załamana po tej biologii. staram się o tym nie myśleć, bo pzrecież i tak nic już nie zmienię, ale nie potrafię przestać sie zamartwiać...W sumie to nie będę miała takich tragicznych wyników, bo z podst minimalnie 86 a z roz w najgorszym przypadku 66, ale liczyłam na wiele więcej, tyle sie uczyłam. jest mi po prostu przykro, ze tyle pracy poszło na marne... zastanawiam sie, czy z takim wynikiem, to mnie gdziekolwiek na studia pzryjmą : ( to okropne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandragora Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.czuby.pl 11.05.06, 12:05 To ja jakaś chyba nie z tego świata jestem, dla mnie było to średnie, ani łatwe, ani trudne. Poziom podstawowy porównywalny z próbną tylko trzeba było więcej myśleć. Rozszerzony wg. mnie łatwiejszy niz na próbnej, tylko strasznie dużo genetyki było:/ Wydaje mi się też że była łatwiejsza niż ubiegłoroczna. Ale jak wszyscy mowią że taka trudna była to zaczyam podejrzewać że wszystko mam źle;) Jak proównywałam odpowiedzi z kluczem to wyliczyłam sobie ze mam ok 90% z podstawowego i ok 80% z rozszerzonego, ale byc może coś źle policzyłam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:38 Jej to chyba masz wtyki skoro możesz już z kluczem porównywać odpowiedzi. Bo to co jest na stronach gazety i my maluczcy możemy przeglądać to PRZYKŁADOWY MODEL ODPOWIEDZI. Podziel się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandargora Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.czuby.pl 11.05.06, 12:48 źle sie wyraziłam, pównałam z przykładowym MODELEM odpowiedzi, pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paola Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:20 Ja uważam że tegoroczna matura z biologii była trudna. Na pewno dużo trudniejsza niż wcześniejsze próbne i właściwe...:/ Rozwiązywałam sporo różnych testów i niestety stwierdzam, że zadania jakie dostaliśmy były jedne z najtrudniejszych. Najbardziej jestem zła, że trzeba było znowu rysować jakieś wykresy, które tak naprawdę nie sprawdzają naszej wiedzy z biologii a zajmują najwięcej czasu!! Zadań i tak było dużo a czasu -moim zdaniem niewystarczająco. Nie można było się zastanowić nad odpowiedzią :( W ubiegłym roku po biologii były narzekania, że matura była banalna to teraz się OKE postarało żeby nie była.........:( Pozdrawiam wszystkich, którzy zdawali:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:41 Według mnie podstawa nie była trudna, liczę na około 70-80%, ale kiedy otworzyłam arkusz rozszerzony to mina mi troszkę posmutniała... uważam, że rozszerzenie było trudne. Za duzo genetyki zarówno na jednym i drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: jak Wam poszło na biologii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:29 Poszło dobrze nie było bardzo trudne. Dużo pytań było z życia wziętych ale ogolnie top oki:) Ja jstem z siebie zadowolona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birnbaum Od roku szczepi się przeciw różyczce też chłopców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 23:06 W Polsce, wzorem wielu krajów europejskich, do obowiązkowego kalendarza szczepień włączono tę przeciw różyczce także dla chłopców. Ktoś wymyślił pytanie, opierając się na nieaktualnych informacjach. Poza tym większość pytań prosta, a opracowane wzorce poprawnych odpowiedzi wręcz prymitywne. Np. opis replikacji, czy powstawanie potencjału czynnościowego w neuronie na b. niskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś