emm.em 12.05.06, 19:44 kto się tam wybiera na polonistykę? i na jaką specjalność? od ilu procent przyjmowali w tamtym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:20 ja złożę awaryjnie, na edytorstwo z komunikacją społeczną (chyba tak się to nazywa) wymagania wybitnie niskie (polski pisemny, podstawa) mogłby ktoś napisać jaki był próg w zeszłym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: AP Kraków 13.05.06, 09:36 Też jestem ciekawa. Wiem tyle, że w tamtym roku na filologię hiszpańską trzeba było mieć 100% z podstawy z języka obcego. Także nie należy się sugerować, że skoro tylko podstawa to łatwo się dostać. Ja będę mieć z angielskiego 98%,czy 96%, a zastanawiam się, czy na filologię romańską mnie przyjmą, choć tam jest mało chętnych. Nie wiem, czy nawet składać papiery na polonistykę na AP. Sczerze mówiąc większe szanse widzę w UJ, bo tam biorą pod uwagę język obcy i polski na poziomie rozszerzonym. Składacie też papiery na UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 16:06 jasne, napisalam, ze awaryjnie. zalezy mi na tym, zeby dostac sie do krakowa wiec mam nadzieje, ze na ktoras z tych uczelni mnie przyjma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anijka Re: AP Kraków IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 13.05.06, 18:55 A nie wiecie może, ile trzeba było mieć z rozsz. anglika na filologię ang na AP? Bo się zastanawiam czy też setka jak na UJ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:07 Ja sie wybieram na AP na poonistykę spec. nauczycielska. Wiem tylko tyle, że rok temu na edytorstwo przyjmowali od 98%, ale to jest najbradziej oblegana specjalność (tak mi się wydaje). Pozdrawiam konkurencje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 11:29 98%?? Sporo, zwłaszcza że z podstawy takie wyniki były niemal nieosiągalne. I trochę to dziwne... bo np. na logopedie (mniej więcej tyle samo kandydatów) dostała się koleżanka mająca 91%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 13:10 Też w to 98% nie wierze. anielka, skąd masz te informacje? Mnie to wygląda tylko na strasznenie (lub odstraszanie) konkurencji. Składam papiery właśnie na edytorstwo i komunikacje medialną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 13:55 ja również chcę na edytorstwo i komunikację medialną AP, jak się nie dostanę na UJ. z próbnej miałam 90% i był to jeden z najwyższych wyników w mojeje klasie. teraz niestety nie wiem ile będę miała, bo kilka pkt straciłam na czytaniu ze zrozumieniem, ale jestem dobrej myśli. chciałabym kiedyś zająć się dziennikarstwem tudzież czymś podobnym :)) myślę, że będzie mniej niż 98%, bo to liczba bardzo na wyrost i raczej ludzie z takimi wynikami idą na UJ lub UW niż na AP, choć to też dobra uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 20:14 > takimi wynikami idą na UJ lub UW niż na AP, choć to też dobra uczelnia. Niestety nie tylko. Ja zdaję tylko na AP. Mama ma już jednego syna na UJocie, więc jej starczy :) Planuję raczej "studiować", a nie się przemęczać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:09 > Składam papiery właśnie na edytorstwo i komunikacje medialną. Ja też :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:10 Gość portalu: akne1 napisał(a): > > Składam papiery właśnie na edytorstwo i komunikacje medialną. > > Ja też :))) ciekaw czy się spotkamy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:14 Oj, życzę nam tego :) Choć dla mnie priorytetem jest psychologia na UJ :) Ale - na razie nastawiam się na dwa kierunki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:17 ja też mam inne priorytety, ale chciałabym żeby wypaliło mi cokolwiek z moich planów :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:20 Można wiedzieć jakie? Dziennikarstwo UJ? Czy coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:21 taaaaaaa ;] dziennikarstwo UJ lub polonistyka UJ, o ile wtorkowa matura z histy mnie nie zabije... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:24 Więc powodzenia we wtorek! Aby Ci było raźniej dodam, że też będę się z historią męczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 14:15 Byłam na dniah otwartch AP i tak powiedziała mi jakaś studentka polonistyki.Uważam, ze to całkiem realne. Właśnie sprawdziłam, że w ubiegłym roku na jedno miejsce na edytorstow było 12,9 osób. Zdobycie 98%...hmm..na próbnej miałam 90%. Najwięcej w mojej klasie to było 94% lub 98%. Minmum jedna osoba w szkole miała 100%. 98%- da się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:06 edytorstwo i komunikacja medialna - 12,9 (niby próg 98%) logopedia - 10,3 (przyjmowali też osoby z 91%) Trochę mi to dziwnie wygląda :) A może wiesz ile osób na każdą specjalizacje przyjmują? Możliwe by te dany były gdyby... na logopedie gdzieś o ponad połowę więcej przyjmowali. >> Byłam na dniah otwartch AP i tak powiedziała mi jakaś studentka polonistyki. Hehe, studentów słuchaj... Oj :) >>Najwięcej w mojej klasie to było 94% lub 98%. Minmum jedna osoba w szkole miała 100%. Próbne matury wszędzie poszły dobrze. Ale to już standard. Na normalnych maturach jest zazwyczaj mniej wesoło. A Tobie jak polski poszedł? Z tego co czytam, to pewnie bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:08 u mnie w szkole też w zeszłym roku mieli z prawdziewej po 100% i to ludzie z mat-fizu. z próbnej się nie orientuję. mam nadzieję, że jednak te 98% w tym roku się nie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:11 Z podstawy po 100%? Bo ja znam sporo osób które miały tyle % z rozszerzonej, a z podstawy... nikogo? Heh, poziom rozsszerzony łaskawszy dla humanistów jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:12 mi też na próbnej poszedł lepiej rozszerzony :)) pisałam o Dziadach IV częsci i Karpińskim :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 dokumenty IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:13 Wiecie może, czy trzeba składać oryginały świadectw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: dokumenty IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:15 tego akuratnie nie wiem, dopiero będę się dowiadywać jak już będzie po maturach, czyli pod koniec maja. mamy sporo czasu, prawie 2 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 20:44 Ale ta studenka taka sympatyczna była :D i ulotki mi dała ;-) Z próbnej miałam z podstawy 90 % i mam nadzieję, że teraz uda mi się powtórzyć ten wynik... Naiwna jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
akne1 Re: AP Kraków 14.05.06, 20:55 > Ale ta studenka taka sympatyczna była :D i ulotki mi dała ;-) Oj, studenci dużo mówią, a nie zawsze o wszystkim muszą wiedzieć :) > Z próbnej miałam z podstawy 90 % i mam nadzieję, że teraz uda mi się powtórzyć > ten wynik... Naiwna jestem.. Oj, może będzie jeszcze lepiej :) A wiesz może po ile osób przyjmują na każdą specjalizację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:28 sympatyczna studentka wiedziala tylko od ilu na edytorstwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
akne1 Re: AP Kraków 14.05.06, 21:36 W tamtym roku: nauczycielska - 80 + 20 edytorstwo - 60 komunikacja społeczna - 30 + 5 logopedia - 30 + 5 Po + to miejsca dla wolnuch słuchaczy. Więc z tego jasno wynika, że skoro na logopedię (tylko 30) miejsc dostała się koleżanka z 91%, to niemalże nieprawdopodobne żeby na edytorstwo (2razy więcej miejsc!) próg był aż tyle wyższy i wynosił 98%. To by wręcz nielogiczne było (choć niby 1% szans zawsze jest)! Pocieszyłam was? No, męczyłam was, a przecież pod samym nosem to info miałam. Eeech, to z przeuczenia pewnie (bleh historia!) :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:55 Hmm...może te 98% było na pierwszej liście. A to 91 % na logopedii na drugiej? czy jakoś tak to się zwie :) Ble...może się dostaniemy! Oby...bo marzenia o UJocie...hmm...czarno widzę swoją maturkę z historii:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 22:05 > Hmm...może te 98% było na pierwszej liście. A to 91 % na logopedii na drugiej? > czy jakoś tak to się zwie :) Nie bardzo rozumiem. Pewne jest tylko to, że koleżanka z 91% dostała się w I naborze. > Ble...może się dostaniemy! Oby...bo marzenia o UJocie...hmm...czarno widzę > swoją maturkę z historii:( Oj, też się boję historii :/ Właśnie zaraz do książek uciekam:/ Hm... ja swój wynik z polskiego niby już znam (94% pp). Mature zdawałam rok temu, teraz tylko poprawiam historię i pisałam dodatkowo wos (zdaję przede wszystkim na UJ na psychologię stosowaną). Więc chciałabym te dwa kierunki jakoś pogodzić (zwłaszcza, że psychologia to już konieczność- nawet wieczorowa):) Heh, no i teraz niby też studiuję... pedagogikę (spec. resocjalizacja) i... też by się to przydało przerzucić na jakieś studia zaoczne (no chyba, że całkiem zrezygnuję... ale tak szkoda roku :P). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 00:19 akne1 to chcesz ciągnąć 3 kierunki, w tym dwa od podstaw, tj. od 1roku? polonistykę, psychologię i resocjalizację?? kobieto, po co ci tyle na raz? zajedziesz się :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 15.05.06, 09:01 Ja wiem tylko, że psychologia to konieczność :) A reszta - się zobaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
akne1 Re: AP Kraków 15.05.06, 09:11 A dodam jeszcze, że takim największym problemem by to nie było. 1) Znam ludzi z UJ i AP (moje dwa cud kierunki) i słuszałam, że tylko przed sesją się człowiek męczy (ale gdyby wcześniej się trochepouczył...). 2) Nie wiem jak na tych uczelniach, ale na innych możliwe są zwolnienia z egzaminów: wystarczy trochę w semestrze "poudawać" że się uczy i trochę też pouczyć i wszystki jest pięknie :) /zazwyczaj Ci zwalniani z egzaminów wiedząpotem mniej niż Ci, którzy te egzamini pisali :P/ 3) ITS spore udogodnienia daje :) Ale jak się moje losy potoczą to się zobaczy... w lipcu. Wiem, że psychologia jest najważniejsza, ale przez ten rok przekonałam się że mi szalenie języka polskiego brakuje... więc może tak dodatkowo filologia polska :P A resocjalizacja - to tylko w wypadku, gdy mama będzie strasznie rozpaczać, że rok tracę (możliwe że znajdę wtedy jakąś prywatną uczelnię na której się uczyć nie trzeba :P) :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: another_story Rozwiewam wątpliwości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:59 Na edytorstwo AP przyjmowali na pewno osoby z polskim podstawowym zdanym na 93%. Wiem, bo moja koleżanka dostała się z takim właśnie wynikiem. Cały czas mówimy zresztą o pierwszej turze rekrutacyjnej; z odwołań było później z pewnością łatwiej, ponieważ ludzie zwolnili sporo miejsc (w ten sposób ja załapałam się na komparatystykę UJ). Pozdrawiam, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Rozwiewam wątpliwości! IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 20:42 another_story możesz napisać jaki miałaś wynik z polskiego z obu poziomów? byłabym wdzięczna :) oraz to czy dużo osób dostało się z odwołania, jeśli wiesz to też napisz jak było na innych specjalnościach. z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Rozwiewam wątpliwości! 21.05.06, 12:34 Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale nie śledziłam wątku :). Eghm, eghm, moje haniebne wyniki z polskiego: podstawowy: 84% (ale nie liczył się przy rekrutacji) rozszerzony: 73% Z odwołań dostało się u nas naprawdę sporo ludzi. Początkowy próg na komparatystykę wynosił chyba 178 pkt, by następnie opaść do 170. W tym roku punktacja będzie wyglądać jakoś inaczej ze względu na nieco inne kryteria rekrutacyjne, ale zasada pozostanie raczej ta sama. O pozostałych specjalnościach trudno mi się konkretnie wypowiadać. Na nauczycielską przyjmowali bodajże od stu pięćdziesięciu paru punktów. Zdecydowanie najtrudniejsza sytuacja panowała na edytorstwie, tam w I turze dostali się tylko ludzie z rozszerzonym polskim zdanym na ok. 95%. Nie wiem, ilu potem zrezygnowało, ale podejrzewam, że kilku z pewnością. Pozdrawiam :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Rozwiewam wątpliwości! IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:40 dziękuję Ci za odpowiedź :) jest bardzo pomocna :)) a tak btw to wczoraj grzebałam na forum o książkach szukając czegoś o Biesach i zdaje się znalazłam tam Twój wpis, ze czytałaś tę książkę zaraz po maturze. co za zbieg okoliczności, bo ja też zaraz po ustnym angliku poleciałam do biblioteki i teraz czytam o Stawroginie i innych. niesamowita pozycja :) pozdrawiam fankę Biesów! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: AP Kraków IP: *.c31.msk.pl 18.06.06, 14:42 Czy orientujecie się moze jak dokładnie wyglądają studia na logopedii? bo kierunek ten jest na stronie AP raz prezentowany po prostu jako "logopedia", a raz jako "filologia polska z logopedią". Chodzi mi o to, czy nauka przedmiotów związanych z tą specjalizacją zaczyna się już od pierwszego roku, czy też dopiero np. na trzecim? To dla mnie dość ważne:) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeeeeeeee Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 20:32 ja też chciałabym sie dostać na edytorstwo i komunikacje medialną, ale jak tak czytałam te wasze wypowiedzi to się teraz zastanawiam czy to w ogóle ma sens w moim przypadku!!!liczyłam że ten próg nie bedzie taki wysoki:(Jestem jednak optymistką i może jakimś cudem uda mi sie osiągnąć ten cel.pozdrawiam wszystkich którzy wybierają sie na tą specjalizację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:57 a ja powli zaczynam wątpić w tę specjalizację, jak przeczytałam, że po edytorstwie możesz poprawiać cudze błędy :// mnie raczej interesuje, żeby coś tworzyć, rozwijać się w tę własnie stronę, a nie czytać 10 razy cudzy tekst i to przeinaczać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:58 a wie ktoś może, jaki był próg w zeszłym roku na politologię na AP?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sld Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 22:43 ...i na historię. Odpowiedz Link Zgłoś