Dodaj do ulubionych

AP Kraków

12.05.06, 19:44
kto się tam wybiera na polonistykę? i na jaką specjalność? od ilu procent
przyjmowali w tamtym roku?
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:20
      ja złożę awaryjnie, na edytorstwo z komunikacją społeczną (chyba tak się to
      nazywa) wymagania wybitnie niskie (polski pisemny, podstawa)
      mogłby ktoś napisać jaki był próg w zeszłym roku?
      • niedzwiadka Re: AP Kraków 13.05.06, 09:36
        Też jestem ciekawa. Wiem tyle, że w tamtym roku na filologię hiszpańską trzeba
        było mieć 100% z podstawy z języka obcego. Także nie należy się sugerować, że
        skoro tylko podstawa to łatwo się dostać. Ja będę mieć z angielskiego 98%,czy
        96%, a zastanawiam się, czy na filologię romańską mnie przyjmą, choć tam jest
        mało chętnych. Nie wiem, czy nawet składać papiery na polonistykę na AP. Sczerze
        mówiąc większe szanse widzę w UJ, bo tam biorą pod uwagę język obcy i polski na
        poziomie rozszerzonym. Składacie też papiery na UJ?
        • Gość: aga Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 16:06
          jasne, napisalam, ze awaryjnie. zalezy mi na tym, zeby dostac sie do krakowa
          wiec mam nadzieje, ze na ktoras z tych uczelni mnie przyjma...
          • Gość: Anijka Re: AP Kraków IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 13.05.06, 18:55
            A nie wiecie może, ile trzeba było mieć z rozsz. anglika na filologię ang na
            AP? Bo się zastanawiam czy też setka jak na UJ ;)
    • Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 11:07
      Ja sie wybieram na AP na poonistykę spec. nauczycielska.
      Wiem tylko tyle, że rok temu na edytorstwo przyjmowali od 98%, ale to jest
      najbradziej oblegana specjalność (tak mi się wydaje).
      Pozdrawiam konkurencje ;-)
      • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 11:29
        98%?? Sporo, zwłaszcza że z podstawy takie wyniki były niemal nieosiągalne. I trochę to dziwne... bo np. na logopedie (mniej więcej tyle samo kandydatów) dostała się koleżanka mająca 91%.
      • Gość: Marcin Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 13:10
        Też w to 98% nie wierze. anielka, skąd masz te informacje? Mnie to wygląda tylko na strasznenie (lub odstraszanie) konkurencji.

Składam papiery właśnie na edytorstwo i komunikacje medialną.
        • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 13:55
          ja również chcę na edytorstwo i komunikację medialną AP, jak się nie dostanę na
          UJ. z próbnej miałam 90% i był to jeden z najwyższych wyników w mojeje klasie.
          teraz niestety nie wiem ile będę miała, bo kilka pkt straciłam na czytaniu ze
          zrozumieniem, ale jestem dobrej myśli. chciałabym kiedyś zająć się
          dziennikarstwem tudzież czymś podobnym :))
          myślę, że będzie mniej niż 98%, bo to liczba bardzo na wyrost i raczej ludzie z
          takimi wynikami idą na UJ lub UW niż na AP, choć to też dobra uczelnia.
          • Gość: Marcin Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 20:14
            > takimi wynikami idą na UJ lub UW niż na AP, choć to też dobra uczelnia.

Niestety nie tylko.

Ja zdaję tylko na AP. Mama ma już jednego syna na UJocie, więc jej starczy :) Planuję raczej "studiować", a nie się przemęczać :)
        • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:09
          > Składam papiery właśnie na edytorstwo i komunikacje medialną.

Ja też :)))
          • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:10
            Gość portalu: akne1 napisał(a):

> > Składam papiery właśnie na edytorstwo i komunikacje medialną.
            >
            > Ja też :)))

ciekaw czy się spotkamy :)))
            • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:14
              Oj, życzę nam tego :)

Choć dla mnie priorytetem jest psychologia na UJ :) Ale - na razie nastawiam się na dwa kierunki ;)
              • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:17
                ja też mam inne priorytety, ale chciałabym żeby wypaliło mi cokolwiek z moich
                planów :]
                • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:20
                  Można wiedzieć jakie? Dziennikarstwo UJ? Czy coś innego?
                  • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:21
                    taaaaaaa ;] dziennikarstwo UJ lub polonistyka UJ, o ile wtorkowa matura z histy
                    mnie nie zabije...
                    • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:24
                      Więc powodzenia we wtorek! Aby Ci było raźniej dodam, że też będę się z historią męczyć :)
    • Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 14:15
      Byłam na dniah otwartch AP i tak powiedziała mi jakaś studentka
      polonistyki.Uważam, ze to całkiem realne. Właśnie sprawdziłam, że w ubiegłym
      roku na jedno miejsce na edytorstow było 12,9 osób. Zdobycie 98%...hmm..na
      próbnej miałam 90%. Najwięcej w mojej klasie to było 94% lub 98%. Minmum jedna
      osoba w szkole miała 100%.
      98%- da się...
      • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:06
        edytorstwo i komunikacja medialna - 12,9 (niby próg 98%)
        logopedia - 10,3 (przyjmowali też osoby z 91%)

Trochę mi to dziwnie wygląda :)

A może wiesz ile osób na każdą specjalizacje przyjmują? Możliwe by te dany były gdyby... na logopedie gdzieś o ponad połowę więcej przyjmowali.

>> Byłam na dniah otwartch AP i tak powiedziała mi jakaś studentka polonistyki.

Hehe, studentów słuchaj... Oj :)

>>Najwięcej w mojej klasie to było 94% lub 98%. Minmum jedna osoba w szkole miała 100%.

Próbne matury wszędzie poszły dobrze. Ale to już standard. Na normalnych maturach jest zazwyczaj mniej wesoło.

A Tobie jak polski poszedł? Z tego co czytam, to pewnie bardzo dobrze.
      • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:08
        u mnie w szkole też w zeszłym roku mieli z prawdziewej po 100% i to ludzie z
        mat-fizu. z próbnej się nie orientuję. mam nadzieję, że jednak te 98% w tym
        roku się nie sprawdzi.
        • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:11
          Z podstawy po 100%? Bo ja znam sporo osób które miały tyle % z rozszerzonej, a z podstawy... nikogo?
          Heh, poziom rozsszerzony łaskawszy dla humanistów jest :)
          • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:12
            mi też na próbnej poszedł lepiej rozszerzony :)) pisałam o Dziadach IV częsci i
            Karpińskim :))
    • Gość: akne1 dokumenty IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 17:13
      Wiecie może, czy trzeba składać oryginały świadectw?
      • Gość: marta Re: dokumenty IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:15
        tego akuratnie nie wiem, dopiero będę się dowiadywać jak już będzie po
        maturach, czyli pod koniec maja. mamy sporo czasu, prawie 2 miesiace.
    • Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 20:44
      Ale ta studenka taka sympatyczna była :D i ulotki mi dała ;-)
      Z próbnej miałam z podstawy 90 % i mam nadzieję, że teraz uda mi się powtórzyć
      ten wynik... Naiwna jestem...
      • akne1 Re: AP Kraków 14.05.06, 20:55
        > Ale ta studenka taka sympatyczna była :D i ulotki mi dała ;-)

Oj, studenci dużo mówią, a nie zawsze o wszystkim muszą wiedzieć :)

> Z próbnej miałam z podstawy 90 % i mam nadzieję, że teraz uda mi się powtórzyć
        > ten wynik... Naiwna jestem..

Oj, może będzie jeszcze lepiej :)

A wiesz może po ile osób przyjmują na każdą specjalizację?
    • Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:28
      sympatyczna studentka wiedziala tylko od ilu na edytorstwo ;-)
      • akne1 Re: AP Kraków 14.05.06, 21:36
        W tamtym roku:

nauczycielska - 80 + 20
        edytorstwo - 60
        komunikacja społeczna - 30 + 5
        logopedia - 30 + 5

Po + to miejsca dla wolnuch słuchaczy.

Więc z tego jasno wynika, że skoro na logopedię (tylko 30) miejsc dostała się koleżanka z 91%, to niemalże nieprawdopodobne żeby na edytorstwo (2razy więcej miejsc!) próg był aż tyle wyższy i wynosił 98%. To by wręcz nielogiczne było (choć niby 1% szans zawsze jest)!
        Pocieszyłam was?

No, męczyłam was, a przecież pod samym nosem to info miałam. Eeech, to z przeuczenia pewnie (bleh historia!) :D
    • Gość: anielka Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:55
      Hmm...może te 98% było na pierwszej liście. A to 91 % na logopedii na drugiej?
      czy jakoś tak to się zwie :)
      Ble...może się dostaniemy! Oby...bo marzenia o UJocie...hmm...czarno widzę
      swoją maturkę z historii:(
      • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 14.05.06, 22:05
        > Hmm...może te 98% było na pierwszej liście. A to 91 % na logopedii na drugiej?
        > czy jakoś tak to się zwie :)

Nie bardzo rozumiem. Pewne jest tylko to, że koleżanka z 91% dostała się w I naborze.

> Ble...może się dostaniemy! Oby...bo marzenia o UJocie...hmm...czarno widzę
        > swoją maturkę z historii:(

Oj, też się boję historii :/ Właśnie zaraz do książek uciekam:/

Hm... ja swój wynik z polskiego niby już znam (94% pp). Mature zdawałam rok temu, teraz tylko poprawiam historię i pisałam dodatkowo wos (zdaję przede wszystkim na UJ na psychologię stosowaną). Więc chciałabym te dwa kierunki jakoś pogodzić (zwłaszcza, że psychologia to już konieczność- nawet wieczorowa):) Heh, no i teraz niby też studiuję... pedagogikę (spec. resocjalizacja) i... też by się to przydało przerzucić na jakieś studia zaoczne (no chyba, że całkiem zrezygnuję... ale tak szkoda roku :P).
        • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 00:19
          akne1 to chcesz ciągnąć 3 kierunki, w tym dwa od podstaw, tj. od 1roku?
          polonistykę, psychologię i resocjalizację?? kobieto, po co ci tyle na raz?
          zajedziesz się :]
          • Gość: akne1 Re: AP Kraków IP: *.telkonet.pl 15.05.06, 09:01
            Ja wiem tylko, że psychologia to konieczność :) A reszta - się zobaczy :)
          • akne1 Re: AP Kraków 15.05.06, 09:11
            A dodam jeszcze, że takim największym problemem by to nie było.
            1) Znam ludzi z UJ i AP (moje dwa cud kierunki) i słuszałam, że tylko przed sesją się człowiek męczy (ale gdyby wcześniej się trochepouczył...).
            2) Nie wiem jak na tych uczelniach, ale na innych możliwe są zwolnienia z egzaminów: wystarczy trochę w semestrze "poudawać" że się uczy i trochę też pouczyć i wszystki jest pięknie :) /zazwyczaj Ci zwalniani z egzaminów wiedząpotem mniej niż Ci, którzy te egzamini pisali :P/
            3) ITS spore udogodnienia daje :)

Ale jak się moje losy potoczą to się zobaczy... w lipcu. Wiem, że psychologia jest najważniejsza, ale przez ten rok przekonałam się że mi szalenie języka polskiego brakuje... więc może tak dodatkowo filologia polska :P A resocjalizacja - to tylko w wypadku, gdy mama będzie strasznie rozpaczać, że rok tracę (możliwe że znajdę wtedy jakąś prywatną uczelnię na której się uczyć nie trzeba :P) :P
    • Gość: another_story Rozwiewam wątpliwości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:59
      Na edytorstwo AP przyjmowali na pewno osoby z polskim podstawowym zdanym na
      93%. Wiem, bo moja koleżanka dostała się z takim właśnie wynikiem. Cały czas
      mówimy zresztą o pierwszej turze rekrutacyjnej; z odwołań było później z
      pewnością łatwiej, ponieważ ludzie zwolnili sporo miejsc (w ten sposób ja
      załapałam się na komparatystykę UJ).

Pozdrawiam, powodzenia.
      • Gość: marta Re: Rozwiewam wątpliwości! IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 20:42
        another_story
        możesz napisać jaki miałaś wynik z polskiego z obu poziomów? byłabym
        wdzięczna :) oraz to czy dużo osób dostało się z odwołania, jeśli wiesz to też
        napisz jak było na innych specjalnościach. z góry dziękuję.
        • another_story Re: Rozwiewam wątpliwości! 21.05.06, 12:34
          Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale nie śledziłam wątku :).

Eghm, eghm, moje haniebne wyniki z polskiego:
          podstawowy: 84% (ale nie liczył się przy rekrutacji)
          rozszerzony: 73%

Z odwołań dostało się u nas naprawdę sporo ludzi. Początkowy próg na
          komparatystykę wynosił chyba 178 pkt, by następnie opaść do 170. W tym roku
          punktacja będzie wyglądać jakoś inaczej ze względu na nieco inne kryteria
          rekrutacyjne, ale zasada pozostanie raczej ta sama.
          O pozostałych specjalnościach trudno mi się konkretnie wypowiadać. Na
          nauczycielską przyjmowali bodajże od stu pięćdziesięciu paru punktów.
          Zdecydowanie najtrudniejsza sytuacja panowała na edytorstwie, tam w I turze
          dostali się tylko ludzie z rozszerzonym polskim zdanym na ok. 95%. Nie wiem,
          ilu potem zrezygnowało, ale podejrzewam, że kilku z pewnością.

Pozdrawiam :).
          • Gość: marta Re: Rozwiewam wątpliwości! IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:40
            dziękuję Ci za odpowiedź :) jest bardzo pomocna :))

a tak btw to wczoraj grzebałam na forum o książkach szukając czegoś o Biesach i
            zdaje się znalazłam tam Twój wpis, ze czytałaś tę książkę zaraz po maturze. co
            za zbieg okoliczności, bo ja też zaraz po ustnym angliku poleciałam do
            biblioteki i teraz czytam o Stawroginie i innych. niesamowita pozycja :)
            pozdrawiam fankę Biesów! :))
    • Gość: anna Re: AP Kraków IP: *.c31.msk.pl 18.06.06, 14:42
      Czy orientujecie się moze jak dokładnie wyglądają studia na logopedii? bo
      kierunek ten jest na stronie AP raz prezentowany po prostu jako "logopedia", a
      raz jako "filologia polska z logopedią". Chodzi mi o to, czy nauka przedmiotów
      związanych z tą specjalizacją zaczyna się już od pierwszego roku, czy też
      dopiero np. na trzecim? To dla mnie dość ważne:) Dzięki
    • Gość: eeeeeeeeeeeee Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 20:32
      ja też chciałabym sie dostać na edytorstwo i komunikacje medialną, ale jak tak
      czytałam te wasze wypowiedzi to się teraz zastanawiam czy to w ogóle ma sens w
      moim przypadku!!!liczyłam że ten próg nie bedzie taki wysoki:(Jestem jednak
      optymistką i może jakimś cudem uda mi sie osiągnąć ten cel.pozdrawiam
      wszystkich którzy wybierają sie na tą specjalizację
      • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:57
        a ja powli zaczynam wątpić w tę specjalizację, jak przeczytałam, że po
        edytorstwie możesz poprawiać cudze błędy :// mnie raczej interesuje, żeby coś
        tworzyć, rozwijać się w tę własnie stronę, a nie czytać 10 razy cudzy tekst i
        to przeinaczać :/
        • Gość: marta Re: AP Kraków IP: *.ecs / *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:58
          a wie ktoś może, jaki był próg w zeszłym roku na politologię na AP??
          • Gość: sld Re: AP Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 22:43
            ...i na historię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka